גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בקבוצת המחקר ישראלי יכול להיות שותף לדירה עם איראני"

פרופ' גיל זוסמן, מנהל מעבדת הרשתות האלחוטיות והניידות בבי"ס להנדסת אלקטרוניקה באוניברסיטת קולומביה, מפתח תגים שמולבשים על חפצים ומשדרים אותות על בסיס אנרגיה סולארית או קינטית

פרופסור גיל זוסמן / צילום: תמר מצפי
פרופסור גיל זוסמן / צילום: תמר מצפי

"נסענו לשנתיים, ו'נתקענו' בדרך חזרה", אומר פרופ' גיל זוסמן, מנהל מעבדת הרשתות האלחוטיות והניידות בבית-הספר להנדסת אלקטרוניקה באוניברסיטת קולומביה. "כשסיימתי את הפוסט דוקטורט, הגשתי מועמדות למשרה אך ורק באוניברסיטת קולומביה. אמרתי לעצמי שזה מקום מצוין לקריירה, ומבחינה משפחתית אמרנו שאם להתגורר מחוץ לישראל, אז לפחות בניו-יורק. ניתן לעצמנו את החוויה של מגורים בתוך מנהטן". הבקשה לקולומביה התקבלה, ומאז עברו עוד שבע שנים.

היום זוסמן נמצא בשנת שבתון בתל-אביב, "במטרה לחשוף את הילדים לישראל", כדי לשמר את האפשרות לשוב מתישהו בעתיד, אם כי כרגע זה לא בתכנון. "הילדים שלנו מכירים את ישראל כמדינה שבה מבלים בחופש, כך שהם שמחו לבוא. כשהתחיל בית-הספר הדברים נהיו יותר מורכבים, הם הרי לא קוראים וכותבים עברית בהתאם לגילם, אבל בסך-הכול זהו צעד טוב לכל המעורבים, כולל סבתא, שאנחנו גרים במרחק של חמש דקות ממנה.

"השבתון הוא במימון האיחוד האירופי, שמעניק מלגות למדענים מחוץ לאיחוד לבקר באירופה ולבצע מחקר במוסדותיה. מבחינת כללי המלגה, ישראל היא חלק מאירופה ואני נמצא מחוץ לישראל מספיק זמן, מה שאפשר לתת לי מלגה שתומכת באירוח שלי בתל-אביב".

- מה תחום המחקר שלך?

"אני עוסק במחקר בתחום הרשתות. אחד הפרויקטים שבהם אני שותף, יחד עם חוקרים נוספים, הוא ניסיון ליצור תגים שיאספו אנרגיה סולארית או קינטית, וישתמשו בה כדי לשדר הודעות לטווח קצר. למשל, ניתן להשתמש באנרגיה שמפיק האור הפנימי בספריה, כדי לטעון תגים הנמצאים על כל ספר, אשר משדרים זה לזה. ואז, ספר מתמטיקה ששמו אותו בטעות בין ספרי אנגלית, משדר למערכת המרכזית שהוא לא שייך.

"היכולת הזו יכולה לשמש במקום כל אפליקציית איתור, למשל אפשר להשתמש בה כדי לזהות חבילות שהונחו שלא במקומן במחסן של אמזון. התקשורת יכולה להגיע למרחק של מטר כשמשתמשים רק באנרגיה האגורה מתאורה פנימית, וזו אלפית האנרגיה ממה שאפשר לאסוף בחוץ".

היכולות של זוסמן בתחום תכנון הרשתות, מאפשרות לבצע את כל התקשורת הזו בין חפצים רבים ברשת, בכמות כה קטנה של אנרגיה. "כל רכיב צריך להחליט - עכשיו אני משדר? עכשיו דווקא אוגר אנרגיה? כשכל אחד מחליט לבד זה פשוט, אך כשהם מחליטים ביחד כרשת - קצת פחות.

"היכולת של התקשורת בין חפצים מתאימה לטרנד "האינטרנט של הדברים", אם כי אנחנו התחלנו קודם, לפני שהתחום החל לתפוס תאוצה. למשל, איך נמצא דברים בבית? הספה תשדר לנו שמכונית הצעצוע נמצאת מתחתיה".

התג המונע באמצעות אנרגיה של תאורת פנים, כבר נמצא ברמת האב טיפוס ואילו תג שפועל באמצעות אנרגיה קינטית נמצא בפיתוח. במסגרת זו מדדה הקבוצה אילו פעולות מניבות אנרגיה קינטית רבה יותר, ומעניין למשל לגלות כי אדם שהולך בשדה תעופה יכול להניב יותר אנרגיה מאשר מזוודה בבטן המטוס, המוטחת מצד לצד כשהמטוס מאיץ או מסתובב. "באמצעות חפץ לביש, נאגור אנרגיה המספיקה לקצב שידור של שני קילוביט לשנייה באופן רצף, וזה דומה לאנרגיה שניתן להשיג מהתאורה הפנימית. ייתכן שנוכל לחבר את שני הדברים - כשאתה נח, האיסוף הוא מתאורה, וכשאתה הולך - מתנועה".

הקבוצה שפיתחה את הטכנולוגיה הזו קיבלה מספר פרסים, בין היתר זכתה בתחרות חדשנות של חברת הסלולר וודאפון, ובכלל, זוסמן הוא חוקר מעוטר, שזכה בפרסים שונים.

- על מה קיבלת את פרס החוקר הצעיר של DTRA, הסוכנות האמריקנית להגנה מפני נשק להשמדה המונית?

"המחקר עסק באופן שבו ניתן להגן על רשתות חשמל ממתקפות פיזיות. נניח, אם מישהו מפוצץ פצצת אטום מעל האטמוספירה כדי לשתק את רשתות החשמל, נוצרת ברשת קסקאדה (סדרת פעולות המפעילות אחת את השנייה, ג"ו), של נפילות. השאלה היא איך לנהל את הרשת מראש, כך שרכיבים חשובים שלה יעמדו בכך. הם היו היחידים שמוכנים לתת פרס ממשלתי למי שאין לו גרין קארד, שזה היה מצבי אז".

- אתה חושב שהיית יכול לעשות את כל זה בישראל?

"חקר רשתות המחשבים הוא תחום מחקר חזק בישראל. קיימת כאן קהילה גדולה מוערכת, אחת המובילות בעולם. לחיות בישראל בתחום הזה, זו לא הקרבה. יש הרבה מקריות בהצלחה, ובשבילי הקריירה התממשה דווקא שם. אני מאמין שאפשר להגיע להישגים דומים גם בישראל. הרבה אנשים בתחום שלי בארץ שנחשבים לפורצי דרך בתחומם בעולם, למרות שיש גם הרבה קיטורים על התנאים והתקציב. הישראלים ידועים כתיאורטיקנים מצוינים בתחום המחשבים. יש להם יכולות העמקה מאוד טובות. זה מאוד עוזר להם. אולי ההבדל הכי גדול הוא שסביבה עם חוקרים מרקעים שונים מאוד מפרה מחשבתית".

- מה יחס הסביבה לישראל?

"מה שיפה באוניברסיטה כמו קולומביה הוא שיש לנו קבוצת מחקר מאוד מגוונת - ישראלים, סרבים, טורקים, איראנים, הודים וסינים. זו אווירה מאוד מפרה. כולם מסתדרים אחד עם השני, עד כדי כך שישראלי יכול להיות שותף לדירה של איראני. מי שמגיע לכאן רוצה לעסוק במדע הרשתות. זו לא הפקולטה ללימודי המזרח התיכון. אז אנשים משתפים פעולה כדי לעשות את המדע בצורה הטובה ביותר.

"גם בקרב החוקרים לא הייתה מעולם בעיה עם הישראליות, אבל אני מסתובב בחוג להנדסת חשמל, ולא במדעי הרוח. בניו יורק זה דווקא דבר חיובי, להיות ישראלי. זו עיר מאוד יהודית. יש יותר יהודים בניו-יורק מאשר בגוש דן. אנחנו התחברנו לקהילה הישראלית. זו לא מדינת ישראל, אבל זה תחליף לא רע".

- הזהות הלאומית היא משהו שמעסיק אותך?

"מעולם לא החלטנו שאנחנו אמריקאים. הילדים אולי כן קצת אמריקאים. מישהו פעם אמר לי 'מה שלא תעשה, תהיה בצד הלא נכון של הים', וזה נכון. תמיד חסר משהו, כמו שתמיד מרוויחים משהו משני העולמות. המשפחה שלנו פה, ואילו שם החיים כבר נטועים היטב ונוחים".

- חשבתם האם ילדיכם ילכו לצבא?

"עוד לא הגענו לזה. מבחינת סוגיות פוליטיות בישראל, אני חושב שאני הכי מוטרד מהשחיתות שנחשפה. גם בארה"ב יש שחיתות, אבל כשגונבים אותך שם זה מתחלק על 300 מיליון אנשים, ולא על 9 מיליון".

גיל זוסמן

גיל: 42

מצב משפחתי: נשוי 3

תפקיד: מנהל מעבדת רשתות אלחוטיות וניידות בבי"ס להנדסת אלקטרוניקה באונ' קולומביה

השכלה: תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול ובכלכלה מהטכניון (בהצטיינות). תואר שני בניתוח מערכות מהטכניון (בהצטיינות). דוקטורט בהנדסת אלקטרוניקה מהטכניון. פוסט דוקטורט ב-MIT

שוהה בניו יורק: 10 שנים

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?