גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"לית ערוץ 9: "ככה לא נוכל להמשיך לשרוד"

‎אחרי השקעה של עשרות מיליוני שקלים, בערוץ 9 דובר הרוסית הבינו שאי-אפשר להמשיך להיות ערוץ נישה ולהתנהג כערוץ ברודקאסט ■ מנכ"לית ערוץ 9, ויקי גורדין: "עולם הפרסום לא יכול לשאת את הערוץ על כתפיו"

ויקטוריה גורדין / צילום: איל יצהר
ויקטוריה גורדין / צילום: איל יצהר

בקרוב מאוד יגיש ערוץ 9 בקשה רשמית למועצת הכבלים והלוויין לחזור לתנאיו הבסיסיים והמוקדמים של רישיונו. בין היתר מדובר על כך ששידורי החדשות יופחתו למינימום האפשרי - חצי שעה ביום ולא יותר.

רק לפני כחודשיים, בעת מבצע "צוק איתן", נראה כי חדשות הערוץ דובר הרוסית בשיאן. השידורים הורחבו וסיפקו לצופי הערוץ מידע מסביב לשעון ומכל מוקדי השידור, באופן כמעט זהה לזה של ערוצי הברודקאסט המקוריים. ועכשיו, עשרות מיליוני שקלים של השקעה אחרי, הבין בעל הבית של ערוץ 9, אלכסנדר לוין, שככה אי-אפשר להמשיך.

במהלך החגים פיטר הערוץ הייעודי הוותיק יותר מ-30 עובדים, בגל שני של קיצוצים מאסיביים. נאמר שהמפוטרים הם בעיקר עובדים טכניים, שהתייתרו בעקבות השדרוג הטכנולוגי המשמעותי עם המעבר לאולפנים מפוארים במודיעין. אך אם יצומצמו עוד יותר שידורי החדשות, ולוח השידור יהודק עוד יותר - עוד עובדים ילכו הביתה, ובהם גם עיתונאים רבים שגויסו רק לפני מעט יותר משנה.

לדברי מנכ"לית ערוץ 9, עו"ד ויקטוריה גורדין, כנראה שהבעלים, שעשה את עסקיו בהפקות טלוויזיה במרחב דובר הרוסית, "קיבל שכל". כך היא מסבירה איך באחת הפכה הרוח החדשה והמרעננת של שוק התקשורת - זו שכמעט השתלטה גם על ערוץ 10 - לגוף משברי שנמצא בסכנה קיומית אמיתית.

גורדין, שלמדה בזמן קצר את הלכותיו המסובכים של שוק התקשורת המקומית, לא מנסה אפילו להסתיר את המצב הקשה בו נתון הערוץ.

"לוין העריך לראשונה נכונה שצריך להתאים את ההשקעה בערוץ לשוק", אומרת גורדין ל"גלובס". "כנראה שסוף-סוף הגיע לאוזניו מה שניסיתי להסביר לו בשנה וחצי האחרונות. מצד שני, אם נסתכל על החברה כעסק יותר מורכב, הקמת האולפנים במודיעין הייתה השקעה כדאית, כי אותם תמיד אפשר להשכיר ולתפעל. זה עסק שיכול להכניס כסף. כעת לוין מנסה להביא למצב שמכל הכיוונים נגיע למצב של איזון. יש אפיק נוסף של רווחים של מכירת פורמטים, ובמסגרת זו אנחנו במו"מ על שיתוף-פעולה עם דורי מדיה".

במילים אחרות, אומרת גורדין, מערוץ טלוויזיה נישתי אי-אפשר לעשות כסף, ולכן הדגש עובר לכל מה שנבנה מסביבו. "ערוץ 9 כערוץ לא יכול לשרוד, נקודה. עולם הפרסום לא יכול לשאת את הערוץ על הכתפיים", פוסקת גורדין.

תכנים לדוברי עברית

ב-2013 רכש לוין, שבאופן רשמי עלה חודשיים לפני כן לישראל ממוסקבה, את ערוץ 9 מידי לב לבייב ב-6.5 מיליון דולר, סכום גבוה משמעותית מהערכת השווי שלו. מיד הוא החל בקדחת השקעות, שבמסגרתה נבנו אולפנים חדשים ומרשימים, חוזקה חברת החדשות, והפקות חדשות יצאו לדרך. האולפנים צוידו בטכנולוגיה החדישה ביותר, פותחו תכנים ייעודיים בעברית, כמו תוכנית כלכלית עם יעקב אילון ותוכנית מוזיקה אלטרנטיבית לילית בשם "האנגר 9".

לצד החיזור אחר הקהל דובר העברית, גם הקהל שמקורו בברית-המועצות לשעבר חזר לפוקוס, בזכות תוכניות רכש ברוסית שזוכות לשידור ראשוני בארץ, עוד לפני שידורן בערוצים הרוסיים המרכזיים.

- ובכל זאת, את לא אופטימית.

גורדין: "אין אופטימיות במדינת ישראל. אם המדינה לא תתערב, לא יהיה ברודקאסט בישראל, ולא יהיו ערוצי נישה. המדינה מתערבת איפה שלא צריך להתערב, ולא מתערבת היכן שהיא נדרשת".

- למה את מתכוונת?

"הטילו עלינו עיצום של עשרות אלפי שקלים, כי העברנו את החדשות משעה 21:00 לשעה 20:00. זה אבסורדי. אני מאמינה שיו"ר מועצת הכבלים והלוויין החדשה, ד"ר יפעת בן-חי-שגב, אולי תוכל לשנות משהו ברגולציה כלפינו. אבל זה היחס של המדינה. לא די שלא עוזרים ולא מנסים להיכנס לנעליים שלנו ולהבין את התרומה הציבורית שלנו, עוד מענישים אותנו. הם לא מניחים לנו כמו שהם לא מניחים לערוצים הייעודיים האחרים - 20 ו-24. אם המדינה לא רוצה ערוצים ייעודיים, שתפסיק לחלק רישיון".

במונחי רייטינג, מהדורת החדשות המרכזית של ערוץ 9, "יום", יכולה להגיע עד ליותר מ-2% במשקי-בית יהודיים בימים כתיקונם, ובמשקי-בית של עולים ליותר מ-10% צפייה.

"ראינו שכל 1.2 מיליון דוברי הערוץ בישראל צופים או צפו בנו, ויש חלק בלתי מבוטל מהם - בהם גם צעירים שהם לא דוברי עברית שוטפת וגם מי שקרובים יותר לחברה הישראלית - שעדיין שומרים על התרבות והשפה", אומרת גורדין. "יש עלייה נוספת היום, והאוכלוסייה קיימת. אם המדינה הזו חושבת שיש ערך באוכלוסייה הזו, המדינה צריכה למצוא דרך למענקים או להפסיק לסחוט כסף".

מסקרים עולה כי צופי ערוץ 9, שהולכים ונהיים צעירים יותר, שבעי-רצון ממנו - אך גורדין הייתה רוצה להפוך את הסיפוק הזה לכסף. "הרייטינג עלה משמעותית, אבל כשאתה לא מוכר אותו, זה לא באמת משנה. אנחנו קונים הרבה סדרות שיוצאות בערוץ 1 הרוסי אחרינו.

"הנה, למשל, אנחנו משדרים עכשיו מיני-סדרה על 'רספוטין', שהרייטינג שלה היה גבוה מזה של החדשות. בפלח העולים 18 זה הגיע גם ל-8%-9% צפייה, אבל אם אני לא מוכרת את הרייטינג הזה, אין לזה טעם. זה טוב רק לאגו של סמנכ"ל התוכן. אם השוק לא יודע לחבר את זה לתוכן, אין לזה ערך. זה נחמד שמדברים על הערוץ ושיש שיח, אבל לא יותר".

- ומה באשר לתוכן שאתם משדרים בעברית, האם זה מסייע לערוץ?

"זה מעלה רייטינג במשקי-בית יהודיים. זה נוח יותר לזוגות מעורבים בהם רק אחד מבני הזוג דובר רוסית, ואולי זה טוב לאסטרטגיה עתידית. אבל אני לא יכולה להגיד שאנחנו מתכננים או יכולים להיכנס לזירה של רשת וקשת".

שוק של 800 מיליון איש?

פרט לשינוי בחדשות, לא מתכננים גורדין ולוין שינויים דרמטיים אחרים בלוח השידורים. הדגש, כאמור, אמור להינתן למתקנים המפוארים של ערוץ 9, שעליהם שילם הערוץ כבר שכירות של 7 מיליון שקל ל-3 שנים קדימה, זאת לצד השקעה של כ-30 מיליון שקל בהשמשתם.

כבר היום יש שוכרים במקום, אולם מומחים בתחום האולפנים בישראל אומרים כי תחזוקת אולפנים אינה פשוטה ותחרותית מאוד במדינה כמו שלנו, שבה כמות הגופים המשדרים מעטה, והדרישה היא בעיקר לאולפנים המתאימים לתוכניות פריים-טיים.

כך, על מנת לקיים אולפן, יש צורך בתפעולו מסביב לשעון במשך 7 ימים בשבוע. עמידה של אולפן ריק - משמעותה הפסד כסף משמעותי.

אחת הדרכים שלוין בחן כדי להרוויח כסף באמצעותה היא הפקה בישראל של תכנים שיופצו לציבור דובר הרוסית ברחבי העולם, 800 מיליון איש. זאת, לאור ההערכה כי הצילום בישראל זול משמעותית מצילום במדינות רוסיה, למשל. זה ככל הנראה יהיה אפיק משמעותי בעתידו של הערוץ.

- אנשים בתעשיית התקשורת ראו את ההשקעה האדירה של לוין, והם שואלים היום "מה לעזאזל חשבתם"?

"לא היו לנו ציפיות יתר. עצרנו את הנפילה החופשית שהערוץ הזה היה בה. קיבלנו הרבה לקוחות חדשים בשוק הפרסום ושיקמנו את האמון בערוץ. אבל כולם קיצצו את היקפי הפרסום אחרי 'צוק איתן', והיום ברור שהסכומים האלה אף פעם לא יספיקו כדי לקיים את מה שהיינו רוצים לעשות בערוץ הזה.

"כשיש משקיע פרטי שהוא לא מקושר פה עסקית למדינה ולעסקים אחרים, במוקדם או מאוחר הוא ייאלץ להוציא כסף מהכיס, זה בדיוק מה שקרה לרון לאודר בערוץ 10. אם אתה עושה חדשות בצורה נקייה, אתה לא מקבל שום הון פוליטי מזה. בדיוק ההפך. לכן גם לבייב ניסה להיפטר מהערוץ הזה".

- למצב באוקראינה יש השפעה על מה שקרה בערוץ 9?

"כולם חטפו שם. יש סנקציות, ויכול להיות שההכנסות של לוין הצטמצמו שם, והוא לא יזרוק את הכסף האחרון פה. צריך להסתכל על זה כמו על עסק".

- יכול להיות שהוא יקום ויעזוב?

"ייתכן מאוד".

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט