גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדרון החלקלק של גילה

יש להחיל את דיני המונופולין בזהירות, ולא בהחלה כוללת על כל יבואן רשמי

דיויד גילה / צילום: אלון רון
דיויד גילה / צילום: אלון רון

בימים אלה פרסמה רשות ההגבלים העסקיים שני תזכירי חוק חדשים להערות הציבור, אשר עוסקים ברפורמה בחוק ההגבלים העסקיים. תזכירי החוק, אם יתקבלו, עשויים להוות מהפכה של ממש בכל הקשור להגברת הפיקוח הרגולטורי על גופים עסקיים בתחום המיזוגים והמונופולין.

התזכיר הראשון, המבקש להחיל תיקון בפרק המיזוגים שבחוק ההגבלים, מביא עימו תפיסה רעיונית חדשה לגבי חובת הדיווח על מיזוגים פוגעניים. נכון להיום, מיזוג של חברות חייב בדיווח לרשות ההגבלים העסקיים, כדי לוודא כי האיחוד הזה עומד בתנאי-סף של מחזור מכירות ונתח שוק, מבחן שבמהותו הוא טכני ופשוט להפעלה.

אולם על-פי המוצע בתזכיר החדש, גם אם המיזוג עצמו אינו חייב בדיווח לפי הכללים "הטכניים" הקבועים בסעיף 17(א) לחוק ההגבלים העסקיים, על חברות המבקשות להתמזג תחול החובה החדשה לבחון גם ממד מהותי נוסף, שהוא: האם קיים "חשש סביר לפגיעה משמעותית בתחרות".

ממד מהותי זה, שרשות ההגבלים מבקשת להוסיפו להגדרת המיזוגים החייבים בדיווח, הוא בעייתי ועלול ליצור חוסר ודאות והכבדה משמעותית על המגזר העסקי. לחברות המתמזגות אין יכולת לבצע את הבדיקה הנ"ל (קיום חשש לפגיעה משמעותית בתחרות) באופן עצמאי, ולשם כך הן יידרשו להעסיק משפטנים וכלכלנים, שהתמחותם בדיני התחרות. בנוסף, בדיקת הממד המהותי לבחינת מיזוגים, גם עשויה, בסופו של יום, לבוא לידי ביטוי בגלגול עלויות הבדיקה אל הלקוחות של החברות.

על מנת להפחית במקצת את חוסר הוודאות, מוצע בתזכיר מנגנון חדשני בדין הישראלי, של הודעת מיזוג וולונטרית. כלומר, חברה שלא מתקיימים לגביה התנאים הטכניים, אך שיש לה חשש שמא המיזוג שברצונה לערוך יעורר "חשש סביר לפגיעה משמעותית בתחרות", תוכל להגיש "הודעת מיזוג וולונטרית".

על-פי התזכיר, אם הוגשה הודעה מעין זו, הממונה מתחייב להודיע בתוך 15 יום ממועד קבלת ההודעה אם בכוונתו לבחון את המיזוג. אי-מתן הודעה מצד הממונה, או הודעה שלפיה אין בכוונתו לבחון את המיזוג, משמעותם כהסכמת הממונה למיזוג. תוקף הוראה זו מוגבל ל-3 שנים שבהן תיבחן השפעתה ויעילותה.

המנגנון הנ"ל יטיל נטל כבד על המגזר העסקי. בעוד שכיום מדובר במבחן טכני יחסית לצורך קיום החובה להגיש הודעת מיזוג, אם התזכיר החדש יהפוך לחוק, ויתווסף הממד המהותי של "חשש סביר לפגיעה משמעותית בתחרות" - התוצאה הבלתי נמנעת תהא הכפלה של כמות בקשות המיזוג (לרבות הבקשות "הוולונטריות"); והשאלה היא, האם רשות ההגבלים העסקיים, ובפרט מערך הפיקוח על מיזוגים שבה, ערוכים לכך מבחינה מנהלית ולוגיסטית. וזאת, בלי להזכיר את גלגול עלויות הבדיקה אל הצרכנים.

תזכיר החוק השני שהתפרסם, העוסק בתיקון פרק המונופולין שבחוק ההגבלים, מציע להחיל על יבואנים רשמיים את החיובים המיוחדים החלים על מונופולים. זאת, מתוך רצון לעודד את היבוא המקביל כאמצעי להוזלת יוקר המחיה.

משמעות התיקון היא דרמטית. אם התזכיר יהפוך לחוק, ייקבע כאן לראשונה כי דין יבואן רשמי כדין מונופול (כמעט) - גם אם היבואן מחזיק בנתח שוק הקטן מ-50%.

תכלית התיקון היא לסכל ו/או לצמצם את היכולת של יבואן רשמי לפגוע בתחרות מצידם של יבואנים מקבילים. במילים אחרות: יבואנים רשמיים כגון ישפאר (המייבאת את מוצרי סוני ועוד), כלמוביל (המייבאת את רכבי יונדאי ומרצדס ועוד), סידס (המייבאת שורה של מוצרי מזון), אשר נתח השוק שלהם קטן בהרבה מ-50%, עלולים להיכנס - אם התיקון יעבור - למעגל הפיקוח של דיני המונופולין, כאילו מדובר בחברות שהן מונופול מובהק, כגון תנובה, שטראוס ובזק, שנתח השוק שלהן, בנוגע למוצרים שבמונופולין שהן משווקות, גבוה מ-50%. זו עשויה להיות מהפכה של ממש.

להרחבה דרמטית של דיני המונופולין על יבואנים רשמיים, שנתח השוק שלהם נמוך מ-50%, באופן כוללני וסוחף, אין תקדים בעולם. מדובר במהלך קיצוני ומסוכן, המוביל לעודף רגולציה ולפיקוח יתר על השוק.

נכון יותר להחיל את דיני המונופולין בזהירות ובתבונה, תוך בחינה של שוק קונקרטי על נסיבותיו המיוחדות, ולא בהחלה כוללת על כל יבואן רשמי.

טוב תעשה רשות ההגבלים העסקיים אם תפרסם לציבור מחקרים כלכליים ואחרים, שמצדיקים כביכול צעד חסר תקדים כזה, ואם הרשות תשקול לצמצם את ההחלה הגורפת של התיקון המוצע, על כל יבואן רשמי באשר הוא, למקרים שבהם קיימים כשלי שוק תחרותיים או לגבי יבואנים רשמיים שהם בעלי מעמד דומיננטי מובהק.

■ הכותבים הם ממשרד עורכי הדין שביט בר-און גלאון צין יגור.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס