גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערוצים בהקפאה: נתניהו מכניס את שוק הטלוויזיה לאי-ודאות

רה"מ ושר התקשורת החדש נתניהו עצר את החוק לפיצול ערוץ 2 ■ למה דווקא עכשיו, מה המשמעות של זה, מי ירוויח מכך, ומה יהיה בסוף? ■ ניתוח מיוחד

בנימין נתניהו - מבצע "צוק איתן" / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו - מבצע "צוק איתן" / צילום: רויטרס

הוא התחיל - שלב ההמתנה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בעוד פחות משבוע גם שר התקשורת של מדינת ישראל, עצר את החוק לפיצול ערוץ 2 שהניח השר היוצא גלעד ארדן והטיל במגע יד ראשוני וקטן קיפאון מיידי על השוק כולו. ממש כמו באותו להיט אהוב של דיסני. נתניהו החליט להגיש ערר על החוק, שכבר עבר בוועדת השרים לחקיקה ועשה את דרכו לקריאה ראשונה בכנסת, ובלם את התקדמותו, ולא מן הנמנע שאף יגנוז אותו לחלוטין.

למה עכשיו?

נתניהו קיבל את ההחלטה לעצור את החוק, שעות ספורות לאחר שהכנסת הצביעה ברוב מתריס על סגירת עיתונו "ישראל היום". הוא עשה זאת עוד בטרם נחת גלעד ארדן, השר שקידם את החוק הזה עד עכשיו, ממסעו לארצות-הברית.

מדובר באותו מסע אשר במהלכו ד"ר מרים אדלסון הטיחה בארדן שהעיתון "ידיעות אחרונות" "מלקק לו", ולמרות תשובתו כי הוא מתנגד לחוק, הוא לא קיצר את נסיעתו על מנת להביע זאת בהצבעה אקטיבית. בביקורת הדרכונים, עוד בטרם אסף את כבודתו, חיכה לו הערר הדווקאי.

שני מהלכים קרובים במיוחד ללבו היו לו ארדן: האחד - הצלת רשות השידור; והשני - שינוי תנאי שוק הטלוויזיה המסחרית. הוא לא היה מעז לקדמם בניגוד לעצתו של ראש הממשלה, ונתניהו שיחרר את החבל במשורה.

עם תום הקדנציה של ארדן, הוא התיר לו לשמור את ההישג הראשון ולהמשיך אתו הלאה - הרפורמה בשידור הציבורי. את המהלך השני, היקר יותר, הוא גוזל במפגיע מידיו של ארדן המאוכזב ומצמיד לחיקו.

רשות השידור מוחלשת גם כך בהיותה בפירוק. אבל בערוץ 10 ובערוץ 2 קיימת תחושה של תנועה קדימה, ולזאת לא יכול נתניהו להסכים.

ראשית, הוא חייב להבהיר מי הבוס החדש. הוא אף ציין בערר שהגיש למזכירות הממשלה כי כשר התקשורת החדש, הוא צריך ללמוד לעומק את הנושא, כאילו לא טיפל בו עד עתה שר מטעמו.

מעבר לזה, תנועה אינה משרתת את יכולת השליטה. נתניהו יודע שכדי לשלוט באופן אפקטיבי, הוא חייב להותיר את הגופים - כבר אמרנו - במצב של קיפאון.

מה המשמעות?

חוק הפיצול של ערוץ 2 מדבר על ביטול אפיק 22 בשנה הבאה ועל יציאתן של הזכייניות רשת וקשת לשני ערוצים חדשים משלהם. חברת החדשות של ערוץ 2 תעבור לידי אחד הערוצים לאחר תהליך התמחרות, ואילו השני ייאלץ להקים חברת חדשות מתחרה.

החוק הזה נולד כשהיה ברור שערוץ 10 עומד להיסגר בסוף השנה הנוכחית בשל כישלונם של בעלי המניות שלו להכשיר את התנאים הנדרשים לקבלת רישיון. אלא שאז הרפורמה לבשה צורה אחרת. לצד העברת החוק בוועדת השרים לחקיקה, התברר כי בהוראת ארדן עובדים ברשות השנייה על נוסחה שתצליח להציל גם את ערוץ 10.

הרעיון היה להוריד את המחויבות על סף ההשקעה בטלוויזיה המסחרית, כך שהשוק יאפשר קיומם של 3 שחקנים ואפילו יותר. במילים אחרות, ארדן תלה ביודעין את האחד בשני - פיצול ערוץ 2 יאפשר את הצלת ערוץ 10. ללא פיצול שכזה, אין טעם להוריד את רף ההשקעה בטלוויזיה המסחרית ולחזק את כוחו של ערוץ 2 עוד יותר.

אך הרשות השנייה לא סיימה לגבש המלצותיה המפורשות בנושא, והחוק לא התקדם אל ועדת הכלכלה על מנת ששם יכנסו הסעיפים שיקיפו את השוק כולו.

כך נותר בשוק מעין "פלונטר" - פיצול של ערוץ 2 יציל את ערוץ 10; אבל אם ערוץ 10 ימות עוד קודם, לא תהיה ברירה אלא לפצל את ערוץ 2, כדי למנוע מונופול. לא הבנתם? יופי - ככה בדיוק ראש הממשלה רוצה את זה.

אז מי מרוצה?

בערוץ 10 רואים את המהלך כחתירה לסגירתו. יתרה מזאת - מהלך שמונע על-ידי בעלי המניות של ערוץ 2, בעיקר של הזכיינית רשת, אשר מבקשים להביא לסגירתו של ערוץ 10.

לכל השחקנים בשוק הזה יש לוביסטים, אבל חלקם לא זקוקים להם ממש - אודי אנג'ל בעל השליטה בזכיינית רשת, ביקר בכבודו ובעצמו בלשכתו של נתניהו וכנראה אמר שם את שעל לבו.

רשת לא רוצה את הפיצול הזה. היא הכניסה באחרונה משקיע בינלאומי - אנדמול - שהבטיח להכניס מאות מיליוני שקלים על בסיס תוכנית עסקית שמדברת על פיצול רק בשנת 2017. בינתיים מצבה הכלכלי של הזכיינית מתדרדר, נתוני הרייטינג שלה יורדים לעומת הצלחות של שנים עברו, ויציאה לשידור של 7 ימים עשויה להוות מהלומה כלכלית.

קשת רוצה רישיון, אבל לא כמו שהחוק נראה היום, כשערוץ 10 נמצא בתמונה ותנאי השוק החדשים לא מעוגנים כנדרש בהצעה שהוגשה.

מי שהכי לא רוצה את פיצול ערוץ 2 זו חברת החדשות של ערוץ 2. כמה אירוני שדווקא מי שמטרידים את ראש הממשלה יותר מכול בימים כתיקונם, מחבקים את פקודת הקיפאון שלו באהבה. ואולי זו הייתה המטרה כולה.

בחדשות 2 מתנגדים לחוק, שכן הוא היה עשוי לערער את עולמה החסין. החברה הנצפית בישראל, מדורת השבט, הייתה יכולה לאבד גובה אם הייתה עוברת אפיק ומתמודדת מול חברה חדשה של אחת מחברות האם הקודמות שלה. האם חדשות 2 חייבת עכשיו משהו לנתניהו?

ומה באשר לחדשות 10? האם שם ימהרו להקים תחקירים על ראש הממשלה בחודשיים שנותרו לקץ זיכיונו של הערוץ, כשלא ברור איך ואם בכלל תתקדם הרפורמה?

בינתיים, נודע ל"גלובס", נרשמת התקררות גם מצד המשקיעים הפוטנציאליים שם, ובהם נינה סטורמס ההולנדית שהגיעה היום לישראל להמשך מגעים. איך אפשר להשקיע כשבכל רגע תנאי השוק משתנים פה מחדש, ואתה מבין שמה שהובטח לך - בין היתר בפגישות עם הדרגים הגבוהים ביותר - לא בהכרח יתקיים?

מה יהיה בסוף?

כמו בהמתנה אינסופית לשירות של חברת הוט, מושיב נתניהו את גופי השידור במדינת ישראל בהמתנה ומבטיח כי יענה בהקדם. שלדון אדלסון, תומכו הגדול של ראש הממשלה, ערער השבוע על הצורך של ישראל להיות מדינה דמוקרטית.

ובכן, בכל הקשור לתחום התקשורת, אנחנו כבר שם. החוקים לא נאכפים - כמו במקרה ערוץ 10 שכבר צריך היה להיסגר על-פי הספר. אם הם נאכפים, הם נכתבים מחדש בכל שנתיים לכל היותר. זה שוק שאי-אפשר לתכנן בו תוכניות עסקיות, להתקדם בו בחופשיות ואפילו לא להרים את הראש מעל המים, אלא אם עומד מאחוריך איל-הון חדור אג'נדה ויכולות אינסופיות.

המהלך האחרון של ראש הממשלה מרשים - הוא הצליח להוריד את חדשות 2 וחדשות 10 על ברכיהן - בין אם בהוקרת תודה ובין אם בתחנונים, לרצות את בעלי ההון הנכונים, ללחוץ על כפתוריהם של היריבים הפוליטיים ולהחזיר את הכוח לידיים אחרי מהלומת חוק ישראל היום - וכל זאת תוך הקפדה שלא יעשה דבר.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן