גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלובס-פרומתאוס: חברות הסלולר והביומד תידלקו 4.1% עלייה ביולי

מדד הנאסד"ק הוסיף החודש רק 2.8%, אך ת"א 100 עלה ב-4.3% ■ תת-מדד הטכנולוגיה סיכם חודש פושר, בדומה לביצועי כלל התחום במדדי ההשוואה

בורסה עליות וול סטריט / צלם: רויטרס
בורסה עליות וול סטריט / צלם: רויטרס

חודש חיובי למדד גלובס-פרומתאוס, העוקב אחר 121 חברות ישראליות הנסחרות בארה"ב: המדד הציג עלייה נאה של 4.1% בחודש יולי, ותשואה של 10.7% מתחילת השנה. החברות הישראליות בוול סטריט מציגות ביצועים טובים ביחס למדד הנאסד"ק, שהוסיף 2.8% (8.3% מתחילת השנה). התשואה של מדד גלובס-פרומתאוס ביולי הייתה קרובה לזו של מדד ת"א 100, שרשם עלייה של 4.3% (14.8% מתחילת השנה).

מי שדחפו את מדד גלובס-פרומתאוס מעלה הן מניות חברות הסלולר פרטנר וסלקום, בין היתר בעקבות רכישת שתי מפעילות סלולר וירטואליות (הום סלולר נרכשה על-ידי סלקום ויופון בידי פלאפון). "נראה שהמשקיעים תירגמו את ההודעה כשינוי מגמה בשוק, ותחילת תהליך אפשרי של התמתנות התחרות בו", אומר אייל שבח, שותף בפרומתאוס ייעוץ כלכלי. שבח ציין כי גם בתחום הביומד ניתן למנות מספר חברות שרשמו תשואה נאה והובילו את המדד לעליות, בהן כיאזמה שהונפקה החודש, וכן מדג'ניקס, נוירודרם, טבע וקייט פארמה.

מניתוח של מחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי, עולה שאחת החברות הבולטות במדד בתקופה האחרונה היא סודהסטרים, שרשמה תשואה שלילית של 11% מתחילת השנה. סודהסטרים הונפקה ב-2010 בשווי של 367 מיליון דולר (אחרי הכסף), ומאז הציגה שיעורי צמיחה דו-ספרתיים והגיעה בשיאה לשווי של 1.5 מיליארד דולר ב-2013. אולם מגמה זו התהפכה ב-2014, כשההכנסות צנחו ב-9%, וכיום סודהסטרים נסחרת בשווי כמעט זהה לזה שלאחר ההנפקה.

"על אף שבסיכום כולל התוצאות נאות בשורת ההכנסות, העומדות כבר שנתיים מעל חצי מיליארד דולר, ניכר שהחברה לא עמדה בציפיות השוק לטווח הארוך יותר. הציפייה הייתה לצמיחה אגרסיבית, ומכאן הצניחה החדה בשווי", אומר שבח.

שבח מציין מספר סיבות לירידה במכירות החברה, בעיקר לשוק האמריקאי, כולל בעיות אינהרנטיות בבסיס המודל העסקי שלה, הנוגעות למחסור בשרשרת הפצה שתביא את מיכלי הגז ישירות לבית הלקוח. "אך האיום הגדול ביותר, כך נראה, מגיע ממתחריה, ובפרט קוקה-קולה ופפסי, שהפנימו את הפוטנציאל בתחום הסודה הביתית והחלו להצטייד במוצרים מתחרים", הוא אומר. עם זאת, שבח מעריך שמוצר החברה עדיין פופולרי בקרב קהלים נרחבים וטרם מיצה את פוטנציאל הצמיחה שלו. "אם סודהסטרים תצליח לשפר את שרשרת ההפצה עד לבית הלקוח, ובכך לייצר ערך מתמשך ללקוח, בכיס ובחוויית השימוש, היא עשויה לחזור למסלול של צמיחה", מסכם שבח.

הנפקה ישראלית אחת בביומד

בחזרה למדד, חודש יולי היה חודש רגוע יחסית בפעילות החברות הישראליות בארה"ב, עם הנפקה ראשונית אחת - של חברת הביומד כיאזמה, המפתחת תרופות לטיפול באקרומגליה (גידול-יתר של העצמות) ובהפרעות הורמונליות. מנייתה זינקה בכ-47% מאז הנפקתה ועד סוף יולי, לשוויה חברה של 542 מיליון דולר בסוף החודש.

כיאזמה מצטרפת ל-41 חברות המתמחות במדעי החיים שמרכיבות את תת-מדד גלובס-פרומתאוס למדעי החיים. תת-מדד זה עלה ב-2.7% ביולי, והשלים עלייה של 11.9% מתחילת השנה. מדד נאסד"ק ביומד (NBI) עלה ב-3.6% במהלך החודש, ומדד ת"א ביומד רשם תשואה שלילית חדה של כ-5.6%.

עוד חברה שבלטה בתת-המדד היא מדג'ניקס, המפתחת טכנולוגיה לייצור והפרשת חלבונים המטפלים במגוון מחלות כרוניות, שזינקה בכ-32% ביולי. החברה הודיעה על גיוס מטופל ראשון בשלב השני של המחקר הקליני. בנוסף, יש לציין את קייט פארמה שמנייתה זינקה בכ-19%.

במהלך החודש היו מספר הנפקות משניות של חברות ביומד, בהן נוירודרם, שמפתחת תרופות לטיפול בהפרעות במערכת העצבים המרכזית. לאחר עליות של כ-62% במנייתה מתחילת השנה, שוויה הגיע ל-417 מיליון דולר.

הנפקה משנית נוספת הייתה של רדהיל, המתמקדת בפיתוח וברכישה של תרופות בשלבים קליניים מאוחרים, ושל תרופות לטיפול במחלות גסטרו ומחלות דלקתיות. רדהיל עלתה מתחילת השנה ב-42%.

"אי אפשר להתעלם גם ממניית ענקית התרופות הישראלית טבע, שהשלימה החודש זינוק יוצא דופן של כ-17%, בעקבות ההודעה בסוף החודש על כוונתה לרכוש את חטיבת התרופות הגנריות של אלרגן, תמורת 40.5 מיליארד דולר", מזכיר שבח.

תשואה שלילית לת"א טכנולוגיה

אירוע נוסף שבלט ביולי הוא מחיקה ממסחר של חברת התוכנה קליקסופטוור, שנמכרה לקרן פרנסיסקו פרטנרס. קליקסופטוור הונפקה בשנת 2000 בשווי 180 מיליון דולר, והמכירה משקפת תשואה של כ-143% ביחס למחיר ההנפקה. החברה תימחק גם מתת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה, המורכב מ-53 חברות המתמחות בתחומי הטכנולוגיה השונים. תת-מדד זה רשם חודש פושר ונותר ללא שינוי (עלייה של 6.6% מתחילת 2015).

גם בגזרת מדדי ההשוואה, תחום הטכנולוגיה לא בלט החודש. מדד נאסד"ק 100 טכנולוגיה (NDXT) נותר ללא שינוי (תשואה שלילית של 2.9% מתחילת השנה), ומדד ת"א טכנולוגיה הציג חודש נוסף של תשואה שלילית - ירידה של 0.5% ביולי (5.8% מינואר).

בין חברות תת-המדד בלטה בי קומיוניקיישנס, החברה האם של בזק, שמנייתה קפצה בכ-30% לשווי של כ-556 מיליון דולר, בשל ההערכות בשוק שמנכ"ל משרד התקשורת החדש מחזיק בעמדה מתונה יותר ביחס לרפורמות בשוק התקשורת. חברת בניית האתרים Wix רשמה תשואה נאה של כ-19%, ושוויה עלה לכמיליארד דולר.

המדד, שהורכב ע"י כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק, כולל חברות שנרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות.

גלובס-פרומתאוס יולי 2015

עוד כתבות

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

ירידות חדות באירופה על רקע המתיחות בין ישראל לאיראן

הניקיי צלל בכ-2% ● התמ"ג בסין הפתיע לחיוב ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב מזנקות ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בת"א; הדולר מזנק ב-1.5% מול השקל

מדד ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.9% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

רכבים מוכנים לייצוא בטורקיה, ב־2023 / צילום: Shutterstock

לא רק טורקיה: גם בסין מחלחלת לשוק אווירה אנטי־ישראלית, ואלה ההשלכות

טורקיה מאיימת להטיל "מיסי יצוא" כבדים על כל הסחורות לישראל, בנוסף למגבלות הסחר עליהן הודיעה בשבוע שעבר, ובסין מתחילה האווירה האנטי־ישראלית לחלחל לשוק ● בינתיים, שתי המדינות חולשות על כ־30% מיבוא הרכב לארץ ● כיצד יוכל הענף המקומי להתגבר?

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

יותר ביקוש לפועלי בניין ועובדים בלתי מקצועיים, פחות למהנדסים ואקדמאים

שיעור התעסוקה עלה במרץ במקצת ועומד על 60.8%, ושיעור האבטלה הצטמצם ועומד על רמה של 3.1% ● עם זאת, ייתכן כי הגיוס הנרחב למילואים מצמצם מלאכותית את שיעור האבטלה

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

העימות בין ישראל לאיראן העסיק את תעשיית הפייקים העולמית

המתיחות בין ישראל לאיראן משכה תשומת לב עולמית. אבל לא תמיד בגלל האמת ● המשרוקית של גלובס

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים