גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחפש כיוון: איך להתמודד עם השינויים בשוק העבודה

זה לא באמת חשוב אם אנחנו אוהבים את השינויים שמתרחשים, אבל זה חשוב מאוד מה אנחנו עושים ביחס אליהם ■ במישור החברתי - מה אנחנו עושים כדי לשנות את מה שאנחנו לא אוהבים, ובמישור התעסוקתי - מה אנחנו עושים כדי להבין איך השינויים האלה ישפיעו עלינו ומה אנחנו עומדים לעשות בנידון

קריירה / צילום: Shutterstock
קריירה / צילום: Shutterstock

הטור הזה התחיל בשיחה על אופטימיות עם אדם שקורא את טוריי בקביעות לפני פרסומם ושואל שאלות נוקבות עליהם. אותו אדם טען בפניי שהנימה ביחס לעתיד העבודה והקריירה היא תמיד אופטימית מאוד, ואיך זה מסתדר עם הקושי והתסכולים שכולנו מכירים. אז חזרנו להתחלה: הטור הזה, ובכלל הדברים שאני כותבת זה שנים, מטרתם לשרטט כיוונים בעולם העבודה ולגרום לנו לחשוב, אולי גם לפעול, כך שהארגון שלנו והקריירה האישית שלנו יתאימו את עצמם ויתפתחו לאורך שנים.

זה לא באמת חשוב אם אנחנו אוהבים את השינויים שמתרחשים, אבל זה חשוב מאוד מה אנחנו עושים ביחס אליהם. במישור החברתי - מה אנחנו עושים כדי לשנות את מה שאנחנו לא אוהבים, ובמישור התעסוקתי - מה אנחנו עושים כדי להבין איך השינויים האלה ישפיעו עלינו ומה אנחנו עומדים לעשות בנידון.

כולנו חווים בעבודותינו קשיים ותסכולים. וכולנו חווים שם שינויים. זו לא שאלה של אם, רק של מתי. אני לא יודעת אם מדובר באופטימיות, אני דווקא הייתי מגדירה את זה חוסר מוכנות להיות הקורבן, לשבת ללא מעש, לקטר ולחכות שמשהו יקרה, שמישהו אחר יפתור את הבעיה.

נזכרתי בכל הסיפורים שהגיעו אליי השנה על מחפשי עבודה שעשו מעשה, והטור היום מוקדש להם. לחמישה אנשים שחיפשו עבודה ולא אהבו את תהליך החיפוש. הם עשו מה שמאפיין יזמים: הפכו את הבעיה להזדמנות, שהפכה לסטארט-אפ מעניין.

Getjob: למחפשי עבודה זמנית

מכירים את המודעות האלה שמדביקים על חלון הראווה של חנות, במסעדות ואפילו על אופנועי שליחים? "דרושים מלצרים/שליחים/מוכרים". בשוק העבודות הזמניות, הסטודנטיאליות, אין תשתיות. לוחות הדרושים אינם מפנים להן מקום והמפגש בין מחפש העבודה לחברה שמחפשת עובדים מצטמצם למודעה הזאת שעל החלון. את הבעיה הזאת ביקש לפתור שגיא ויצמן, אחד משלושה שותפים ב-Getjob, אפליקציה מבוססת מיקום המחברת בין עבודות מזדמנות במלצרות, בשליחויות וכד' לבין מחפשי עבודה.

האפליקציה מציגה את האפשרויות על מפה או ברשימה לפי מרחק ממיקום המחפש ומקשרת ישירות לצ'אט עם העסק המחפש, בלי צורך בקורות חיים. הרעיון של היזם, ליים פלקסר, עלה כשחיפש עבודה, לאחר שהחברה שעבד בה נמכרה. "תלכי תראי מה קורה בקומה החדשה של קניון איילון", אומר ויצמן. שם על כל חנות יש שלט, כי אין דרך אחרת להגיע לעובדים מהסוג הזה. ואם אתה סטודנט או מטייל שמחפש עבודה לתקופה קצרה, אין מקום אחד שאפשר למצוא בו עבודה זמנית. והמודל העסקי? כיום האפליקציה היא חינמית למחפשי העבודה ולבתי העסק. בעתיד, מקווים השותפים, העלות תושת על עסקים שירצו שיקדמו אותם.

Jobibon: משרות לפי מיקום

עוז כץ הקים את Jobibon, אתר ואפליקציה לפרסום משרות וחיפוש עבודה על בסיס מיקום ומקצועות. הוא הקים את הסטארט-אפ לאחר שעבד בחברה משפחתית גדולה וזיהה שגיוס העובדים בה הוא עקב אכילס של הארגון. תחילה, האפליקציה נועדה לגיוס של עובדים כגון נהגים, עובדי לוגיסטיקה, אנשי שירות לקוחות, תפעול ומפעילי ציוד וכיום היא התפתחה לתחומי רבים נוספים כגון אדריכלות והיי-טק. כמו כן היא מציגה יועצים המספקים שירותים שונים לדורשי העבודה ועוזרים לו להכשיר את עצמו למשרות שהוא מחפש. למה אפליקציה על בסיס מיקום, שאלתי את כץ, והוא שלח אותי לפייסבוק. שם, הוא אומר, יש קבוצות חיפוש עבודה לפי ערים או לפי מקצועות ותעשיות, אבל מה שמחפש העבודה זה את החתך ביניהם. אז Jobibon מאפשרת למחפש העבודה להגדיר רדיוס ולראות אילו משרות יש בסביבה או למקד את החיפוש לפי מקצוע.

Jobimix: בלי משרות אנונימיות

ארז דורי חיפש לפני כמה שנים עבודה, וכמו רוב המחפשים הוא סרק את אתרי הלוחות הגדולים ברשת. לדבריו, חוויית השימוש בלוחות הייתה מתסכלת משום שברוב האתרים צריך לבחור מתוך תפריטים, ואם חיפשתם עבודה אתם מכירים את התחושה שאתם לא באמת יודעים מה ההבדל בין "תוכנה", "מערכות מידע" או "אינטרנט". דורי שאל את עצמו למה הוא לא יכול פשוט להכניס את מה שהוא מחפש לחלון חיפוש ולקבל תוצאות. הוא נתקל בקושי נוסף: רבות מהעבודות המפורסמות בלוחות הן בעצם מודעות "יד שנייה", כלומר מודעות שנוצרו אצל המעסיקים אבל מסתירות את שם המעסיק - דבר בעייתי במיוחד למועמדים המעוניינים בחיפוש דיסקרטי וחוששים לפנות למקום אנונימי. יותר מכך, מאחר שאין בפרסום די פרטים מזהים, המועמד אינו יכול להשקיע בקורות החיים ובמכתב הפנייה ולתפור אותם לארגון המסוים.

בתסכולו פנה דורי לחפש בדפי הדרושים באתרי החברות עצמן, שהרי זהו המקור להצעות עבודה, אך קשה לעקוב אחרי עשרות אתרים שונים. כך נולד Jobimix, מנוע חיפוש עבודה הסורק בכל יום את דפי הקריירה והדרושים של אתרי האינטרנט של מאות חברות מכל המגזרים, ושולף את הצעות העבודה המפורסמות בהן ומאפשר חיפוש חכם במאגר שנבנה. המנוע מעדכן כל הזמן הצעות עבודה חדשות ומוחק כאלה שהוסרו, וכן, גם המנוע הזה הוא חינם.

Workey: ספר לי מי חבריך ואמצא להם משרה

את בן ראובני פגשתי בתחילת דרכו היזמית. הוא סיפר לי אז איך מצא את עצמו מנהל רישום של מי עובד היכן כדי שיוכל לחבר חברים ובעת הצורך גם לעזור לעצמו למצוא עבודה. מהר מאוד הבין שהקשרים ומעגל החברים של המועמד משחקים תפקיד חשוב בגיוסים מוצלחים, הן מצד הארגונים והן מצד המועמדים. אפילו בארגון שבו עבד שימש האקסל שלו כלי למציאת המועמדים שהארגון חיפש.

כך הבין ראובני שהאקסל שלו צריך לצמוח והקים את Workey - פלטפורמה שיודעת מה אתה מחפש ומוצאת לך משרות מתאימות בעזרת הקשרים שלך, משהו בסגנון "ספר לי מי חבריך ואדע מי אתה". האלגוריתם מנסה לחפש סוגי משרות ותפקידים רלוונטיים על סמך השוואה של פרופיל הקריירה שלכם למיליוני פרופילים אחרים. עם הצגת המשרות המתאימות, המערכת תציג לכם גם מי ברשת הקשרים שלכם עובד בחברה כדי שתוכלו לפנות ישירות דרכו, בשיטת "חבר מביא חבר". באישורכם, היא תציג את פרטיך באופן אנונימי לחברות המגייסות ותאפשר לך להחליט למי לחשוף את הפרטים המזהים. זה מצד מחפשי העבודה. ומה עם מחפשי העובדים? המערכת מאפשרת לעובדים בארגונים להפנות את חבריהם למשרות בחברה והיא מנתחת מי יכול להתאים לאיזו משרה. מבחינת מחלקת משאבי האנוש, המערכת מאפשרת גישה למועמדים הנמצאים במעגלים של העובדים שלהם.

Jobvoyage: לילעל את החיפוש

כשניר סביצקי חיפש עבודה הוא גילה מהר מאוד שהוא מאבד שליטה על התהליך. הוא עשה מה שצריך לעשות, יזם פניות באופן אקטיבי ובאמצעות מקורות שונים התאים את קורות החיים שלו למשרה שאליה פנה. אבל כשחזרו אליו, לפעמים תקופה ארוכה אחרי ששלח קורות חיים, הוא מצא את עצמו משוטט בין המיילים שלו מחפש מתי שלח ולמי, באיזו משרה מדובר, מה היו הדרישות, איזה גרסה של קורות חיים שלח. כך נולד JobVoyage, אתר שנועד לייעל את שלבי החיפוש ומאפשר ליצור בין היתר רשימת אנשי קשר וחברות שהייתם איתם בקשר, רשימת המשרות שאליהן פניתם, כולל הגדרות המשרה וקורות החיים ששלחתם, לוח שנה לפגישות וראיונות ותזכורות למייל. כמו כן מאפשר האתר לגבש תוכנית חיפוש עבודה, במטרה להניע את המחפש להיות אקטיבי, להפעיל את רשת הקשרים שלו ולשים לעצמו מטרות בתהליך. ולא פחות חשוב - האתר מונע ממחפש העבודה לשלוח קורות חיים פעמיים לאותה משרה, שפורסמה במקומות שונים.

כל הסטארט-אפים הללו נולדו מחוויה אישית של היזמים והם כולם מציגים קו חד וברור: אנחנו מאמינים שמחפש העבודה צריך למצוא עבודה בחינם.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה