גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרק פנסיוני חדש: המודל הצ'יליאני יוצא לדרך - עם הרבה חורים

השוק הפנסיוני עומד להתחיל פרק חדש עם חיסכון תלוי-גיל בהתאם להוראות האוצר, שהותיר הרבה מאוד שאלות פתוחות בנוגע לאופן יישומו ■ היכונו לג'ונגל פנסיוני שבו קשה להשוות בין גוף מוסדי אחד למשנהו

דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי
דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי

בינואר הקרוב ייכנס לתוקף פרק חדש בחיסכון הפנסיוני בישראל: הפרק הצ'יליאני. אם עד היום התרגלנו למסלולים כלליים באפיקי החיסכון הפנסיוני, שאליהם הוזרמו כ-95% מכספי החיסכון, ולעוד כמה מסלולים מתמחים, הרי שמעכשיו ברירת המחדל תהפוך להיות מסלולים תלויי גיל. כך, אם החוסך החדש לא יבחר אחרת, הוא ייכנס למסלולים תלויי גיל, שבהם הסיכון הולך ופוחת ככל שהגיל עולה. החוסכים הקיימים יורשו להצטרף למסלולים תלויי הגיל.

כמה מסלולים כאלה יהיו בכל גוף? האוצר קבע ארבע קבוצות אוכלוסייה: עד 50; 50 עד 60; 60 עד קבלת קצבת הזיקנה; ומקבלי קצבה (כולל קצבת שארים ונכות ולא רק זיקנה). עם זאת, למוסדיים יותר להקים יותר קבוצות, כל עוד טווח השנים בכל קבוצה לא יפחת מ-5 שנים ולא יעלה על 10.

לכאורה הפחתת הסיכון היא מטרת-על ראויה, בטח אצל גמלאים. אך המציאות הרבה יותר מורכבת. ויתור על תשואה לאורך שנים במטרה לשמור על סיכון נמוך יוצר סיכון אדיר אחר לגמלאים ולמקבלי יתר הקצבאות: שחיקה מתמדת בקצבה. בטח בעולם של התאמה אישית של קצבת הגמלאי ביחס לריבית, שם האוצר בעצמו שולח את מקבלי הקצבאות לקבל ריבית גבוהה יותר על הסכום שצבור להם, כדי שלא יידרשו לממן מכיסם (קצבתם) את הפער מהריבית התחשיבית.

כאמור, להפחתת הסיכונים בתיקי החוסכים המבוגרים היא ראויה, ואכן, להפחתת התנודתיות בתשואות יש חשיבת רבה, שגוברת ככל שגיל החוסך מתקדם. אבל, קידוש הפחתת התנודתיות בתיק שאינו רווי באג"ח מיועדות פירושו השקעות בעלות פוטנציאל תשואות מופחת. מדוע זה כה חשוב? בשוק הפנסיוני של הפנסיה הצוברת, שבו החוסך יקבל כקצבה רק את מה שהפקיד לחיסכון יחד עם התשואה שכסף זה צבר לאורך השנים, מתחדדת הבעיה שללא סיכון אין תשואה, בוודאי לא תשואה ראויה. זה נכון תמיד, לא רק בעידן של ריביות נמוכות.

איך בכלל יבחנו את רמת הסיכון החל מינואר הקרוב? בניגוד לפוליסות הבריאות, לתקנוני קרנות הפנסיה החדשות ולעוד כמה תחומים - כאן האוצר לא רוצה אחידות. נהפוך הוא - הוא משאיר רמות חופש רבות לשוק, ומאפשר לכל גוף להחליט לעצמו. אין מתודה. אם תרצו, האוצר רוצה להיראות עם (פתרון לבעיה שהתגלתה במלואה במשבר 2008) למרות שהוא הולך בלי (האחריות, שהוא מסיר מעליו ועושה לה מיקור-חוץ לשוק).

לא מדובר במטרה המקורית של האוצר. בתחילה חשבו שם אחרת, וניסו לקבוע מתודולוגיה נכונה לקביעה מהו סיכון, וכיצד מנהלים אותו עבור כל קבוצת גיל. אבל הדבר התגלה כמסובך מאוד, והאוצר נסוג מכך.

הממונה הנוכחית על שוק ההון, דורית סלינגר, היא שהכריעה לצאת עם המודל החדש, תוך הותרת חופש הפעולה הנרחב לשוק, בהמשך למהלכים שקידמו קודמיה, וקבעה שכל גוף יחליט לגבי עצמו, ללא תלות בשוק כולו, מהו סיכון ואיך הוא מטפל בו באמצעות מדיניות ההשקעות לכל גיל וגיל. אבל אל תצפו לדירוג סיכון בראייה ענפית.

זה לא יהיה ברור וזה גם לא יהיה בר-השוואה בין גופים, בטח לא בשנים הראשונות. ובכלל, הגדרת הסיכון חמקמקה מאוד - בעבר אג"ח בדירוג AA היו נחשבות לסיכון נמוך. כולנו זוכרים מה קרה ב-2008, ומאז, לאג"ח רבות שדורגו פה AA קודם למשבר (תחשבו על תספורות ענק). יתרה מכך, כיום אג"ח ממשלתיות טומנות בחובן הפסדי הון שיגיעו כשהריביות בשווקים יעלו, וזה אומר סיכון גבוה.

מה גם שכיום נוהגים למדוד סיכון בעיקר דרך סטיית התקן. אבל סטיית התקן היא כלי למדידת סיכון קצר-טווח יחסית, ולא סיכון מובנה בתיק.

ההיסטוריה תימחק

ואולי בכלל הטיפול הנכון בסיכון הוא באמצעות קיצור המח"מים בתיק הכולל? אבל מה ההבדל בין ניהול תיק לחמש שנים, לבין תיק לעשר שנים לתיק של עשרים שנה קדימה (לגמלאים כיום יש תוחלת חיים צפויה של כעשרים שנה כפנסיונרים)? למעשה אם תשאלו את מנהלי ההשקעות אין ממש הבדל. כלומר, פנסיונר עם עשרים שנות גמלה לא שונה בהרבה מחוסך עם עוד עשר שנות חיסכון, ואף יותר מכך.

אך לא רק זאת, אלא שהאוצר מותיר את כל החלטות מדיניות ההשקעות וניהול הסיכונים לגופים המוסדיים, וליתר דיוק לוועדות ההשקעה שלהם. וזה יוצר עוד בעיה פוטנציאלית: חברי ועדות השקעה עלולים להעדיף להבטיח את עצמם (או במילים אחרות לכסת"ח) ולפעול בשמרנות רבה ביחס לחוסכים מבוגרים ומקבלי קצבאות. זאת, מתוך אמונה שאיש לא יתקוף אותם על אובדן תשואה כמו שיתקפו אותם על תשואה שלילית.

מדוע לא ממש יבחנו אובדן תשואה פוטנציאלית ביחס למתחרים? האוצר מאפשר מספר מודלים ליישום המודל, כך שהתוצאה תהיה שלא תהיה יכולת השוואתית בין החברות השונות.

בהקשר זה היטיבו הבנקים להאיר בעייתיות נקודתית נוספת, שאולי כדאי לטפל בה בטרם החלת המודל. בבנקים חוששים ממציאות חדשה החל מינואר הקרוב, של מחיקת תשואות העבר בשינוי מסלול השקעה למסלול מותאם גיל. מדוע? על פי החוזר של סלינגר, הגופים המוסדיים רשאים להפוך מסלולים קיימים למסלולי ברירת מחדל תלויי גיל, לרבות שיוך חוסכים קיימים למסלולים אלה, כאשר על פי הנחיות האוצר יתאפשר שינוי מדיניות השקעה של מסלול השקעה למסלול השקעות תלוי גיל, כששינוי המסלול יגרום למחיקת תשואות העבר.

או אז, חוששים בבנקים, מחיקת תשואת העבר אשר תתלווה למהלך, תביא למחיקת היסטוריית הביצועים של המסלול ה"ישן-חדש" של הגוף המוסדי, למרות שבפועל לא חל בו שינוי, ולא יהיה ניתן לדרגו במערכות הייעוץ. זה עלול להציף תמריצים שליליים של העלמת היסטוריה של קופות שהציגו ביצועים חלשים לאורך זמן ביחס לקופות אחרות מאותו סוג.

בכל אופן, נכון להיום, טוענים בשוק, האוצר לא התמודד עם כמה מהשאלות הללו - שהן מהבסיס לכל הליך ההנמקה בהפצה הפנסיונית - והוא משאיר את הסוגיה להכרעת השוק. כל גוף לעצמו. זה ייצור רעש ובלאגן בשוק, והשאלה האם הפחתת הסיכון שווה את זה.

הרכבת כבר יוצאת מהתחנה

כל עוד לא ברור מהו סיכון וכל עוד האוצר לא מאפשר חלוקה שונה של אג"ח מיועדות בשיעור שונה לכל קבוצת גיל, נראה שאין דרך של ממש לנהל סיכון שכזה בצורה נאותה. צורה נאותה משמעותה ניהול סיכון אשר יאפשר גם השגת תשואה לאורך זמן. דרך אחרת להסתכל על זה, היא שאובדן תשואה לאורך שנים יפגע באיכות חיי הגמלאי לא פחות, ואף יותר, מתנודתיות בקצבה.

רוצה לומר, המודל הצ'יליאני החלקי שעומד להתחיל ייצור פה הרבה חוסר שקיפות, וממש לא בטוח שייתן מענה לסוגיות שבאמת מדאיגות את מקבלי הקצבה ואת האוצר. הדרך לטיפול בבעיה האמיתית - של הפחתת התנודתיות בקצבאות תוך הבטחת המשך צבירה - תושג כנראה רק עם שינוי התייחסות לאג"ח המיועדות, והקצאתן לא לכולם, אלא בעיקר לגמלאים ולמבוגרים שלפני יציאה לגמלאות. בינתיים האוצר לא שם, אלא מסתפק בפתרון חלקי ולא מבושל. בכל אופן, הרכבת כבר יוצאת מהתחנה, ובימים אלה על החוסכים להחליט מה יקרה איתם - האם יהיו בברירת מחדל חדשה או לא.

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב