גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמונת מצב: רשות השידור נחנקת בייסורים - למי אכפת?

הקיפאון בהקמת תאגיד השידור הציבורי החדש, המחסור בתקציב עקב אי-גביית האגרה אבל בעיקר דחייה עוד ועוד של הרפורמה, משמעותם שמירה על השידור הציבורי מפורק, חלש ונתון להשפעה ■ והעובדים? מי בכלל סופר אותם

בנימין נתניהו אופיר אקוניס ומשה כחלון/  צילומים: איל יצהר ואלכס קולומויסקי - ידיעות אחרונות
בנימין נתניהו אופיר אקוניס ומשה כחלון/ צילומים: איל יצהר ואלכס קולומויסקי - ידיעות אחרונות

"לדחות דברים זה להביא עליהם גזר דין מוות", את הדברים האלה אמר היום (ב') דווקא שר שאין כל קשר בינו ובין הנעשה ברשות השידור, שר התחבורה ישראל כץ, בזמן שהציג בבוקר את פרויקט הרכבת הקלה בתל-אביב. הוא דיבר על הבחירות והתחלפות הממשלות וההבנה הברורה במדינה שלנו שאם לא מתחילים בתהליך אלא דוחים אותו עוד ועוד - הוא עשוי לא לצאת לפועל לעולם.

זה מה שיודע היטב שר הפנים גלעד ארדן, שר עם זיקה גדולה יותר לרשות השידור מכץ. כשהוא מודע לכך ששעון החול של ממשלתו מצומצם, הוא הצליח בקדנציה קצרצרה בת פחות משנתיים להקים את ועדת לנדס, להמתין למסקנותיה ולממש את הדוח שהציעה לכדי חוק, שנדון וגובש בוועדת אלהרר של הכנסת. הוא, יחד עם שר האוצר לשעבר יאיר לפיד, גם קבעו דד-ליין למימוש החוק - מארס 2015. מי חשב אז שזה יהיה גם תאריך הבחירות.

היום התעורר ארדן מהשתיקה שכפה על עצמו בעניין רשות השידור מאז החל המשבר הנוכחי שלה, וצייץ כך בחשבון הטוויטר שלו: "יישום הרפורמה ברשות השידור חייב להימשך. אין היגיון לממן על חשבון הציבור גוף לא יעיל. מוכרחים שידור ציבורי, איכותי ומודרני, ורק בגוף חדש זה יקרה". אלא ש-140 התווים של ציוצו לא היוו כנראה יריעה רחבה מספיק כדי שהוא ייקח על עצמו את האחריות למצבה הנוכחי של הרשות.

העובדה שבחודש יוני 2015 הגענו למצב שבו יובשה רשות השידור מהכנסות, שלא החלה להיבנות הרשות החדשה, ושקיימת חוות-דעת שאומרת שאין מניעה לסגור אותה כבר עכשיו ולהשליך את כל עובדיה לרחוב, מעידה שהייתה כאן קנונייה, לא פחות. יד מכוונת ביקשה לחנוק בייסורים את רשות השידור, וארדן, שהחוק הזה היה הבייבי שלו, שיתף איתה פעולה במודע, כשבמשך חודשים ארוכים סירב לאשר את גביית אגרת הטלוויזיה, מקור ההכנסה העיקרי של הרשות.

כחלון לא מדבר

היום פנו אנשי סיעת מרצ ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה ויינשטיין, על מנת שזה יחקור את התנהלות הממשלה בפירוק והקמת רשות השידור. איך יכול להיות שחוק שנראה היה מוצלח, תקדימי והצליח לפתוח את אחד הפלונטרים הסבוכים ביותר בשוק התקשורת הישראלי, התגלגל לכדי אחד המשברים הקיומיים של גוף השידור הוותיק?

אתמול (א') כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו בלשכתו את השר אותו מינה לפתור את המשבר, אופיר אקוניס, את שר האוצר משה כחלון ואת נציגי אגף התקציבים באוצר. היום בצהריים הוא זימן אליו לפגישת המשך את הכנ"ר פרופ' דוד האן, שמשמש כמפרק רשות השידור, ואת המנכ"ל הזמני של תאגיד השידור הציבורי, אלדד קובלנץ.

במהלך כל הפגישה שנערכה אתמול, שר האוצר משה כחלון שתק, הקשיב ולא הביע שום עמדה באשר לסוגייה. למעשה כחלון, עוד מימיו כשר תקשורת, מאוד נזהר לעסוק בענייני מדיה ואפילו להתבטא בנושאים אלה בסביבתו של ראש הממשלה. מי שדיברו היו השר אקוניס מחד ומהצד השני ואנשי האוצר.

אקוניס הביעו את עמדתו המוכרת, עליה דן כבר עם יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ איתן כבל, לפיה צריך לנצל את הזכות שמעמיד החוק להאריך את הליך הפירוק של רשות השידור בעוד 3 חודשים, ובינתיים לגבש חוק שיקבע מועד חדש וריאלי להקמת תאגיד השידור הציבורי החדש, כנראה במהלך שנת 2016.

החוק גם יאפשר לקלוט יותר עובדים מהשידור הציבורי הקיים ברשות החדשה. השורה התחתונה של הצעות אקוניס - למשוך ולמשוך עוד זמן עד שתקום הרשות החדשה, אם בכלל תקום.

מבחינת אגף התקציבים, יש תוכנית סדורה אחת - תאגיד השידור הציבורי יוקם לאלתר. רשות השידור המתפרקת תפסיק את שידוריה כבר בראשית חודש יולי, אבל המסך לא יוחשך.

על-פי אחת האפשרויות, הרשות תספק שירותי חדשות בטלוויזיה לתאגיד החדש, לצד כל תחנות קול ישראל, שימשיכו את שידורי הרדיו שלהן כרגיל. התאגיד החדש, שיהיה בינתיים שלד מבני בראשותו של אלדד קובלנץ וקומץ עובדים שהוא ראשי לשכור, ישלם לרשות המתפרקת עבור שירותיה, כמעין ספקית. כל היתר ייסגר, והעובדים ישוחררו - או במילים אחרות יפוטרו.

התאגיד החדש ימשיך לפעול במתכונת המצומצמת הזו בזמן שהוא יבנה את עצמו ויוכל לעמוד בסטנדרטים שהציע החוק - 3 ערוצים - בעברית, בערבית, וערוץ לילדים - עשירים בתוכן שעומדים בדרישות הציבוריות. המימון יגיע מכספי אגרת הרכב, כשבינתיים ימומשו נכסי הנדל"ן של הרשות שיפונו מאנשיהן, וההוצאות ילכו ויקטנו.

עיוורון מוחלט כלפי העובדים

באוצר מוטרדים מדחייה הולכת ומתמשכת של מימוש הרפורמה המדוברת. הם יודעים שהנטל במקרה זה ייפול על כתפי האוצר, שייאלץ לבצע העברות תקציביות ולפשפש בדרכי העבודה של גוף התקשורת שאמור להיות חופשי.

דחייה עוד ועוד של הרפורמה, משמעותה שמירה על השידור הציבורי מפורק, חלש ונתון להשפעה. בדיוק כמו שבלשכת ראש הממשלה אוהבים את זה. במידה מסוימת, באוצר מנסים לבלום את הפרקטיקה הידועה של ראש הממשלה נתניהו בכל הקשור לשוק התקשורת - הנצחת מצב הביניים.

גם באגף התקציבים באוצר, בראשות אמיר לוי, יודעים שאם יש משהו שראש הממשלה והשר אקוניס לא יעזו לעשות, זה לשוב ולגבות את אגרת הטלוויזיה. ראש הממשלה והשר אקוניס יודעים שמבחינה ציבורית ופוליטית זה יהיה אסון לגבות עכשיו מהציבור את הקנס הכה שנוא הזה, למרות שהחוק דורש זאת.

לציבור לא תעלה התמוטטות רשות השידור דבר, ולכן לאוצר נוח לנסות, בצל האדישות של השר, להקים מיידית את התאגיד הציבורי החדש - למורת-רוחם של עובדי רשות השידור.

באוצר רואים את הנדל"ן היקר, את טבלאות האקסל ואת מאות המיליונים שיכולים להישאר בקופה וגאים ברפורמה שהם גיבשו עם השר ארדן. אולם יש לציין כי לאור התמשכות המהלכים, דחייתם וחוסר הוודאות שמוכתבים מכיוונו של מי שבלם את גביית האגרה, ראש הממשלה נתניהו - גם באגף התקציבים יש עיוורון מוחלט לכאבם של 1,300 עובדי רשות השידור, שבכל בוקר בשנים האחרונות מגיעים לעבודה בלב כבד, בתחושה שהיום הוא יומם האחרון בעבודה.

היחס אליהם, בחסות והכשר של המדינה, הוא אכזריות לשמה והתעללות בעובדים ישראלים. לא פלא שהם לא רוצים את החוק הזה יותר ודורשים את ביטולו. כל מה שהוא עשה עבורם עד עתה, הוא רק להבטיח קץ בתאריך לא ידוע.

בניגוד לעמדה זו, חובה לשמור על החוק כפי שהוא היום, אבל גם לספק לעובדים אופק ברור ומיד - לכאן או לכאן.

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר