גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמזון: עולם ישן או חדש?

האם התחרות של האדם במכונה והתחרות בין ארגונים על תחתית המחירים יוצרות עולם עבודה שבו אנחנו ברגים קטנים במערכת גדולה שיכולה לסחוט מאיתנו הכול עד הרגע שבו לא יתאים לה יותר?

מרכז לוגיסטי של אמזון / צילום: בלומברג
מרכז לוגיסטי של אמזון / צילום: בלומברג

הרשת סערה בשבוע האחרון בעקבות תחקיר "ניו יורק טיימס" על ענקית קמעונאות האונליין אמזון כמקום עבודה פוגעני. התחקיר העלה לדיון שאלות בנוגע לעתיד, ואולי גם ההווה, של העובד במקום עבודתו, ורבים שאלו אם תרבות העבודה הנוקשה המתוארת בתחקיר באמת ייחודית רק לאמזון; אם התחרות של האדם במכונה והתחרות בין ארגונים על תחתית המחירים יוצרות עולם עבודה שבו אנחנו ברגים קטנים במערכת גדולה שיכולה לסחוט מאיתנו הכול עד הרגע שבו לא יתאים לה יותר.

ספר חדש שיצא לאחרונה, הנקרא Linchpin: Are You Indispensable, המחבר סת גודין בוחן את השאלה הזאת בדיוק. Linchpin פירושו "חלק חיוני במכונה", ובו לטענת המחבר טמון ההבדל בין מי שימצא את עצמו בארגון כמו זה שצייר התחקיר של "ניו יורק טיימס" לבין מי שיוכל לבחור לעצמו את עבודתו ולהכתיב את התנאים.

כדי להבין את הטענה הזאת חייבים קודם כול להבין את השינוי שעובר על שוק העבודה. בעולם הישן המערכת הייתה בנויה כך שהיא הרוויחה כסף עבור בעלי הארגון. המערכת לוקחת תשומות, כולל אותנו העובדים, ומספקת בעזרתן תוצר או שירות שהארגון מוכר ומרוויח. המערכת תוכננה כך שהאנשים בה, כמו רכיבים במכונה, הם בני החלפה, שכן לא טוב לארגון שיהיה תלוי באדם שאין לו תחליף. לכן הכלכלה שבה אנחנו פועלים היום מלמדת אותנו מקצועות ומכניסה אותנו לתפקידים, כך שתמיד יהיה עוד מישהו שיוכל ללמוד אותו מקצוע ויוכל להחליף אותנו. חשבו על קורות חיים. אנחנו רוצים לוודא ש"המילים הנכונות" יופיעו בהם ויכניסו אותנו לארגון מסוים, לתפקיד שהמילים הללו הן חלק מהגדרותיו. בורג במכונה כבר אמרנו?

אם זה נשמע לכם חריף, חישבו על זה כך: אם מישהו יכול לכתוב מראש את מה שתעשו במסגרת התפקיד, אם אפשר לתת לכם "הוראות הפעלה", סימן שאפשר למצוא מישהו שיעשה זאת בזול יותר. ואם אפשר, זה גם יקרה. אתם יכולים לנסות לדרוש שכר גבוה יותר, אבל אם אתם מציעים אותו דבר שמציע זה שעומד אחריכם בתור, ייקחו את מי שעולה פחות. ואגב, אם זה יתאפשר, סביר להניח שבסופו של דבר המכונה תחליף אתכם.

דוגמאות יש רבות. למשל מרכזי השירות שצמחו באסיה. הם דוגמה לכך שאם אדם מדבר את שפתנו זה לא באמת משנה היכן הוא יושב. כך הוחלפו משרות שירות רבות בעובדים במדינות מתפתחות שבהן השכר נמוך יותר. במקדונלדס בארה"ב, למשל, כשמגיעים לאינטרקום, האדם שלוקח את ההזמנה שלך ישירות מהרכב אינו יושב בסניף שבו אתה נמצא אלא במרכז הזמנות במדינה אחרת בארה"ב שבה השכר נמוך יותר. ואם נחזור רגע לאמזון ולטענה שעובדי המחסנים שלה נמדדים לפי מספר הקופסאות שהם אורזים בכל שעה - הרי זו אותה אמזון שהכניסה למחסנים האלה את הרובוטים הצהובים ומקיימת את "אתגר ההרמה של אמזון" שבמסגרתו היא מחפשת פתרונות למחסנים שלה. ברור שבתחרות בין האדם למכונה, ברגע שיימצא פתרון ממוכן, המכונה תנצח. אגב, בשיחה עם הדור הצעיר על התחקיר שפורסם, התגובה שקיבלתי הייתה פשוטה: כלקוח, אנחנו מצפים מאמזון שהחבילה שלנו תגיע בתוך יום, אז למה אנחנו מתפלאים על מה שזה עושה לתרבות הארגונית במקום העבודה?

פרדוקס הצרכנים

בספר מרתק נוסף, "האינטרנט אינו התשובה", נותן הסופר אנדרו קין את אמזון כדוגמה לדילמה שמתקיימת בעולם של היום - בין היותנו צרכנים לבין היותנו אזרחים ועובדים. כצרכנים, אנחנו אוהבים את אמזון על היעילות וקלות השימוש בה, אבל אנחנו שוכחים את ההשפעה שיש לאמזון על הכלכלה המקומית, על כך שאותה יעילות חסרת פשרות חיסלה תעשיות שלמות ומשרות בצדן. זוכרים שהייתה פעם בארה"ב רשת ספרים ענקית בשם בורדרס? היא לא שרדה בתחרות עם אמזון והיא לא היחידה. על פי מחקר של מרכז מחקר ומדיניות אמריקאי בנושא כלכלה וקהילה, The Institute for Local Self Reliance, בעוד עסקים פיזיים מעסיקים בממוצע 47 אנשים לכל 10מיליון דולר מכירות, אמזון מעסיקה רק 14, ולכן גידול במכירות באמזון מפחית את מספר המשרות. וממילא כל דולר שמוציאים באמזון בא על חשבון הדולר שהיה משולם בעסק מקומי ומשרת את הכלכלה המקומית. לכן, כשאנחנו קוראים את הכתבות על אמזון כמעסיק, חשוב שנשאל את עצמנו על מה אנחנו מתרעמים. הרי כצרכנים אנחנו אוהבים מאוד את המודל הזה.

השפעתה של אמזון על שוק העבודה היא מעבר להיותה מעסיק או מתחרה אימתנית של עסקים מקומיים. זוכרים את חברות הענן, אלה שמחברות ברשת בין עובדים ומעסיקים? אמזון מפעילה ברשת אתר לעבודת ענן בשם Mechanical Turk - בהשראת מכונה באותו שם מהמאה ה-18 שדימתה משחק שחמט, אבל בפועל היה בתוכה אדם שעשה את הפעולות. האתר המודרני מושתת על הרעיון שאם נחלק את העבודה לחלקים קטנים מספיק אפשר להוריד את העלות של העבודה אפילו לאפס. באתר מציעים יחידות עבודה ודורשי עבודה עונים עליהן בשכר מינימלי. זו דוגמה למה שקורה כאשר רבים יכולים לבצע את העבודה שלנו והשכר יורד אל התחתית.

עולם העבודה החדש, החלופי, הוא פלטפורמה של הזדמנויות שלא היו שם קודם לכן, והוא דורש מאיתנו להתייחס אל היכולות שלנו, אל הקריירה שלנו, אל העבודה אחרת לגמרי. ואם נחזור רגע לאמזון, חלק גדול מהעקרונות הניהוליים שלה כפי שהופיעו בתחקיר וכפי שהם מופיעים באתר הגיוס של החברה הביאו אותה למקום שבו היא נמצאת היום - חברה שכולנו מכירים כצרכנים (לדוגמה אובססיה ללקוחות, ראש גדול, יצירתיות ,הציפייה לאיכות גבוהה, למידה וסקרנות). יותר מכך, חלקם נמצאים בבסיס מקומות עבודה מצוינים שרבים מאיתנו עובדים בהם.

כך או כך, בכל מקום שבו אנחנו עובדים, חשוב שנוודא שאנחנו בלתי ניתנים להחלפה - לא בעובד זול יותר ולא במכונה. גודין טוען שלשם כך עלינו לוודא שאנחנו עושים עבודה אנושית, כזאת שהיא בלתי צפויה, מחויבת ביצירת קשרים עם אנשים ויוצרת דבר מה חדש. אמנות, אבל לא אמנות במונחים של ציור או פיסול, אלא במונחים של יצירה.

עבודה כזאת ודאי לא נוכל לבצע בכלים שלימדו אותנו בבית הספר - שם לימדו אותנו לעשות סיכומים, ללמוד מהם ולהיבחן עליהם. בעצם לימדו אותנו אותם "מתכונים" שאחר כך הפכו אותנו לבני החלפה. בעולם של היום, אם אתה צריך מתכון למשהו, סביר להניח שתוכל למצוא אותו באינטרנט, אבל אם אתם עושים משהו שדורש יכולת חקירה, התנסות, התמודדות, יצירה - את זה אי אפשר לחפש ברשת. עולם העבודה של היום ובוודאי של העתיד כבר לא זקוק לאנשים שיודעים לעשות מה שאומרים להם. הוא זקוק לאנשים שיודעים לפתור בעיות, ליצור מה שלא ידענו לבקש, לא לפחד מפני התמודדות עם דברים שעדיים לא נוסו, לא לפחד שיצחקו מאיתנו, לדעת להיכשל ולהמשיך הלאה. בעולם העבודה החדש ישלמו לנו על עבודה בעלת משמעות.

שאלו את עצמכם, האם אתם סתם תופסים מקום בעבודה? האם אתם עובדים כי אתם חייבים? האם אתם עובדים על פי תוכנית שמישהו אחר הכין לכם או שאתם רואים בעבודה הזדמנות ליצירה? ואם אתם מעסיקים, איזו עבודה אתם מנהלים - תחרות אל התחתית באמצעות ברגים במערכת או טיפוס אל עולמות חדשים באמצעות חדשנות ויצירה?

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו