גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פטריק דרהי מציג: רה-ארגון של עסקי המדיה

איל ההון הצרפתי-ישראלי והבעלים של הוט עוסק בימים אלה בארגון מחדש של אימפריית המדיה שלו בצרפת, וגם לערוץ החדשות שמשדר מישראל, i24news, צפויה טלטלה לא קטנה

פטריק דרהי / צלם: יוסי כהן
פטריק דרהי / צלם: יוסי כהן

פטריק דרהי, איל ההון הצרפתי-ישראלי, והבעלים של הוט מתארגן מחדש. בעוד שבועות ספורים, ישלים דרהי תהליך שעיקרו בצרפת, אך יש לו השלכות על שוק המדיה המקומי במסגרתו הוא הופך לגורם משמעותי בשוק התוכן הצרפתי.

רשת הטלוויזיה הבינלאומית המשדרת מחופה ימה של יפו בישראל, i24news, הופכת להיות זרוע בתוך קבוצת המדיה שבונה דרהי בצרפת, שזרועותיה האחרות כוללת סדרה של רכישות שדרהי הוביל מאז סוף השנה שעברה - של העיתון הצרפתי היומי "ליברסיון" ושל המגזין השבועי "ל'אקספרס".

מראשית השנה שעברה, התקשורת הצרפתית כבר החלה בהיערכות לכניסתו של דרהי. הבנייה שלו כדמות דומיננטית בשוק התקשורת המקומי, העמידה את מתחריו על הרגליים האחריות, ובעיקר את בעלי השליטה בקבוצת הלמונד, שנמצאים גם הם במסע רכישות אינטנסיבי בתחום המדיה הכתובה בחודשים האחרונים. כך, הופיעה באחרונה במגזין L'observateur כתבה שעוסקת, כביכול, בנעשה בין כותלי מערכת החדשות של i24news ומתחו ביקורת על המקצועיות ויחסי האנוש בתוכה. בקבוצתו של דרהי רואים בזאת חלק מראשית המאבקים שדרהי יתחיל לנהל כעת, עם המצאתו מחדש כאיל מדיה.

גורמים בישראל ובצרפת אומרים, כי i24news היה האוכל שפתח את תאבונו של דרהי בתחום התוכן והמדיה. מי שפרץ לציבוריות הישראלית רק לאחר שרכש בשנת 2009 את השליטה בחברת הכבלים הוט, בחר בשני המוקדים הללו לא בכדי. דווקא בתקופה שבה עיתונות הפרינט הולכת וקמלה ברחבי העולם, דרהי עושה את צעדיו הראשונים בתחום. מצד אחד הוא רוכש את הגוף השמאלי-סוציאליסטי המובהק, ה"ליברסיון", ומאידך את ה"אקספרס" המזוהה עם הימין הצרפתי השמרני. עצם החלוקה האידיאולוגית הזו, אומרים בסביבתו, מעידה על כוונותיו הכלכליות גרידא. מבקריו, אומרים כי זו דרכו של דרהי לקנות השפעה אצל פוליטיקאים מכל מחוזות הפוליטיקה הצרפתית.

יוצר מתנגדים חדשים

לדרהי יש לא מעט מתנגדים, בישראל ובצרפת, וככל שהוא מעמיק את אחיזתו בתחומים חדשים - בנוסף לשליטתו הנכבדת בתחומי התשתיות והמובייל בצרפת - הוא יקנה לא מתנגדים חדשים. אלה אומרים ל"גלובס", כי המטרה העיקרית שלו, בעיקר ברכישת "ליברסיון" המדשדש (בשנת 2013, 101 אלף גיליונות יומיים ומאז הנתון רק הולך ומדלדל), היא זו שמוליכה בעלי הון רבים שמתעניינים לפתע בעולם המדיה - יוקרה ואגו. דרהי נהנה מהמפגשים התכופים שלו עם פוליטיקאים ומהדלתות שעשויות להיפתח בפניו.

אנשיו של דרהי, דוחים את האמירות הללו מכל וכל. לבד מרכישת ה"אקספרס", אשר כמעט ואין מחלוקת באשר להתכנות הכלכלית של רכישה זו, אומרים כי דווקא החלוציות של ה"ליברסיון" היוקרתי בתחומי הדיגיטל והאתר המשפיע שלו, הם הסיבה העיקרית לרכישה של דרהי. לא ירחק היום, וכבר בשבועות הקרובים נראה כיצד כתבי ה"ליברסיון" וה"אקספרס" מתחילים בהופעותיהם בערוץ הצרפתי של i24news ושיתוף התוכן הזה יחסוך כסף באופן משמעותי גם למערכת היושבת בישראל.

מנהיגי העולם, ובהם פרנסואה הולנד, אנג'לה מרקל ובנימין נתניהו, שצעדו בינואר השנה בפריז במחאה על שורת פיגועי הטרור שהכתה במדינה, ראו בשולי הרחוב במסלול הצעידה שלהם כרזות ענק שמקדמות את הערוץ הצרפתי של i24news. הדבר קרה סמוך לסדרת הרכישות של דרהי, והחבירה שלו לאיש המדיה הצרפתי מארק לאופר להקמת קבוצת המדיה החדשה Mag&NewsCo, שהיא חברה-בת של אלטיס מדיה של דרהי.

לאופר החזיק לאורך השנים בעיקר בעיתונות עסקית-כלכלית מקצועית ובינואר הוא השקיע יחד עם דרהי ברכישת ה"ליברסיון". נוכחותו של איש עסקים בתחום המדיה המיינסטרימית, מסייעת לדרהי להצהיר כי אין לו כוונה להיכשל כאן. דרהי, שהוביל גם כאן את תחום הטריפל ומאמין גדול בשילוב של 360 מעלות הכולל תשתיות, תוכן, אינטרנט ומובייל, חייב להטמיע את נוכחותו באמצעות מסך טלוויזיה. על כן בשבועות האחרונים החל תהליך שקט של שינוי הערוץ דובר הצרפתית של i24news.

הערוץ, בראשותו של פרנק מלול - האיש שדרהי שכנע לעלות לישראל בכדי לנהל את האופרציה הבינלאומית - מינה לפני מספר שבועות איש כספים חדש, פטריק כהן. לצדו הובא לישראל לתקופה של 3 חודשים בלבד איש התקשורת הצרפתי-יהודי המוכר פול עמר, אשר מונה לעמוד באופן זמני כראש הדסק הצרפתי. עמר אמור לערוך רפורמה מעמיקה שתשנה את השידורים מישראל, כך שידברו טוב יותר לקהל הצרפתי, לא בהכרח זה היהודי, אשר בקרבו כבר הוטמעה הצפייה בערוץ. במסגרת הרפורמה הוא אמור לפתח פורמטים של תוכניות חדשות ואירוח שיתאימו לצופה הצרפתי.

לצד החיסכון בכח אדם, באמצעות שילוב תכנים מהמדיה הצרפתית המיינסטרימית, הרעיון שעומד מאחורי הכנסת הערוץ הישראלי-בינלאומי בצרפתית תחת המטרייה החדשה של דרהי, הוא לאפשר רכישת חבילות פרסומיות חוצות פלטפורמות, כך שמפרסמי ענק צרפתיים יוכלו לקנות ולקבל נוכחות על המסך, ובעיתונות המגזינים והיומית.

ממתין לבשורות משר התקשורת

רשת i24news עלתה לאוויר ב-17 ביולי 2013, והיא משדרת פרט לצרפתית, גם באנגלית ובערבית. הערוץ זמין לכמיליארד בתי אב ברחבי העולם באמצעות ערוצי הכבלים והלוויין, אם כי מרביתם המכריע כמובן לא צופה בערוץ. הוא אהוד בעיקר על תושבי הקהילות היהודיות באירופה והולך וצובר תאוצה במדינות אפריקה והמזרח התיכון. דרהי כמובן רוצה הרבה יותר מזה וכעת יש מי שמדברים על עוד ערוצים - בספרדית ואף בפרסית, על מנת שידבר אל לב הציבור האיראני.

אך עם כל הכבוד לעמי העולם, העוינים אותנו יותר או פחות, דרהי רוצה השפעה בשני מוקדים עיקריים - צרפת וישראל. באחרונה נשמעו הערכות לפיהן דרהי מביע מורת רוח מהמצב הכספי של הרשת וכי הוא מפציר לערוך התייעלות כלכלית. בסביבתו דוחים גם טענות אלו. על-פי גורמים, דרהי שהשקיע עשרות מיליונים בהקמת הרשת בתוך חודשים ספורים בלבד - ככל הנראה בבהילות שאמורה הייתה להקדים את מהלכיו העסקיים בצרפת - יודע בדיוק שהוא עדיין לא נמצא בשלב שבו הוא אמור להרוויח כסף. ההצהרות עם הקמת הרשת היו כי בתוך 5 שנים - כבכל סטארטאפ - יכוסו ההוצאות והערוץ יתאזן. החיבור הצרפתי, אמור להוות החוליה הראשונה בגב הכלכלי שיבטיח זאת.

לכוח ההולך וגדל בצרפת, יהיו ללא ספק משמעויות גם בישראל. בעיקר יש בכך על מנת להבהיר כי דרהי של הכבלים - זה שמאמין פחות בתוכן, שנחבא אל הכלים ומתרחק מהמדיה - הולך ומשתנה. לו היה הדבר בידיו, הוא היה עושה את אותם המהלכים גם בישראל - רוכש עיתונים וערוצי טלוויזיה ומגדיל את כוחו. אלא שבארץ, בניגוד לצרפת, יש רגולציה קפדנית וחונקת וידיו של דרהי כבולות.

אך קשה הרגולציה ככל שתהיה, היה מי שהוכיח בעבר כי היא ניתנת לשינוי. את ניצני השינוי הזה הרגשנו כבר במהלך הקדנציה החולפת של שר התקשורת גלעד ארדן שגילה קו ברור מאוד שמבקש להסדיר את ענייני הטלוויזיה שלi24news. הוא התנגד מהותית לקביעת היועמ"ש לפיה הערוץ הוא ערוץ חדשות ישראלי לכל דבר ולכן עליו לעמוד בקריטריונים שונים הזהים לערוצים הישראלים - החלטה שלמעשה מנעה את העלאת הערוץ בארץ.

ארדן, מגובה בראש הממשלה נתניהו, הביעו תמיכה בשידור של כל תכני הרשת בארץ וגם הובילו מגמה ברורה של העלאת עוד ערוצי חדשות בישראל - על אחד כמה וכמה כאלה שיהיו קשורים לכבלים או ללוויין. הערוץ של דרהי, הוא הראשון בתור להיות חלק משידורי הוט בישראל.

לשם כך, כמובן, דרוש שינוי חקיקה ולא מן הנמנע כי שר התקשורת הבא, מגובה בלשכת רה"מ, יוביל שינוי שכזה. זאת, כחלק מהמגמה של החלשת כלי התקשורת הנוכחיים, חדשות 2 וחדשות 10. כיום, בניגוד לעבר, אין כוונה להשתיק אותם, אלא פשוט לפתוח את השוק עד כמה שאפשר כדי להשמיע ולאפשר קולות אחרים, כדי שאף אחד לא יהיה יותר מדי דומיננטי. בעשותו כן, הדומיננטיות דווקא תובטח לדרהי, באמצעות הקשר הצרפתי.

אחזקות המדיה של פטריק דרהי

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים