גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האורן חזן של ארה"ב

לא רק בליכוד תופסים את הראש. המפלגה הרפובליקנית מתקשה לבלוע, או להקיא, את טראמפ

דונלד טראמפ / צילום: בלומברג
דונלד טראמפ / צילום: בלומברג

נמאס לכם מאורן חזן בכנסת? לא יהיה נחמד לראותו נבעט אל מחוץ למשכן? אין ספק שאי שם במחוזות נידחים של הימין הישראלי, שבהם הביטוי תקינות פוליטית הוא קללה גסה, יש שרואים בו נכס לאומי, אבל ציבורים רחבים בישראל, לרבות פלחים משמעותיים במפלגתו שלו, סבורים שהח"כ המגושם הזה הוא מבוכה לאומית וכתם על הליכוד. אין מפלגה שרוצה להיות מזוהה עם אחד שמתאנה לבעלת מוגבלויות, למשל, או שהמשטרה המליצה להעמידו לדין בגין תקיפת עובד ציבור. אבל, במדינה דמוקרטית,  איך אפשר להשליך מהפרלמנט מחוקק שנבחר כחוק? התשובה היא, שבישראל אי אפשר, אלא אם כן המחוקק שבו מדובר הורשע בעבירה שיש עמה קלון. וכך, חזן עדיין ח"כ.

וזו, בתמצית, מהות הדילמה שעמה מתמודדת עתה המפלגה הרפובליקנית בארה"ב: איך להיפטר מדונאלד טראמפ, מניפולטור נרקיסיסטי וציני, שנתקע לה כעצם בגרון ושמאיים על סיכויה לזכות בבחירות לנשיאות ב-2016?  כמובן, אוקיינוס של הבדלים מפריד בין חזן לטראמפ. המיליארדר אינו מחוקק והח"כ הוא כאסקופה הנדרסת מול העוצמה הפיננסית הכבירה של איל תכניות הריאליטי. חזן הוא ברמן לשעבר, שניהל "מלון עם קזינו" באיזו עיירה בבולגריה; טראמפ הוא מוגול גלובלי. טראמפ הוא אורטור (צרחני) מוכשר, שמפעיל את מאזיניו כאילו הם מריונטות בתיאטרון בובות; חזן הוא סתם צרחן.

נזקו של חזן, בסופו של דבר, בעיקר אסתטי: פגיעה בטעם הטוב.  נזקו של טראמפ מוחשי ואדיר ממדים: הוא מחבל באינטרסים הגלובליים של ארצו ומלבה שנאה גזענית שעלולה לעודד פיגועי טרור נוספים בה ולגייס מפגעים חדשים. לאיסלאמיסטים הרדיקליים אין ממש מדינה, אבל בשבילם טראמפ הוא הדבר הכי קרוב לנכס לאומי, מפני שהצהרותיו מרחיקות הלכת נגד מוסלמים, שעושות כותרות בכל העולם, מעניקות לגיטימציה לקמפיין שלהם למלחמה בין ציוויליזציות.

חזן נמצא על סף קץ הקריירה הפוליטית שלו; סביר להמר שהוא לא יהיה חבר בכנסת הבאה ומי יודע אם כהונתו בכנסת הנוכחית לא תיגדע. טראמפ נוסק לגבהים פוליטיים מסחררים. הוא עשוי להיות מועמד, אמנם לאו דווקא רפובליקני, לנשיאות ארה"ב. נשיא הוא לא יהיה (ועל כך בהמשך), אך הוא כבר נעשה - ועוד יהיה שנים רבות - פוליטיקאי עוצמתי, אולי העוצמתי ביותר בארה"ב.

אבל, למרות ההבדלים הברורים, המכנה המשותף בין חזן לטראמפ הוא משמעותי: שניהם מוזילים ומביישים את המערכות הפוליטיות שבתוכן הם מתפקדים ושניהם מבוצרים בהן היטב. אי אפשר לגעת בהם, למרות שהמפלגות שמעניקות להם כסות פוליטית, בעל כורחן, בזות להם ודורשות את רעתם. אך בעוד שחזן הוא אצבעוני מבחינת התמיכה בו, טראמפ הוא קולוסוס. כל אמירה שערורייתית שלו מגדילה את מספר תומכיו. מסקנדל לסקנדל כוחו עולה. וככל שהממסדים, לרבות הממסד הרפובליקני, מגיבים בפלצות רבה יותר על כל זליגה מילולית שלו, ככל שהתקשורת והמדיה החברתית מתארות אותו כ"פשיסט", "גזען" ו"מוסוליני", חיבוקי אוהדיו מתהדקים.

ההכרזה העדכנית של טראמפ - "לסגור כליל את ארה"ב לכניסת כל המוסלמים"  - לא היתה אפוא התפרצות ייצרית של נואם באקסטזה, כפי שאפשר אולי להתרשם, אלא הימור מושכל של תחבולן , שיודע לנצל את הפחדים המוצדקים של הנוהים אחריו, אנשים מבוהלים שהפנימו את סרטוני הווידיאו של עריפות ראשים ופיגועי ירי המוניים. 65% מהרפובליקנים שמתכננים להצביע בפריימריז של מפלגתם תומכים בהצהרה הזו, על פי סקר אינטרנטי של בלומברג (ורק 18% מהדמוקרטים). סקרים אינטרנטייים פחות אמינים מסקרים טלפוניים, אך סקרים טלפוניים שנערכו באחרונה מאששים את הסקר של בלומברג. למשל: סקר שנערך בקרוליינה הצפונית, יומיים לפני הקטל בקליפורניה, שבו נהרגו 14 אנשים מירי של מוסלמים רדיקליים, מראה תמיכה משמעותית של רפובליקנים בהגיגים קודמים של טראמפ  על מוסלמים: 48% תומכים בהקמת מאגר מידע מיוחד על מוסלמים בארה"ב; 35% תומכים בקריאת טראמפ לסגור את כל המסגדים. וסקר  ארצי של you guv והאפינגטון פוסט ממארס העלה, של-58% מהרפובליקנים יש דעה שלילי על האיסלאם.

מה קורה פה? איך זה שדמגוגיה שקופה ובוטה כל כך מצליחה לסחוף קהלים אדירים? האם בוחרים רבים כל כך נעדרי תחכום פוליטי מינימלי? כיצד בגירים מגיבים בצייתנות חזויה על כל גירוי פבלובי ציני? זה אכן שיעור מעניין בתורת השיווק. טראמפ זיהה פלח זנוח, פגוע כלכלית ומתוסכל באוכלוסיית הבוחרים ובנה סביבו את הקמפיין שלו. אני מכנה אותו הפלח הדווקאי. באנגלית יש ביטוי לתיאור התנהגויות דווקאיות מסוימות: STICK IT TO THE MAN, ובתרגום חופשי מאוד: "דפוק את הממסד". זה מה שהפלח הטרמפאי שואף לעשות, וטראמפ מספק לו את הצינור הפוליטי לניקוז תסכוליו. בשביל הדווקאים, דברי הנאצה שמטיח טראמפ באובמה ה"פסיכי" וב"אפסים" בצמרת הם אורגזמיים. מבחינתם, פיגוע הטרור האיסלמי בסאן-ברנארדינו, בשבוע שעבר, שהעניק לטראמפ הזדמנות היסטורית לאשש את התבטאויותיו הכסנופוביות נגד המקסיקנים, נגד סין, נגד רוסיה וכמובן נגד המוסלמים, מעיד על כך שהאצבע של נביאם מונחת על דופק ההיסטוריה.

הדווקאים הם לבנים בני המעמד הנמוך והבינוני-נמוך. רובם סיימו בית-ספר תיכון בלבד ורובם ככולם דפוקי העידן הכלכלי הנוכחי, שהחל בקריסה הפיננסית הגדולה ב-2008. העולם המוכר והטוב שלהם משתנה לנגד עיניהם ואין להם כלים להתמודד עם השינויים. פילוח נתוני סקר ארצי של CNN, מיום ו' שעבר, שבו קיבל טראמפ 36% תמיכה של הבוחרים הרפובליקנים, מראה שבקרב נעדרי השכלה אקדמאית מגיע שיעור התמיכה בו ל-46%! לעומת זאת, בקרב בעלי תואר אקדמאי, שיעור התמיכה בטראמפ יורד ל-18% והוא מידרדר מהמקום הראשון למקום השלישי. הפער הזה מראה, שהמיליארדר הוא בעצם גיבורם של בני מעמד הביניים הנמוך במפלגה הרפובליקנית, על פי איפיונו של "וושינגטון פוסט". האוהדים האלה נוטים לייחס את צרותיהם למהגרים לארה"ב, שגוזלים מקומות עבודה ומורידים את רמות השכר, ולשחורים ש"מקבלים סיוע שלא מגיע להם" מרשויות הסעד האמריקאיות. הדמוגרפיה המשתנה בארה"ב מפחידה ומרגיזה אותם. הממסד הרפובליקני, שבאורח מסורתי שואף לקצץ עד כמה שאפשר ברשת הביטחון הציבורית, הוא אויבם. אך טראמפ הוא אלוהים ומישנתו נהפכה לתנ"ך ללבן המפוחד והלא משכיל בארה"ב.

לממסד הרפובליקני יש בעיה גדולה עם הטראמפאים. הם יכולים, אולי, להעניק למנהיגם את מועמדות המפלגה לנשיאות, אך הם אינם חזקים דים כדי להניף אותו לבית הלבן בבחירות הכלליות.  לא זו בלבד שמועמדות של טראמפ  תסחוף המוני דמוקרטים לקלפיות כדי להצביע נגדו - הם אוהבים לשנוא אותו - אלא שרפובליקנים רבים אינם מוכנים לקבל אותו כמועמד, בין השאר מפני שהוא חף מעקרונות שמרניים טהורים. הם אולי לא יצביעו בעד הילארי קלינטון, המועמדת הוודאית של הדמוקרטים, אך הם יישארו בבית ביום הבחירות. בה בעת, הרפובליקנים חוששים לבעוט את טראמפ מהפריימריז, גם אם ימצאו דרך לעשות זאת. על פי סקר של יו.אס.איי. טודיי,  68% מאוהדי טראמפ אומרים, שאם הוא יחליט לפרוש מהמפלגה הרפובליקנית ולרוץ כמועמד עצמאי - הם יצטרפו אליו. מועמדות עצמאית של טראמפ תפלג אפוא את הקולות הרפובליקנים ופירושה ניצחון כמעט ודאי של קלינטון.

וכך, למרות הקיטור החם שיוצא מהקמפיין של טראמפ, הוא לא יהיה הנשיא הבא. אבל הוא תקוע עמוק בגרונה של המפלגה הרפובליקנית, לא לבלוע ולא להקיא, בדיוק כפי שאורן חזן תקוע בגרון הליכוד. מי מטריד יותר את מפלגתו? אני הייתי מהמר על טראמפ.

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק