גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חובת דיווח על המשכירים - ועכשיו

מדריך ומחשבון - מס על שכר דירה

כמעט כל הדירות המושכרות הן בבעלות פרטיים, מי שקרויים "משקיעים" והוכרזו כ"אויבי הציבור", למרות שחלק ניכר מהם חסרי פנסיה שהשקיעו בדירה לעת זקנה. עד כה, כל היוזמות לקיים שוק מוסדי של דיור להשכרה לטווח ארוך לא צלחו, ביניהן: חוק עידוד השקעות הון לדיור להשכרה; מכרזי דיור להשכרה של רשות מקרקעי ישראל; והמכרזים המסובכים שפורסמו לאחרונה במסגרת "דירה להשכיר" ביוזמת שר האוצר לשעבר, יאיר לפיד. כולן טיפות בים. סיפור שוק הדיור המוסדי הוא רק בחיתוליו, ובינתיים - הוא נכשל לחלוטין. הישועה תבוא אולי מהיוזמה המבורכת של מנהל רשות המסים להקמת קרנות השקעה בנדל"ן (ריטים) לדיור להשכרה לטווח ארוך.

יש כיום בישראל בין 500 ל-600 אלף דירות מושכרות. הבעיה העיקרית בשוק השכירות היא שאין שום מידע מוסמך על מחירי שכר הדירה. יש פה ושם סקרים של משרד הבינוי, אבל כולם בעצם חיים מדיווחים מוטים של מתווכים ומלוחות הביקוש באינטרנט. זה לא רציני. מדי כמה שנים, במסגרת סקרי הוצאות המשפחה, עורכת הלמ"ס סקרים מדגמיים קטנים ביישובים עירוניים. המידע שהיא מבקשת הוא רק של כתובת הנכס ומספר החדרים, ועם כל הכבוד לסקרים הללו - בשוק הדיור, שבו השונות כל כך גדולה, מדובר בפרמטרים מינימליים.

היעדר המידע, כפי שהתריע עליו מבקר המדינה בדוח על משבר הדיור שפורסם במארס האחרון, הוא כשל שוק שטעון תיקון, ולו גם ברמה האלמנטרית של מידע אמין למחפשי הדירות להשכרה. אחד הצעדים שנחשב לאפקטיבי בטיפול במשבר הדיור הוא מיסוי הכנסה משכר דירה. רשות המסים תומכת בהשתת מס כזה על משכירי דירות, אם כי עדיין לא הצהירה מהי עמדתה לגבי גובה המס. במקביל, אגף התקציבים באוצר, במסגרת חבילת היוזמות שהוא מכין לאישורו של שר האוצר הבא, שיהיה כנראה משה כחלון, נוקב במס של 25% - כמו מיסוי על דיבידנד. מנגד, בצוות המקצועי של כחלון סבורים כי הביקוש לשכירות קשיח ואף גדל בשנים האחרונות, ולכן מהלך כזה של מיסוי לא יוריד את שכ"ד, בוודאי כל עוד שאין אופציה לרכישת דירות, ועל כן יש להתמקד בהגדלת ההיצע ולשקול מיסוי כאשר יהיה גידול משמעותי בשוק השכירות המוסדי.

יש בשוק שלושה סוגי משכירי דירות:

א. משכירים בפטור מוחלט על בסיס הפטור מתחילת שנות ה-90' (העלייה מרוסיה), שמשכירים דירה/דירות בסכום הנמוך מ-5,080 שקל לחודש (הסכום מתעדכן בכל שנה), ועל כן הם פטורים ממס ומדיווח.

ב. משכירים לפי סעיף 122 לפקודת מס הכנסה שהכנסתם עוברת את הרף של 5,080 שקל. אותם משכירים מגישים דוח שנתי מקוצר ומשלמים 10% מההכנסה מהשקל הראשון, ללא זכות לניכויים. בטופס המוגש בסוף השנה צריך לדווח רק על כתובת הדירה המושכרת, ללא פרטים נוספים.

ג. משכירים המוסרים דוח שנתי מלא שבו הם מדווחים גם על הכנסות משכ"ד והם זכאים לזיכויים ולניכויים שונים של הוצאות. גם בדוח מסוג זה אין שום פרטים על הדירה המושכרת.

הדיון החדש על מיסוי שכר דירה יכול להניב לפחות את מה שהשוק כל כך זקוק לו: דיווח מיידי ומפורט של המשכירים, בלי קשר האם ומתי המשכיר חייב במס על ההשכרה. הטופס שמציע "גלובס" (ראו טבלה) הוא בבחינת דיווח מקוון ופשוט שיהפוך ללוח מידע זמין ונגיש וישכלל את המידע על שוק השכירות.

בתוך כך, היוזמה למסות שכר דירה תצטרך להתמודד עם הקשיים הבאים:

1. משכיר שהוא שוכר - הנפגעים העיקריים יהיו עשרות אלפי משפחות שהן גם משכירות וגם שוכרות, למשל בשל הצורך בדירה גדולה יותר בגלל תוספת ילדים ובהיעדר יכולת לרכוש דירה גדולה יותר. על כן יהיה מוצדק להכיר בהוצאה על שכ"ד מול ההכנסה משכ"ד (בלי החזר במקרה של יחס שלילי).

2. ביטול פטורים - מלבד סעיף מע"מ על פירות וירקות, זהו הפטור המרכזי שעליו מתקיים דיון. אם המגמה של תוספת פטורים תימשך, למשל על מוצרי מזון בפיקוח או תרופות מצילות חיים, יהיה קשה לנמק וליישם דווקא ביטול של פטור ותיק כזה.

3. הסדרה חקיקתית - יש טעם ליוזמת המיסוי, בכפוף להסדרה חקיקתית של יחסי משכיר-שוכר, כמו הצעת החוק של ח"כ סתיו שפיר ("חוק שכירות הוגנת") שבמרכזה הגבלת האפשרות להעלות את שכר הדירה במשך 3 שנים. הטלת מס כזה, לפני הבשלה של פרויקטים מוסדיים להשכרה לטווח ארוך בהיקף משמעותי, עלולה להקפיץ את שכר הדירה, בעיקר כי יהיו בעלי דירות שאינם מוכנים להתעסק עם רשות המסים ויעדיפו דירה ריקה על פני דירה ממוסה.

4. רשות המסים תתקשה להתמודד עם הדיווחים - זהו התירוץ המקובל לפני כל צעד בכיוון של חובת דיווח כללית, כפי שמקובל בכמה מדינות מערביות כמו ארה"ב, צרפת, בלגיה (וגם דרא"פ).

5. חובת מיסוי גורפת על שכ"ד תעורר את הדרישה להכרה בכל הוצאות המשכיר - הוצאות מימון, תיקונים, שיפוצים, שכ"ט עו"ד ומתווך וכו' - דרישה מוצדקת על פניה.

6. שיעור המס - זה יהיה לב הוויכוח. ראשית, שכ"ד איננו השקעה הונית ועל כן אין להקביל את המיסוי למס של 25% על דיבידנד. שנית, אם פרויקטים מוסדיים של השכרה לטווח ארוך, כמו למשל ריטים, זוכים בהטבה של מיסוי מינימלי ואולי גם אפסי - מדוע יופלו לרעה משכירים בשוק הפרטי?

7. כסף שחור - יש טענה שמיסוי יביא להסדרים בעל פה מתחת לשולחן בין המשכיר לשוכר, שביסודם תשלום מזומן שאינו מוזכר בחוזה.

8. הכנסות המדינה - על פי נתוני משרד הבינוי, שכר הדירה הממוצע בישראל עמד בסוף 2014 על 3,700 שקל לחודש, כ-40% מהשכר הממוצע למשרת שכיר. אפילו בהנחה שיבוטל הפטור כך שכל המשכירים ישלמו 10% ללא הכרה בהוצאות, שזהו הפתרון הקל והפשוט, ההכנסה הצפויה לאוצר היא 2-2.5 מיליארד שקל בשנה.

בכל מקרה, אפילו אם לא יבוטל הפטור ממס, ראוי להכיל חובת דיווח על כל משכיר דירה, פרטי או מוסדי, לטובת מידע אמין וזמין על שוק השכירות.

אגב, לידיעת המשכירים: כאשר פקיד רשות המסים מקליד במחשב את מספר תעודת הזהות שלכם ומוסיף את השאילתא הפנימית מספר 905 - המחשב מקפיץ את כל נכסי הנדל"ן המצויים בבעלות מלאה או חלקית של הנישום.

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה