גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ההיי-טק לא מנותק, אבל הוא צריך להתגייס יותר למאבק בעוני"

ב-2 בנובמבר יתקיים כנס CAN2, שיפגיש את בכירי תעשיית היזמות הישראלית עם אנשי השטח שמטפלים באוכלוסיות עניות ■ מיטל פלג, מנכ"לית עמותת "כתף לכתף" שיזמה את הכנס, מסבירה למה חשוב למצוא גישות חדשניות למאבק בעוני

 מיטל פלג, מנכ"לית עמותת כתף לכתף / צילום:: אלה סברדלוב
מיטל פלג, מנכ"לית עמותת כתף לכתף / צילום:: אלה סברדלוב

כבר בפתח הראיון עמה, למיטל פלג, רק בת 34 וכבר מנכ"לית אחת העמותות הבולטות בישראל לחילוץ משפחות ממעגל העוני, חשוב להבהיר שהיא לא יזמה "עוד כנס שבו מדברים על עוני". לדבריה, בכנס CAN2 שיתקיים ב-2 בנובמבר בבנייני האומה בירושלים, לא ישאלו שוב מה הממשלה יכולה לעשות, או האם צריך להגדיל את קצבאות הילדים.

"לנו חשוב להתעסק בתכל'ס, במיקרו: ביוזמות הקטנות ובאנשים הקטנים ובמה אפשר וניתן לעשות, בהינתן מדיניות ממשלתית קיימת, כדי לצמצם פערים. אנחנו מדגישים את הפעולות הקטנות היומיומיות שמקדמות אנשים שחיים בעוני ויחד יוצרים שינוי גדול. אנו רוצים לחזק את השיח, את היוזמה את שיתופי הפעולה את הכלים והאפשרויות של האנשים שעוסקים בטיפול בעוני באופן ישיר".

לצורך כך רתמה פלג לצדה את ניר שמעוני, מנכ"ל TechForGood, שיחד עם ארגון מינגה מפעילה את האקסלרטור הטכנולוגי-חברתי TechForGood Rally ויחד הם החליטו להפגיש לראשונה בין שני עולמות מנוגדים - אנשי תעשיית היזמות, ההיי-טק והחדשנות הישראלית מצד אחד, ופעילי השטח - ארגונים חברתיים ועובדות סוציאליות מצד שני.

המטרה: לגייס את קטר הצמיחה של המשק הישראלי לחשיבה על פתרונות אופרטיביים לבעיות יומיומיות שעמן מתמודדות אוכלוסיות עניות.

יש הרבה מאוד יוזמות פילנתרופיות לטיפול בעוני, שתוקפות את הנושא מכיוונים שונים - חברה, רגולציה, מענקים, תעסוקה ועוד. אתם מנסים למצוא פתרונות חדשניים. עוד יש בכלל מה לחדש?

"אכן יש המון גופים ויוזמות שתוקפות את נושא העוני והסוגיה מזוויות שונות ובעיקר על האחריות הממשלתית והמדינה. יש מעט מאוד יוזמות בארץ שעוסקות בחילוץ ויציאה מהעוני, כאלו שלא מקבעות את המצב ומאפשרות פתרונות אמיתיים ארוכי-טווח שנותנים הזדמנות ופותחים דלתות עבור אנשים החיים בעוני ובהדרה. יוזמות שמאפשרות שינוי משמעותי לאנשים שחיים בעוני".

לדבריה, "הכנס הזה, בניגוד מוחלט לכנסים אחרים, עוסק בצרכים שעולים מהשטח, מהעובדים הסוציאליים שיומיום מטפלים ומתמודדים עם אנשים שחיים בעוני. אין קריאה למדינה לממשלה ולשרים או לשינויי חקיקה - יש אמירה משמעותית ש'כן, אנחנו רוצים לסייע בפעולות יומיומיות וביוזמות קטנות כדי לסייע ולקדם אנשים שחיים בעוני.

"אנשי הרווחה, העובדים הסוציאליים, נמצאים תמיד בתחתית סדרי העדיפויות ובכל פעם מנחיתים עליהם תוכנית ממשלתית כזו או אחרת. כל כמה שנים מגיע מישהו שחושב שהמציא את הגלגל מחדש והשנה הוא-הוא יצמצם את העוני. אבל החיזוק האמיתי צריך להגיע מפתרונות פשוטים לבעיות שצצות מהשטח", אומרת פלג.

מה למשל?

"יש המון, אבל על קצה המזלג, הנה כמה אתגרים שחשוב לנו למצוא להם פתרונות: היעדר רשת חברתית תעסוקתית. מה עושה אדם עני שיש לו כישורים אבל לא מכיר את האנשים הנכונים? איך פורצים את תקרת הזכוכית ומייצרים שינוי תעסוקתי והשמה איכותית עבור המשפחות?

"דבר נוסף הוא התנהלות במצב של חובות וכיצד מייצרים חיסכון, ולא פחות חשוב - הדרכה צרכנית. פעמים רבות נראה דווקא את האנשים העניים ביותר קונים במקומות היקרים ביותר, כי אין להם למשל רכב להגיע לסניף של רשת מוזלת, אז הם רוכשים ביוקר במכולת השכונתית.

"ועוד משהו, אנחנו כל הזמן חושבים איך לשבור את מחסום השפה ואוריינות. יש היום קושי משמעותי בצריכת שירותים בסיסיים ושילוב בתעסוקה גם של עולים וגם של אוכלוסייה ערבית, בגלל דבר כ"כ בסיסי כמו מחסום שפה".

ואת מאמינה שהפתרון טמון בטכנולוגיה?

"גם, אבל לא רק. לצורך העניין, גישות חדשניות לטיפול בעוני מתייחסות למגוון רחב של תחומים - החל מהלוואות PEER TO PEER שעוקפות את המערכת הבנקאית ועד תוכניות אימון אישי שעוזרות לאנשים להקים עסקים.

"אבל אם תחשבו על זה, הרי שעד היום, טכנולוגייה היוותה תמיד קטליזטור משמעותי לשיפור איכות חיי האדם. לעתים אפליקצייה טכנולוגית פשוטה יכולה לסייע באופן מהותי מאוד לאדם עני. תחשבו למשל על האפליקציות הסלולאריות שבאמצעותן אנשים יכולים למצוא עבודות זמניות מעכשיו לעכשיו, לפי מיקום וקרבה לבית. זה מבטיח שגם אנשים מובטלים יוכלו לצאת בבוקר לעבודה ולהרוויח כסף כדי לקנות אוכל לילדים מחר בבוקר, גם אם לא מדובר במשרה קבועה".

אחת לכמה זמן נשמעות ביקורות על תעשיית ההיי טק הישראלית - שהיא שבעה ומנותקת ממצוקות היום יום של השכבות החלשות. האם את מאמינה שאפשר לגייס אותה למלחמה בעוני?

"לחלוטין כן. אני לא מסכימה עם הדימוי של תעשייה מתנשאת ומנותקת. במהלך עבודתי פגשתי המון אנשים, גם מנכ"לית ובכירים בחברות וארגונים שמאוד רצו לסייע ולתרום. אלא שאנחנו לא מבקשים עוד יום איסוף סלי מזון. אנחנו רוצים לגייס את המוחות המבריקים של תעשיית הסטארט-אפ הישראלית כדי לייצר פתרונות אופרטיביים.

"התעשייה שלנו כבר מיצבה את עצמה כמובילה עולמית וכקטר צמיחה משמעותי של המשק הישראלי. אין כמעט בעיה בעולם שאין איזו חברה ישראלית שעובדת על פתרון עבורה. אז קל וחומר שאפשר לעשות יותר, כדי לסייע גם לעניי עירנו ועולמנו. אני מאמינה שהכנס הזה יהווה נקודת זינוק מצוינת, ובתקווה ייצר גם שינוי חשיבה באופן שבו התעשייה הזו תורמת את חלקה למאבק בעוני".

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים