גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנויי עידן+ בגוש דן חווים קשיים בצפייה - ואין פתרון באופק

מזה שבוע שמאות אלפי מנויי עידן+ נתקלים בקשיים בצפייה בערוצים 2 ו-10 ■ התקלה נובעת משינוי מיקום אנטנת השידור, והיא מציפה מחלוקות בין הרשות השנייה, המשרד להגנת הסביבה ועיריית גבעתיים

טלוויזיה / צילומים: Shutterstock
טלוויזיה / צילומים: Shutterstock

כבר יותר משבוע שתושבי רמת-גן, גבעתיים, בני-ברק ותל-אביב סובלים מבעיות קליטה חמורות בשידורי הטלוויזיה דרך עידן פלוס - משיבושים חוזרים בשידורים ועד מסך מוחשך. הסיבה: מחלוקות ביורוקרטיות בין גופים ממשלתיים ומוניציפאליים שעיקרם שינוי מיקום אנטנות השידור בגבעתיים.

שירותי עידן פלוס מציעים צפייה בערוצים 1, 2, 10, 33, 99 (ערוץ הכנסת) ו-23 (הטלוויזיה החינוכית) באמצעות ממיר ייעודי. לשירותי עידן פלוס יש כ-250 אלף מנויים ועוד כ-25 אלף מנויים דרך שירות סלקום TV.

מחירי הממירים של עידן פלוס עומדים על 200-300 שקל, כאשר חלק גדול מהטלוויזיות הנמכרות בשנים האחרונות כוללות מקלט פנימי לקליטת השידורים, מה שמייתר את הצורך בממיר נוסף, כך שצריך רק באנטנה חיצונית.

סלקום TV והממיר האינטרנטי של חברת Take מסתמכים על שירותי עידן פלוס לקליטת חבילת הערוצים הבסיסית שלהם. לפיכך, כתוצאה מהמצב הנוכחי, גם מנויי החברות הללו נפגעים מהתקלה - מה שמוביל לפגיעה בתחרות שלהן מול הוט ו-yes.

שינוי של 80 מעלות בלבד

הסיפור התחיל בסוף חודש אפריל - אז הורה המשרד להגנת הסביבה לבזק לצמצם את עוצמת השידור ממשדר הממוקם במתקן הממוקם בגבעת קוזלובסקי בגבעתיים, באמצעות שינוי זווית האנטנה מ-330 מעלות ל-250 מעלות.

הוראה זו הגיעה לאחר שבמשרד להגנת הסביבה הבינו כי האישור המקורי לאנטנה האמורה היה להציבה בזווית של 250 מעלות, ולא כפי שהיא מוקמה. הנושא הוצף בעקבות תלונות של תושבים שטענו כי לרמת קרינה גבוהה באזור (לפי בדיקות שערכו).

השינוי הקל בזווית האנטנה התבצע לפני יותר משבוע, אבל כנראה שהגופים המעורבים מיהרו לבצע את השינוי מבלי לחשוב על הצרכנים שיפגעו מהמהלך - בעקבות השיבושים בצפייה.

האנטנה המדוברת פעילה מזה 3 שנים, והיא ממוקמת במתקן בזק יחד עם אנטנות של תחנות רדיו אזוריות ושל גלי צה"ל. גורמים המעורבים בנושא מסרו ל"גלובס" כי הבעיה היא שרמת הקרינה המצרפית של האנטנות היא גבוהה, ובעיריית גבעתיים מנסים להסיר בכל פעם אנטנה בודדת, עד שיצליחו להעלים את כל האנטנות המוצבות במקום.

גורם בשוק התקשורת המעורב בעניין סיפר ל"גלובס" כי הרשות השנייה כבר ביקשה היתר לעלות גובה המשדר מ-20 מטר ל-70 מטר - מה שאמור לצמצם את בעיה הקרינה.

"מי שמתחת לאנטנה לא יסבול מהקרינה, כי היא מתפזרת. כמו כן, מדובר בקרינה לא מייננת - נמוכה מזו שטלפון סלולרי פולט", אמר אותו גורם, והוסיף כי במשרד להגנת הסביבה מעכבים את ההיתר כבר שבועיים. לדבריו, כבר לפני חודשיים פנתה בזק לעיריית גבעתיים בבקשה לשנות את גובה המשדר.

מקור התקלה לא ידוע למנויים

מנויי עידן פלוס, שרבים מהם קשישים ומבוגרים, אשר נתקלו בבעיות הקליטה, התקשו להבין מנין הן נובעות, ולמעשה רבים מהם סבורים כי היא נובעת מתקלה בציוד הקצה שבביתם. הודעה קטנה למדי בדבר התקלה פורסמה אמנם באתר האינטרנט של הרשות השנייה - אך רק כמה ימים לאחר שצצו התקלות.

במוקד התמיכה הטלפוני של עידן פלוס מושמעת בימים האחרונים הודעה המעדכנת בדבר התקלה. בשיחה שערך "גלובס" שלשום (א') עם המוקד, אותו מפעילה רשות השנייה, נמסר כי אין צפי לפתרון הבעיה, אולם הנציגים הביעו נכונות להתקשר ולהודיע כאשר זו תיפתר.

לא מעט צרכנים כבר רכשו אנטנות חדשות במטרה לשפר את שידורי הטלוויזיה בביתם. בפורומים ובעמודי פייסבוק העוסקים בנושא הועלו פוסטים של צרכנים שהביעו את כוונתם לרכוש אנטנה טובה יותר בניסיון לפתור את בעיות הקליטה - אלא שגם בחנויות לא בהכרח מודעים למקור הבעיה ולא מעדכנים את הלקוחות שאנטנה חדשה לא תועיל לשפר את השידור, ושקניית אנטנה כזו היא בבחינת הוצאה מיותרת.

פגיעה בתחרות

בסלקום פחות לחוצים מהבעיה, למרות שהם היו אמורים להיות הנפגעים המרכזיים מהתקלה שמציבה אותם בעמדה נחותה בתחרות מול הוט ו-yes. לרשות השנייה הגיעו כ-15 תלונות, ועוד כמה תלונות בודדות הגיעו לסלקום בעניין השיבושים בשידור.

אחת הסיבות למספר התלונות הנמוך יחסית היא שבסלקום מציעים לשלוח טכנאי, אשר מבחינת החברה יודע להחזיר את השידורים למצב תקין בבית המנוי. הסבר טכנולוגי לתיקון האמור לא הצלחנו לקבל.

עד שהרשות השנייה, המשרד להגנת הסביבה ועיריית גבעתיים ימצאו פתרון הולם לתושבי גוש דן (ולא ישלחו אותם ללכת להתחבר להוט ול-yes) - הפתרון נעוץ במשרד התקשורת.

בחודש אוקטובר אושרה על-ידי ועדת השרים לענייני חקיקה הצעת החוק (אותה יזם שר התקשורת לשעבר גלעד ארדן), אשר תאפשר לשדר את ערוצי עידן פלוס דרך האינטרנט, ובכך לא יהיה עוד צורך באנטנות חיצוניות לשם קליטת השידורים. אלא שעד שלא ימונה שר תקשורת חדש - ההצעה הזו תקועה.

תגובות: מודעים לבעיה, אבל האם הפתרון בדרך?

מהרשות השנייה נמסר: "אתר השידור שבגינו נובעים שיבושי הקליטה נמצא בשליטת בזק. בשל דרישות המשרד להגנת הסביבה נדרשו שינויים בתנאי הפעלתו, וכתוצאה מהם נגרמים שיבושי הקליטה. בזק, בתיאום עם הרשות השנייה פועלת לקבל תנאי הפעלה טובים יותר לאתר השידור. עם קבלתם, תבוצע לאלתר העבודה הדרושה במקום. הרשות השנייה פועלת מול כלל הגורמים הרלבנטיים בכדי לפתור את השיבושים בהקדם. אנו מתנצלים בפני הצופים על אי-הנוחות הזמנית. מוקד השירות ערוך לתת מענה לפניות פרטניות".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד לא מתפשר על בריאותם של תושבי גבעתיים, ולכן לא מאפשר חריגות קרינה שעלולות לסכן את תושבי האזור. מומחה מטעם המשרד איתר חוסר התאמה בין היתר הבנייה לבין מיקום מוקד השידור, ולכן הוצאנו התראה לפני צו סילוק לבזק. חוסר ההתאמה תוקן על-ידי החברה. בבדיקתנו נמצאה במוקד השידור חריגה מסף הקרינה המאושר, ולכן ניתנה הוראה להפחית את הספקי השידור, ונוצרו שיבושי קליטה ללקוחות עידן פלוס באזור. המשרד המליץ על פתרון לפיו ישונה גובה המשדר בכדי להקטין את עוצמת הקרינה ולאפשר שידורים סדירים לתושבים. יישום הפתרון נמצא בידי עירית גבעתיים וחברות השידור".

מעיריית גבעתיים נמסר: "ראש העיר, רן קוניק, מודע לחשיבות הרבה באיכות שידורי הטלוויזיה, אך מבחינתנו הדבר לא יבוא על חשבון בריאות תושבי גבעתיים. האופציה שהתושבים ימשיכו לספוג קרינה חריגה לא מתקבלת על הדעת, ואנו מזמינים את המשרד להגנת הסביבה, בזק והרשות השנייה למצוא מקום בלתי מיושב להצבת האנטנה בהקדם האפשרי".

מבזק נמסר: "בזק פועלת על-פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה ומסייעת לרשות השנייה למצוא פתרון לשידורי עידן פלוס בהתאם להנחיות אלה".

פרשנות: מרוב שלכולם אכפת - לאיש לא אכפת / דפנה הראל-כפיר

באופן אבסורדי, גם כאשר הרשויות רוצות לדאוג לשלום האזרחים - הופכים אלה לבני-ערובה שלהן.

פרשת עידן פלוס באזור המרכז יכולה הייתה בקלות להיכנס לגרסת 2015 של סיפורי חלם. מצד אחד, עיריית גבעתיים שמה את שלום תושביה על ראש שמחתה - ומשלמי הארנונה בעיר מאושרים ודאי לגלות שיש מי שדואג להם במסירות.

מצד שני, במשרד להגנת הסביבה שמים את בריאות האזרחים בראש מעייניהם - וזו כמובן בשורה משמחת.

מצד שלישי, ברשות השנייה טוענים כי הם "עושים כל מאמץ למנוע את אי-הנוחות", ואין סיבה שלא להאמין להם.

אלא שבתווך, בין כל אותם גופים שוחרי רצון טוב, תקועים כבר זמן רב מדי אלפי צרכנים תמימים, שרכשו במיטב כספם את הממיר שאמור היה לגאול אותם מהתלות בחברות הכבלים והלוויין - הן מבחינת השירות הלא תמיד יעיל שלהן, והן מבחינת ההוצאה הכספית החודשית הכבדה.

אותם צרכנים סמכו על התשתית שאמורה לדאוג לה המדינה. הם יצאו מהנחה שאם מדינת ישראל עושה מאמץ לשפר את התחרות בתחום שידורי הטלוויזיה - אפשר לסמוך עליה שתספק שירות אמין מבינת תשתית, ובטח ובטח מבחינת קרינה.

אלא שבזמן שכולם עסוקים בלדאוג לבריאות הצרכנים, איש אינו דואג לרווחתם. איש לא טרח לעדכן את הצרכנים הללו שברגע אחד תאבד הקליטה. בתמימותם, הלכו חלקם ורכשו עזרים לשיפור הקליטה - האם מישהו ישיב להם את כספם? הנושא אפילו לא עלה על הפרק. נראה כי אף אחד מהגורמים שמטפלים בנושא, לא חושב ולו לרגע שהאחריות מוטלת על כתפיו.

נניח שכולם צודקים. אם כך הדבר, האחריות אמורה להיות משותפת, ולא להפך - יתומה. אלא שלא כך הוא. התוצאה: מרוב שלכולם אכפת - לאיש לא אכפת.

עוד כתבות

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

בשל חסימת מיצרי הורמוז והמתקפות של איראן: קטאר עוצרת ייצור גז, דשנים וכימיקלים

על פי סוכנות הידיעות הקטארית, חברת האנרגיה הלאומית QatarEnergy הודיעה שהיא עוצרת את הייצור של חלק מהכימיקלים והמוצרים התעשייתיים המיוצרים במדינה ● קטאר היא יצואנית הגז השלישית בגודלה בעולם אחרי ארה"ב ורוסיה

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

יש שיפור, אבל לא מספיק: הערים שמובילות במספר הדירות ללא ממ"דים

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מסתמן: המרחב האווירי ייפתח כבר ביום חמישי

בניגוד להצהרת שרת התחבורה אמש, בענף מעריכים כי כבר ביום חמישי תחל פתיחה מדורגת של השמיים ● יותר מ־100 אלף ישראלים ממתינים בחו״ל, והחברות נערכות למבצע השבה רחב, אך בקצב מוגבל ותחת מגבלות ביטחוניות

האחים צחי (מימין) ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ - שי תמיר

התביעה נגד האחים חג'ג': העליון אישר לחתוך בחצי את שכר הטרחה לעורכי הדין

אחרי שהמחוזי אישר פשרה בתביעה על ניצול הזדמנות עסקית, העליון צידד בהחלטה להפחית את שכר עורכי הדין של התובע בתיק למיליון שקל ● השופט גרוסקופף קבע כי חוות דעת כלכלית צריכה להיות מטעם מומחה שמינה ביהמ"ש, ולא מטעם בעלי עניין

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

באל על מחכים שנתב"ג ייפתח כדי לחלץ - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ דרך טאבה

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

ההודעה של רשות הספנות שעלולה להוביל לעיכובים כבדים במסירות רכבים

רשות הספנות והנמלים הורתה לנמלים במפרץ חיפה ואשדוד שלא לאכסן כלי רכב חדשים נוספים ולפנות אותם תוך 3 ימים ● המשמעות: אוניות להובלת רכב יופנו לנמלים זרים ועלולים להיווצר עיכובים משמעותיים במסירות כלי הרכב

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%