גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו: הקיבוץ הראשון בישראל עם רשת חשמל חכמה משלו

מנכ"ל חברת החשמל לשעבר והממונה לשעבר על התקציבים במשרד האוצר ישיקו פרויקט ראשון מסוגו להפוך את רשת החשמל בקיבוץ מעלה גלבוע לרשת חכמה ■ בינתיים מתכוננת חברת החשמל להתקנת 34 אלף מונים חכמים בארבע ערים בישראל

עובד חברת החשמל / צילום: תמר מצפי
עובד חברת החשמל / צילום: תמר מצפי

קיבוץ מעלה גלבוע, השוכן במרומי הגלבוע, הוא היישוב הראשון בישראל שרשת החשמל בו תוסב לרשת חכמה.

בשבוע שעבר הכריז משרד האנרגיה על חברת "מיקרו גריד ישראל", כזוכה בהשקת פרויקט חלוץ של רשת חכמה באזור מצומצם, או במילים אחרות "מיקרו גריד" (micro grid).

החברה מנוהלת על ידי מנכ"ל חברת החשמל לשעבר עמוס לסקר, והממונה לשעבר על התקציבים במשרד האוצר רם בלינקוב, והיא תתכנן, תקים ותתפעל את המערכת החכמה בקיבוץ.

המערכת תכלול התקנת מונים חכמים, שילוב אנרגיות מתחדשות, אגירת חשמל ועוד. באוגוסט הקרוב צפוי הפרויקט לצאת לדרך.

"מיקרו גריד היא מערכת חשמל שמתנהלת באופן אוטונומי לחלוטין מהרשת המרכזית. היא צורכת את החשמל שהיא מייצרת, ומחוברת לרשת החשמל המרכזית למטרות גיבוי וחירום. זה יכול להיעשות ברמת שכונות, אזורי תעשייה, מחנות צבאיים, קיבוצים ואזורים מבודדים", מסביר לסקר, המכהן גם כיו"ר האיגוד לאנרגיה חכמה. "העולם עובר ממערכות מרוכזות למבוזרות. כמו שקרה בתקשורת כך קורה כעת באנרגיה".

"לשנות תפיסה"

הביקוש העולה לחשמל, הידלדלות מקורות האנרגיה הקונבנציונליים מחד וכניסת ספקי אנרגיה חלופיים כמו למשל אנרגיות מתחדשות מאידך, יוצרים כיום אתגר בניהול רשת החשמל.

החשמל כבר לא מיוצר בנקודה אחת ובאופן רציף, אלא מנקודות מבוזרות רבות בעלות מאפייני ייצור שונים והשפעות שונות על רשת החשמל. בשל מיקומם הפיזי ברשת, וכיווני זרימת האנרגיה המשתנים, יש צורך לשנות את תפיסת התכנון והתפעול של מערכת החשמל.

"רשת חשמל חכמה מהווה פתרון לאתגרים שנוצרו, ולמעשה למדינות אין היום ברירה אלא להפוך את הרשת לרשת חכמה", טוענת המדענית הראשית במשרד האנרגיה, ד"ר ברכה חלף, ומסבירה כי רשת חכמה היא למעשה רשת חשמל רגילה שמשלבים בה מערכות מתוחכמות של תקשורת, מידע ושליטה ובקרה.

"להבדיל מ'רשת טיפשה' המאפשרת זרימת מידע וחשמל רק לכיוון אחד - מספקית החשמל לצרכני החשמל - היום עוברים בעולם ל'רשת חכמה' המאפשרת זרימה דו-כיוונית בין כל מרכיבי המערכת. באמצעות הטכנולוגיות שמוטמעות ברשת ניתן ללמוד על התנהגות הצרכנים, וכך לשפר את יעילות, כלכליות ואמינות הרשת. כמו כן, הניהול הנכון של הייצור והצריכה תורם לאיכות הסביבה, להתייעלות אנרגטית, לאיכות החשמל ולשקיפות של המידע כלפי הצרכנים".

מרחיבים את פיילוט המונים החכמים

מדינות רבות הבינו את היתרונות הגלומים בהסבת רשת החשמל לרשת חכמה.

יו"ר הפדרציה העולמית לרשת חכמה, ד"ר גידו ברטלס, אמר בעבר בריאיון ל"גלובס" כי ממשלות ברחבי העולם כבר התחייבו להקצות 15 מיליארד דולר כתמריצים למיזמי רשת חכמה, וכי בלעדיה יזנק מחיר החשמל ב-400% ב-30 השנים הבאות.

ובינתיים בישראל, הדברים מתחילים אט-אט לזוז. הצעד הראשון שעשתה ישראל בתחום הכנסת הרשת החכמה הוא עריכת פיילוט טכנולוגי להתקנת 4,000 מונים חכמים בבנימינה-גבעת עדה ובאיזור התעשייה קיסריה.

מדובר במיזם של חברת החשמל שכלל החלפה של מונים "טיפשים" שצריך לקרוא אותם אחת לחודשיים, ב"מיני מחשבים" שמספקים מידע שוטף על צריכת החשמל בבית. אותם מונים מספקים גם לחברת החשמל וגם ללקוחות מידע שוטף באינטרנט על צריכת החשמל שלהם, וכך הם יכולים לתכנן את הצריכה בבית ולייעל אותה.

הפיילוט הטכנולוגי הסתיים, והחברה כבר מתכוננת לשלב הבא שהוא התקנת כ-34 אלף מונים במסגרת פיילוט תעריפי.

"התקנת מונה חכם הוא השלב הראשון בדרך להפיכת רשת החשמל לחכמה", מסביר יצחק בלמס, המשנה למנכ"ל וסמנכ"ל לקוחות בחברת החשמל. "המטרה הינה לאפשר באמצעות אפליקציה שיש לצרכנים בטלפון, כבר היום לראות את התפלגות צריכת החשמל שלהם, להשוות אותה לתקופות אחרות וגם כך לשכנים שלהם".

בלמס מספר שהתקנת 34 אלף מונים צפויה להתקיים עד 2018 ותעלה כ-120 מיליון שקל.

"הפעם נתקין את המונים בארבעה מוקדים בארץ, במטרה להבין את ההתנהגות הצרכנים שתעריפי החשמל שלהם אינם אחידים. כך נוכל לנהל את הצריכה ביעילות ובחיסכון באזורים בעלי מאפייני אקלים שונים ועם מעמד סוציו אקונומי שונה. לאחר שנערוך ניתוח של עלות מול תועלת משקית, ותוכח הכדאיות הכלכלית למשק, נוכל להתקדם לשלב הסופי שהוא התקנת כ-2.6 מיליון מונים חכמים בפריסה ארצית".

עוד הוא מוסיף כי בינתיים פועלת החברה לשדרוג מערכת הניהול והבקרה שאיתה היא עובדת כבר עשר שנים, למערכת משוכללת יותר. "זהו נדבך נוסף בהפיכת הרשת לחכמה. מדובר במערכת משוכללת ואינטגרטיבית שמאפשרת ניטור, שליטה ובקרה מתקדמים יותר ברשת.

"המערכת תאפשר זיהוי, טיפול בתקלות, הפחתת איבודים חשמליים ברשת וצמצום גניבות החשמל באופן משמעותי. אלה מוערכים ב-200 מיליון שקל בשנה".

בלמס מסכם כי בסופו של דבר תאפשר הרשת החכמה להפוך את הצרכן הפסיבי לצרכן פעיל שיהיה שותף בניהול צריכת החשמל שלו. "אם היום הצרכן קובע את הביקוש בצורה לא מתוכננת ואנחנו רק דואגים לספק לו חשמל, בעתיד נוכל להשפיע גם על הביקוש.

"אם נשפיע על הביקוש, נוכל להתאים אותו יותר ליכולות הייצור והאספקה של החשמל.

"כך למשל, חברת החשמל תוכל להיות במעקב אחר נתוני הצריכה בבתים, ובשעות בהן חסר חשמל, היא תוכל להציע ללקוח - כמובן בהסכמה מראש - לכבות מכשירי החשמל אשר צורכים הרבה חשמל (כמו למשל מכונת הכביסה או את המייבש), ולעודד להפעיל מחדש את מכשירי החשמל הללו בשעות שבהן יש עודף לחשמל כמו למשל בשעות הלילה".

הודו מחפשת סטארט-אפים ישראלים בתחום רשת החשמל החכמה

"אנחנו בוחנים איך לשלב סטארט-אפים ישראלים בפיילוטים של רשת חכמה בהודו. יש לישראל הרבה מה להציע בתחום" כך אומר בשיחה עם "גלובס" נשיא פורום הרשת החכמה בהודו, רג'י קומאר פילאי (Reji Kumar Pillai), שמגיע השבוע לישראל להשתתף ב"כינוס חשמל 2015" הנערך ע"י התאגדות מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה בישראל. "הרבה מבעיות רשת החשמל בהודו יכולות להיפתר על ידי שילוב נכון של טכנולוגיות".

פילאי מסביר כי בהודו מגיע היקף ייצור החשמל ל-275 ג'יגה-וואט. המספקים מעל מיליארד תושבים. "זו אחת מרשתות החשמל הגדולות אך גם הלא יעילות בעולם. כ-32% מהחשמל הולך לאיבוד בדרך, ועדיין יש לנו כ-250 מיליון תושבים שלא מחוברים לרשת. כמו כן, רוב חלקי המדינה חווים הפסקות חשמל ארוכות".

לטענתו, הרבה מהבעיות במדינה יכולות להיפתר על ידי הפיכת רשת החשמל לחכמה. "היכולת לנתב את זרימת החשמל והמידע בזמן אמת, תעזור לנו להקטין את איבודי החשמל ברשת אל מתחת ל-10%, שהם כ-200 מיליארד קילוואט בשנה. זה חיסכון כספי אדיר".

פילאי מספר כי בחמש השנים האחרונות הושקו בארה"ב, קנדה, מערב אירופה, סין, יפן ואפילו בדרום קוריאה, מאות פרויקטים של רשתות חכמות. "במציאות שבה הצרכנים נהפכו גם ליצרנים ("prosumers"), מחיר טכנולוגיות ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות וטכנולוגיות אגירת חשמל צנח בצורה משמעותית ורכבים חשמליים נכנסים לתמונה אין מנוס מהפיכת הרשת לחכמה".

"הודו מבינה שגם היא חייבת לעבור הסבה, ולפיכך הציבה לעצמה יעד להפוך 100 רשתות חשמל בערים שונות לחכמות", מספר פילאי ומוסיף כי הפיכת הרשת לחכמה תעזור למדינה לעמוד ביעדים שהציבה לעצמה. בין היעדים ניתן למנות אספקה רציפה של חשמל לכל התושבים, 175 גיגהוואט חשמל מאנרגיה מתחדשת וכ-7 מיליון כלי רכב חשמליים.

מיקרו גריד, ייצור והפצה של חשמל ביישוב אחד

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס