גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך חולל "השבוע הקדוש"

קרע נפער ביחסי ישראל-ארה"ב. אולי הוא יתאחה, ואולי לא

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

מוקדם מדי להעריך תועלת ונזק. אפשר שיידרשו שנים, כדי להעריך את תוצאות קריאת התיגר של בנימין נתניהו בוושינגטון.

במרוצתן של 25 שנות כתיבה על יחסי ישראל-ארה"ב, בעל הטור הזה הניח שהם חסונים כאלון; שמליצי היושר של ישראל בארה"ב הם כה כבדי משקל, עד שחטיבת בולדוזרים לא תוכל להזיז אותם.

במרוצת השנים האלה היה אפשר לצפות בשורה של פוליטיקאים אמריקאיים נסוגים מכל רמז של אי הסכמה עם ישראל, לטובת שיורם האלקטורלי ולטובת האפקטיביות שלהם. קשה להיזכר באיזה חלק של המפה הפוליטית היה אפשר למצוא הסכמה לבבית בין ימין קיצוני לשמאל קיצוני. ישראל סיפקה את הקונצנסוס, מפעם לפעם.

ואף כי מוקדם מדי להעריך, אני אינני בטוח עוד בחוסן היחסים. לעניות דעתי, בנימין נתניהו קילף השבוע את שכבת העור המגינה על כלי הדם מפני הזדהמות. בפעם הראשונה זה 40 שנה (לוח-זמנים קצת שרירותי, נניח מאז מלחמת יום הכיפורים), מספר ניכר של חברי קונגרס מתייצבים נגד עמדת ישראל בפומבי, בקול רם, במחוות גוף, בהעוויות פנים.

וזה קורה ב'סמאנה סאנטה', השבוע הקדוש בלוח השנה הישראלי באמריקה: זמן כינוס הוועידה השנתית של אייפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית. בשבוע הזה, בהתקרב האביב, מתייצבים עשרות חברי קונגרס, סנאטורים וצירים במליאת אייפא"ק, כדי להירשם בלוח הנוכחות. המעמדים האלה, שהתעצמו והלכו מאמצע שנות ה-80 של המאה ה-20, נעשו כמעט דתיים; הפוליטיקאים הפכו לעולי-רגל; ראשי אייפא"ק היו הכוהנים הגדולים.

התעלול הטכני של ביינאר

קדושת ה'סמאנה סאנטה' הועמדה השבוע בספק. גם אם הנוכחות בהיכלות אייפא"ק הוסיפה להיות מרשימה, תשומת הלב הוסחה אל מליאת הקונגרס. שם, רק תעלול טכני של יושב ראש בית הנבחרים הסתיר עשרות מושבים ריקים מעין המצלמה. בשיטה האמריקאית, יושב ראש בית הנבחרים חזק לאין שיעור מיושב ראש הכנסת, והוא הקובע הבלבדי של סדר היום. ג'ון ביינאר, היושב ראש הרפובליקאי, מי שהזמין את ראש הממשלה מבלי להימלך בדעת איש, ציווה על אנשי-סגל של מפלגתו לחבוש את מושביהם של כמעט 50 צירי קונגרס דמוקרטיים אשר החרימו את הנאום.

לא ברור כלל מה היה מוטב לישראל, החרמה או אי-החרמה. מנהיגת הסיעה הדמוקרטית בבית הנבחרים, ננסי פלוסי, לפנים יושבת-ראש בעצמה, לא חדלה להעוות את פניה. היא שנאה את הנאום, היא שנאה את הנואם, והיא גם פרסמה הודעה ברוח הזו לאחר מעשה. היא חשבה את הנאום ל"מתנשא". היא אינה הראשונה הפוקדת עוון כזה על ראש הממשלה. בני-שיח זרים שלו, מביל קלינטון כמעט לפני 19 שנה, עבור דרך אנג'לה מרקל וניקולא סרקוזי, וגמור בברק אובמה, הביעו הסתייגויות דומות, או לפחות רמזו עליהן.

מבקרי ננסי פלוסי לא יתקשו לייחס את תגובתה לרדיקליות ולשמאליות (באמריקאית מדוברת מעדיפים את המונח "ליברלי" על פני "שמאלי"). עמדותיה, ניסוחיה, ואפילו הופעתה החיצונית, הפכו אותה לשק חבטות של הימין. היא לא היתה נכס אלקטורלי של מפלגתה בארבע השנים האחרונות. תחת מנהיגותה, הדמוקרטים הוכו בשלוש בחירות רצופות לבית הנבחרים, אפילו בשנה שבה ברק אובמה גבר על מיט רומני בבחירות לנשיאות. בבחירות האחרונות פחת חלקם של הדמוקרטים בבית הנבחרים לשיעור שלא נראה דוגמתו זה 80 שנה ויותר.

אף על פי כן, פלוסי היא המנהיגה הלא-מעורערת של מיעוט גדול בבית הנבחרים (188 מתוך 435), שנבחרו בקולותיהם של 45% מן המצביעים. דמוקרטים הם הרוב הגדול של צירי בית הנבחרים במדינות קליפורניה וניו יורק. יתר על כן, המיעוט הזה מייצג כמעט את כל המצביעים השחורים ואת הרוב הגדול של המצביעים ההיספאניים. אלה האחרונים הם שני המיעוטים האתניים/גזעיים הגדולים ביותר באמריקה. שני שלישים של היהודים באמריקה מצביעים לטובת הדמוקרטים.

כאשר המנהיגה הבולטת ביותר של הדמוקרטים בקונגרס מתייצבת בגלוי ובכעס נגד ראש ממשלת ישראל, אין מנוס מלהגיד שנפל דבר ביחסים.

צריך להודות, שההתחזקות ההיסטורית ביחסי ישראל עם ארה"ב ב-40 השנה האחרונות היתה בעיקר תוצאה של הנדסה פוליטית, לאו דווקא של התאהבות רומנטית. עניין רגיל הוא בפוליטיקה האמריקאית, שקבוצות אינטרסים קטנות-יחס מצליחות לקדם את ענייניהן מכוח שקדנות והתמדה, ובמידה רבה מפני שקבוצות אינטרסים יריבות אינן מתייצבות מולן.

בעגה הפוליטית האמריקאית, התופעה הזו מתוארת כ"שדולות של עניין אחד". הן מעניינות פוליטיקאים, מפני שיש להן כוח מרשים של גיוס מצביעים, ועוד יותר מזה - של השפעה על תרומות כספים. החוק אוסר עליהן לתרום בעצמן, או לייעץ בגלוי לאחרים. אבל רשימות הדיוור הגדולות שלהם מקילות עליהן להשפיע במישרים על צורת המחשבה של תורמים פוטנציאליים.

על השדולה הפרו-ישראלית אפשר להגיד שהיא הגיעה אל פרקה במחצית הראשונה של שנות ה-80. טבילת האש הראשונה שלה התרחשה באביב 1981, כאשר ממשלו החדש של רונלד רייגן ביקש את אישור הקונגרס למכירת מטוסי הריגול אייוואק"ס לערב הסעודית.

זה היה הזמן שבו ישראל עדיין שגתה בחלומות על ברית דה-פקטו עם איראן נגד סדאם חוסיין. הסעודים הוחזקו כאויבים גדולים מן האייאטוללה. השדולה לחמה בעיסקה ההיא בכל כוחה, בהשראת ישראל ובעידודה. האיש מס' 2 בשגרירות בוושינגטון היה אז דיפלומט מתחיל אך מבטיח, בנימין נתניהו.

המערכה נגד אייוואק"ס לא עלתה יפה. הממשל הצליח לכופף מספר מספיק של ידיים, כדי לזכות ברוב בסנאט. המנהל הצעיר והדינמי של אייפא"ק, טום דאיין, הכניס את חלשי-המרפקים אל רשימה שחורה. הוא עודד את חברי אייפא"ק לתרום למסע הבחירות של יריביהם בבחירות הבאות לסנאט, ובבחירות שאחריהן. הוא עצמו התפאר בהצלחה הטקטית להזרים "כסף מוקדם", "כסף אמצעי" ו"כסף מאוחר" בשלבים קריטיים של מערכת בחירות ארוכה, כדי להטות את הכף (התערבות אייפא"ק היתה אחר כך נושא לבירור ארוך בוועדת הבחירות המרכזית).

תעודת הכשר מאייפא"ק

והכף אמנם נטתה. חלק חשוב מתומכי אייוואק"ס הובסו, כאשר ניסו לחזור ולהיבחר. הסנסציונית מכולן היתה תבוסתו של הסנאטור צ'אק פרסי, היושב ראש הרפובליקני של ועדת החוץ. ההצלחות האלקטורליות של 1984 שינו את משוואת הכוחות.

פוליטיקאים, שישראל היתה בשבילם עניין משני, הסיקו את המסקנות. כדי לקבל תעודת הכשר מאייפא"ק, הם קיבלו את פרשנותה המדינית. בחבורה הזו היו ימין ושמאל, מן הדינוזאור הדרומי חסר-הפשרות ג'סי הלמס, שהאשים פעם את דוד בן גוריון בנסיון להשתלט על העולם, עד הפופוליסט השמאלי טום הארקין.

מ-1984 ואילך, בבחירות המקדימות לנשיאות בשתי המפלגות מתנהלת תחרות בין המתמודדים על מידת נאמנותם לעניין הישראלי. התחרות הזו לובשת לא פעם ממדים מגוחכים, אבל היא משקפת את ההצלחה הפנומנלית של השדולה.

"שארצנו תילחם את מלחמותיו"

אין ספק שיש אהדה כללית לעניינה של ישראל בדעת הקהל האמריקאית. את זה חוזרים ומראים הסקרים. אף על-פי כן, האהדה אינה אוניברסלית. כאשר היא נפרטת לפרוטות, וכאשר אנשים נשאלים שאלות קונקרטיות, מסתבר שהתמיכה בישראל אינה אוטומטית. אבל איש מעולם לא הצליח לארגן את מבקרי ישראל באופן שבו מאורגנים מליצי-היושר שלה. ואיש גם לא הצליח לעורר דעת קהל של ממש נגדה, מחוץ כמובן לקמפוסים של אוניברסיטאות.

מה מקור הכשלון הזה? הוא נובע בראש ובראשונה מאי ההצלחה לשכנע את האמריקאים, שההתייצבות לצד ישראל פוגעת באינטרסים הלאומיים שלהם. השבוע עשה בנימין נתניהו צעד אחד, קטן או בינוני או גדול, בכיוון הקטלני הזה. ציר קונגרס דמוקרטי מצפון קליפורניה, ג'ארד הפמאן, צוטט אתמול ב"ניו יורק טיימס": "זה ראש ממשלה הרוצה שארצנו תילחם את כל מלחמותיו".

לא טוב. אמריקאים מוכנים להניד ראש כשמישהו אחר לוחם, אבל הם אינם אוהבים ללחום מלחמות של אחרים. אם יתגנב החשד אל דעת הקהל האמריקאית, שלוחמנותה של ישראל גוררת אותם אל מלחמה, התנגדות ליחסים עם ישראל עלולה לצאת מגבולות הקוריוז, ולהתקרב אל המרכז.

המהירות והתקיפות שבה הנשיא הגיב על נאום נתניהו אינן מותירות מקום לספק: הוא ייאבק על אישרור ההסכם עם איראן. הוא הבטיח "ללכת אל כל ציר קונגרס", כדי לאשרר. פירושו של דבר שהוא ייקלע למאבק חזיתי נגד השדולה הפרו-ישראלית.

"אומרים לנו", הוא אמר

זה כשלעצמו לא נורא. שדולות יוצאות למלחמות. אבל את המלחמה הזו הכריז ראש ממשלה של מדינה זרה, במליאת הקונגרס בוושינגטון, בטונים שענווה וזהירות היו מהם והלאה. הוא תקף את נשיא ארה"ב ואת מזכיר המדינה שלו, מבלי לנקוב בשמם, פעם אחר פעם. הטכניקה היתה פשוטה, we were told, או we have been told, או we are being told; זאת אומרת, "אומרים לנו", במובן של "מטעים אותנו להאמין". מי "אומרים לנו"? הנשיא ויועציו אומרים לנו. לזה קראה ננסי פלוסי "עלבון לאינטליגנציה האמריקאית".

קשה לפקוד עוון גדול יותר על ראש ממשלה ישראלי מאשר נזק ארוך-טווח ליחסים עם אמריקה. התשואות הרמות בקונגרס אינן יכולות להסתיר את האמת: קרע נקרע. אולי זה קרע קטן בלבד, ואיחויו יהיה פשוט ומיידי. ואולי לא. ואולי דרגת אי-האמון בנתניהו בוושינגטון מתעצמת לממדים כאלה שלא יתכן עוד איחוי בהנהגתו.

אם העניין הזה מתחבר אל מערכת הבחירות בישראל, אין זו אלא אשמתו. הוא קיווה לבונוס אלקטורלי על יכולתו המוכחת להקסים מאזינים באמריקה. הבוחר יצטרך להרהר באפשרות, לפחות באפשרות, שראש הממשלה הקדיח את תבשילו.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט