גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בבת-ים חוששים מאיחוד שיהפוך אותם ל"דרום-דרום ת"א"

שר הפנים החדש יידרש בקרוב לסוגיה הטעונה של איחוד בת ים ותל אביב ■ בעוד זו האחרונה דוחפת לאיחוד, מסמך שהגיש בימים האחרונים המרכז לעירוניות היושב בבת ים מעלה את החשש להפוך ל"דרום-דרום ת"א"

יוסי בכר / צילום: עיריית בת ים
יוסי בכר / צילום: עיריית בת ים

יותר מעשור לאחר שאוחדו 14 רשויות מקומיות ברחבי הארץ, חוזר רעיון האיחוד בין תל אביב לבת ים. אז כהיום - הרעיון המרכזי הוא שיתוף פעולה בתכנון, בתשתיות ובתחבורה ציבורית בין רשויות שכנות, צמצום כוח אדם ויצירת מבנה שלטוני יעיל שיחסוך כסף לקופה הציבורית.

אלא שלמרות התקדימים בשטח, ואף שתהליכי ביצור המטרופולין כמרכז עירוני חזק שמסביבו ערי לוויין היוו בסיס לתוכנית 2020 ולתוכנית המתאר הארצית שנוצרה מכוחה (תמ"א 35), המקרה של תל אביב ושכנתה הדרומית הוא מקרה חריג ומיוחד. בת ים אינה לוויין קטן במונחים מקומיים, כי אם עיר בינונית בת כ-130 אלף תושבים ובעלת צביון ותרבות עירוניים מגובשים, השונים בתכלית מאלה שבמרכז הכלכלי הגדול והשבע של תל אביב.

מסמך שהגיש לאחרונה המרכז לעירוניות ותרבות ים תיכונית, גוף מחקר שמושבו בבת ים, לוועדת וקנין הבוחנת את האיחוד, מזהיר מפני השלכות הרסניות שעלולות להיות לאיחוד בין שתי הערים, הן באספקט החברתי והכלכלי, הן בזה הדמוגרפי, והן הערכי.

"בעיריית תל אביב אומרים, באופן מתנשא לדעתי, שהם עושים טובה לבת ימים כשהם שוקלים לספח אותם, אבל ממינהל התכנון אנחנו שומעים שלתל אביב יש עניין בנדל"ן של בת ים", אומרת ל"גלובס" הסופרת והעיתונאית לשעבר אבירמה גולן, העומדת בראש המרכז.

"כמו שתל אביב ניצלה את הנדל"ן של יפו, כך היא רוצה לעשות כאן. מדובר בפוטנציאל כלכלי ופוליטי רב, ולכן לרון חולדאי יש חזון שתל אביב תהיה מטרופולין ענק, שיבלע את רמת גן, חולון, גבעתיים וכו'. אלא שכבר למדנו שבשיטה הניאו-ליברלית שלנו, מנועי הצמיחה לא מחלחלים למטה ולא מתבטאים בהכרח בסל שירותים טוב יותר לאזרח. מי ערב לנו שההתפשטות הנדל"נית של תל אביב", מוסיפה גולן, "לא תדחוף את הבת ימים עוד דרומה? ומי מבטיח לנו שהפנטזיה של עיריית תל אביב לא כוללת דחיקה של עשרות אלפי מהגרי העבודה ומבקשי מקלט דרומה, לכיוון בת ים?".

בישראל של 2015 יש 256 רשויות מקומיות. ב-2003, במסגרת הרפורמה בשלטון המקומי שהובילו שר האוצר דאז בנימין נתניהו ושר הפנים אברהם פורז, הוחלט על איחוד עשרות רשויות (לבסוף בוצעו שבעה איחודים בלבד - א.ש.) ועל קיצוץ מענקי האיזון שנתנה המדינה לרשויות המקומיות. בכך התחזקה מגמת ההפרטה של השלטון המקומי שהחלה עוד בשנות השמונים, במסגרתה נתפסו הרשויות כגופים כלכליים עצמאיים. ככאלה הן נדרשו, בין היתר, להתמודד לבדן עם הגירעונות שהיו שרויות בהם.

סינדרום ה"מאטצ'ניג"

רשויות בעלות משאבי קרקע, ובראשן אלו השייכות לפורום ה-15, פעלו להקמה של נכסים מניבי ארנונה שלא ממגורים, כלומר אזורי תעשייה ומסחר. תל אביב במיוחד, בהיותה מרכז הכוח הכלכלי של ישראל, נהנתה אז כמו היום ממשאבי מדינה אדירים שכלל לא היא טיפחה - בסיס המטכ"ל, משרדי ממשלה ועוד - שאפשרו לה לשרוד את הקיצוץ בקלות. ואולם, ערים קטנות ונטולות עתודות קרקע, כמו בת ים, נאלצו לקצץ בשירותים לאזרח.

"על פי חוק", מדגימה גולן, "מערכת החינוך מחויבת לספק לילד הלומד במסגרת החינוך המיוחד לימודים עד שש בערב. משרדי החינוך והרווחה נותנים לרשות סכום מסוים, אבל הרשות צריכה להוסיף סכום משלה (מאטצ'ינג). אם לרשות אין הכסף, למדינה אסור להוסיף כסף, וככה הילד חוזר הביתה ב-12:00. החשש שלנו הוא שבת ים תהפוך לדרום-דרום תל אביב", אומרת גולן. "אמנם בוועדת וקנין מראה גזבר העירייה טבלת אקסל שמוכיחה, לטענתו, שאין הבדל בהשקעת העירייה בבתי הספר השונים בעיר, אבל ברור שהורים בבית ספר אליאנס בצפון העיר יכולים להעניק לילדים שלהם פי כמה, וגם תורמים נוהגים לתרום לבתי ספר מפורסמים ועתירי הישגים, ולא לבית ספר מדשדש בדרום העיר".

אסף זמיר, סגן ראש עיריית תל אביב, דוחה את טענותיה של גולן: "בדרום תל אביב משקיעים פי שלושה מאשר בבת ים, כולל בבתי הספר, וכשאת רמת אביב מנקים פעם ביומיים, את שכונת שפירא מנקים פעמיים ביום".

ובכל זאת, מוזר שעיר חזקה כלכלית וסוציואקונומית כמו תל אביב מעוניינת לספח אליה את בת ים. נראה שהכל מתמצה באינטרס נדל"ני או פוליטי.

"זה לא זה ולא זה. לעיר תל אביב אין אינטרס לספח עוד שטחים, אבל אנחנו מאמינים שזה יהיה צודק והגון. הטיעון הבסיסי של עיריית בת ים הוא נכון. בתל אביב משקיעים יותר, כי היא מנוהלת כבר שנים ביעילות מקסימלית ובאיזון תקציבי, יש לה יותר שטח, נכסים מסחריים ואפשרויות פיתוח, ודירוג האשראי שלה מיטבי. ברגע שכל ערי גוש דן יתאחדו לרשות מטרופולינית אחת, שתנוהל על ידי תל אביב כגורם על, תהיה חלוקה צודקת יותר של משאבים, והתכנון והשירותים העירוניים יהיו יעילים יותר, החל מאיסוף אשפה, דרך תחבורה ציבורית ועד רווחה ותשתיות".

מודל פריזאי

"היום אנחנו מדברים על יצירת מטרופולין שמביא בחשבון גם את השוני בין החלקים השונים שלו", מסבירה גולן את מודל הרב ריכוזיות שעליו נשען המסמך שהגישה עם עמיתיה. "ברגע שיש עיר בעלת אופי תעשייתי, תיירותי, או של עיר חוף, היא צריכה להישאר כזו גם כחלק מהמטרופולין. אל מול הגישה הכלכלית נטו של משרד האוצר, אנחנו רוצים להכניס לשימוש את המונח 'כלכלה מוניציפלית', המביא בחשבון צרכים ייחודיים של תושבי ערים שונות, ומבוסס על עיקרון הדמוקרטיזציה של העירוניות, הנותנת יותר משקל לתושבים בהחלטה על סדרי העדיפויות העירוניים".

דוגמא מן העולם ליישום מודל הרב ריכוזיות היא פריז. בירת צרפת מורכבת מ- 20 רובעים, שבכל אחד מהם יש גוף מוניציפלי נבחר. גולן אומרת כי "אני לא אומרת שמה שנכון לשם נכון גם לפה, אבל צריך לדעת ששם זה עובד. רוב תושבי פריז אינם קשורים למבנה העירייה הגדולה במרכז העיר, ומכירים רק את מבנה העירייה הקטן ברובע שלהם ואת הפקיד הקבוע. אצלנו מדברים רק על חיסכון של משכורות לכמה פקידים, בשם היעילות. אבל לא חושבים על האזרח הבת ימי שירצה עזרה מפקיד בקריאת התראה שלא הבין, ושלקחו לו את העירייה לכיכר רבין".

מבחינת זמיר, לא מדובר בבעיה: שכונת צהלה רחוקה יותר מכיכר רבין מאשר בת ים. "כיום יש בתל אביב כשישים שכונות. אם נחלק את העיר וניתן לכל אחת מהן לנהל את עצמה, אז נכון, זה יהיה יותר דמוקרטי. אבל זה ייצר גם פערים אדירים בין השכונות וחוסר יעילות במשאבים".

גולן מסכימה כי יש צורך באיחוד ובסיפוח רשויות קטנות, וכי הדבר עשוי לייעל את פעולת השלטון המקומי, אך טוענת כי לא זה מה שעומד לנגד עיני המדינה: "שם חושבים רק איך להיפטר מהרשויות החלשות ואיך להוריד אותן מהגב שלנו. אני בפירוש חושדת במדינה שלי בעניין הזה, ויש לי הרבה מראי מקום שתומכים בחשד הזה". לדברי גולן, המדינה זיהתה אפשרות להתנער מאחריות לרשויות "שלא מתפקדות כביזנס טוב", ושמחה להעביר את הטיפול בהן לתל אביב ולרשויות חזקות אחרות.

מעיריית בת ים, שהחלה להניע את כל התהליך לאיחוד הערים בהגשת עתירה לבג"ץ (ראו מסגרת), נמסר בתגובה כי "עשרים שנה שתושב בת ים זוכה לשליש מהתקציב לו זוכה תושב תל אביב. אין שום סיבה שבכדי שהעוול ההיסטורי יתוקן תושבי בת ים יצטרכו לארגן כוח פוליטי מספק בתוך העיר תל אביב, על מנת לזכות בתקציבים.

"אחרי תקופה ארוכה של הפליה, המדינה צריכה להבטיח שתושבי בת ים יקבלו לאורך שנים תקציב הוגן ורק אחר כך לדבר על איחוד. המדינה נוהגת ב'הפרד ומשול' ומציבה מחסום פוליטי לתושבי בת ים, שיקטין את הפוטנציאל שיזכו לתקציב הוגן. הנהגת בת ים מחויבת להשגת שוויון לתושבים והיא תפעל בכל הכלים הציבוריים והמשפטיים על מנת להשיג שוויון בפועל".

"לפחות תשימו את האמת על השולחן"

הוועדה לבחינת האיחוד בין תל אביב לבת ים הוקמה ב-2014, בהוראתו של שר הפנים הקודם, גדעון סער. הצעד בא בעקבות עתירה שהגישה עיריית בת ים לבג"ץ, במסגרתה דרשה ליישם את המלצות ועדת רזין מ-2009 לחלוקת הכנסות שוויונית בינה לבין שכנותיה העשירות בגוש דן, תוך השארת עצמאותה המוניציפלית על כנה.

לדברי עו"ד בני וקנין, ראש עיריית אשקלון לשעבר ומי שעומד בראש הוועדה לבחינת האיחוד, "המנדט שלנו הוא קודם כל לבדוק אם יש צורך באיחוד בין הערים, ורק אם נקבל החלטה שלילית, נעבור לסוגיה השנייה של חלוקת הכנסות בין בת ים לתל אביב, חולון וראשון לציון".

וקנין, שעמד בעברו בראש שתי ועדות גבולות נוספות, מעריך כי הוועדה תגיש למנכ"ל משרד הפנים המלצות סופיות בתוך שלושה חודשים, ומוסיף כי היא פועלת באופן עצמאי ומקצועי ואינה מושפעת מזהות שר הפנים הבא. ואולם, יש מי שמטיל ספק ברצינות הוועדה. כך למשל טוענת ד"ר נילי שחורי, מתכננת ערים ומתמחה בכלכלה מוניציפלית, שנמנית על צוות החוקרים שהכינו את המסמך של המרכז לעירוניות: "לא ברור מה מטרתה של הוועדה ומה המדינה רוצה. המדינה אומרת איחוד, אבל בעצם מתכוונת לסיפוח, וחשוב לשים לב להבדל", היא מדגישה.

"באיחוד, כפי שהיה ב-2003, (למשל, יהוד-מונוסון - א.ש.) לוקחים שתי ערים ויוצרים עיר חדשה. במקרה כזה, כלל לא בטוח שהמנגנון של תל אביב דווקא הוא שימשיך להתקיים, וצריך ללכת לבחירות עירוניות. כאן ברור לכולם שרוצים להפוך את בת ים לחלק מתל אביב, אבל המדינה לא אומרת את זה במפורש. אף אחד במשרד האוצר לא הגיש דו"ח עלות-תועלת או מצע למהלך, ומי מבטיח שתל אביב תדע לתת שירותי חינוך טובים יותר מעיריית בת ים, שמחוברת לצרכים של התושבים שלה?

"מדובר כאן בשינוי מבני בסדר גודל שלא היה כמותו במדינת ישראל", אומרת שחורי, שבמסגרת הרפורמה ב-2003 עמדה בראש אחת מוועדות האיחוד. "לפחות תשימו את המשמעויות של המהלך הדרמטי הזה על השולחן".

ת

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים