גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת שמעון גל: מתי צריך לדווח על קשר רומנטי בעבודה?

מי ומי בפרשה שמטלטלת את צמרת בנק הפועלים ■ הדמויות המרכזיות בפרשה, מה עשו ומה צפוי להן בהמשך

מאז שעות הערב של יום חמישי שעבר המערכת הבנקאית סוערת. הידיעה כי שמעון גל, ראש החטיבה העסקית בבנק הפועלים, הודיע על עזיבתו הפתיעה רבים. אלא שהסערה התעצמה כאשר התבררה סיבת העזיבה: רומן שניהל גל עם אחת מעובדות החטיבה שניהל.

שמועות על אותו רומן החלו לצוץ כבר לפני שנה, אך גל והעובדת הכחישו אותן בבדיקה שמבקר הפנים של הבנק קיים בעניין.

גל הודה בפני מנכ"ל הבנק, ציון קינן, על אודות הרומן בשבוע שעבר, והודיע כי בעקבות זאת יתפטר. על רקע התפתחויות אלה, מונתה השופטת בדימוס דינה אפרתי לחקור את הנושא, והיא צפויה לחבר דוח שיועבר גם לבנק ישראל.

מבנק הפועלים נמסר בתגובה: "הנושא מצוי בשלב זה בבדיקה חסרת פניות מטעם הבנק. בשל טעמי חיסיון על פי דין, מנוע הבנק בשלב זה מלהתייחס לשאלות ולהשיב עליהן".

מיהן הדמויות המרכזיות בפרשה, מה עשו ומה צפוי להן בהמשך:

שמעון גל - ראש החטיבה העסקית בבנק הפועלים

גל, "גיבור" הפרשה, כיהן בחמש השנים האחרונות בתפקיד ראש החטיבה העסקית של בנק הפועלים, וניהל אותה ביד רמה. הוא גם נחשב מספר 2 בבנק, ומועמד בעתיד לתפקיד מנכ"ל.

גל אלמן, וניהל במשך תקופה ארוכה מערכת יחסים רומנטית עם עובדת הכפופה לו. לפני כשנה עזב במפתיע את הבנק אילן אמיר, שהיה סגנו של גל. זמן קצר לאחר עזיבתו של אמיר, החלו שמועות בדבר הרומן של גל, אך גל הכחיש זאת, והוסיף להכחיש בזמן בדיקה של ועדת ביקורת פנים בנושא.

למרות השמועות וביקורת הפנים, השניים המשיכו לקיים קשר רומנטי. באחרונה הסתיימה מערכת היחסים בין השניים, וגל - שככל הנראה חשש שדווקא כעת עלולה מערכת היחסים להתגלות - פנה בשבוע שעבר למנכ"ל הבנק ציון קינן, הודה כי ניהל את הרומן וביקש להתפטר.

גל (57) נחשב בנקאי בכיר ומוערך, ושמו אף הוזכר כמועמד לתפקיד מנכ"ל מזרחי טפחות. לפי הערכות, גל יתקשה להשתלב בתפקיד במערכת הפיננסית, ואולם בשוק ההון מעריכים כי לאחר תקופת צינון, יוכל למצוא עצמו בתפקיד בכיר בסקטור העסקי.

העובדת - ראש סקטור בחטיבה העסקית

דמות מרכזית נוספת בפרשה היא העובדת שעמה ניהל גל את הרומן. העובדת, שנמצאת לא מעט שנים בחטיבה העסקית, קודמה בשנים האחרונות פעמיים: בפעם הראשונה היה זה קידום משמעותי, כשמונתה לראש סקטור בחטיבה העסקית, קפיצת מדרגה לא טריוויאלית ביחס לתפקיד הקודם שמילאה. פעם נוספת הייתה בתחילת השנה, כשעברה לנהל סקטור אחר, במסגרת סבב שינויים בחטיבה. לא ברור האם גם בעת הקידום הראשון, העובדת ניהלה רומן עם גל.

מקורות שמכירים אותה, מספרים כי מדובר בעובדת מקצועית ומוכשרת. עם זאת, היו גם לא מעט גורמים בבנק הפועלים שהרימו גבה לנוכח קצב התקדמותה בבנק.

בה בעת שגל סיים את תפקידו, הרי שאותה עובדת עדיין נמצאת בבנק. לפי הערכות של גורמים משפטיים, הואיל והיא העובדת הזוטרה במערכת היחסים, הרי שאם תרצה להישאר בבנק תוכל לעשות זאת, וככל הנראה לא ניתן יהיה להדיח אותה.

ציון קינן - מנכ"ל בנק הפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים מצא עצמו בסיטואציה מאוד לא נעימה בשבוע האחרון. גורמים שפגשו בו בימים האחרונים ציינו כי הוא נראה מוטרד. קינן היה מקורב לגל, ובין השניים היו יחסים חבריים.

כאשר החלו לפני שנה לצוץ השמועות בנוגע ליחסים בין גל לאותה עובדת, קינן ביקש ממבקר הפנים של הבנק, יעקב אורבך, לבדוק את הנושא. לאחר שהבדיקה לא העלתה כל ממצאים, סגר קינן את הפרשה.

אלא שהפרשה נפתחה מחדש בשבוע שעבר, כשהגיע גל אל קינן, סיפר על הקשר וביקש להתפטר. בהחלטה משותפת עם בנק ישראל, החליט קינן להעביר את הטיפול בנושא לגורם חיצוני - השופטת דינה אפרתי.

גם אם קינן פעל לאורך הפרשה באופן פורמלי לפי הכללים, הרי שעדיין נפגעה תדמית הבנק בעקבות האירועים. כמו כן, עזיבתו של גל מחלישה את הנהלת הבנק, שגל היה דמות דומיננטית בה.

דודו זקן - המפקח על הבנקים

פרשה זו מביכה גם את בנק ישראל, שלא רגיל להתעסק בנושאים שכאלה. הפרשייה נחתה על שולחנו של המפקח על הבנקים, כשלפני שנה בקירוב הגיעו פניות אנונימיות שדיווחו על הרומן של גל.

בנק ישראל פנה לבנק הפועלים בנושא, ובבנק העבירו לפיקוח על הבנקים את הדוח של ועדת ביקורת הפנים, שבו גל והעובדת מכחישים כל קשר רומנטי ביניהם. בשבוע שעבר דיווחו בבנק הפועלים לזקן על ההתפתחויות האחרונות, והוחלט על העברת הטיפול לגורם חיצוני.

לפי הערכות, בבנק ישראל יעדיפו להסתפק בהתפטרות של גל, כדי לא לגרום לזעזועים נוספים בתוך הבנק, אך ייתכן שאם ממצאי השופטת יהיו חמורים, הם ידרשו הסקת מסקנות נוספות.

יעקב אורבך - מבקר הפנים וראש החטיבה העסקית החדש

אורבך פוגש את הפרשה הזו משתי זוויות. ראשית, הוא היה מבקר הפנים של הבנק בזמן שהחלו השמועות על הרומן בין גל לאותה עובדת. אורבך ניהל את בדיקת הנושא, שבה תושאלו והוקלטו גל והעובדת אומרים כי אין ביניהם מערכת יחסים רומנטית. אורבך העביר את הדוח שחיבר בנושא גם לבנק ישראל.

נוסף על כך, אורבך הוא במובן מסוים גם המרוויח מהפרשה הזו, שכן הוא קיבל לידיו ביום חמישי את תפקיד ראש החטיבה העסקית במקום גל. אורבך רצה להתמנות כבר בעבר לראש החטיבה, כאשר קינן עזב את התפקיד לטובת תפקיד המנכ"ל, אלא שבסופו של דבר מונה גל לתפקיד. אורבך רצה לעזוב את הבנק, אך לבסוף שוכנע להישאר ומונה לחבר הנהלה באמצעות תפקידו כמבקר הפנים. אורבך נחשב איש אשראי ותיק ומנוסה, ומינויו נועד להשקיט את הרוחות הסוערות בחטיבה בעקבות עזיבתו של גל.

זוגיות בעבודה: מה החוק אומר/עו"ד נעמי לנדאו

באופן כללי, יחסי זוגיות במקום העבודה, קל וחומר כאשר מדובר ביחסי מרות, הם עניין בעייתי. עצם קיומם של יחסים כאלה בין עובדים מעורר אי-נוחות במקום העבודה. יש הטוענים, ובמידה לא מבוטלת של צדק, שמקום העבודה הינו מרכז חייו של עובד ולפיכך כר להיכרויות בין-אישיות ולכן טבעי שיתפתחו יחסים אישיים בין העובדים, אך הנזק שעלול להיגרם כתוצאה מכך, בין אם לשאר העובדים ובין אם לבני הזוג עצמו במהלך ואף לאחר פירוק יחסי הזוגיות, גדול מאוד. לכן רצוי להימנע מקיום יחסי זוגיות במקום העבודה, לכל הפחות כאשר מדובר במעגל עבודה קרוב (אותה מחלקה, אותו משרד).

כאשר מדובר ביחסי מרות, המצב בעייתי יותר. החוק למניעת הטרדה מינית קובע כי המוטרד במקום העבודה אינו נדרש להראות כי אינו מעוניין כדי שהתייחסות המטריד (שביניהם שוררים יחסי מרות) תיחשב הטרדה מינית על פי החוק.

מתי צריך לדווח?

אם בכל זאת נוצרת מערכת יחסים, יש לדווח עליה לממונים באופן שיסיר כל חשד לשיקול דעת שלא ממין העניין, ובמיוחד כאשר מדובר ביחסי כפיפות. כמו כן יש להימנע בקבלת כל החלטה שעלולה ליצור רושם של ניגוד עניינים או העדפה. בכל מקרה, היה ודווח לממונים, יש להשאיר את מערכת יחסי העבודה במקום העבודה ואת מערכת היחסים האישית מחוץ לעבודה. זו איננה רק המלצה למערכת הכרויות בתוך מקום העבודה אלא אף לבני זוג/משפחה העובדים יחד. הדין קובע כי על כל אחד מבני הזוג חלה החובה לדווח על מערכת היחסים לממונים הבכירים.

מה אמור לעשות מעסיק שמגיעות לאוזניו שמועות על רומן?

מעסיק חייב לנקוט אמצעים סבירים כדי למנוע חשש להטרדה מינית במסגרת יחסי העבודה ולקבוע דרך יעילה להגשת תלונה, לבירור התלונה ולעשות כל שביכולתו למנוע את הישנות המעשה.

מנהל שמגיעות לאוזניו שמועות על קיום מערכת יחסים אישית בין העובדים צריך לברר שהיא אינה משפיעה על העבודה - בין אם על עבודת יתר העובדים ובין אם על עבודת בני הזוג עצמם - וכי שיקול הדעת הנדרש במקום העבודה איננו נפגע מכך. בחזקת נזהר בפושרים. מקום עבודה המעסיק יותר מ-25 איש חייב לקבוע בתקנון את עיקרי הוראות החוק בדבר הטרדה מינית ולפרסם אותו בין עובדיו.

כאשר מדובר בעובדים שיש ביניהם יחסי מרות, המצב כאמור שונה, כיוון שקיימת פסיקה הקובעת כי ברגע שיש יחסי מרות שיקול הדעת של הסכמה לא רלוונטי ואי לכך זה עלול להיחשב הטרדה מינית.

מה העונש למנהלי רומן?

על קיום מערכת יחסים זוגית במקום העבודה אין מענישים, אלא אם כן נפסק על ידי בית משפט מוסמך כי אמנם הייתה הטרדה מינית.

בכל מקרה, ליתר ביטחון, מן הראוי להרחיק את בני הזוג זה מזה כדי למנוע חשש של ניצול יחסי מרות או ניצול מעמד לכפייה של מערכת יחסים.

הכותבת היא מומחית לדיני עבודה, עומדת בראש משרד נעמי לנדאו ושות' - נאוה פינצ'וק אלכסנדר, עורכי דין, ויו"ר האגודה לחקר יחסי העבודה בישראל

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם