גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך תשפיע עלינו רפורמת ביטוחי הבריאות?

אחרי חודשים של דיסאינפורמציה מכוונת, חברות הביטוח כבר מתחילות לחתוך בעמלות הסוכנים ■ האם הרפורמה החדשה תסתכם רק בהפחתת העלויות - או תחנך את הישראלים שלא תמיד צריך עוד פוליסה?

דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי
דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי

הרפורמה בביטוחי הבריאות המסחריים שנכנסת מחר (ב') לתוקף אמורה לשים קץ לא רק למוצרים מנופחים, יקרים ומיותרים בחלקם - אלא גם למסע ההפחדה שהגיע בימים האחרונים לשיאו. מי שלא קיבל טלפון מבהיל מסוכן הביטוח שלו, בטח נקלע לשיחה דומה במקום העבודה או סביב שולחן השבת, כאשר המכנה המשותף הוא חוסר ודאות והרבה דיסאינפורמציה.

"הזדמנות אחרונה לרכוש ביטוח בריאות", זו כותרת אחד המיילים שנשלחו לוועד העובדים של גוף ציבורי ממרכז הארץ, אשר הגיע לידי "גלובס". איש הוועד שואל את סוכן הביטוח לפשר ההודעה ולתנאי הרפורמה, וזה עונה לו: "יתקשרו עכשיו מחברת הביטוח להסביר. תמליץ לאנשים לעשות, שלא יבכו מחר". במייל אחר מסבירה "מומחית לביטוח", שהיא בעצם סוכנת ביטוח, כי לאחר שהרפורמה תיכנס לתוקף לא ניתן יהיה עוד לבחור את הרופא - טענה מופרכת ושקרית לחלוטין. "כבר חודשיים שאני מקבל טלפונים מבוהלים בעקבות הפחדות של סוכנים וחברות ביטוח, והטלפונים האלה לא מגיעים מ'ילדים קטנים' אלא ממנכ"לים של חברות גדולות כולל מנהלים בכירים בבנקים", מספר יועץ בתחום שהעדיף להישאר בעילום-שם.

האנדרלמוסיה סביב הרפורמה בביטוחי הבריאות מהווה תזכורת נוספת לכך שסוכני הביטוח, שנתפסים לרוב כמי שאמורים לייצג נאמנה את האינטרס הבלעדי של הלקוח, משרתים גם אינטרס אחר - זה של עצמם. ספק אם מבוטחי הפוליסות הפרטיות מודעים לכך שסוכן הביטוח גוזר עמלה שוטפת של 25% מהפרמיה החודשית שמשולמת לחברת הביטוח, ובנוסף "עמלת היקף" חד-פעמית בשיעור 70%-100% מהפרמיה השנתית בשנה הראשונה. כלומר, אם הפרמיה החודשית עומדת על 200 שקל בחודש, סוכן הביטוח מקבל 50 שקל מדי חודש ובנוסף עד 2,400 שקל בשנה הראשונה של הפוליסה. אם יש משהו דרמטי שהרפורמה החדשה מחוללת כבר עתה, כנגזרת לירידה הצפויה בפרמיות, היא פגיעה בעמלות של הסוכנים. ל"גלובס" נודע כי חלק מחברות הביטוח כבר הודיעו לסוכנים על הפחתה בעמלות, כאשר באחד המקרים מדובר בהפחתה של 4% מהעמלה השוטפת ו-20% מעמלת ההיקף.

על פי הרפורמה, שאותה מובילה הממונה על אגף הביטוח במשרד האוצר דורית סלינגר, חברות הביטוח יחויבו לשווק ממחר פוליסה בסיסית שתכלול את שני המרכיבים המשמעותיים שמהווים את עיקר ההוצאה: בחירת רופא מנתח וחוות-דעת רפואית. התנאים של הפוליסה יהיו אחידים בין כלל החברות, כך שהתחרות תהיה רק על המחיר. החברות יורשו לשווק מוצרים נוספים, אך זאת מבלי לכלול בהם את שני המרכיבים של הפוליסה הבסיסית, ובכך תיבלם ה"כפילות" בשוק הביטוחים שגרמה להוצאה מיותרת מצד הציבור.

למעשה, בצורה הזאת הציבור יוכל להגיע למסקנה כי אין טעם להחזיק גם בביטוח משלים של קופ"ח וגם בפוליסה הבסיסית של חברת הביטוח, ולבחור (אם בכלל) רק אחת מהן. על פי הערכות, רבים יעדיפו להחזיק ביטוח משלים של קופת חולים בתוספת מוצר "רזה" של חברת ביטוח, שיכלול מרכיב של תרופות מחוץ לסל וכיסוי בגין "קטסטרופות". אם תצא לפועל התוכנית של שר הבריאות יעקב ליצמן לאפשר לביטוחים המשלימים של קופות החולים לכלול גם את מרכיב התרופות, הרי שחברות הביטוח וסוכני הביטוח צפויים לספוג מכה נוספת. נציין כי הרפורמה לא משנה את התנאים של אלה המחזיקים כבר פוליסת ביטוח פרטית המכונה "פוליסת פרט", כלומר כזו שלא נרכשה כפוליסה קבוצתית במקום העבודה (הפוליסה הקבוצתית תשתנה בהתאם לרפורמה בתום תקופת הפוליסה).

לרפורמה החדשה יש גם חלק שנוי במחלוקת: היא קובעת כי בניגוד לפוליסות הפרט ששווקו עד היום, לפוליסות החדשות שישווקו החל ממחר יהיה תוקף של שנתיים בלבד עם אפשרות לחדש אותן בתום המועד. לאחר תקופה של שנתיים, חברת הביטוח תורשה לשנות את התנאים ואת המחירים (ייקור של עד 20% בפרמיה ללא צורך באישור הרגולטור). עם זאת, לא ניתן יהיה לדרוש בסוף התקופה ממבוטח לעבור "חיתום רפואי" כך שלא ניתן יהיה להפלות אותו בשל מצבו הרפואי. באגף הביטוח באוצר סבורים כי חידוש הפוליסה לאחר שנתיים דווקא יחזק את התחרות בשוק, יאפשר למבוטח לבחון את התנאים אצל המתחרים ואילו חברות הביטוח וסוכני הביטוח לא ייראו עוד בבעלי פוליסות הפרט "לקוחות רדומים". מנגד, יש מי שחושש כי תנאי השוק בעתיד לא בהכרח ייטיבו עם המבוטחים, בעיקר לאור התייקרות שירותי הבריאות והזדקנות האוכלוסייה, כך שמוטב היה להישאר במתכונת הישנה שבה המבוטח "סוגר מחיר" וכיסוי ביטוחי קבוע לכל החיים. מי שאמורים ליהנות מהרפורמה החדשה הן חברות הביטוח שמהוות שחקניות קטנות בשוק ביטוחי הבריאות, כמו מנורה, איילון ואחרות. אלה יורשו להמשיך לשווק ביטוחים על פי המתכונת הישנה, עד שיגיעו לנתח שוק של 10% לפחות.

חלשים בהסברה

מול מסע ההפחדה של החברות וסוכני הביטוח, נראה כי אגף הביטוח באוצר נרדם קצת בשמירה. ראשי האגף ערכו אמנם שיחות רבות עם עיתונאים והפגינו נוכחות בפורומים שונים לרבות ברשתות החברתיות, אבל קמפיין פרסומי של ממש ברדיו ובטלוויזיה צפוי לעלות רק בעוד חודש - שזה בעצם איחור לא אופנתי של כמה חודשים. המבחן האמיתי יהיה לא רק בהפחתת הפרמיות של ביטוחי הבריאות, אלא ביכולת "לחנך" את הישראלים שהתרגלו למסעות ההפחדה ולהסביר להם שבראש ובראשונה יש להם ביטוח בריאות ממלכתי טוב ועשיר בקנה מידה בינ"ל. מעל הביטוח הממלכתי, אפשר ובטח לא חייב, לרכוש מוצרים נלווים כל זמן שהם באמת רזים ומשלימים. במילים אחרות, האם החל ממחר נשלם פחות על ביטוחים, או שנחליט גם לוותר על כמה מהם?

שאלות ותשובות

- מדוע האוצר מסדיר מחדש את שוק ביטוחי הבריאות הפרטיים?

לרוב לקוחות הביטוח הפרטי יש גם ביטוח משלים מקופ"ח, כך שישנו למעשה "כפל ביטוחי" מיותר. במה מדובר? הציבור משלם לחברת הביטוח תשלום בעבור שירותים שבחלקם העיקרי ניתנים לו על ידי קופות החולים, וכך יוצא שהוא משלם פעמיים.

- מה הכיסוי שתספק הפוליסה האחידה?

הפוליסה האחידה תכסה את שני המרכיבים העיקריים והיקרים ביותר בשוק ביטוחיהבריאות: בחירת רופא מנתח (כולל מרבית הוצאות הניתוח והאשפוז) וקבלת חוות-דעת רפואית נוספת מרופא מומחה.

- איך יהיה התשלום בעבור הביטוח האחיד?

כל חברת ביטוח תתמחר מחיר אחיד למבוטחים שלה, לפי מספר קבוצות גיל. מדי שנתיים חברות הביטוח תורשנה לשנות את מחיר הביטוח ואת התנאים שלו. העלאות מחיר של עד 10 שקלים לחודש (120 שקל לשנה), או עד 20% במועד החידוש יתאפשרו אף ללא קבלת אישור מהמבוטח או הרגולטור.

- האם במועד חידוש הפוליסה חברת הביטוח תורשה לייקר את הפרמיה למבוטח ספציפי?

בשום אופן לא. ייקור הפרמיה למבוטח ספציפי עלול להוות אפליה על רקע מצב רפואי או אחר, ועל כן הדבר אסור. חברה שתרצה לייקר את הפרמייה תצטרך לעשות זאת לכלל המבוטחים לרבות מצטרפים חדשים, ולכן לא תמהר לעשות זאת בשוק תחרותי.

- האם חברות הביטוח יורשו להמשיך ולכרוך בפוליסת הבריאות המרכזית עוד כיסויים שניתן לרכוש רק כחלק מחבילה?

חברות הביטוח לא יורשו להתנות הצטרפות לפוליסת ניתוחים ברכישת כיסוי ביטוחי אחר או שירות אחר כלשהו. החברות גם לא יוכלו להתנות ביטול של כיסוי ביטוחי או שירות כלשהו בביטול של פוליסת ניתוחים.

- אני מחזיק בפוליסת בריאות שמלווה אותי כבר כמה שנים. מה יקרה איתי?

זה נתון לבחירת המבוטח בפוליסה קיימת, שיוכל להמשיך בביטוח הקיים ללא שינוי. אם יחליט לעבור לפוליסה האחידה, המעבר יתאפשר ברוב המקרים ללא חיתום מחדש, עם רצף ביטוחי (אך לא תמיד - חובה לבחון סוגיה זו לפני המעבר!)

- מהו האינטרס הכלכלי של סוכני הביטוח שמתנגדים ברובם לרפורמה החדשה?

הסוכנים נהנים כיום לא רק מעמלה חד-פעמית בגין חתימה של לקוח על פוליסת ביטוח (עמלה שמגיעה לכדי 70%-100% מהמחיר השנתי של הפוליסה), אלא גם מעמלה קבועה שוטפת של כ-25% ממחיר הפרמיה החודשי שמשלם המבוטח. הרפורמה צפויה להוריד את מחירי הפרמיות וחלק מחברות הביטוח כבר הודיעו לסוכנים על קיצוץ בעמלות כחלק מההיערכות.

- אני מחזיק כיום בביטוח משלים של קופת חולים. האם יש טעם שארכוש גם פוליסה אחידה של חברת ביטוח?

הפוליסה האחידה של חברת הביטוח כוללת רק את שני המרכיבים המשמעותיים ביותר שממילא קיימים בביטוח המשלים של הקופה: בחירת רופא מנתח וחוות-דעת נוספת מרופא מומחה. רצוי לבחור רק אחד משני המוצרים. מעבר לזה, אם רוצים, אפשר לרכוש מחברת הביטוח כיסוי לתרופות שאינן כלולות בסל או כיסוי למה שמכונה "קטסטרופות".

(רון שטיין ושי ניב)

עוד כתבות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה