גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלל אינסופי: ניתוח התנהלות התקשורת בפרשת החטופים

כ-3 שבועות של דרמה ביטחונית הסתיימו עם מציאת גופות החטופים ■ מה יכולה התקשורת ללמוד מן הפרשה, מהו הערך של איסור הפרסום בעידן הרשתות החברתיות, כיצד התמודדו עם הקריאות לנקמה בפייסבוק והאם שיקרו לנו?

תמונות מעמוד הפייסבוק עם ישראל דורש נקמה
תמונות מעמוד הפייסבוק עם ישראל דורש נקמה

"בסוף לתקשורת נשבר, ובצדק", אומר אמנון אברמוביץ', הפרשן המדיני של חדשות 2. ביום האחרון לאירוע המתגלגל של חטיפת שלושת הנערים, לאחר 18 ימים של דיווחים בלתי פוסקים.

ראו חברות החדשות בטלוויזיה כי צו איסור הפרסום איבד לחלוטין את תוקפו. הרשתות החברתיות געשו בשמועות על מותם של גיל-עד, נפתלי ואייל ז"ל, אך בית המשפט עדיין לא הסיר את איסור הפרסום. זאת למרות שהגופות כבר נמצאו, המשפחות יודעו בכל ולא היה כל סיכון בטחוני לפרסום. חדשות 2 וחדשות 10, לאחר שיחות ארוכות עם כל הגורמים המוסמכים, החליטו לבשר לציבור את מה שחלק ניכר ממנו כבר ידע, מעל מסך הטלוויזיה.

המעשה החריג של מערכות החדשות, מצטרף לכמה סוגיות אחרות, שבמידה רבה הביאו לשינוי מסוים באקלים התקשורתי כתוצאה ממה שנהוג לכנות פרשת החטיפה.

צו איסור הפרסום: "קו פרשת המים"

"עוד לא הבנו, גם אנחנו בתקשורת, את כוחן של הרשתות החברתיות", אומר הפרשן הצבאי של חדשות 10 אלון בן דוד. "הצו הביא אותנו כאן לכדי גיחוך. גם אחרי שהנערים הוחזרו, וההקלטה הופצה בוואטסאפ, הצו היה עדיין על כנו, וזה מגחך אותו. המערכות צריכות לעשות חשיבה מחדש, התקשורת הממוסדת מדדה אחרי הרשתות החברתיות.

זה צריך להיות קו פרשת מים, בעיקר לשב"כ, בכל הקשור לאיך מנהלים אירוע כזה, התחושה שלי הייתה שהצו סתם מבזה אותם. ההתנהלות היא שבסופו של דבר אתה לא שולט על כלום. מנעת מידע קריטי במשך שבועיים אבל זה זרם ברשת".

לדברי אברמוביץ, "תקשורת היא אוקיינוס בעידן הדיגיטלי, כשאתה מסתכל על התקשורת הממוסדת הייתה פה אחריות, ואפילו אנושיות בהתחשבות ברגשות המשפחות, והתחשבות בצרכי חקירה. צווי הפרסום הפכו להיות הליך מאוד זול ושגרתי ולא מובחן. זו שגרה פקידותית כזו, שגרה בירוקרטית, שבסופו של יום היא חסרת ערך, כי מתקיימת מדיה עצמאית ברשתות. לפני שהתפרסם דבר מציאת הגופות, קיבלתי אני עצמי עשרות טלפונים מכל רחבי הארץ. זה כמו רכבת תחתית, שנוסעת מתחת לכבישים, היא חיה בפייסבוק, בטוויטר ובאינסטגרם".

הפרשן הבכיר אומר, כי "הצנזורה הצבאית וצווי איסור הפרסום, מפגרים שנות דור אחרי הטכנולוגיה. וכלי התקשורת הממושמעים מצייתים לכללי התנועה, אבל מתחת לכביש עליו פועלים שוטרים הצנזורה, מתקיימת תעבורה חופשיה".

- צריך לשנות את זה?

"ללא ספק. חייבת להתאים את עצמה לטכנולוגיה המודרנית".

לדברי בן דוד, "אפשר להבין מדוע יש צווים - כי מנסים להסתיר דברים מהחוטפים, להשאיר את החוטפים כמה שיותר באפילה. אבל זה לא עובד. צריך להבין שמעתה והלאה המו"מ יתנהל בצורה של מידע פרוץ ומשוחרר. צריך להבין שהחוטף יוצף מעתה במידע בלי יכולת לשלוט בזה. צריך לשנות את הטקטיקה, כי זה פשוט לא עובד וזה גם מבזה את בית המשפט".

האם שיקרו לנו?

אחת השאלות הגדולות סביב כל התקופה האחרונה היא האם הצבא, המשטרה וגם הגורמים המדיניים, ידעו דברים שאנחנו לא ידענו, ומנעו מאתנו מידע? והאם התקשורת שיתפה פעולה? "לגבי מצבם של החטופים, למרות שכתבים שהבינו - ויש רבים כאלה - מה עלה בגורלם של החטופים, ויכולנו כמעט בוודאות להניח שהחטופים לא בחיים, דובר צה"ל והרמטכ"ל, וכל הקצינים שדיברו, אמרו עשר פעמים ביום, מול המצלמות שהנחת העבודה שהם בחיים", אומר הכתב בשטחים של חדשות 10, רועי שרון. "למה להגיד את זה? למה לא להמשיך את המשפט ולהגיד דברים כמו 'הסיכויים הם תיאורטיים בלבד'".

בן דוד לעומתו אומר, כי "המשפחות היו חשופות לכל המידע והן נתלו בתקווה. אנשים רוצים תקווה. אני הוספתי בכל דיווח שהיה חשש כבד לגורלם. לא כל התקשורת נהגה כך, וזה לא היה נכון לעשות. היינו חייבים להגיד בעצמנו, את מה שהם לא יכולים להגיד.

"המידע היה קיים בפנינו, אבל היה צו איסור פרסום. הצבא חייב להניח שהם חיים, כך הם חייבים להניח - כך בפן המקצועי. בצד הרטוריקה היה ראוי להנמיך את זה ואז רק אחרי שבוע שמענו את הרמטכ"ל מתחיל לדבר בפסימיות. הם היו צריכים להנמיך ציפיות, הם היו צריכים להגיד שהם חוששים לגורלם".

לדברי שרון, "הטענה היא כלפי הגורמים הרשמיים, להם יש אמינות בעיני הציבור והאמינות הזו נפגעה. אני בעצמי שאלתי בשידור חי באחד הימים, שאלתי האם ההנחה מתבססת על מידע ממשי, ולא קיבלנו תשובות. ככל שזה היה תלוי בי ניסיתי לרמוז שהסיכוי נמוך מאוד. אנחנו לא יכולים לקחת כזו אחריות על הכתפיים שלנו, אין לנו את המידע שיש לצבא, והוא היה צריך לגלות יותר אחריות ציבורית".

שאלה נוספת היא גם לגבי הדרג הפוליטי וכמובן הקלטת השיחה למוקד 100. "לאורך כל הדרך - עד פרסומה - אמרו לציבור כי 'אי אפשר להבין מההקלטה כלום'. איני רואה פה שקר במובנו הרווח", אומר אברמוביץ', "שאלתי את יאיר לפיד באולפן שישי, אתה השר הראשון שהשמיעו לך את הקלטת, מה הסקת מזה? והוא אמר שהסיק שלא ניתן להבינה.

"הוא נתן גרסה זהה לגרסת המשטרה. עיתונאים ששמעו את הקלטת ימים לא רבים אחר כך, שמעו אחרת. אנחנו תמיד צריכים להעמיד את עצמנו במבחן החוכמה בדיעבד. צרם לי לא ה'חטפו אותי' העמום והלא בהיר, אלא הצרחות במבטא הערבי הבולט, זה היה צריך לצלצל.

"לא הייתי ממהר לקחת את זה עד לקוטב של השקר. זו לצערי הנורמה הישראלית, הרשלנית השטחית, יותר מאשר שקר. זה כמו כשהייתה סופת השלג בראשית החורף, זה היה ויכוח גדול, היו עיתונאים רבים שאמרו שאנחנו נטפלים לכיבוי וההצלה, ואני ראיתי בזה את הנורמה הישראלית, זו רמת השירותים שמספקים לנו. מהגן, ועד שירותי החירום. זה תו תקן".

האם צריך לראיין את זועבי?

כמו בכל אירוע בטחוני יש ליבוי יצרים רב. מי שספגה אש ארטילרית מילולית הייתה חה"כ חנין זועבי שאמרה כי החוטפים אינם טרוריסטים. למרות הדברים הקשים, ולמרות הביקורת הציבורית הרבה, היא הוזמנה לתוכנית פגוש את העיתונות של חדשות 2. "מעטים האנשים שיהיו פסולים מלהגיע לאולפן שלנו", אומרת רינה מצליח, מגישת התוכנית. "אם היא חברת כנסת והיא בכנסת, היא ממש יכולה להגיע לאולפן".

- אך האם זו לא פרובוקציה להביאה בלב האירוע?

"ממש לא סנסציוני ולא פרובוקטיבי להביא אותה. אני מסכימה שזו הייתה החלטה אמיצה, זה לא היה ראיון קל משום בחינה שהיא, לא ישנתי בלילה בגללו. ידעתי שזה נכון לעשות אותו וזה חשוב, אבל לא אגיד לך שזה היה לי קל והתלבטתי איך לשמוע את דעתה ולא להגיב באופן תקיף. בדברים של חנין זועבי יש גם טענות לגיטימיות של חברת כנסת ערבייה שיש לה הזדהות עם המאבק הפלסטיני נגד הכיבוש ויש חלק פרובוקטיבי, אבל צריך להאזין לאנשים האלה".

- האם יש בזה ממד של לספק לפייסבוק ולטוקבקיסטים עוד מקום לשיחה?

"אנחנו באמת מקשיבים לציבור ואוהבים להכניס היבט אינטראקטיבי, אנחנו רוצים צופים יותר צעירים, אבל יש דברים שחשוב לעשות אותם - חנין זועבי היא לא אישה שהיא רק פרובוקציה, זו השקפת עולם. היא ישראלית, היא גדלה בארץ הזו, היא נולדה בה ויש לה השקפה איך המדינה צריכה להיראות. אני לא מסכימה עם כל דעותיה, אבל צריך להקשיב, יש דברים ששווה להקשיב לה. אם יש משהו שאני מצטערת זה שהייתי רוצה שזה יהיה ראיון יותר רגוע, שיהיה אפשר להקשיב יותר לעומק. אבל זה קשה".

לדברי מצליח, "היא יצאה מהריאיון מרוצה, מנכ"ל שלום עכשיו התקשר ואמר שלא פגענו בכבודה ולא לעגנו ולא בזנו לה. נכון שהרוב מבין התגובות, היו למה לא נכנסת בה יותר, אבל אי אפשר שכולם יהיו מרוצים, אבל חשוב לנסות להבין את קן המחשבה שלהם".

הרשת סוערת ובאולפן רגוע?

עודד בן עמי, מגיש "שש עם" בערוץ 2, לא אוהב את המילה ממלכתיות, שהוא כה מזוהה עמה בשידורי האולפן שלו. "לא יהיה נכון שהערוצים שמשדרים יכנסו למגרש הרשתות החברתיות, שהוא די פרוץ, דווקא האיפוק והסדר וחוסר ההתלהמות באולפנים, הוא נכון כאלטרנטיבה".

לדבריו, "אפשר לשמוע לאורך הימים שהשאלות שהמגישים באולפנים, המאופקים יחסית למקומות האחרים - מפנים, הן לא שאלות קלות. אבל כן ראוי ששאלות שמטרידות אותי מאוד, שאני אדחה את העיסוק בהן עד למועד אחר. זה מה שלא קורה ברשתות החברתיות - שם הכל קיצוני. אני מודה לאלוהים שאני לא משחק במגרש ההוא, אלא במגרש הזה".

לדברי מצליח, המסך הטלוויזיוני נגרר אחרי דעת הקהל, בכך שהוא משדר ללא הרף חדשות. בן עמי מתפתל בתשובה לשאלה זו. הוא יודע שמעל לצורך הציבורי והחדשותי, יש גם צורך של זכיין שידור שלא מרגיש בנוח לשדר ריאליטי. "מהו צורך?", הוא אומר.

"מבחינת הצופה, אתה צריך לשאול אותו. מבחינת המשדר, הוא צריך להעביר את האינפורמציה כל הזמן, ויש עוד כל מיני צרכים ואינטרסים, כמו הזכייניות. כנראה שיש בזה צורך, אם זה מה שמשודר, זו לא גחמה של איש. מה שרואים על המסך ב-19 הימים האלה, אלה תופעות מעניינות שגם ערוץ 2 וגם ערוץ 10 היו באוויר עם שידורים ארוכים על מה שנראה במידה לא מעטה של צדק כ'חפירה בלתי מסתיימת', אבל הצופה מצביע בעיניים. הצופה מגיע וצמא למידע כל הזמן".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?