גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ויכוח על חלקה של ישראל במאגר אפרודיטה מעכב השת"פ עם קפריסין

ל"גלובס" נודע כי שטייניץ דוחה את ביקורו בקפריסין עד להשלמת המו"מ על הסכם שיסדיר את פיתוחם של מאגרי גז ונפט משותפים למדינות

יובל שטייניץ / צילום: אוריה תדמור
יובל שטייניץ / צילום: אוריה תדמור

מחלוקות בין ישראל לקפריסין על פיתוח מאגר אפרודיטה מעכבות את החתימה על הסכם Unitization בין המדינות, שאמור להסדיר את פיתוחם של מאגרי גז ונפט משותפים לשתי המדינות (ראו מסגרת), ושיתופי פעולה נוספים בתחום האנרגיה. ל"גלובס" נודע כי שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ, שהוזמן לקפריסין כדי לדון בקידום פרויקטים להקמת צינור משותף לייצוא גז לאירופה ובהנחת קו חשמל בין ישראל לקפריסין, מעכב את נסיעתו עד להשלמת המשא ומתן על ההסכם, שמתנהל זה יותר מ-5 שנים.

למעשה, ישראל דורשת מקפריסין להשתתף בהליך אישור הפיתוח של מאגר אפרודיטה, בנימוק שחלק מהמאגר גולש לשטחה. ממשלת קפריסין מצדה מוכנה לדון בנושא, אולם הדרישה הישראלית מעכבת את החתימה על ההסכם.

הסכם ה-Unitization היה אמור להיחתם יחד עם הסכם גבול האזורים הימיים שנחתם בדצמבר 2010, אך מאז מתעכבת החתימה עליו בשל מחלוקות עקרוניות ועניינים טכניים שונים. גורם ישראלי בכיר המעורב במו"מ אמר ל"גלובס" כי הדרישה לשיתוף פעולה בפיתוח המאגר מבוססת על המשפט הבינלאומי והפרקטיקה של קידוחים דומים בעולם. "אנחנו מבקשים לקבל את מה שמגיע לנו בהתאם למקובל", אמר. דובר ממשלת קפריסין, ניקוס כריסטודולידס, אמר ל"גלובס" כי "ממשלת קפריסין מוכנה לדון עם ישראל בשיתוף פעולה בפיתוח מאגר אפרודיטה ומעוניינת לסיים בהקדם את הדיונים על הסכם ה-Unitization".

המאגר הקפריסאי שהתגלה בבלוק 12 באזור הכלכלי של קפריסין גולש לתוך שטח האזור הכלכלי הבלעדי (EEZ) הישראלי, אל שטח רישיון ישי. בעוד גורמים בקפריסין טוענים כי מדובר בכ-3%, מקורבים לבעלי רישיון ישי טוענים כי מדובר באחוז גבוה יותר, וכי הבדיקות עדיין לא הגיעו לסיומן. "כל מספר שייזרק לאוויר לפני שיסתיימו כל הבדיקות ויתקבלו כל הממצאים יהיה לא אחראי", הם אומרים.

חברת נובל אנרג'י שגילתה את מאגרי הגז בישראל היא גם זו שחשפה את המאגר הקפריסאי בקידוח שנערך בסוף 2011. האומדן הראשוני של נובל היה כי המאגר מכיל בין 5 ל-8 טריליון רגל מעוכבת (TCF) של גז, אך בעקבות קידוח אימות שממצאיו פורסמו באוקטובר 2013 עודכנה כמות הגז כלפי מטה ל-3.6 TCF (לשם השוואה, מאגר תמר הישראלי מכיל כ-10 TCF ומאגר לוויתן כ-20 TCF).

בעלי הזכויות ברישיון ישי הם חברות בשליטתם של אדן אנרגיה שרכשה את החלק של טדי שגיא ברישיון, המיליארדר בני שטיינמץ, ושותפות חיפושי הנפט הזדמנות ישראלית. שטיינמץ ושגיא מימנו ב-2012 קידוח אקספלורציה בעלות של 103 מיליון דולר במטרה לבדוק אם אפרודיטה גולש לשטח ישראל. בקידוח התגלו סימני גז אך אלה לא הצדיקו הפקה מסחרית. למרות כישלון מאמצי האקספלורציה אישר משרד האנרגיה את הארכת הרישיון של שטיינמץ ושגיא עד 29 בפברואר 2016, כלומר שבע שנים מיום קבלת הרישיון (התקופה המרבית המותרת בחוק). נראה שהארכת הרישיון נועדה בין היתר לתמוך בדרישת ישראל להיות שותפה באישור תוכניות הפיתוח של המאגר הקפריסאי.

במסגרת המו"מ טוענת ישראל שהיא שומרת בידיה את הזכות לקדוח בחלק הישראלי של אפרודיטה ולשאוב את חלקה היחסי, אם לא תשותף בהליכי אישור הפיתוח של המאגר כולו - וזאת אף שברור כי לקידוח כזה לא תהיה הצדקה כלכלית.

האם העובדה שלא נחתם הסכם מעכבת את פיתוח המאגר? במשרד החוץ טוענים שכן. "ללא הסכם בין המדינות ובין החברות, לא יסכימו המשקיעים לממן פיתוח מאגר בעלות מיליארדי שקלים", טוענים שם.

מייקל לי, עמית בכיר בקרן מרשל הגרמנית של ארה"ב, מוסיף: "הסכם יחזק את הקשרים בין שתי המדינות ויאותת למשקיעים שבטוח להשקיע". לדברי לי, שהגיע לאחרונה לישראל ולקפריסין כדי לדון בנושא, "הניסיון להגיע להסכם בין הצדדים נמשך כמה שנים, ואף צד לא שם את זה בראש סדר העדיפויות שלו". לטענתו, ניתן להגיע להסכם כבר מחר "אם כל צד יהיה מוכן קצת לשאת ולתת עם הצד השני".

מאגר חוצה גבולות: מהי הפרקטיקה הנהוגה בעולם?

בשנות ה-60 המוקדמות התגלו כמה מאגרי גז על הגבול שבין בריטניה לנורבגיה. מאחר שלא היה חוק מחייב בנושא, החליטו המדינות לחתום על הסכם לפיתוח משותף של המאגר ואף התחייבו לפתח יחד כל מאגר עתידי שיחצה את גבול המדינות. המחויבות הזאת היא למעשה הסכם ה-unitization הראשון שנחתם.

כאשר נחתמה אמנת הים הבינלאומית בשנת 1982, נכללו בה גם סעיפים הנוגעים למאגרים חוצי גבולות, שהתבססו על ההסכם הראשון שנחתם בין בריטניה לנורבגיה. 160 מדינות חתומות כיום על האמנה, וישראל אינה ביניהן.

"אף שמדינות שחתומות על האמנה אינן מחויבות משפטית לחתום על הסכם unitization, עדיין מעניקה החתימה שקט נפשי לחברות גז בינלאומיות", טוענת עו"ד ענת קליין, ראש מחלקת האנרגיה במשרד GKH ומוסיפה כי ישראל גם לא חתומה על אמנת האנרגיה מ-1991. "חתימה כזאת תאותת לפחות לחברות גז שישראל מעוניינת ביציבות רגולטורית", היא אומרת.

הסיכונים באי-חתימה על הסכם הם רבים. הראשון הוא כמובן עיכוב בפיתוח המאגר, בדיוק כפי שקורה כעת במאגר אפרודיטה. סיכון שני הוא פיתוח המאגר באופן לא אופטימלי וסיכון שלישי הוא עלות פיתוח גבוהה יותר.

ואולם הסיכון הגדול מכולם נובע מחוק ה"תפסת-לקחת" (rule of capture). על פי החוק, הראשון שקודח ומסוגל להוציא את הגז מבטן האדמה - הגז שייך לו, גם אם חלק מהגז גולש לשטחה של מדינה אחרת. "זה לרוב לא קורה, ולא סביר שיקרה בין ישראל לקפריסין, אך זה עדיין סיכון שחברות גז בינלאומיות מודעות לו", טוען גורם שמעורב במשא ומתן בין ישראל לקפריסין.

- איך מגבשים את ההסכם?

"יש כמה שלבים עד שנחתם הסכם כזה. קודם כול חותמים על הסכם סודיות, ואחר כך שתי החברות מחליפות מידע. זה השלב שבו אנו נמצאים כעת בין שותפות אפרודיטה לבעלי רישיון ישי. אחרי שהוחלף המידע, מחליטים על דרך חישוב הגז. לרוב זה נעשה על ידי חברה חיצונית כמו NSAI. החברה יכולה לערוך חישוב יותר מפעם אחת, אחרי כל קידוח. כמובן, ככל שיעשו יותר בדיקות, רמת הדיוק תעלה אך יהיו יותר קונפליקטים. רק לאחר מכן חותמים על הסכם unitization".

- מה כולל ההסכם?

"יש 3 סוגים של הסכמים. הראשון הוא "הסכם מלא" (full unitization), שמשמעותו הוא שיש מפעיל אחד, תוכנית פיתוח אחת ושיווק אחד. זה קורה לרוב במאגרים קטנים. סוג שני הוא "פיתוח משותף" (joint developement), כלומר, יש מפעיל אחד ותוכנית אחת, אבל שיווק בנפרד שנעשה בצנרות גז שונות ובמתקנים שונים. אופציה שלישית היא "פיתוח מקביל" (cooperative developement), שבו יש שני מפעילים, שתי תוכניות ושיווק בנפרד. זה מה שקורה לרוב במאגרים גדולים".

- כמה זמן נדרש כדי להגיע להסכם?

"לרוב פחות זמן מכפי שנדרש לישראל ולקפריסין, אך זה יכול לקחת זמן. רק ההחלטה על איזה סוג של הסכם יכולה לקחת זמן. ראי למשל את ונצואלה וטרינידד שהחליטו לאחרונה לחתום על הסכם unitization אך עדיין לא החליטו איך לשווק את הגז".

אפרודיטה במוקד המחלוקת

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?