גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנויי עידן+ בגוש דן חווים קשיים בצפייה - ואין פתרון באופק

מזה שבוע שמאות אלפי מנויי עידן+ נתקלים בקשיים בצפייה בערוצים 2 ו-10 ■ התקלה נובעת משינוי מיקום אנטנת השידור, והיא מציפה מחלוקות בין הרשות השנייה, המשרד להגנת הסביבה ועיריית גבעתיים

טלוויזיה / צילומים: Shutterstock
טלוויזיה / צילומים: Shutterstock

כבר יותר משבוע שתושבי רמת-גן, גבעתיים, בני-ברק ותל-אביב סובלים מבעיות קליטה חמורות בשידורי הטלוויזיה דרך עידן פלוס - משיבושים חוזרים בשידורים ועד מסך מוחשך. הסיבה: מחלוקות ביורוקרטיות בין גופים ממשלתיים ומוניציפאליים שעיקרם שינוי מיקום אנטנות השידור בגבעתיים.

שירותי עידן פלוס מציעים צפייה בערוצים 1, 2, 10, 33, 99 (ערוץ הכנסת) ו-23 (הטלוויזיה החינוכית) באמצעות ממיר ייעודי. לשירותי עידן פלוס יש כ-250 אלף מנויים ועוד כ-25 אלף מנויים דרך שירות סלקום TV.

מחירי הממירים של עידן פלוס עומדים על 200-300 שקל, כאשר חלק גדול מהטלוויזיות הנמכרות בשנים האחרונות כוללות מקלט פנימי לקליטת השידורים, מה שמייתר את הצורך בממיר נוסף, כך שצריך רק באנטנה חיצונית.

סלקום TV והממיר האינטרנטי של חברת Take מסתמכים על שירותי עידן פלוס לקליטת חבילת הערוצים הבסיסית שלהם. לפיכך, כתוצאה מהמצב הנוכחי, גם מנויי החברות הללו נפגעים מהתקלה - מה שמוביל לפגיעה בתחרות שלהן מול הוט ו-yes.

שינוי של 80 מעלות בלבד

הסיפור התחיל בסוף חודש אפריל - אז הורה המשרד להגנת הסביבה לבזק לצמצם את עוצמת השידור ממשדר הממוקם במתקן הממוקם בגבעת קוזלובסקי בגבעתיים, באמצעות שינוי זווית האנטנה מ-330 מעלות ל-250 מעלות.

הוראה זו הגיעה לאחר שבמשרד להגנת הסביבה הבינו כי האישור המקורי לאנטנה האמורה היה להציבה בזווית של 250 מעלות, ולא כפי שהיא מוקמה. הנושא הוצף בעקבות תלונות של תושבים שטענו כי לרמת קרינה גבוהה באזור (לפי בדיקות שערכו).

השינוי הקל בזווית האנטנה התבצע לפני יותר משבוע, אבל כנראה שהגופים המעורבים מיהרו לבצע את השינוי מבלי לחשוב על הצרכנים שיפגעו מהמהלך - בעקבות השיבושים בצפייה.

האנטנה המדוברת פעילה מזה 3 שנים, והיא ממוקמת במתקן בזק יחד עם אנטנות של תחנות רדיו אזוריות ושל גלי צה"ל. גורמים המעורבים בנושא מסרו ל"גלובס" כי הבעיה היא שרמת הקרינה המצרפית של האנטנות היא גבוהה, ובעיריית גבעתיים מנסים להסיר בכל פעם אנטנה בודדת, עד שיצליחו להעלים את כל האנטנות המוצבות במקום.

גורם בשוק התקשורת המעורב בעניין סיפר ל"גלובס" כי הרשות השנייה כבר ביקשה היתר לעלות גובה המשדר מ-20 מטר ל-70 מטר - מה שאמור לצמצם את בעיה הקרינה.

"מי שמתחת לאנטנה לא יסבול מהקרינה, כי היא מתפזרת. כמו כן, מדובר בקרינה לא מייננת - נמוכה מזו שטלפון סלולרי פולט", אמר אותו גורם, והוסיף כי במשרד להגנת הסביבה מעכבים את ההיתר כבר שבועיים. לדבריו, כבר לפני חודשיים פנתה בזק לעיריית גבעתיים בבקשה לשנות את גובה המשדר.

מקור התקלה לא ידוע למנויים

מנויי עידן פלוס, שרבים מהם קשישים ומבוגרים, אשר נתקלו בבעיות הקליטה, התקשו להבין מנין הן נובעות, ולמעשה רבים מהם סבורים כי היא נובעת מתקלה בציוד הקצה שבביתם. הודעה קטנה למדי בדבר התקלה פורסמה אמנם באתר האינטרנט של הרשות השנייה - אך רק כמה ימים לאחר שצצו התקלות.

במוקד התמיכה הטלפוני של עידן פלוס מושמעת בימים האחרונים הודעה המעדכנת בדבר התקלה. בשיחה שערך "גלובס" שלשום (א') עם המוקד, אותו מפעילה רשות השנייה, נמסר כי אין צפי לפתרון הבעיה, אולם הנציגים הביעו נכונות להתקשר ולהודיע כאשר זו תיפתר.

לא מעט צרכנים כבר רכשו אנטנות חדשות במטרה לשפר את שידורי הטלוויזיה בביתם. בפורומים ובעמודי פייסבוק העוסקים בנושא הועלו פוסטים של צרכנים שהביעו את כוונתם לרכוש אנטנה טובה יותר בניסיון לפתור את בעיות הקליטה - אלא שגם בחנויות לא בהכרח מודעים למקור הבעיה ולא מעדכנים את הלקוחות שאנטנה חדשה לא תועיל לשפר את השידור, ושקניית אנטנה כזו היא בבחינת הוצאה מיותרת.

פגיעה בתחרות

בסלקום פחות לחוצים מהבעיה, למרות שהם היו אמורים להיות הנפגעים המרכזיים מהתקלה שמציבה אותם בעמדה נחותה בתחרות מול הוט ו-yes. לרשות השנייה הגיעו כ-15 תלונות, ועוד כמה תלונות בודדות הגיעו לסלקום בעניין השיבושים בשידור.

אחת הסיבות למספר התלונות הנמוך יחסית היא שבסלקום מציעים לשלוח טכנאי, אשר מבחינת החברה יודע להחזיר את השידורים למצב תקין בבית המנוי. הסבר טכנולוגי לתיקון האמור לא הצלחנו לקבל.

עד שהרשות השנייה, המשרד להגנת הסביבה ועיריית גבעתיים ימצאו פתרון הולם לתושבי גוש דן (ולא ישלחו אותם ללכת להתחבר להוט ול-yes) - הפתרון נעוץ במשרד התקשורת.

בחודש אוקטובר אושרה על-ידי ועדת השרים לענייני חקיקה הצעת החוק (אותה יזם שר התקשורת לשעבר גלעד ארדן), אשר תאפשר לשדר את ערוצי עידן פלוס דרך האינטרנט, ובכך לא יהיה עוד צורך באנטנות חיצוניות לשם קליטת השידורים. אלא שעד שלא ימונה שר תקשורת חדש - ההצעה הזו תקועה.

תגובות: מודעים לבעיה, אבל האם הפתרון בדרך?

מהרשות השנייה נמסר: "אתר השידור שבגינו נובעים שיבושי הקליטה נמצא בשליטת בזק. בשל דרישות המשרד להגנת הסביבה נדרשו שינויים בתנאי הפעלתו, וכתוצאה מהם נגרמים שיבושי הקליטה. בזק, בתיאום עם הרשות השנייה פועלת לקבל תנאי הפעלה טובים יותר לאתר השידור. עם קבלתם, תבוצע לאלתר העבודה הדרושה במקום. הרשות השנייה פועלת מול כלל הגורמים הרלבנטיים בכדי לפתור את השיבושים בהקדם. אנו מתנצלים בפני הצופים על אי-הנוחות הזמנית. מוקד השירות ערוך לתת מענה לפניות פרטניות".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד לא מתפשר על בריאותם של תושבי גבעתיים, ולכן לא מאפשר חריגות קרינה שעלולות לסכן את תושבי האזור. מומחה מטעם המשרד איתר חוסר התאמה בין היתר הבנייה לבין מיקום מוקד השידור, ולכן הוצאנו התראה לפני צו סילוק לבזק. חוסר ההתאמה תוקן על-ידי החברה. בבדיקתנו נמצאה במוקד השידור חריגה מסף הקרינה המאושר, ולכן ניתנה הוראה להפחית את הספקי השידור, ונוצרו שיבושי קליטה ללקוחות עידן פלוס באזור. המשרד המליץ על פתרון לפיו ישונה גובה המשדר בכדי להקטין את עוצמת הקרינה ולאפשר שידורים סדירים לתושבים. יישום הפתרון נמצא בידי עירית גבעתיים וחברות השידור".

מעיריית גבעתיים נמסר: "ראש העיר, רן קוניק, מודע לחשיבות הרבה באיכות שידורי הטלוויזיה, אך מבחינתנו הדבר לא יבוא על חשבון בריאות תושבי גבעתיים. האופציה שהתושבים ימשיכו לספוג קרינה חריגה לא מתקבלת על הדעת, ואנו מזמינים את המשרד להגנת הסביבה, בזק והרשות השנייה למצוא מקום בלתי מיושב להצבת האנטנה בהקדם האפשרי".

מבזק נמסר: "בזק פועלת על-פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה ומסייעת לרשות השנייה למצוא פתרון לשידורי עידן פלוס בהתאם להנחיות אלה".

פרשנות: מרוב שלכולם אכפת - לאיש לא אכפת / דפנה הראל-כפיר

באופן אבסורדי, גם כאשר הרשויות רוצות לדאוג לשלום האזרחים - הופכים אלה לבני-ערובה שלהן.

פרשת עידן פלוס באזור המרכז יכולה הייתה בקלות להיכנס לגרסת 2015 של סיפורי חלם. מצד אחד, עיריית גבעתיים שמה את שלום תושביה על ראש שמחתה - ומשלמי הארנונה בעיר מאושרים ודאי לגלות שיש מי שדואג להם במסירות.

מצד שני, במשרד להגנת הסביבה שמים את בריאות האזרחים בראש מעייניהם - וזו כמובן בשורה משמחת.

מצד שלישי, ברשות השנייה טוענים כי הם "עושים כל מאמץ למנוע את אי-הנוחות", ואין סיבה שלא להאמין להם.

אלא שבתווך, בין כל אותם גופים שוחרי רצון טוב, תקועים כבר זמן רב מדי אלפי צרכנים תמימים, שרכשו במיטב כספם את הממיר שאמור היה לגאול אותם מהתלות בחברות הכבלים והלוויין - הן מבחינת השירות הלא תמיד יעיל שלהן, והן מבחינת ההוצאה הכספית החודשית הכבדה.

אותם צרכנים סמכו על התשתית שאמורה לדאוג לה המדינה. הם יצאו מהנחה שאם מדינת ישראל עושה מאמץ לשפר את התחרות בתחום שידורי הטלוויזיה - אפשר לסמוך עליה שתספק שירות אמין מבינת תשתית, ובטח ובטח מבחינת קרינה.

אלא שבזמן שכולם עסוקים בלדאוג לבריאות הצרכנים, איש אינו דואג לרווחתם. איש לא טרח לעדכן את הצרכנים הללו שברגע אחד תאבד הקליטה. בתמימותם, הלכו חלקם ורכשו עזרים לשיפור הקליטה - האם מישהו ישיב להם את כספם? הנושא אפילו לא עלה על הפרק. נראה כי אף אחד מהגורמים שמטפלים בנושא, לא חושב ולו לרגע שהאחריות מוטלת על כתפיו.

נניח שכולם צודקים. אם כך הדבר, האחריות אמורה להיות משותפת, ולא להפך - יתומה. אלא שלא כך הוא. התוצאה: מרוב שלכולם אכפת - לאיש לא אכפת.

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים