גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרופה נגד נטילת סיכונים: "סופר גנריקה" היא השקעה מוצלחת?

כשהמירוץ לפיתוח תרופה עולה כמיליארד דולר, חברות התרופות הגדולות מחפשות דרך קיצור - פחות חדשנות שמלווה אליה פחות סיכון

אקדח / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
אקדח / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

משקיעים רבים בעולם נחשפו בתקופה האחרונה לקטגוריה חדשה יחסית בתחום הפארמה, הנקראת "סופר גנריקה" (Super Generics). תרופה גנרית הינה תרופה שהפטנט שלה פג וכל יצרן רשאי לייצרה. תרופה סופר גנרית מתבססת על תרופה גנרית, אשר הושבחה על מנת לתת לה יתרונות קליניים כגון אפקטיביות מוגברת, אפשרות להפחתת תדירות השימוש וכדומה.

למרות שמדובר בתרופה גנרית, ההשבחה מאפשרת ליצרן לרשום פטנט וכך להגדיל משמעותית את מחיר המכירה ו/או את נתח השוק, וכל זאת תוך נטילת סיכון פיננסי זניח בהשוואה לפיתוח תרופה חדשה לחלוטין. פיתוח תרופה סופר גנרית עולה עשרות מיליוני דולרים בלבד וזאת בהשוואה למיליארד דולר (ולפעמים אף יותר) שעולה לפתח תרופת מקור.

את תחום הסופר גנריקה מובילות מבחינת היקף השקעה דווקא מחלקות החדשנות בחברות הפארמה הגדולות, כחלק מהתמודדותן עם שחיקת רווחיהן מתרופות מקור כתוצאה מפקיעת פטנטים מאסיבית (תופעה הידועה בשם "patent cliff"). דוגמה בולטת לכך במחוזותינו היא חברת טבע, שמנסה לשמר את הפטנט על הקופקסון במתן שלו במינון כפול 3 פעמים בשבוע, במקום פעם ביום.

עם זאת, קיימים לא מעט סטארט-אפים בתחום, ולא במפתיע, רבים מהם מישראל. לכולם פוטנציאל להירכש באקזיט משמעותי על ידי חברות הפארמה הגדולות, אשר יודעות לתרגם את המוצרים למכירות של מאות מיליוני דולרים בשנה עם שולי רווח נאים.

פואמיקס: תמחור יתר או בוננזה?

מבדיקה שערכה מחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי, משקיע המעוניין להיחשף לחברות פארמה בתחום הסופר גנריקה, יכול לבחור מבין שמונה חברות סטארט-אפ ציבוריות ישראליות אשר נכון לסוף יולי 2015, שווי השוק המצרפי שלהן עומד על כ-1.6 מיליארד דולר. מאז הקמתן, סך גיוסי ההון של החברות עמד על כ-823 מיליון דולר, כאשר כמעט כ-80% מסך הגיוסים בוצעו במהלך השנה האחרונה. מדובר בעלייה כוללת של כ-98% בשווי, אשר מרביתה קרתה בשנה האחרונה.

בהקשר לזה יש לציין את חברת פואמיקס, אשר מובילה את התחום עם שווי שוק הגבוה ב-141% מסך הכספים שגייסה. לעומתה, סטדימד מאכזבת עם שווי הנמוך ב-16% מהיקף גיוסיה. כל החברות שנבחרו, הן בשלב הניסויים הקליניים ועדיין אינן מפיקות הכנסות ממכירות מוצרים. לכל היותר, יש להן הכנסות מחוזי מחקר.

כשעוסקים בחברות סופר גנריקה, נראה שיש להתעכב בפואמיקס, המטאור החדש בעולם הפארמה הישראלי. החברה נמצאת בשלבים קליניים מתקדמים (שלב III) של פיתוח טיפול באקנה וכן בשלבים מוקדמים יותר (שלב II) של פיתוח תרופות נוספות למחלות עור. המוצרים מבוססים על שילוב בין תרופות ידועות לפלטפורמת הקצף פורצת הדרך שלה. מוצר הדגל שלה לטיפול באקנה, מבוסס על אנטיביוטיקה גנרית (ולכן כל יצרן רשאי לייצרה), המשולבת עם טכנולוגיית הקצף של החברה, כך שבמקום מתן אוראלי של האנטיביוטיקה, יוכל החולה למרוח את התכשיר על העור ולהגביר את יעילות הטיפול.

פואמיקס הצליחה לייצר שיתופי פעולה מרשימים עם ענקיות פארמה בינלאומיות, בהן באייר, וחתמה עימן על הסכמי פיתוח וזכיינות לשימוש בפלטפורמת הקצף של פואמיקס בשילוב עם מרכיבים של תרופות קיימות. עד כה הסכמים אלה הניבו לפואמיקס הכנסות מצטברות של כ-18 מיליון דולר, וכיום החברה נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של כ-320 מיליון דולר. בשנה האחרונה גייסה החברה כ-110 מיליון דולר בשני סבבים - הראשון בספטמבר 2014 במסגרת הנפקה ראשונה לציבור לפי 6 דולר למניה, כאשר בסבב השני באפריל 2015, שווי המניה כבר היה גבוה ב-55%. מהו אם כן סוד הקסם של החברה שמושך אליה את המשקיעים?

על מנת להבין אם שווי השוק שלה העומד על 320 מיליון דולר מחובר למציאות כלכלית, יש לבחון את פואמיקס במשקפיים של חברת פארמה גדולה, שעשויה לרכוש ממנה זיכיון לתרופה. ניתן להשוות את פואמיקס לחברת סייפר הקנדית, אשר עוסקת גם היא בפיתוח ומסחור תרופות סופר גנריות. בדומה לפואמיקס, מוצר הדגל של סייפר, אבסוריקה, נועד לטיפול באקנה. יתרון האבסוריקה הוא ביכולתה להיספג בגוף המטופל טוב יותר מאשר המתחרות הגנריות, והיא נמכרת לצרכן במחיר ממוצע של 1,500 דולר, המגלם פרמיה עצומה של 200% לעומת המתחרות הנמכרות במחיר ממוצע של 500 דולר.

בשנת 2008 סייפר הייתה במצב דומה לזה של פואמיקס היום. הנקודה המעניינת היא שפואמיקס פונה לשוק גדול פי 2.6 מזה של סייפר, ובדומה שווי הפעילות שלה (השווי בנטרול יתרות נכסים פיננסיים עודפים) גדול פי 2.5 מזה של סייפר, כך שניתן להעריך ששווי השוק של פואמיקס אינו מנותק מהמציאות. חשוב לציין כי סייפר קיבלה את אישור ה-FDA לשיווק התרופה בנובמבר 2012, וכיום שווי השוק שלה קצת מעל 300 מיליון דולר, וזאת בהשוואה לכ-100 מיליון דולר לפני המשבר הכלכלי, מה שמראה על פוטנציאל עליית השווי של חברה בתחום הסופר גנריקה, אשר מגיעה לשלב המכירות המשמעותיות.

בנוסף, להערכתנו, לפלטפורמת הקצף של פואמיקס אין ערך רב מעבר לערכן של התרופות שבפייפליין, שכן הפלטפרומה מוגבלת ביכולתה ליצור ערך - היא מתאימה למספר מוגבל מאוד של תרופות ובמגוון מצומצם של מצבים ומטופלים. לא כל תרופה תשופר על ידי מתן בקצף, וגם באלו הנהנות משיפור, השיפור לאו דווקא נכון באופן גורף לכל המטופלים או לכל צורות השימוש. אם הפלטפורמה הייתה בעלת פוטנציאל נרחב לשפר מספר נרחב של תרופות, יש להניח שפואמיקס כבר הייתה מקבלת הצעת רכש, לה היא לא הייתה יכולה לסרב. במקום זאת אנו עדים לשיתופי פעולה של פואמיקס עם חברות תרופות גדולות הנוגעים לפיתוח תרופות ספציפיות בלבד.

קשה למצוא בנצ'מרק לחישוב שווי של חברות טכנולוגיה, ובמובן זה, המקרה של פואמיקס הוא נדיר, לאור הדוגמה הקרובה של חברה נוספת בתחום. על בסיס ההשוואה לסייפר, ניתן להעריך כי שווי השוק של פואמיקס אינו מופרך. עם זאת, במצב שתוצאות שלב III של הניסויים הקליניים של החברה יראו על כישלון או על הצלחה נמוכה מהצפוי, שוויה עלול להערכתנו לרדת ולהתקרב לשווי המזומנים שלה.

הדוגמה של סייפר ממחישה את הפוטנציאל הכלכלי הגלום בתחום הסופר גנריקה, תחום שבו עדיין החברות קמות ונופלות על תוצאות הניסויים, אבל הסיכון להשקעת ענק שתיגמר בלא כלום קטן יותר.

הכותב הוא שותף מייסד ומנהל מחלקת טכנולוגיה והיי-טק בפרומתאוס ייעוץ כלכלי. החברה ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות מספר עבודות כלכליות לחברות בתחום. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

גיוס הון

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט