גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשק גולש להאטה חמורה: כוח הקנייה של הציבור בישראל נחלש בדיור, חשמל, מים, ארנונה, מסים ומזון

מדיניות הריבית האפסית של בנק ישראל רק תורמת להידרדרות ■ זוגות צעירים והוריהם שילמו עד כה עשרות מיליארדי שקלים עודפים על דיור - מיליארדים שנגרעו מהצריכה הפרטית ■ ניתוח כלכלי - פרופ' ירון זליכה

מחאת האוהלים ברוטשילד, 2011 / צילום: איל יצהר
מחאת האוהלים ברוטשילד, 2011 / צילום: איל יצהר

בשבע השנים האחרונות מנהל בנק ישראל מדיניות מוניטרית מרחיבה יוצאת דופן, שבמוקדה ריבית השומרת באופן עקבי על רמה נומינלית הנמוכה מרמת עליית המחירים במשק, כלומר, ריבית ריאלית שלילית. כדי להצדיק את מדיניותו משתמש הבנק בכמה טיעונים חסרי שחר שברצוני להפריך.

ראשית, בנק ישראל טוען שהוא קובע את הריבית באופן השומר על עלייה מתונה של מדד המחירים לצרכן, כך שלא תחרוג מיעד האינפלציה שקבעה הממשלה. ברם, חוק בנק ישראל קובע כי על הבנק לשמור על יציבות המחירים במשק. לא יציבות חלק מהמחירים (הגם שחלק חשוב מהמחירים) כפי שבאים לידי ביטוי במדד המחירים לצרכן, אלא יציבות סביבת המחירים הכוללת במשק, ובמילים אחרות - גם על יציבות מחירי הנכסים. בשומרו רק על מדד המחירים לצרכן קבע הבנק ריבית שתדלקה אינפלציה גבוהה מאוד במחירי הנכסים ובעיקרם מחירי הדיור ומחירי המניות. בכך הפר הבנק את חוק בנק ישראל וגרם, כפי שנראה להלן, במו ידיו להאטה החמורה המאפיינת כעת את המשק.

שנית, בנק ישראל טוען שהחלטתו להוריד את הריבית לרמות כה נמוכות ולאורך תקופה כה ארוכה היא מחויבת המציאות על רקע סביבת הריבית העולמית, שמכוח הגלובליזציה מחייבת השוואה יחסית. ברם, באומרו כך מטעה בנק ישראל את הציבור, שהרי כלל השוואת הריביות המאפיין את הגלובליזציה של שוקי הכספים אינו מתייחס כלל להשוואה של הריביות הנומינליות. הכלל מחייב בחינה והשוואה של הפער בין הריבית הריאלית לבין פוטנציאל הצמיחה לנפש של המשק.

המשק האמריקאי בחר בעקבות המשבר הפיננסי של 2008 בריבית אפסית, שלאור האינפלציה האפסית (שלא לומר שלילית) ששררה בארה"ב באותה תקופה הותירה ריבית ריאלית חיובית (או במקרה הגרוע ביותר אפסית). ריבית ריאלית זו הייתה נמוכה לכל היותר בנקודת אחוז אחת עד שתיים מפוטנציאל הצמיחה לנפש במשק האמריקאי, שהוא 1%-2%. בישראל, הבנק המרכזי בחר בריבית כמעט אפסית (1.25% בשלהי 2009) בשעה שמדד המחירים לצרכן עלה ב-4% כמעט. בהתחשב, כפי שנדרש, במחירי הדיור, המחירים בישראל עלו אף ב-5% ו-6% באותה שנה. כלומר, מדובר בריבית ריאלית שלילית של כ-5% בזמן שפוטנציאל הצמיחה לנפש הוא לפחות 4%. לשון אחר, ריבית ריאלית הנמוכה ב-9% מריבית שיווי המשקל. זאת בעוד האמריקאים (שהיו באותה נקודת זמן במיתון חריף בהרבה מישראל) התרחקו כאמור לכל היותר ב-2% מריבית שיווי המשקל. זו אינה מדיניות עקבית עם המתרחש בעולם אלא הפקרות מוחלטת, הדומה להפקרות של בנק ישראל בשנים שלפני המשברים של 1985 ו-2002. לא בכדי אחד הסעיפים המרכזיים הן בתוכנית הכלכלית שחילצה את המשק ממשבר 1985 והן בתוכנית הכלכלית שהיה לי הכבוד להכין וחילצה את המשק ממשבר 2003 היה עלייה משמעותית של הריבית.

שלישית, בנק ישראל טען לאורך חמש השנים הראשונות למדיניות זו כי לריבית אין קשר משמעותי למחירי הדיור. לא ארחיב על טענה כה מקוממת, הן משום שתקפתי אותה בזמן אמת כבר לפני שבע שנים ובאופן עקבי לאורך השנים האחרונות, והן משום שבנק ישראל עצמו הודה לפני כשנתיים שלריבית היה תפקיד מכריע בהתנפחות מחירי הדיור (עד כה, ועוד הזרוע נטויה, חלה עלייה נומינלית של 90%).

התקשורת העריצה, האזהרות לא נשמעו

כעת ניתן להבין טוב יותר מה עוללה המדיניות המוניטרית המופקרת של בנק ישראל, ורק מפאת קוצר היריעה לא התייחסתי למהלכים המטורפים שביצע הבנק גם בשוק המט"ח. הריבית הריאלית השלילית הניעה את עשרות אלפי משקי הבית המשפרים דיור בשנה לשנות את תמהיל ההשקעות שאפיין אותם מאז קום המדינה. אם בעבר רוב משפרי הדיור היו מוכרים את הדירה הקודמת שברשותם וכך מעמידים אותה כהיצע לזוגות צעירים הרוכשים דירה לראשונה, אזי בשל הריבית הריאלית השלילית לא עמדה בפניהם אלטרנטיבת השקעה סולידית מספקת ולכן הם העדיפו לרכוש את הדירה המשודרגת בלי למכור את דירתם הישנה. במכה אחת, היצע הדיור העומד בפני זוגות צעירים צומצם בעשרות אלפי דירות בשנה. חוסר כה עצום, שהממשלה (שניסתה בכל מאודה להגדיל את היצע הקרקעות) לא יכלה וגם לא תוכל לעולם לכסות. הריבית הנמוכה אף סייעה למשפרי הדיור במשכנתאות זולות וכך הואץ התהליך כולו. כתוצאה מתהליך זה החלו מחירי הדיור לעלות, עד שנוצר חשש בקרב אנשים אמידים, שכלל לא חשבו לשפר דיור, שמא ילדיהם בעתיד לא יוכלו לרכוש דירה ולכן אם לא ימהרו לקנות דירה להשקעה הם יעמידו את ילדיהם במצוקה עתידית. כך הצטרפו עוד עשרות אלפי קונים לשוק.

חמורה במיוחד היא העובדה שדברים אלה אינם חוכמה בדיעבד. אזהרות לצפוי להתרחש השמענו אני ונגיד בנק ישראל לשעבר דוד קליין כבר לפני שבע שנים. אולם אזהרותינו נפלו על אוזניים ערלות. התקשורת אז עסקה בהערצה עיוורת לבנק ישראל ולמי שעמד בראשו באותה עת. עיון קל בפרוטוקולים של הוועדה המוניטרית בבנק ישראל, הקובעת את הריבית, מלמדת שהבנק כלל אף לא דן באותן שנים בסיכון הדרמטי שתואר לעיל. חוסר אחריות הראויה לחקירה של מבקר המדינה.

מכל מקום, מחירה של דירה ממוצעת עלה באופן הדרגתי בכ-600 אלף שקל, ויש כ-40 אלף זוגות צעירים בשנה, בתהליך הנמשך כבר שבע שנים. אותם זוגות צעירים והוריהם שילמו עד כה במצטבר כ-80 מיליארד שקל עודפים על דיור, ובשנה הקרובה הם צפויים (גם אם לא יעלו עוד מחירי הדיור כלל) להוסיף עוד 24 מיליארד שקל. וכך בכל שנה מנקודה זו ואילך. עשרות רבות של מיליארדי שקלים אלה נגרעו מהצריכה הפרטית והכניסו את המשק להאטה הולכת וגוברת.

הממשלה מצדה נקטה העלאות מסים דרמטיות שהחריפו את המצב - מס הכנסה עלה ל-50% ויותר, מע"מ עלה ל-18%, מס החברות האפקטיבי (כולל המס על הדיבידנד) עלה אף הוא לכ-50%. כל זה כמובן חל בעיקר על החברות הקטנות; חלק משמעותי מהחברות הגדולות פטורות ממס החברות באמצעות חוק עידוד השקעות הון השערורייתי.

נוסף על העלאות המסים המשיכה הממשלה לתת ידה למגמת האוליגופוליזציה וחוסר התחרותיות במשק הישראלי, שהפך בשבע השנים האחרונות למשק הכי לא תחרותי במערב - משק המתאפיין ברמות מחירים הגבוהות בעשרות אחוזים מהמקובל במערב.

כך מצא עצמו הציבור בפני סיטואציה שבה כוח הקנייה שלו סופג התקפה אחר התקפה: דיור, חשמל, מים, ארנונה, מסים, מזון ועוד. אבל גרועה מהמתקפה הבלתי פוסקת על כוח הקנייה היא התחושה שאין לדבר סוף ומחירי הדיור ממשיכים לעלות (נגידת הבנק אף העניקה השבוע הזרקת דלק נוספת בכך שהורידה עוד את הריבית), הדיבורים על עליית מסים נוספת הולכים ומתחזקים והמונופולים, האוליגופולים וכל שלל הגזלנים שמאפיינים את המשק ממשיכים לצחוק על כולנו.

התוצאה: מיתון שכולו מעשה ידיה של המדיניות הכלכלית, המוניטרית והפיסקלית. למזלם של בנק ישראל והממשלה פרצה המלחמה בדרום. הניסיון הכלכלי מלמד שההשפעות של מערכות דומות הן בטלות, לכל היותר רבע אחוז בצמיחה, אך המערכה מספקת לקובעי המדיניות תירוץ בלתי רגיל, ואני בטוח שהם ימהרו לאמץ אותו.

ובכל זאת, מה נדרש כעת לעשות? מפאת קוצר היריעה, נדון בכך בפעם הבאה.

*** הכותב הוא דיקאן הפקולטה למינהל עסקים וראש החוג לראיית חשבון בקריה האקדמית אונו ולשעבר החשב הכללי

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עולה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים