גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל הבאזז הזה: תערוכת "בחזרה לברלין" במוזיאון הרצליה

אשכול התערוכות "בחזרה לברלין" במוזיאון הרצליה מסמן את מרכז העולם של האמנות הצעירה ■ האוצרת ומנהלת המוזיאון, איה לוריא, מגלה שאולי הייאוש נעשה יותר נוח בברלין של היום, אבל כל העיניים נעוצות בעבר

ברלין היא מילת קוד בתרבות ואמנות עכשווית, כמו שהייתה ניו-יורק בשנות ה-80 ופריז לפניה. תמיד היו מקומות כאלה וכנראה שעוד יהיו, למרות הגלובליזציה, למרות הפתיחות והקלות המבורכת של התנועה הווירטואלית באינטרנט בין כל המקומות בעולם. ברלין היא ה-מקום, שם זה קורה ואם אתם לא שם אז אתם לא בעניינים. לא רק בתרבות אגב, גם בתחומים אקדמיים, בהייטק וביזמות מסוגים שונים. מי שלא נמצא בברלין - מן הסתם חזר ממנה לא מזמן או שתיכף ייסע. תשאלו אפילו את יאיר לפיד.

גדולתה של ברלין, שבתקופה של שינויים מהירים ותכופים בטעם הקהל עד כדי היסטריה, היא שומרת על מעמדה הייחודי כמובילה עולמית במשיכת אמנים ויוצרים צעירים מחד ותיירי-תרבות בני כל שכבות האוכלוסייה מאידך, כבר כמעט 15 שנה. ולמרות שאם תשאלו את חלוצי הטרנד הם בוודאי יגידו שברלין היא כבר לא "זה", עדיין לא קמה לה מתחרה חד-משמעית.

אבל לא לנצח יעמוד לה כוח המשיכה. לכן חשוב במיוחד העיתוי והניסיון שעושה איה לוריא, האוצרת הראשית והמנהלת החדשה של מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, לתפוס את הרגע הברלינאי. ללכוד את המהות החמקמקה של מקום שמוגדר לא פחות על-ידי עוברי האורח שמאכלסים אותו לזמן קצר, מאשר על-ידי תושבי הקבע שלו; ועוד יותר מכך על ידי עברו, המוטל כצל על העיר וצובע אותה בגוונים המיוחדים רק לה.

"בחזרה לברלין", תערוכת הבכורה של לוריא במוזיאון הרצליה, שנפתחה אמש (מוצ"ש), היא למעשה אשכול תערוכות, השזורות זו בזו ברחבי המוזיאון. ביחד הן מספקות חוויה פנורמית של הקשרים, שמוקד-הרעש שלהם נמצא בכלל מחוץ לברלין, בתודעה הישראלית.

"נקודת המוצא שלי היא התייחסות לאמנים המגיעים לברלין, שהיא אבן שואבת ליוצרים צעירים, ולא רק ישראלים. יש בה גם הזדמנות וגם אפשרויות למצוא תמיכה ונדיבות, שבזכותם הייאוש נעשה יותר נוח. אבל זה מקום מורכב והאמנים מתייחסים לכך בעבודותיהם. הדור הוא דור שלישי כבר, לא דור ניצולים ואפילו לא ילדיהם, לכן ניכר שההתייחסות להיסטוריה נעשית דרך פילטרים מתווכים ואייקונים של תרבות גרמנית", אומרת לוריא על המכנה המשותף שמצאה בין האמנים. "זה דור שלא מתעלם אבל מתייחס ליותר היבטים משנראו בעבר. רמת תיווך כלשהי קיימת תמיד. רבים מאמצים גישה מחקרית בעבודתם".

מתחקים אחר הפגמים

על קיר הכניסה למוזיאון - קיר בטון חשוף מרשים בגודלו, החולש על אולם הכניסה, תלוי שטיח גדול מידות, "מעוטר" בחורים חרוכים. זוהי עבודתו של אריאל שלזינגר, המתייחסת לעבודת מחקר שעשה במוזיאון הפרגמון. השטיח הוא העתק של מוצג היסטורי ממחלקת העתיקות של המוזיאון. בתקופת המלחמה הוציא המוזיאון הענק יצירות ומוצגים היסטוריים מאוספיו למקום בטוח, כדי שלא ייפגעו בהפגזות על העיר. במסע ובשהות במחסני חירום ניזוקו עבודות רבות ונזקקו לשחזור ושימור. שלזינגר מתחקה אחר הפגמים והנזקים, שהפכו לתמונה חלופית לחזותו התמימה והמושלמת של המוזיאון.

"המוזיאון הוא מקום דואלי, מצד אחד בוזז אוצרות תרבות ומצד שני משמר אותם, מאפשר להם חיים ומנחיל יידע", מסבירה לוריא את הלך הרוח שמאחורי העבודה. "רבות מעבודות האמנים בני זמננו מתייחסות לאייקונים מאוד מובחנים וגדולים - הפרגמון, סרט של הבימאי הגרמני הבולט ורנר פסבינדר (משנות ה-70) או שער אושוויץ, המופיע בעבודתו של אמיר יציב.

יציב עקב אחר שתי קבוצות מדענים המנתחות את הרכב החומר והצבע של שער אושוויץ המפורסם - האחת מפולין, מקומו הטבעי של המוצג, והשנייה מישראל. המטרה של שתיהן היא ליצור שחזור מדויק לחלוטין של השער המקורי, הסובל מקורוזיה (ואיומי גניבות), עם חלוף השנים. תיעוד הפעולות והתוכניות של שתי הקבוצות מעמיד את עבודת המחקר שלהן במעין תחרות ספורטיבית - המרוץ לאושוויץ.

לוריא החליפה בתפקיד את דליה לוין, שהובילה את המוזיאון למעמדו המשפיע בסצנת האמנות העכשווית בארץ, ופרשה לאחרונה. תערוכת הפתיחה מעידה כי בכוונתה של לוריא להמשיך להתבונן ולקדם אמנות ישראלית צעירה, ולעמוד על הקשרים בינה לבין המתחולל בעולם. היא מגיעה להרצליה לאחר תפקידי אוצרות ואקדמיה שונים, האחרון שבהם בהקמת מכון שפילמן לצילום בתל-אביב.

בכובעה הקודם החלה במסע עם האמנית עילית אזולאי, שזכתה במלגה לשהות אמן בת חצי שנה במכון לאמנון עכשווית KW בברלין, בתמיכת מכון שפילמן וגופים נוספים. העבודה המסכמת את תקופת השהות - "הכמוס הגמור בגלוי", מוצגת כעת במקביל במוזיאון הרצליה וב-KW, שם נפתחה התערוכה בשבוע שעבר. לוריא: "ביצירתה של אזולאי הופך המכון לאמנות, על חלליו הפנימיים והחיצוניים, למרחב סימבולי מורכב, המשקף לא רק את הדינמיקה האורבנית של ברלין כעיר מתחדשת אלא גם את מאבק הכוחות בין העבר, ההווה והעתיד, המתחולל בתוכה".

אזולאי מתחקה אחר מראות במקום וסביבתו, ומצרפת גם פרטים ממקומות אחרים שחדרו לפריים שלה במהלך התקופה ואת כל אלה היא מארגנת במעין מפה סמלית, שרסיסי הפאזל שלה נראים כמו ניסיון של אמן רסטורציה להחזיר על כנו סדר שהשתבש לעד. תמונת הקיר מזכירה את מפות העולם העתיקות שירושלים בליבן, אשר אינן מחויבות להיגיון גיאוגרפי-היסטורי.

ארז ישראלי מציג את עצמו בדמות הגבר הארי, שגופו שימש להדגמת החוסן והבריאות הספורטיבית ה"ראויה", בספר חינוך גופני משנות ה-30. ישראלי מצא את הספר בספריה והוא מציג את צילומי עצמו בשחזור התנוחות של המצולם המקורי - 1:1. כמוהו, גם אמנים אחרים מתייחסים בעבודתם למחקר וחיפוש בספריות ובארכיונים, חפירה ארכיאולוגית או עריכת ראיונות. כאילו יציקת ממצאים משדה התעופה טמפלהוף (בעבודה של אלה ליטביץ), או חיקוי מבני הגנה "בונקר לאדם אחד", יעזרו לתפוס את אירועי העבר. לעומתם, אלונה רודה, מתעמקת בתרבות ההווה. בעבודה מצוינת היא משלבת כהרגלה סאונד וחלל, ומצליחה להכניס אותנו לתוך עולמה בחוויה פיזית. העבודה "Safe and Sound" מהבהבת ומסנוורת, מהדהדת את תרבות המועדונים וסצנת המוזיקה הברלינאית. אולי בשמה טמון רמז לצורך של האמנית למצוא בטחון - ואולי זהו דווקא חוסר הביטחון, במה שנראה לעין כל כך טוב, ומסנוור עד לעיוורון.

לוריא: "בשנה הקרובה יצוין יובל ליחסים הרשמיים בין ישראל וגרמניה. נראה כי הקשר המורכב והבלתי נפרד בין העמים ממשיך לבקש לעצמו מרחב של ביטוי. התערוכות מספקות מבט מרתק על דרכי ההתגבשות של תרבות זיכרון עכשווית".

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק