גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מורה נבוכים - כל מה שצריך לדעת בדרך לתמ"א 38

כמו בכל דבר בחיים, גם בתהליך תמ"א 38 - התוצאה תהיה טובה ומשתלמת, אולם הדרך לא תמיד פשוטה ? מה חשוב לוודא ולדעת במהלך הדרך?

***הכתבה בשיתוף איגוד חברות תמ"א 38 והתחדשות עירונית

אתם מתגוררים בבניין ישן, בלי מעלית וממ"דים? סביר להניח שהבניין עומד בתנאים לביצוע תמ"א 38 (תכנית מיתאר ארצית לחיזוק מבנים מפני רעידת אדמה). מהרגע שוועד הבניין החליט כי הוא רוצה לקדם פרויקט לחיזוק המבנה יש לא מעט שלבים לעבור ולא מעט בדיקות לבצע כדי להבין האם הבניין עומד בקריטריונים הדרושים ומה ההיתכנות הכלכלית של הפרויקט. להלן מורה נבוכים למי שרוצה ליזום תמ"א 38 בבניין בו הוא מתגורר, מהשלבים הראשוניים של התהליך ועד לנקודות הקטנות שיש לשים אליהם לב.

מתחילים - מה לבדוק?

ראשית, בעלי דירות בבניין שמעוניינים לקדם את התהליך כדאי שיבדקו האם המבנה זכאי להטבות של תמ"א 38, כלומר, האם הוא קיבל היתר בנייה לפני הראשון לינואר 1980. כל בניין מגורים בישראל שנבנה לפני השנתון הזה נכנס לתוכנית. מדובר בבדיקה פשוטה שניתן לבצע בפנייה למחלקת ההנדסה בעירייה וסביר להניח שבעלי דירות ותיקים ידעו להגיד מתי הוא נבנה גם בלי לפנות לעירייה.

לאחר שהתברר כי ישנה זכאות לביצוע הפרויקט, מתפצלת הדרך לשני מסלולים מרכזיים: האחד, פרויקט תמ"א 38 אותו יוזמים בעלי הדירות באמצעות ועד המרכז את הפעילות. מסלול שני - יזם או גורם אחר שפונה לבעלי הדירות ומציע לקדם את הפרויקט.

בשני המקרים יש הרבה דברים משותפים, אך הדבר החשוב ביותר שיש לתת עליו את הדעת הוא סל הזכויות של הבניין והדאגה לאינטרס של בעל הדירה.

במסלול הראשון, הדיירים מתחילים לגבש את הפרויקט והשלב הראשון צריך להיות אסיפת דיירים בה יש לברר האם יש הסכמה מכלל בעלי הדירות. אם יש הסכמה של 100% מבעלי הדירות - המצב מצוין והוא יקל גם על השלבים הבאים. אם אין הסכמה גורפת צריך לדעת שגם הסכמה של שני שלישים מבעלי הדירות מספיקה על פי החוק, אולם צריך לדעת מראש שהמתנגדים לא יעשו חיים קלים לשאר הדיירים, אם מסיבות מוצדקות ואם לא, והרבה יזמים יוותרו על הפרויקט כדי לא להיקלע לסכסוכים שיעכבו או אף יבטלו את הפרויקט.

יש הסכמה?

אי הסכמה של חלק מבעלי הדירות היא מציאות די שכיחה ולא מעט בעלי דירות מתנגדים בשלב הראשוני. אך צריך לזכור שלאחר שבעלי הדירות שומעים את בעלי המקצוע ומקבלים הסבר מפורט אודות הפרויקט, במקרים רבים הם משנים את דעתם. מסיבה זו אסור להתייאש אם המתנגדים צצים כבר בישיבת הדיירים הראשונה.

לאחר שיש הסכמה על קידום תהליך בבניין, כדאי ורצוי לבחור ועד שיטפל בכל הנושאים הקשורים בפרויקט.

צריך לדעת מראש - תמ"א 38 היא תהליך ארוך ולא פשוט ומי שנבחר לעמוד בראש הועד צריך לדעת זאת ולהיות מוכן להשקעה ניכרת של זמנו הפנוי. השלב השני הוא למצוא עורך דין שבקיא בתמ"א 38. השנה ימלאו 10 שנים לאישורה של תמ"א 38 ולמרות שאין עדיין הרבה בניינים שחוזקו יש לא מעט בעלי מקצוע שמתמחים בתחום. באותו הזמן, יש גם הרבה בעלי מקצוע שזיהו שמדובר בתחום מתפתח ויש לברור בין שלל ההיצע את מי שיש לו ניסיון מוכח בתחום.

הדבר נכון לגבי כל בעל מקצוע איתו מתקשרים בעלי הדירות בזמן הפרויקט, החל מעו"ד, דרך שמאי מקרקעין ועד ליזם או קבלן ביצוע. מכל אחד צריך לדרוש ניסיון מוכח, כתובות של פרויקטים בהם טיפל ומספרי טלפון של לקוחות שעברו איתו את התהליך. גם בדיקה עצמאית של הפרויקטים מצד בעלי הדירות לא תזיק וביקור בפרויקט שעובר או עבר חיזוק, ונקישה על כמה דלתות בבניין, תוכל מאוחר יותר לאפשר לכם לישון בשקט בזמן שתפקידו את הבניין שלכם בידי בעלי המקצוע.

הזוית המשפטית

לאחר שכירת עו"ד יש לנסח חוזים להסכמה על ביצוע הפרויקט ולנסות להבין במידת האפשר מה ניתן לבצע בבניין, מה הזכויות המוקנות על פי התב"ע (תוכנית בניין עיר), אילו תמורות ניתן לבקש מהיזם ומה ההיתכנות הכלכלית לביצוע הפרויקט בבניין. נקודה חשובה נוספת לדון עליה עם העו"ד היא כל נושא הבטוחות. מה קורה אם הקבלן נתקע? מה עושים במקרה ואין כסף להשלמת הפרויקט? באילו פטורים ניתן להשתמש במסגרת הפרויקט בהיבט המיסויי ועוד. מדובר בדברים חשובים שיש להקדיש להם את הזמן הראוי.

לאחר שנבחר עו"ד שמסייע לדיירים בקידום הפרויקט ניתן להרחיב את סל בעלי המקצוע. ניתן לשכור שמאי מקרקעין שיבדוק מה ההיתכנות הכלכלית של הפרויקט כדי להגיע מוכנים למו"מ עם היזם, מהנדס שיקבע מה דרך החיזוק האופטימאלית וגם יועץ ביטוח שיקבע מה הפוליסות שיש לעשות בהם שימוש כדי להגן על בעלי הדירות שעומדים לגור באתר בנייה. לגבי נחיצות כל בעלי המקצוע, כל אחד מהם יועיל בתחום התמחותו. יש כאלו שיגידו שזה מחויב המציאות ויש אחרים שיטענו שמדובר בהוצאה מיותרת ובבירוקרטיה נוספת. גם כאן תמיד כדאי להתייעץ עם בעלי דירות שכבר עברו את התהליך.

אנשי המקצוע

מבחינת ההיבט הכספי של כל אחד מבעלי המקצוע, בדרך כלל מי שנושא בסופו של דבר בעלות הוא היזם או הקבלן שנבחר בשלב מאוחר יותר לבצע הפרויקט, אבל הדברים הללו צריכים להיות מעוגנים בחוזה מול בעלי המקצוע וגם מול היזם. בנוסף תמיד צריך לזכור שיכולה להיות בעיה של ניגוד ענייניים בין בעל מקצוע שמייצג את בעלי הדירות מחד אך מקבל את התשלום מהיזם מאידך. יש לבעיה זו פתרונות כאלו ואחרים אבל על ועד הבניין להחליט מה הדרך בה יבחר לפעול.

לאחר שגובש הסכם, ההיתכנות הכלכלית ברורה יחסית וכך גם התמורה האפשרית לבעלי הדירות, ניתן לפנות ליזמים וקבלנים לקבלת הצעות. ככל שהבניין אטרקטיבי יותר כך יגדלו פניות הקבלנים כדי לבצע הפרויקט. גם בנקודה זו חשוב להדגיש כי הניסיון משחק תפקיד חשוב מאוד. כל יזם שמבטיח הרבה מאוד אך לא ביצע פרויקט של תמ"א 38 מגלם סיכון. פרויקט תמ"א 38 הוא פרויקט מורכב מאוד וגם קבלנים שבנו פרויקטים רגילים גדולים או מורכבים לא מבינים את התמונה המלאה עד שלא נכנסו לפרויקט שכזה.

מתי מתפשרים?

יש לא מעט חברות שכבר פועלות בענף ולכן כדאי למצוא מישהו שכבר התנסה בתהליך על בניין אחר. במסגרת המשא והמתן עם היזם או הקבלן יש לשמור על האינטרס של בעלי הדירות אולם גם לדעת שבשורה התחתונה, ייתכן ויהיה צורך להתפשר על תמורה כזו או אחרת כדי שהפרויקט ייצא אל הפועל. לא תמיד מדובר בהתעקשות של הקבלן שרוצה להרוויח יותר אלא גם במגבלות תכנוניות של הפרויקט שיקבעו האם ניתן לבצע אותו או לא.

כדאי תמיד לזכור שעדיף לקבל תוספת קטנה יותר במ"ר בדירה, לוותר על מחסן או חניה, מאשר פרויקט שכלל לא יוצא לדרך. במקביל, בכל הקשור לתמורה ולתכנון אפשר לנהל משא ומתן אבל בסוגיית הבטוחות לבעלי הדירות יש לדאוג שהכל מובן ומוסכם מראש ולא לאפשר חריגות.

כאמור, מסלול נוסף של קידום פרויקט תמ"א יכול להתחיל מפנייה של יזם או קבלן לבעלי הדירות בבניין. מדובר בהליך מעט שונה אולם גם כאן יש לבדוק היטב מה ההצעה ולהתקדם לאט ובליווי גורמי מקצוע מתאימים. גם במקרה הזה יש לשכור עו"ד שיעמוד על זכויות בעלי הדירות וגם במקרה הזה יש לבחון היטב את ההצעה שמגיש היזם, בעיקר האם היא תואמת את המציאות התכנונית האפשרית וגם את מה שמאפשרת הרשות המקומית לבצע.

חשוב להדגיש שלעיתים לא יהיה זה יזם או קבלן שיחתים בעלי דירות על ביצוע פרויקט. יש לא מעט גורמים בתחום הזה שפועלים כדי למצוא בעלי דירות שיחתמו על מסמך שיעיד על הסכמה לביצוע פרויקט. עם המסמך הזה יכול אותו גורם לפנות ליזם או קבלן ולהציע לו שיתוף פעולה או לחלופין לרכוש ממנו את הרשימה. מומלץ לא לחתום על אף מסמך, גם כזה שנראה פשוט או לא מזיק, בכל הנוגע להסכמה או קידום פרויקט במבנה. רצוי שחתימה על מסמך תתבצע רק בייעוץ עם עו"ד מטעם בעלי הדירות שיבחן האם מדובר בעסקה אמתית.

עוד כתבות

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן