ההצהרות היו מוקדמות: ארבעה ימים בלבד לאחר ששר ההגנה האיראני חוסיין דהקאן הודיע כי עד סוף 2015 תקבל ארצו מרוסיה את מערכת ההגנה האווירית המתקדמת S-300, אומר הלילה (חמישי) גורם איראני בכיר כי העסקה לרכישת המערכת הרוסית נכשלה בשל מחלוקת כספית. הגורם איראני, המשתתף בימים אלו בתערוכת תעופה וחלל במוסקבה, הדגיש בריאיון לסוכנות הידיעות הטורקית "אנאטול" כי אין הגבלה חוקית על מכירת המערכת לאיראן, אך אמר כי שני הצדדים לא הסכימו על מחירה.

אתמול אמר גורם רוסי לסוכנות הידיעות "אינטרפאקס", כי שני הצדדים "הסכימו עקרונית" על ביצוע העסקה, והסיבה היחידה שהיא טרם נחתמה היא המחלוקת על המחיר. לדבריו, "החתימה על החוזה היא עניין של כמה שבועות, או אפילו ימים".

זה כמה שנים שישראל והמערב מודאגים מהאפשרות שטהראן תתחמש במערכת ה-S-300 , הנחשבת לאחת ממערכות ההגנה האוויריות הטובות בעולם, דבר שיקשה ביותר על תקיפה אווירית אפשרית של מתקני הגרעין. ב-2007 נחתמה לראשונה עסקה לרכישת המערכת בין רוסיה לאיראן, אך בשל לחצי המערב על רוסיה היא לא התרחשה מעולם. ב-2010 אף הטיל נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמברגו על חברות רוסיות על מכירת המערכת לאיראן, דבר שהוביל לתביעה איראנית נגד רוסיה, בדרישה לתשלום פיצויים בגובה ארבעה מיליארד דולרים.

בחודש אפריל השנה, לקראת חתימת הסכם הגרעין בין איראן והמעצמות, הסיר פוטין את האמברגו, ונימק זאת בכך שמדובר ב"מערכת הגנתית לכל דבר" שנועדה לשמש גורם מרתיע בלבד, ועל כן אין מניעה לספק אותה לאיראנים. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב על כך בזמנו ואמר כי "ישראל רואה בחומרה רבה" את אספקת הטילים לאיראן.

בחודש שעבר דווח כי מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, גנרל קאסם סולימאני, ביקר ברוסיה ונפגש עם הנשיא ולדימיר פוטין, על אף איסור הנסיעה שמוטל עליו כחלק מסנקציות של מועצת הביטחון של האו"ם. לפי הדיווח, אחת הסוגיות בהן דן סולימאני עם פוטין הייתה מועד משלוח מערכת ה-S-300.