גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש הסכמה שתחרות במשק החשמל לא מורידה מחירים"

בכנס שקיימה רשות החשמל הראו מומחים בינלאומיים שבמשקי חשמל מתקדמים המחיר לא ירד ואמינות אספקת החשמל לא תמיד השתפרה בעקבות פתיחת השוק לתחרות

חשמל / צילום: יוסי וייס, דוברות חברת החשמל
חשמל / צילום: יוסי וייס, דוברות חברת החשמל

"הגדלת התחרותיות במשק החשמל תשפיע באופן ישיר על כיס הצרכן ועל ההוצאה של משק הבית", כך אמרה בשבוע שעבר מנכ"לית משרד התשתיות הלאומיות אורנה הוזמן-בכור בכנס מקצועי. "התחרות שתיווצר על לבו של הצרכן", הוסיפה, "תאפשר, כמו במדינות רבות בעולם, בחירה בשירות ובמחיר הטוב ביותר".

דבריה של הוזמן-בכור לא הפתיעו איש. במשך שנים חוזרים בממשלה ובתקשורת על המנטרה מבית היוצר של משרד האוצר: פתיחת משק החשמל לתחרות תוביל לירידה בתעריפי החשמל לצרכנים הביתיים ולשיפור השירות לצרכן הביתי. האמונה הזאת לא התערערה אפילו לא אחרי שוועדת יוגב, שהוקמה במטרה להוזיל את תעריפי החשמל באמצעות רפורמה כוללת, לא הצליחה לספק את הסחורה ולא הציגה מתווה ברור לירידת התעריפים.

אבל בשבוע שעבר ספגה הקונספציה הדוגלת בתחרות מכה קשה מכיוון בלתי צפוי: הניסיון הבינלאומי מצביע באופן חד-משמעי על כך שפתיחה לתחרות אינה מובילה להורדת תעריפים וגם לא בהכרח לשיפור השירות לצרכן הביתי. בכנס שערכו רשות החשמל בשיתוף משרד התשתיות הלאומיות ומשרד האוצר, הוצגו הלקחים מפתיחה לתחרות של כמה ממשקי החשמל המתקדמים בעולם - קליפורניה וטקסס שבארה"ב ואלברטה בקנדה.

קליפורניה היא המקרה המפורסם ביותר. ב-1998 נפתח שם משק החשמל, בבת אחת, לתחרות בכל הענפים - מייצור חשמל ועד אספקת החשמל לצרכנים הביתיים. הכול משוכנעים שהתחרות תביא להתייעלות וזו תאפשר להוזיל את החשמל בלי לפגוע ברווחי היזמים. הביטחון היה רב כל כך, שקליפורניה הכריזה על הורדה מראש של 10% בתעריף המפוקח לצרכנים הביתיים. היזמים מימנו את הנגיסה ברווחים באמצעות גיוסי אג"ח שהיו אמורים להיות משולמים מהרווחים הצפויים. אלא שמהר מאוד התנפצו הציפיות. עלויות רבות לא הובאו בחשבון ומחירי החשמל הנמוכים לא הצדיקו הקמת תחנות כוח. לא היה שום תמריץ להקים תחנות כוח חדשות, וכך בתוך שנים ספורות עבר משק החשמל בקליפורניה מעודף ייצור חשמל לחוסר ועלטות. אחת מחברות החשמל הגדולות הכריזה על פשיטת רגל ואחרות הפסיקו לשלם לספקים. מחיר החשמל זינק: מ-29 דולר למגוואט בשעה ב-1998 ל-31 דולר ב-1999 ואח"כ ל-110 דולר, ב-2000. אך כל זה ללא הועיל. לאחר חורף טראומתי ב-2001 נאלצה הממשלה להיכנס לשוק כדי לייצב את מצבם של יצרני החשמל באמצעות רשתות ביטחון וכלים אחרים.

מאז התייצב המצב בקליפורניה, אמינות אספקת החשמל שבה לרמה שבה הייתה לפני הפתיחה לתחרות, אולם המחירים נותרו גבוהים. סוזן שניידר, יועצת בתחום החשמל שהייתה מעורבת בפתיחת הענף לתחרות, מצביעה על תחום נוסף שבו נכזבו הציפיות, התחרות על הלקוח: "ספקי החשמל לא ממש התאמצו לחזר אחרי הלקוח הביתי", אומרת שניידר, "הם מיקדו את המאמצים שלהם בהשגת הלקוחות הגדולים".

למה זה קרה?

"כי בפלח של הלקוחות הביתיים יש עלויות עסקה גבוהות שלא יוצרות שום תמריץ. אף אחד לא אוהב להתעסק בוויכוחים על קריאת מונים. הלקוחות הביתיים לא נהנו מפתיחת שוק ספקי החשמל לתחרות ומהאפשרות שניתנה להם לבחור לעצמם ספק. הרווח היחיד שלהם היה בעקיפין, כתוצאה מהורדת מחיר החשמל לסיטונאים".

"להתאים את ציפיות הציבור"

לעומת קליפורניה, נחשבת טקסס מודל של הצלחה בפתיחה לתחרות של משק החשמל. המשק בטקסס נפתח לתחרות במקטע הייצור ב-1995 ובמקטע האספקה ב-2002. ערב פתיחת התחרות על הצרכנים הביתיים הורידו הספקים את מחירי החשמל ב-20% - מ-10 סנט לקוט"ש ל-8 סנט, ואולם בתוך חמש השנים מהפתיחה הוכפל המחיר ששילמו הצרכנים הביתיים ל-16 סנט. זאת בעוד שלקוחות ביתיים באזורים שלא נפתחו לתחרות המשיכו לשלם 10 סנט. הפער העצום צומצם רק בשנים האחרונות, בעקבות התערבות הרגולטורים והצניחה במחירי הגז הטבעי שמשמש דלק לייצור חשמל.

ג'יי זרניקאו, מומחה מאוניברסיטת טקסס באוסטין, מציין שמשק החשמל המופרט בטקסס מתקשה מאוד להדביק את קצב הגידול בכלכלה וקיים חשש ממשי למחסור חריף בחשמל בשנים הקרובות. גם כאן הפתרון שנמצא הוא העלאת תעריפי החשמל הסיטונאי. בנוסף סובל משק החשמל בטקסס מתופעות של מניפולציות במחירי החשמל מצד כמה מהיצרנים, שחלקם הגיעו לפשיטת רגל. ואולם בסך הכול, כאמור, נחשבת היום טקסס דוגמה מוצלחת להפרטה.

בשנת 2001 נפתח לתחרות גם משק החשמל במדינת אלברטה שבקנדה. אחת ההמלצות המרכזיות של היועץ ריימונד לי היא להשקיע בחינוך ובהתאמת הציפיות של הציבור לקראת התהליך. "רוב הצרכנים מצפים שמחיר החשמל יירד באופן משמעותי כשהתעשייה נפתחת לתחרות - זו תפיסה שגויה", הוא אומר.

אף שעברו מאז כמעט 15 שנה נותרה אלברטה המדינה היחידה בקנדה שיש לה משק תחרותי. מדינת אונטריו, שהייתה השנייה בקנדה שפתחה לתחרות את משק החשמל שלה, במאי 2002, חזרה בה. זה היה לאחר שמחירי החשמל הסיטונאיים (המחירים שבהם רוכש ספק החשמל מהיצרנים) הכפילו את עצמם בתוך שלושה חודשים מ-3 ל-6.02 סנט קנדי לקוט"ש. תחת לחץ ציבורי כבד החליטה המדינה לפקח על מחיר החשמל וקבעה מחיר של 4.3 סנט. כתוצאה מקביעת מחיר התקרה הופסקה לחלוטין בניית תחנות כוח חדשות והמדינה נאלצה בסופו של דבר להקים את התחנות על חשבונה.

לחנך את הצרכנים

"בשנים האחרונות לא נפתח לתחרות אף משק חשמל משמעותי בעולם המערבי", אומר פרופ' אשר טישלר, דיקן הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב וממארגני הכנס של רשות החשמל, "אם כבר, אז המגמה היא דווקא בכיוון ההפוך של יציאה מתחרות. יש היום הסכמה רחבה, כמעט קונצנזוס בין המומחים, שהתחרות במשק החשמל לא מביאה לירידה במחירים ולעתים היא אפילו מביאה לעלייה במחירים, והיא גם לא משפרת את אמינות אספקת החשמל".

למה זה קורה?

"ירידת מחירים במשק חשמל תחרותי יכולה להתרחש משתי סיבות. הראשונה היא שיצרנים פרטיים יהיו יותר יעילים כי הם רוצים להרוויח, והאמירה הזאת, מתברר, לא נכונה. העלות הגדולה בייצור חשמל היא עלות הדלקים. ההתייעלות בתפעול של תחנות הכוח מביאה להורדה של אחוז או שניים לכל היותר, שזה כסף קטן. שנית, היצרנים הפרטיים מרוויחים מקפיצות קיצוניות בתעריפים, אפילו לפרקי זמן קצרים מאוד. מתברר שאפשר להגיע למשק שיש בו אפשרויות בחירה ופחות תחנות כוח אם מאפשרים למחיר החשמל לזנק לעתים במאות אחוזים, כשאין מספיק היצע, כי זינוקים כאלה משפיעים על הרגלי הצריכה של הלקוחות. הבעיה היא שלפוליטיקאים במקומות רבים אין אומץ לאפשר למחירים לזנק, ולכן כשהיצרן לא מרוויח מההתייעלות וגם לא מהקטנת הקיבולת - אין שינוי במחיר".

אבל ידוע שחברת החשמל בזבזנית.

"זה נכון שיש כמה אלפי עובדים שאפשר היה להסתדר בלעדיהם בגלל שהחברה עברה לטכנולוגיות חדשות יותר, למשל מייצור פחם לייצור בגז. יש עובדים שהם מיותרים במערכת והשאלה היא מה עושים איתם. משרד האוצר רוצה לזרוק אותם הביתה, אבל מישהו אחר ישאל למה לשלוח הביתה אנשים בני 50 פלוס שאין להם סיכוי למצוא עבודה ולהפוך אותם למובטלים. אם אתה רוצה לשלוח אותם הביתה תן להם פיצויים מוגדלים".

אז מה המסקנה, שצריך להישאר עם המונופול של חברת החשמל?

"יש הסכמה רחבה על זה שמנהל המערכת צריך להיות מחוץ לחברת החשמל ושצריך להיות Unbundling (הפרדה בין מקטעי ייצור החשמל, הולכת החשמל, החלוקה והאספקה - ע"ב) או לחלופין שיהיה ברור חד-משמעית מהו תעריף ההולכה והחלוקה. חייב להיות תעריף פתוח וגלוי. עוד שני אלמנטים חשובים הם שקיפות בביקוש ובהיצע 24 שעות קדימה והשקעה בחינוך ציבור הצרכנים. באלברטה, בטקסס ובקליפורניה היו קשיים גדולים מאוד במעבר לתחרות. לכולם לקח 20 שנה בערך עד שהמצב התייצב והיום השוק עובד באופן סביר. אין סיבה להניח שבישראל זה ייקח פחות זמן".

חשמל בטקסס

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?