גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אשליה של אבטלה נמוכה

הסתירה בנתוני המשק שחרף ההאטה אי-הצמיחה ירדה גם האבטלה - אומרת דורשני

מול רצף הנתונים הכלכליים המאכזבים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בולטת המגמה החיובית של שיעור האבטלה הממשיך לרדת, למרות ההאטה בפעילות הכלכלית וצמצום הצריכה. על-פי נתוני הלמ"ס, האבטלה במשק ירדה באפריל ל-5.6% לעומת 5.7% במרץ. הסתירה כאן לכאורה, שבתקופת האטה ברכישות ובצריכה, האבטלה דווקא יורדת, אומרת דורשני.

הסתירה בדיווחים כי הביקושים וההשקעה במשק ירדו, ומנגד גם האבטלה רשמה ירידה, העסיקה רבים במשק, ויש מי שטענו והתריעו שהמצב אינו הגיוני מבחינה כלכלית. אז איך ייתכן כי המדד המשולב למצב המשק מצביע על קיפאון, צמיחה יורדת, אינפלציה במגמת ירידה; ומול אלה האבטלה ממשיכה לרדת?

הסתירה בנתונים הכלכליים מול נתוני האבטלה בולטת בנוגע לנתוני האינפלציה במשק. על מודלים כלכליים רבים קיימת מחלוקת, אך יש קונצנזוס רחב בקרב כלכלנים שבסביבה שבה האבטלה במגמת ירידה, מתבקשת תגובת-נגד הפוכה בקצב עליית המחירים. בפועל, המצב כיום במשק הפוך: שיעורי האבטלה והאינפלציה נמצאים במגמת ירידה.

אם נעמיק לחדור לנתוני התעסוקה והאבטלה במשק, נראה כי תמונת השטח שונה. מתברר כי בחודשים האחרונים, חלק גדול מהירידה באבטלה נובע מהעלייה בהיקף המועסקים במשרה חלקית. שיעור המועסקים שעבדו בהיקף מלא (משרה בת 35 שעות עבודה שבועיות ויותר) מתוך כלל המועסקים היה במאי 77.5%, לעומת 77.4% באפריל. מגמה, שהיא המשך של הגידול במשרות החלקיות מתחילת השנה. כלומר, מספר המועסקים במשרות חלקיות עולה על-חשבון המשרות המלאות, ובכך שיעור האבטלה נותן אשליה של שיעור מובטלים נמוך.

אולם כשמשווים את נתוני חודש מרץ השנה (2014) לנתוני 2013 מתברר כי בתום הרבעון הרביעי של אשתקד היה שיעור המועסקים בהיקף מלא 77.9%, גבוה יותר מאשר השנה.

כלומר, ניתוח הנתונים מצביע על עלייה בהיקף העובדים במשרה חלקית לצד שינוי מבני בשוק העבודה עם ירידה בשיעור האבטלה החיכוכית - אבטלה זמנית שלרוב היא מחויבת המציאות. כמו למשל, כאשר אדם נמצא בין שתי עבודות, ויש לו תקופת צינון, עובר הכשרה מקצועית כלשהי וכד', דבר שתורם לירידה לכאורה באבטלה.

יצוין, כי זה חודשים ארוכים הסקטור הציבורי קולט עובדים; מנגד, הסקטור הפרטי - אשר נמנע ממהלכי התרחבות - העדיף לשבת ולהמתין. השנה החל הסקטור הפרטי לחשוף את נתוני התעסוקה שבו, שהצביעו על ירידה בתעסוקה במשרה מלאה.

ישראלים רבים נפלטים ממקומות העבודה ולא מצליחים למצוא עבודה חדשה במשרה מלאה. אך בשל המצב במשק מובטלים אלה מעדיפים להיות מועסקים במשהו מאשר לשבת בבית מחשש של אי-יכולת להשתלב בחזרה בשוק העבודה.

הבעייתיות בהצגת הנתונים במצב הקיים היא, שיש כאלה המקבלים החלטות השקעה וקביעת מדיניות על בסיס נתונים שאינם משקפים נאמנה את המציאות. כך לדוגמה, נניח שיש מעסיקים גדולים במשק שמקבלים החלטות על בסיס נתונים מקרו-כלכליים. כאן יכול להיגרם להם בלבול.

מחד, ישנה האטה וירידה במכירות כך שאין להם צורך בהגדלת מספר העובדים, מאידך, האבטלה יורדת ועמה יורד היצע העובדים המיומנים. לכן, ייתכן שכדאי לחפש עובדים ראויים במקום להתפשר מול היצע הולך ויורד. הלמ"ס חייבת לייצר מדד אלטרנטיבי נוסף, שיציג את שיעור התעסוקה בקרב העובדים במשרה מלאה.

יצוין, כי שיעור התעסוקה בקבוצת גילאי העבודה העיקריים (25-64) ירד במרץ השנה ל-5% בלבד, לעומת 5.3% בסוף 2013. המאפיינים של המשק הישראלי שונים במובנים רבים ממשקים אחרים בעולם, ולכן אין זה נכון להשתמש רק במדדים המקובלים.

בישראל ישנן קבוצות אוכלוסייה חרדית וערבית גדולות, שהשתלבותן בשוק העבודה החלה לצבור תאוצה רק בשנים האחרונות, בעוד שבמדינות ב-OECD ישנה הומוגניות רבה יותר בקרב האזרחים. כלומר, בנוסף למדידת שיעורי התעסוקה המקובלים במשק, ישראל זקוקה למדד ישראלי-אלטרנטיבי, כזה שישרת את מקבלי ההחלטות והכלכלנים במשק.

הכותב הוא מנכ"ל פריקו, ניהול סיכונים, מימון והשקעות

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה