גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ויכוח על חלקה של ישראל במאגר אפרודיטה מעכב השת"פ עם קפריסין

ל"גלובס" נודע כי שטייניץ דוחה את ביקורו בקפריסין עד להשלמת המו"מ על הסכם שיסדיר את פיתוחם של מאגרי גז ונפט משותפים למדינות

יובל שטייניץ / צילום: אוריה תדמור
יובל שטייניץ / צילום: אוריה תדמור

מחלוקות בין ישראל לקפריסין על פיתוח מאגר אפרודיטה מעכבות את החתימה על הסכם Unitization בין המדינות, שאמור להסדיר את פיתוחם של מאגרי גז ונפט משותפים לשתי המדינות (ראו מסגרת), ושיתופי פעולה נוספים בתחום האנרגיה. ל"גלובס" נודע כי שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ, שהוזמן לקפריסין כדי לדון בקידום פרויקטים להקמת צינור משותף לייצוא גז לאירופה ובהנחת קו חשמל בין ישראל לקפריסין, מעכב את נסיעתו עד להשלמת המשא ומתן על ההסכם, שמתנהל זה יותר מ-5 שנים.

למעשה, ישראל דורשת מקפריסין להשתתף בהליך אישור הפיתוח של מאגר אפרודיטה, בנימוק שחלק מהמאגר גולש לשטחה. ממשלת קפריסין מצדה מוכנה לדון בנושא, אולם הדרישה הישראלית מעכבת את החתימה על ההסכם.

הסכם ה-Unitization היה אמור להיחתם יחד עם הסכם גבול האזורים הימיים שנחתם בדצמבר 2010, אך מאז מתעכבת החתימה עליו בשל מחלוקות עקרוניות ועניינים טכניים שונים. גורם ישראלי בכיר המעורב במו"מ אמר ל"גלובס" כי הדרישה לשיתוף פעולה בפיתוח המאגר מבוססת על המשפט הבינלאומי והפרקטיקה של קידוחים דומים בעולם. "אנחנו מבקשים לקבל את מה שמגיע לנו בהתאם למקובל", אמר. דובר ממשלת קפריסין, ניקוס כריסטודולידס, אמר ל"גלובס" כי "ממשלת קפריסין מוכנה לדון עם ישראל בשיתוף פעולה בפיתוח מאגר אפרודיטה ומעוניינת לסיים בהקדם את הדיונים על הסכם ה-Unitization".

המאגר הקפריסאי שהתגלה בבלוק 12 באזור הכלכלי של קפריסין גולש לתוך שטח האזור הכלכלי הבלעדי (EEZ) הישראלי, אל שטח רישיון ישי. בעוד גורמים בקפריסין טוענים כי מדובר בכ-3%, מקורבים לבעלי רישיון ישי טוענים כי מדובר באחוז גבוה יותר, וכי הבדיקות עדיין לא הגיעו לסיומן. "כל מספר שייזרק לאוויר לפני שיסתיימו כל הבדיקות ויתקבלו כל הממצאים יהיה לא אחראי", הם אומרים.

חברת נובל אנרג'י שגילתה את מאגרי הגז בישראל היא גם זו שחשפה את המאגר הקפריסאי בקידוח שנערך בסוף 2011. האומדן הראשוני של נובל היה כי המאגר מכיל בין 5 ל-8 טריליון רגל מעוכבת (TCF) של גז, אך בעקבות קידוח אימות שממצאיו פורסמו באוקטובר 2013 עודכנה כמות הגז כלפי מטה ל-3.6 TCF (לשם השוואה, מאגר תמר הישראלי מכיל כ-10 TCF ומאגר לוויתן כ-20 TCF).

בעלי הזכויות ברישיון ישי הם חברות בשליטתם של אדן אנרגיה שרכשה את החלק של טדי שגיא ברישיון, המיליארדר בני שטיינמץ, ושותפות חיפושי הנפט הזדמנות ישראלית. שטיינמץ ושגיא מימנו ב-2012 קידוח אקספלורציה בעלות של 103 מיליון דולר במטרה לבדוק אם אפרודיטה גולש לשטח ישראל. בקידוח התגלו סימני גז אך אלה לא הצדיקו הפקה מסחרית. למרות כישלון מאמצי האקספלורציה אישר משרד האנרגיה את הארכת הרישיון של שטיינמץ ושגיא עד 29 בפברואר 2016, כלומר שבע שנים מיום קבלת הרישיון (התקופה המרבית המותרת בחוק). נראה שהארכת הרישיון נועדה בין היתר לתמוך בדרישת ישראל להיות שותפה באישור תוכניות הפיתוח של המאגר הקפריסאי.

במסגרת המו"מ טוענת ישראל שהיא שומרת בידיה את הזכות לקדוח בחלק הישראלי של אפרודיטה ולשאוב את חלקה היחסי, אם לא תשותף בהליכי אישור הפיתוח של המאגר כולו - וזאת אף שברור כי לקידוח כזה לא תהיה הצדקה כלכלית.

האם העובדה שלא נחתם הסכם מעכבת את פיתוח המאגר? במשרד החוץ טוענים שכן. "ללא הסכם בין המדינות ובין החברות, לא יסכימו המשקיעים לממן פיתוח מאגר בעלות מיליארדי שקלים", טוענים שם.

מייקל לי, עמית בכיר בקרן מרשל הגרמנית של ארה"ב, מוסיף: "הסכם יחזק את הקשרים בין שתי המדינות ויאותת למשקיעים שבטוח להשקיע". לדברי לי, שהגיע לאחרונה לישראל ולקפריסין כדי לדון בנושא, "הניסיון להגיע להסכם בין הצדדים נמשך כמה שנים, ואף צד לא שם את זה בראש סדר העדיפויות שלו". לטענתו, ניתן להגיע להסכם כבר מחר "אם כל צד יהיה מוכן קצת לשאת ולתת עם הצד השני".

מאגר חוצה גבולות: מהי הפרקטיקה הנהוגה בעולם?

בשנות ה-60 המוקדמות התגלו כמה מאגרי גז על הגבול שבין בריטניה לנורבגיה. מאחר שלא היה חוק מחייב בנושא, החליטו המדינות לחתום על הסכם לפיתוח משותף של המאגר ואף התחייבו לפתח יחד כל מאגר עתידי שיחצה את גבול המדינות. המחויבות הזאת היא למעשה הסכם ה-unitization הראשון שנחתם.

כאשר נחתמה אמנת הים הבינלאומית בשנת 1982, נכללו בה גם סעיפים הנוגעים למאגרים חוצי גבולות, שהתבססו על ההסכם הראשון שנחתם בין בריטניה לנורבגיה. 160 מדינות חתומות כיום על האמנה, וישראל אינה ביניהן.

"אף שמדינות שחתומות על האמנה אינן מחויבות משפטית לחתום על הסכם unitization, עדיין מעניקה החתימה שקט נפשי לחברות גז בינלאומיות", טוענת עו"ד ענת קליין, ראש מחלקת האנרגיה במשרד GKH ומוסיפה כי ישראל גם לא חתומה על אמנת האנרגיה מ-1991. "חתימה כזאת תאותת לפחות לחברות גז שישראל מעוניינת ביציבות רגולטורית", היא אומרת.

הסיכונים באי-חתימה על הסכם הם רבים. הראשון הוא כמובן עיכוב בפיתוח המאגר, בדיוק כפי שקורה כעת במאגר אפרודיטה. סיכון שני הוא פיתוח המאגר באופן לא אופטימלי וסיכון שלישי הוא עלות פיתוח גבוהה יותר.

ואולם הסיכון הגדול מכולם נובע מחוק ה"תפסת-לקחת" (rule of capture). על פי החוק, הראשון שקודח ומסוגל להוציא את הגז מבטן האדמה - הגז שייך לו, גם אם חלק מהגז גולש לשטחה של מדינה אחרת. "זה לרוב לא קורה, ולא סביר שיקרה בין ישראל לקפריסין, אך זה עדיין סיכון שחברות גז בינלאומיות מודעות לו", טוען גורם שמעורב במשא ומתן בין ישראל לקפריסין.

- איך מגבשים את ההסכם?

"יש כמה שלבים עד שנחתם הסכם כזה. קודם כול חותמים על הסכם סודיות, ואחר כך שתי החברות מחליפות מידע. זה השלב שבו אנו נמצאים כעת בין שותפות אפרודיטה לבעלי רישיון ישי. אחרי שהוחלף המידע, מחליטים על דרך חישוב הגז. לרוב זה נעשה על ידי חברה חיצונית כמו NSAI. החברה יכולה לערוך חישוב יותר מפעם אחת, אחרי כל קידוח. כמובן, ככל שיעשו יותר בדיקות, רמת הדיוק תעלה אך יהיו יותר קונפליקטים. רק לאחר מכן חותמים על הסכם unitization".

- מה כולל ההסכם?

"יש 3 סוגים של הסכמים. הראשון הוא "הסכם מלא" (full unitization), שמשמעותו הוא שיש מפעיל אחד, תוכנית פיתוח אחת ושיווק אחד. זה קורה לרוב במאגרים קטנים. סוג שני הוא "פיתוח משותף" (joint developement), כלומר, יש מפעיל אחד ותוכנית אחת, אבל שיווק בנפרד שנעשה בצנרות גז שונות ובמתקנים שונים. אופציה שלישית היא "פיתוח מקביל" (cooperative developement), שבו יש שני מפעילים, שתי תוכניות ושיווק בנפרד. זה מה שקורה לרוב במאגרים גדולים".

- כמה זמן נדרש כדי להגיע להסכם?

"לרוב פחות זמן מכפי שנדרש לישראל ולקפריסין, אך זה יכול לקחת זמן. רק ההחלטה על איזה סוג של הסכם יכולה לקחת זמן. ראי למשל את ונצואלה וטרינידד שהחליטו לאחרונה לחתום על הסכם unitization אך עדיין לא החליטו איך לשווק את הגז".

אפרודיטה במוקד המחלוקת

עוד כתבות

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: "שוק המניות בת"א אטרקטיבי מוול סטריט גם להמשך"

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?