גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיול מודרך במושבה הטמפלרית שרונה בתל-אביב

הטיול מאפשר הצצה לתולדותיה של כת הטמפלרים ולתולדות היישוב העברי ■ חבל רק שהפרויקט החשוב הזה ממוסחר כל-כך

מתחם שרונה / צילום: דן מילר
מתחם שרונה / צילום: דן מילר

ספק אם קארל שטלר, פרדסן בכיר ובעליו של אחד ממשקי החלב הגדולים במושבה הטמפלרית שרונה, שהוקמה ב-1871 על גדתו המערבית של נחל איילון, תיאר לעצמו שבבית היפהפה שבו התגורר עם משפחתו תשכון ביום מן הימים חנות לתכשיטים. כמו כל חברי קהילת "אגודת ההיכל", נוצרים אדוקים מדרום גרמניה שאליהם השתייך, האמין שטלר כי קירוב הגאולה יתרחש רק באמצעות חיים ועבודה יצרנית בארץ הקודש. כמו יתר חבריו, הוא הוגלה עם משפחתו למצרים במהלך מלחמת העולם הראשונה, שב לארץ ב-1921, ידע תחת המנדט הבריטי שנות שפע ושגשוג, ועם פרוץ מלחמת העולם השנייה הוכרז כמו כל חברי כת הטמפלרים כנתין אויב, וגורש מהארץ.

אחרי מלחמת העולם השנייה מילא שטלר תפקיד מרכזי במשא ומתן למכירת קרקעות שרונה לעיריית תל אביב, ובדצמבר 1947 שוכנו בבית חיילי "משמר העם". בשנת 2005, במסגרת תוכנית יוצאת דופן לשימורם של 36 מבתי המושבה, הועתקו חמישה מהם (בהם גם ביתו של שטלר) ממקומם במבצע הנדסי מורכב, לצורך הרחבת רחוב קפלן. מי שמשוטט בבית, שכתובתו כיום אליעזר קפלן 22, לא יכול שלא להתפעל מציורי הקיר ששוחזרו ביד אמן בידי הרסטורטור שי פרקש, מגרמי המדרגות, מהמעקים ומהמרפסת המפורזלת. זוהי, אם תרצו, הצצה על רגל אחת לתולדותיה של כת הטמפלרים, לתולדותיו רבי התהפוכות של המקום, ובעצם לתולדות היישוב העברי בארץ מסוף המאה ה-19 ואילך.

בביתו של בן משפחה אחר, עמנואל שטלר, שברחוב אברהם אלברט מנדלר 6, שוכנת עכשיו TwentyFourSeven, עוד חנות בגדים ואקססוריז. במרתף יש פאב אירי. "נכדתו של עמנואל, שהגיעה למסע שורשים בישראל, התרגשה כאן מאוד", מספר יוסי גולדברג, מדריך ומורה דרך במרכז להכרת תל אביב, החוקר את תולדות העיר, במסגרת סיור מאורגן שהוא מוביל במקום מטעם המרכז להכרת תל אביב. גולדברג היה מעורב בשימור המתחם ושימש אוצר המשנה של מרכז המבקרים, השוכן באחד מהמבנים ההיסטוריים, ברחוב אלברט מנדלר 14. אם אתם שם, אל תפספסו את תנור הכביסה המשוקם של משפחת קיבלר, שעשוי לבני שמוט, שפורק והועבר לחצר מרכז המבקרים.

"במסגרת תהליכי השיקום והשימור", מספר גולדברג, "יצרנו קשר עם צאצאי הטמפלרים של שרונה, שאבותיהם הוגלו על-ידי האנגלים לגרמניה ולאוסטרליה במלחמת העולם השנייה, ונעזרנו ככל האפשר בחומרים שהם ניאותו להשאיל לנו. אגב, מקור השם שרונה (Sarona) בטעות יסודו. הטמפלרים, שחשבו שהם נמצאים בשרון, חיפשו בתנ"ך בתרגומו לגרמנית, ומצאו Saron.

כך קמה ונוסדה Deutsche Kolonie Sarona. ביוני 1872 נחנך כאן בית הקהילה הישן, ששימש כמקום של טקסים ומפגשים, וגם כבית הספר של ילדי המושבה. בראשו הוצבו שעון ומערכת פעמונים שהופעלה לסימון הפסקת הצהריים. בשנת 2005, בזמן ההכנות להעתקתו, התגלה בעליית הגג המנגנון המקורי והמתוחכם של השעון.

בבית הקהילה החדש, שנבנה בשנת 1911 מצדו השני של הרחוב, פעלה לאחר קום המדינה מסעדה לפקידי הקריה (היה זה דוד בן-גוריון, שבמלחמת העצמאות החליט לשנות את שם המתחם ל"קריה"), שמאוחר יותר הפכה לחדר האוכל של קציני הקריה. בשנת 2005 הוזז גם המבנה הזה כדי לאפשר את הרחבת רחוב קפלן ואת בנייתו של פתח המנהרה התחבורתית שתעבור מתחת למתחם כולו. כיום שוכנת בו חנות אדידס. האם כך חולפת, או אולי מתחילה, תהילת עולם?

מתחם שרונה נועד לשמר את המושבה הטמפלרית המיוחדת הזו, שהפכה בימים שלפני קום המדינה סמל למאבק המזוין נגד השלטון הבריטי, ואת קריית הממשלה הישראלית ששכנה כאן. זהו מעין מוזיאון חוצות אורבני של פניני אדריכלות ופיסות של היסטוריה ועסקים - מבית בד מן המאה ה-19, שהוא שילוב של קפה-מוזיאון-סלון-אוכל ומקום ממכר של שמני זית מתוצרת קיבוץ מגל, עבור בבית הסביבון שבו מבחר של חמסות, פקקים מיוחדים וסביבונים שונים וחמודים, ועד למקדש של מעצב העל טומי הילפיגר, שנפתח לאחרונה בצלצלי תרועה.

לחנות מותגי הנעליים שופרא (היכן ששכן ביתו של כריסטיאן קיבלר) שווה להיכנס כדי להתרשם מהפס הכחול המעטר את הקיר וצויר בתערובת של כחול כביסה וחלב (כאלמנט מדביק), שהרי הטמפלרים הם שהניחו את היסודות למשק החלב הישראלי. בקרוב ייפתח במתחם גם בר בשמים (בלשון פשוטה, חנות בשמים), ובאוקטובר אמור להיפתח, בשטח שמתחת לשלושת מגדלי גינדי הנבנים בשצף-קצף בגבולה המערבי של המושבה, שוק שרונה מרקט, שיציע דוכני אוכל ומזון בעיצוב וברמה שלא הכרנו.

לולא מלחמת צוק איתן בעזה, מתחם שרונה, אחד מהפרויקטים האורבניים היותר שאפתניים שידענו, היה הופך לדבר החם של קיץ 2014, והלוואי שזה עוד יקרה. חברת הניהול, אגב, מקפידה לכנות את שרונה מושבה. התל אביבים, ששונאים "מתחמים", משאירים אותם לתושבי הפריפריה.

כך או כך, כיף לטייל כאן ולספוג סיפורים והיסטוריה בסיורים המוצעים במקום. נחמד גם לשוטט סתם כך, להסניף אוויר טוב, או לבדוק את אחד מבתי האוכל שנפתחו במקום, חלקם אופנתיים מאוד, אחרים עממיים יותר: קלארו של השף רן שמואלי, פיאצה רוסטיקו המשלבת בין טרטוריה איטלקית לפיצרייה, בר היין ז'אז'ו השוכן במרתף יפהפה של אחד משני היקבים של המושבה (במלחמת השחרור שימש המרתף למטוסי האוסטר - פרימוס - של שירות האוויר של ההגנה, שקדם לחיל האוויר הישראלי), המבורגר 110 מרשת אגאדיר, והפיצרייה עגבנייה שבה שכנה הקצבייה של וילהלם גרצינגר, שעל-פי הסיפורים מכר בה גם בשר כשר.

לפי חזון אופטימי, את מרכז האוכל, השופינג והבילויים העדכני והנוצץ הזה, עתידים לפקוד מדי יום כ-25 אלף איש: בשעות הבוקר והצהריים - עובדי המשרדים הסמוכים; אחר הצהריים - משפחות עם ילדים; בלילה - בליינים. שווי המתחם מוערך ב-436 מיליון שקלים, שווי החניון שיוקם מתחתיו 94 מיליון נוספים, ובסך-הכול שווי הפרויקט, כשיושלם ויאוכלס, מוערך בכ-530 מיליון שקלים. דמי השכירות במתחם הם כנראה הגבוהים בעיר, ונעים בין 400 ל-450 שקלים למטר רבוע לחודש. שאלת מיליון הדולר, תרתי משמע, היא כמה מהעסקים יצליחו לשרוד ולשגשג בתנאים האלה.

עיריית תל אביב רואה בשרונה את שער הכניסה הראשי המזרחי לעיר, מקום של תוכן שכולם ירצו להגיע אליו, מתחם בעל חשיבות אורבנית, חוליה מרכזית במרכז עסקים ראשי שבו נחתכות עסקות נדל"ן במאות מיליוני שקלים, ומעין מיני סנטרל פארק, שישתרע על שטח של כארבעים דונמים.

על-פי תוכנית המתאר העירונית, כאשר הצבא יפנה את המתחם שבצדו הצפוני של רחוב קפלן, ציר המסחר עתיד להימתח צפונה עד לבית המשפט ולמוזיאון תל אביב. חלק מהבתים הטמפלריים שעל "הגדה הצפונית" יזכו גם הם לשימור, וייתכן שלנוכח הביקורת על מסחור היתר של הפרויקט עד כה "הגדה הצפונית" תציע אולי תמהיל אחר. כך או כך, בעירייה מקווים שפרויקט שרונה עתיד לשנות באופן דרמטי את הדופק האורבני של העיר.

גופים שונים עורכים סיורים מודרכים בשרונה, ובהם המרכז להכרת תל אביב, טל' 03-5100337, www.telavivcity.com; אבנ"י גזית, טל' 050-7337690, www.avnegazit.co.il; תל אביב שלי (גם סיורים ליליים), טל' 052-7747748, www. mytelaviv.co.il ועוד.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק