גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיוחד: 6 הסיבות להפיכתה של באר-שבע לאימפריית היי-טק

הרחק מהאזור הומה הסטארט-אפים של ת"א, קמה בשנתיים האחרונות סצנת היי-טק באר-שבעית ■  "גלובס" ממפה את הסיבות שמייצרות את האקו-סיסטם הטכנולוגי של בירת הנגב ■ "בעוד עשור יהיו כאן 25 אלף עובדי היי-טק"

פארק ההיי טק של באר שבע / צילום: דני מכליס
פארק ההיי טק של באר שבע / צילום: דני מכליס

יותר מדי טקסי הנחת אבן פינה נערכו בבאר שבע בשני העשורים האחרונים כדי להאמין שהנס אכן קרה ולפני כשנתיים וחצי אוכלס הבניין הראשון מתוך 23 בניינים מתוכננים בפארק ההיי-טק של באר שבע. בינתיים פועלים שם שני בניינים, צמודים לתחנת הרכבת של אוניברסיטת בן גוריון, שדחפה במרוצת השנים יחד עם עיריית באר שבע להקמת הפארק המיוחל. הרחק מהאזור הומה הסטארט-אפים של תל אביב, קמה בשנתיים האחרונות סצנת היי-טק באר שבעית.

היא עדיין ממוקמת על אזור גיאוגרפי קטן יחסית ולא חדרה לליבה של העיר הדרומית, אך היא מונה כמעט את כל הגורמים הדורשים להצלחת אקו סיסטם טכנולוגי: אקדמיה מפותחת, מדיניות ממשלתית ותמיכה עירונית שכוללת הטבות והנחות ארנונה, חברות בינלאומיות, אגפי המודיעין והתקשוב של צה"ל, חממות ואקסלרטורים, קהילה מקומית שדוחפת, מתחמי עבודה משותפים ולא פחות חשוב - תחנת רכבת צמודה. אפילו אקזיט ראשון כבר נרשם בתחילת השנה, שהביא סטארט-אפ בן שנתיים להפוך למרכז הסייבר העולמי של ענקית התשלומים המקוונים פייפאל. עם זאת, באגף המשקיעים - מלבד קרן JVP - עדיין חסר גופים וגורמים פיננסיים שיוכלו להשקיע ולהאיץ את החדשנות והיזמות בעיר.

"גלובס" ממפה את ששת הגורמים המרכזיים שמייצרים את האקו סיסטם הטכנולוגי של באר שבע.

CyActive - האקזיט הראשון 

כל אקוסיסטם שרוצה להצליח, חייב את סיפור ההצלחה שלו, זה שידרבן ויעודד את הדורות הבאים של היזמים להקמת סטארט-אפ משלהם בסביבה הקרובה ולחלום על ההצלחה שבאופק. בבאר שבע אין ספק שמדובר בחברת CyActive, שנולדה בתוך חממת הסייבר של JVP, גייסה 2 מיליון דולר, וכעבור שנתיים בלבד נמכרה לענקית התשלומים המקוונים פייפאל תמורת 60 מיליון דולר.

מעבר לאקזיט המהיר אך המוצלח, פייפאל הפתיעה והחליטה להשאיר את החברה בבאר שבע ולהקים על בסיסה את מרכז הסייבר של החברה, שמשרת מעל ל-170 מיליון לקוחות ברחבי העולם.
"חשבנו שיש פה מערכת שמאפשרת צמיחה. זה לא שבאנו לבאר שבע כדי להפריח את השממה - מקסימום כדי להשיק אותה", אומרים שלומי בוטנרו ולירון טנקמן, שהקימו יחד את החברה, שמעיסקה 25 עובדים - 70% מהם מבאר שבע והסביבה. על השאלה כיצד השפיע האקזיט הראשון של באר שבע עליהם ועל הסביבה, אומר טנקמן כי "אנשים בפארק ההיי-טק הרגישו שזו הצלחה של כולם ולא רק שלנו. אחרי האקזיט, יזמים פנו אלינו בשאלות ובעזרה".

 

שלומי בוטנרו ולירן טנקמן / צילום: איל יצהר

EMC - החברה הראשונה

הרבה לפני שהסתיימה העבודה על הבניין הראשון בפארק ההיי-טק של באר שבע, חברת EMC כבר החליטה על כיוון דרום והעתיקה את קבוצת פתרונות הסייבר שלה לעיר. "המטרה הייתה להביא פעילויות טכנולוגיות משמעותיות ל-EMC ברמה הגלובלית ולייצר אימפקט. לא להיות עוד שלוחה של החברה", מסבירה מאיה הופמן-לוי, מנהלת המרכז בבאר שבע.

ענקית אחסון המידע, שנמכרה לפני כחודשיים לחברת דל ב-67 מיליארד דולר, מפעילה מבאר שבע את פתרונות הסייבר של החברה ברחבי העולם. "התנאים פה הם כמו התנאים של מרכזים אחרים שלנו בארץ. אנחנו מעסיקים כ-150 עובדים, שזו ההתחייבות שלנו לממשלה במסגרת תוכנית תמריצים אבל אנחנו לא מתייחסים למספר הזה כמשהו שאנחנו הולכים לעצור בו", מסבירה הופמן-לוי. "יותר מ-80% מהעובדים הם תושבי הנגב ויותר מ-60% הם בוגרי האוניברסיטה. אנחנו רוצים לייצר סביבה שהיא יותר אטרקטיבית לבוגרים כדי להישאר בעיר".

באשר לשאלה מדוע החליטה EMC לפתוח פעילות דווקא בבאר שבע, ממהרת הופמן-לוי, בעצמה תושבת הדרום, להסביר. "לא עשינו את זה מתוך מצוינות אלא בגלל ההזדמנות. יש פה את החיבור לאקדמיה שהוא בר קיימא ומוכיח את עצמו כי כבר עשר שנים יש בבן גוריון מומחיות בסייבר", היא אומרת.

מאיה הופמן לוי/ צילום: אלון רון

קרן JVP - המשקיעה

הקרן הירושלמית הפכה לאחת מאבני היסוד של האקוסיסטם הטכנולוגי בירושלים והחליטה להעתיק את המודל המצליח, עם התאמה לתחום הסייבר המתפתח, דרומה אל באר שבע אחרי שבחנה חלופות ברחבי העולם. ההחלטה להתמקם בבאר שבע נולדה בשל מאמצי הקרן להשקעות בתחום הסייבר. "האמנו שהולך לקרות פה משהו משמעותי מבחינת הזדמנויות - אוניברסיטה שהיא מספר אחת בייצור מהנדסים בארץ עם תוכנית ללימוד מוסמך בסייבר ויחידות צבאיות שהיו אמורות לעבור דרומה כבר ב-2016/7", אומר יואב צרויה, שותף ומנכ"ל JVP Cyber Labs, שבה פועל גם השותף בקרן נמרוד קוזלובסקי.

לדברי קוזלובסקי, "היתרון היחסי של באר שבע בתחום הסייבר בא לידי ביטוי בסמיכות לאוניברסיטה שמספקת הזדמנויות מחקר שהופכות לסטארט-אפים ובתזרים של טאלנטים לטובת החברות הפועלות בפארק". לדבריו, "אני מסתובב בעולם עם מצגת על האקו סיסטם בבאר שבע והרבה מתלהבים מהרעיון שיש במקום אחד את כל הפיסות ביחד - אקדמיה, טאלנטים, משקיעים ומדינה. פתאום, בעולם הסייבר, בהאב אחד, נוצר מקום אחד שיש לו פוטנציאל להפוך לאקו סיסטם מאוד ייחודי. הסיפור הזה הוא מגנט לחברות בינלאומיות שבוחנות את באר שבע כפוטנציאל להקמת מרכז פיתוח".

נמרוד קוזלובסקי  גדי תירוש ויואב צרויה / צילום: איל יצהר

Tech7 - מייצרי האקו סיסטם

שיתוף הפעולה בין החברות הבינלאומיות והמקומיות הפועלות בפארק ההיי-טק, לצד אוניברסיטת בן גוריון ועיריית באר שבע, בהחלט יכול להספיק כדי להחזיק אקו סיסטם טכנולוגי אבל החיבור לקרקע, לצעירים וליזמים חייב להגיע ממי שמדבר באותו גובה עיניים ואפילו באותה שכבת גיל. כך, בקיץ 2014 התאחדו ארבעה צעירים מקומיים - איתי קולס, יותם צוקר, אביב אביטל ודני ענבר - כדי להקים את Tech7, שתומכת בקהילה הטכנולוגית שהולכת ורוקמת עור וגידים בעיר הדרומית. "לפני שנתיים הרגשנו כתושבי באר שבע שאין אווירה של הרצאות, יזמות, האקתונים ו-meetup בעיר", נזכר קולס.

"הרעיון היה ליצור אירועים שחושפים את הקהל לטכנולוגיה מתוך מטרה להכיר את השפה הזו שמדברים אותה בכל מקום ושהשאירה את באר שבע קצת מאחור". בינתיים כבר הספיקו להתארח כמה שמות בולטים בתעשייה המקומית כמו אורי לוין משקיע סדרתי וממייסדי Waze, משה חוגג שעומד מאחורי קרן סינגולריטים ותושב העיר ואת ניר זוהר שמכהן כנשיא חברת Wix שלה פעילות בבאר שבע.

יותם צוקר אביב אביטל  דני ענבר ואיתי קולס/ צילום: איל יצהר

אוניברסיטת בן גוריון - הצד האקדמי

פארק ההיי-טק בבאר שבע אמנם הושק לפני שנתיים, אך כבר לפני יותר מ-15 שנה היה בגדר חזון של ראשי אוניברסיטת בן גוריון שבנגב, שכיום היא אחת השותפות בפארק ההיי-טק, לצד עיריית באר שבע, חברת גב ים שהקימה את הפארק וחברת KUD האמריקאית-יפנית. "המצב הזה מאפשר לאוניברסיטה להיות מעורבת בתהליך הייזום של הפארק וכמובן ביצירת האקו סיסטם וקידומו", מסביר נטע כהן, מנכ"ל חברת המסחור של האוניברסיטה BGN Technologies.

"צריך להסתכל על החזון היותר רחוק ולהסתכל על ההון האנושי שיהיה פה. תוך עשור במרחק 5 ק"מ מהאוניברסיטה יהיו כאן יחידות ההיי-טק והמודיעין של הצבא. תוסיף לזה את העובדה שכבר היום באר שבע היא יצרנית המהנדסים הגדולה בארץ עם האוניברסיטה ועם מכללת סמי שמעון ותמצא יכולות אנושיות ברמה גבוהה במיוחד", אומר כהן. "אנחנו מדברים על 25 אלף אנשי מקצוע שיהיו פה עוד עשור".

כהן מסביר כי התפקיד של האוניברסיטה הוא לא רק להכשיר סטודנטים אלא מסביר כי "האג'נדה שלנו היא פיתוח אזורי. האוניברסיטה מעודדת סטודנטים להישאר בעיר. זה אספקט חשוב ולצידו יצירת מקומות עבודה נוספים".

נטע כהן / צילום: איל יצהר

Inno-Negev - האקסלרטור

באוקטובר השנה הושק האקסלטור הבאר שבעי הראשון תחת השם Inno-Negev בהובלת מרכז היזמות בנג'יס של אוניברסיטת בן גוריון ולמעשה נותן במה ראשונה וחשובה ליזמים ומיזמים מקומיים בתחילת הדרך באמצעות שיתופי פעולה עם חברת המסחור של האוניברסיטה, לוקהיד מרטין, דלויט, לוצאטו, Plus Ventures ואחרים.

"אחרי שיזמנו מגוון פעילויות דרך מרכז בנג'יס - האקתונים, אירועי חדשנות, מפגשי יזמות על הבר ועוד - האקסלרטור היה מבחינתנו השלב הטבעי הבא והוא בא לתת מענה לקהילה, לסטודנטים ולאנשי הסגל של בן גוריון שמתחילים להתעניין ביזמות", מסביר יוסי שביט, מנהל האקסלרטור ומנהל פרויקטים ויועץ עסקי של בנג'יס. לדברי שביט, למחזור הראשון של האקסלרטור נרשמו 130 צוותים, כשלבסוף נבחרו 12 צוותים - כשהיזמים של 65% מהם מגיעים מאזור באר שבע והסביבה.

"היו הרבה סטארט-אפים שהתחילו להבשיל בבאר שבע אבל הבינו שאין מערך תמיכה וסיוע - ידע, קשרים וכסף - והחליטו לוותר או לעבור מפה", מסביר שביט ומקווה שדרך האקסלרטור ושאר גורמי האקוסיסטם הנטישה תיעצר.

יוסי שביט / צילום: איל יצהר

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● הנפט עבר לירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.3% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק