גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם נעמוד בתכנון, באוקטובר 2021 תהיה בת"א רכבת קלה"

"אם כל שנתיים-שלוש מתחילים דיונים מחדש, הפרויקט לא יצליח", אומר בראיון ל"גלובס" טוני ברצ'ל, מנהל הקו האדום של הרכבת הקלה, על רקע הודעת האוצר שהוא עוצר מכרזי הפרויקט לחשיבה מחודשת על אופן ניהול הפרויקט

הרכבת הקלה / צילום: תמר מצפי
הרכבת הקלה / צילום: תמר מצפי

"שנים אנחנו מחכים לרגע שבו נוכל להתחיל לעבוד, ועכשיו הרגע הזה הגיע, בתוך 6 חודשים אנחנו מוכנים לצאת לדרך ולהתחיל לבנות את כל תחנות הרכבת הקלה ואת המנהרות. יכולה להיות רכבת קלה בתל אביב באוקטובר 2021", כך אומר טוני ברצ'ל, מנהל פרויקט הקו האדום של הרכבת הקלה מטעם חברת PB, שנבחרה לנהל את הפרויקט. ברצ'ל אמר את הדברים על רקע חוסר הוודאות האופף את הפרויקט בימים אלה והודעת משרד האוצר שהוא עוצר אותו לצורך "חשיבה מחדש" על אופן ביצועו.

PB, חברת ייעוץ וניהול פרויקטים מהמובילות בעולם בתחום התשתיות בכלל והתחבורה בפרט, זכתה לפני שלוש שנים במכרז ייעוץ שפרסמה נת"ע לפרויקט הקו האדום, ומאז היא מנהלת בפועל את הפרויקט. באוקטובר האחרון חשף "גלובס" שנת"ע מתכננת לשדרג את מעמדה של PB ולהפוך אותה למנהלת רשמית של פרויקט הקו האדום, בפטור ממכרז. במסגרת העיסקה, PB הייתה אמורה לקבל כ-800 מיליון שקל בתמורה לניהול פרויקט הרכבת הקלה במשך 10 עשר שנים, אלא שהחשכ"לית מיכל עבאדי בויאנג'ו עצרה את חתימת ההסכם בטענה ש"מקרי העבר לימדו כי פטורים מסוג זה נוטים לשלש עצמם בשל משימות נוספות או אירועים חריגים".

השבוע הודיע האוצר כי הוא מעכב את אישור התקציבים למכרזי הביצוע של נת"ע ל-2015, בהיקף של יותר מ-4 מיליארד שקל, וראש אגף התקציבים, אמיר לוי, דרש מהחברה לאחד כמה מהמכרזים שלה, אף שחלקם כבר פורסמו, ולצאת באופן מיידי למכרז לבחירת חברה מנהלת לפרויקט.

"בעולם, ברוב הגדול של המדינות, דווקא נהוג לחלק פרויקטים כמו הרכבת הקלה למכרזים שונים, בדיוק כפי שנעשה בישראל. כך נעשה בלונדון, בניו יורק, בקליפורניה בהונג קונג ובסינגפור. הסיבה היא שזה הרבה יותר כלכלי", טוען ברצ'ל, שבין השאר ניהל בעבר פרויקטים של קווי תחתית ורכבת קלה בקטאר, בדובאי ובדלהי. "מעט מאוד חברות יוכלו לעשות את העבודה הכוללת במקצועיות בתחומים שונים. עם זאת, יש גם מדינות שמחליטות לאחד את כל המכרזים לכדי מכרז אחד, למשל בדובאי. שם זכה קונסורציום יפני בכלל העבודות".

- מדוע זה כלכלי יותר לפצל את המכרזים?

"משום שאם מחליטים לקחת חברה אחת, היא ממילא תצטרך לחלק את העבודה לחברות אחרות. כך ייצא שישראל, בלי להתכוון לכך, דווקא תמצא עצמה משלמת ליותר חברות ואנשים מכפי שחשבה".

- נכון להיום, יש מכרז לחברה שתספק את קרונות הרכבת, מכרז נפרד למערכות, מכרז שלישי לתחזוקה, וכן הלאה. אפילו בניית תחנות הרכבת חולקה לשני מכרזים. האם זה לא יקשה על האינטגרציה בין כל החברות שייבחרו?

"האמת היא שהאינטגרציה תהיה גם במצב של איחוד מכרזים, רק שהפעם למנהל הפרויקט יהיה הרבה יותר קשה לעקוב אחר הפעילות של הקבלן הנבחר. במכרז אחד גדול יהיו לקבלן הרבה עבודות לבצע והרבה אנשים שעובדים תחתיו. במצב כזה קל יותר לקבלן לפזר אי אלו הוצאות עודפות שלו על פני כלל העבודות השונות".

- האם ההחלטה לאחד את המכרזים תעכב את הפרויקט?

"בהחלט. כתיבת מכרזים לוקחת זמן רב. אני מקווה שאם בכל זאת יחליטו להתערב ולאחד את המכרזים, לא ייגעו במכרזים של המנהור והתחנות. בעוד 6 חודשים נהיה מוכנים לבניית המנהרות ו-10 התחנות במקביל, ואחת נוספת התחילה להיבנות באם המושבות. בעוד חודש נהיה מוכנים להכריז על הזוכה במכרז ענק לבניית התשתית בחלק שבין אלנבי לבן גוריון, הכולל בניית 6 תחנות, וגם מכרז התשתית בין בן גוריון לפתח תקווה, הכולל שתי תחנות נוספות, כבר מוכן. אם אכן נצא לדרך כמתוכנן, באוקטובר 2021 תהיה בתל אביב רכבת קלה. אבל כדי שפרויקט יהיה מוצלח, ויעמוד בלוח הזמנים ובתקציב שהוקצב לו, יש צורך לקבל החלטות ולעמוד בהן. אם כל שנתיים שלוש מתחילים דיונים מחדש, הפרויקט לא יצליח".

- אנשים התייאשו. רבים טוענים שהפרויקט לא ייצא אל הפועל.

"אני מהאופטימיים, ואני גם חושב שתל אביב לא תשרוד בלי הרכבת הזאת. בלעדיה הצמיחה תואט, זיהום האוויר יגדל, יהיה אובדן מקומות תעסוקה והאזרחים הם אלה שישלמו על זה".

"חסר בישראל כוח אדם מיומן"

אחת הביקורות שנשמעות על הרכבת הקלה נוגעת לתכנון שלה - השילוב בין רכבת קלה עילית לרכבת תת-קרקעית. המתנגדים לשילוב הזה אומרים ש"אין חיה כזאת".

"בכמה ערים בעולם, הדומות מבחינת גודלן לתל אביב, דווקא יש מודל כזה. אני חושב שזה קיים באנטוורפן, למשל. בדרך כלל לקוחות שוכרים את שירותינו בשלב הראשוני של תכנון הפרויקט, ואז אנחנו יכולים לבחון את המאפיינים של כל עיר ועיר ולהתאים לה את התוכנית, אבל בישראל נכנסו לפרויקט רק לפני שלוש שנים, כשהפרויקט כבר היה מתוכנן".

- האם לא התערבתם בתכנון שקיבלתם?

"בהחלט התערבנו. במשך חודשים ארוכים עברנו על התכנון, הבאנו מומחים מכל העולם שיבחנו אותו ושינינו כמה דברים, כך שהאופציה הנבחרת תהיה הטובה ביותר בשקלול של מחיר, איכות, בטיחות וכדומה. אתן לך דוגמה, התכנון המקורי דרש כרייה באמצעות מכונת NATM (שנחשבת שיטת כרייה מסורתית של חפירה, בניית תומכות וכיסוי - ה"כ) ליד מחלף גהה, ואנחנו שינינו את זה לכרייה באמצעות TBM ((Tunnel Boring Machine. חשבנו שזה יוריד את הסיכון, ישפר את מהירות הבנייה ויפחית את העלות".

- אילו יתרונות יש לרכבת שהיא חצי עילית וחצי תחתית?

"עלות ושירות. אורך הקו האדום הוא 25 ק"מ, ויהיה יקר מדי לעשות את כולו במנהרה. הכלל הוא שמטר של מנהרה תת-קרקעית עולה כ-40 אלף דולר, ומטר מעל האדמה יכול לעלות אפילו עשירית מהמחיר הזה. מבחינת השירות, העובדה שהרכבת היא בחלקה מעל האדמה מאפשרת עצירות ותחנות רבות יותר לתושבים, ועם זאת, התושבים לא היו רוצים שתעבור להם רכבת עילית במרכז תל אביב".

- מהם הקשיים המרכזיים שאתם צופים לפרויקט?

"סיכון ראשון קשור יותר לפן ההנדסי, והוא הסיכון לתזוזת האדמה בעקבות הכריות. ואולם, אנחנו כבר מומחים בתחום, ובישראל יש מהנדסים טובים. אני לא צופה שום בעיה. הקושי השני, שהוא הגדול מכולם, נוגע למספר האישורים העצום שאנחנו צריכים לקבל מהרשויות המקומיות. הקו הראשון המתוכנן של הרכבת הקלה עובר דרך 5 רשויות מקומיות. לרוב, ממשלות מגדירות פרויקט כזה כפרויקט לאומי אסטרטגי וקובעות שהרשויות אינן יכולות להתערב. כך למשל עשו בניו דלהי. קושי שלישי הוא המחסור בכוח אדם מיומן בישראל. מהנדסים טובים דווקא יש פה, והתרשמתי מאוד מהמקצועיות שלהם, אך אין פה מספיק קבלנים שיוכלו להתמודד עם בניית המנהרות, המסילות וכו'. לפי הערכה שעשינו, בשיא של הפרויקט יעבדו בו 2,000 איש, וחלק גדול מהם נת"ע תיאלץ לייבא. לשם השוואה, בדובאי עבדו בזמני שיא 40 אלף עובדים, כולם מיובאים".

- אם אכן תזכו לבסוף בניהול הפרויקט, כמה מומחים אתם צופים שיגיעו?

"בין 20 ל-30 מומחים במגוון תחומים. מעבר לזה, אני חושב שנגייס כ-100 מהנדסים ישראלים ונכשיר אותם. האתיקה שלנו מחייבת אותנו לגייס כוח אדם מקומי, מה גם שאני חושב שיש יתרונות רבים לעובדים ישראלים - המהנדסים פה טובים, יש פה עבודת צוות שכנראה נרכשה בצבא וכך גם מוטיבציה גבוהה ללמוד".

- ואיך תושפע תל אביב מכל החפירות?

"יהיו בעיות בתנועה, אך אין מנוס מזה. נצטרך למשל לסגור את מחלף מעריב, אך נשאיר את ז'בוטינסקי פתוח".

מכרזי הרכבת הקלה

עוד כתבות

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

מגמה מעורבת בוול סטריט; דרופבוקס מתרוממת בכ-1.8%

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

לקח קצת זמן, אבל יובל בן נריה יכול להסתכל בסיפוק על החוויה שמקבלים היום באיי

מסעדת העילית היפנית, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל