גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיקולים זרים בפסיקה?

העילה החדשנית של "העסקה פוגענית" מעלה סימני שאלה בקשר לתיק מני נפתלי

מני נפתלי / צילום: ליאורמ מזרחי
מני נפתלי / צילום: ליאורמ מזרחי

ספק אם הסכום שמני נפתלי זכה בו בבית הדין האזורי לעבודה מספיק לכיסוי הוצאות עורכי הדין והיחצ"נים שהועסקו בקשר עם התביעה. לכיסוי ההוצאות התגייסו תורמים, שרק חלקם ידועים. אחד התורמים שהזדהה בשמו, מיד לאחר מתן פסק הדין, הוא המיליונר מאיר אוזן, שעשה את הונו כסוכן ביטוח בעל הסכמים בלעדיים עם מעסיקים לניהול הסדר פנסיוני לעובדים. הרפורמה שנעשתה בחוק ההסדרים מנובמבר 2015 בתחום השיווק הפנסיוני מונעת, לעתיד לבוא, הסדרים כאלה, שבהם העובד מממן את הוצאות התפעול של מעסיקו.

הנה, אפוא, תמצית סיפורם האירוני של יחסי העבודה במדינת ישראל: ראש ממשלה המוביל רפורמה, שמצילה מאות אלפי עובדים מעושק מתמשך של מאות מיליוני שקלים, מוצא עצמו מוכה ציבורית על-ידי בית דין לעבודה, שנחלץ, לדבריו, לפתח עילות משפטיות חדשות להגנת כבודם של עובדים, והכול - במימון הנפגעים מן הרפורמה. אכן, המציאות מצליחה לספק לנו סיפור אמיתי בעל איכויות טרגיות על צייד שנטרף, כמו אקטאון, על-ידי כלבי הציד שלו, והכולל אפילו ממד קומי מסוג "מחלקת העונש האירוני" של הומר סימפסון.

הרכיב העיקרי בפסק הדין בתביעתו של נפתלי מבוסס על עילת תביעה חדשה, בלתי מוכרת עד כה במשפט הישראלי ובמרבית שיטות המשפט הדומות לו, "העסקה פוגענית". בית הדין האזורי לעבודה הסתמך בעניין זה על הצעת חוק פרטית של ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני) ואחרים, שהציעה להנהיג עילה כזאת ועברה קריאה טרומית. בית הדין העיר לגביה כי ההצעה "עדיין לא התגבשה לכדי חקיקה מלאה", וכי על כן יבליע את עקרונותיה, הנאים בעיניו, במסגרת העילה הכוללנית של "עוגמת-נפש".

מהלך משפטי זה הוא בעייתי מכמה בחינות. ראשית, ניסוח מדויק יותר של המצב החוקי צריך היה לומר כי זהו מסמך חסר משמעות משפטית בשלב זה, שסיכוייו הסטטיסטיים להפוך לחוק, על-פי הנתונים בכנסות האחרונות, הם כ-4%. שנית, גם "עוגמת-נפש" איננה מוכרת כעילת תביעה עצמאית בבתי הדין לעבודה, אלא כ"ראש נזק" שניתן, במקרים נדירים, להוסיפו לעילות תביעה קיימות.

עילת התביעה של "העסקה פוגענית", אם תתקבל, אמורה להוסיף לבתי הדין לעבודה מאות אלפי תיקים בשנה. בית הדין לעבודה מזכיר בפסק דינו מחקר, שלפיו 55.4% מן העובדים בישראל נפגעים מ"הצקות בעבודה" בשנה. "התופעה", שהצעת החוק נאבקת בה, מתוארת במילים כלליות, עמומות ורחבות, ולא בכדי היא מתוארת בספרות שההצעה מפנה אליה, בביטויי סלנג עממיים, כגון "workplace bullying" או "mobbing". החוק המוצע מבטל לגמרי את ההבדל בין השיח המשפטי, שיש בו יומרה להגדרות מדויקות - ובין השיח העממי, המתנהל בשיחות מסדרון ובדפי פייסבוק.

ראש הממשלה בנימין נתניהו, אגב, יחוש לדעתי הזדהות עם הנפגעים מעילות התביעה החדשות של "הפצת שמועות מזיקות", "היטפלות קנטרנית למעשיו של אדם", "ייחוס עבודתו, הישגיו והצלחותיו של אדם לאדם אחר, או ייחוס לאדם כישלונות לא לו, תוך הסתרת עובדות ו/או הצגה מעוותת שלהן" וכן "נקיטת פעולות שיש בהן כדי לפגוע באופן בלתי סביר בפרטיותו של האדם".

אופן ניהול הדיונים בבית הדין לעבודה מעיד על כך שנטיית ליבם של חברי ההרכב, השופטת ושני נציגי הציבור, הייתה בוודאי לטובת התובע. כאשר עילת התביעה היא נטולת מסוימות, כגון "העסקה פוגענית" ו/או "עוגמת-נפש", נטיית הלב היא חזות הכול. היא מתגלית, בין השאר, בהחלטות פרוצדורליות חשובות. בית הדין כפה את זימונה של אשת ראש הממשלה שרה נתניהו, שאיננה עובדת מדינה, למתן עדות, ועודד את הצבתה במרכז ההליך, כמעין נתבעת שאין לה זכויות דיוניות.

בית הדין התיר להגיש ראיות שהקשר היחיד שלהן לנושאי המשפט הוא ניסיון להשחיר את פניו של ראש הממשלה ומשפחתו (כגון החלטת היועץ המשפטי לממשלה מלפני 17 שנים הסוגרת את התיק ב"פרשת עמדי"), ובו-בזמן פסל שאלות של המדינה לתובע (נפתלי) על שירותו הצבאי ועניינים הנוגעים לעברו, בנימוק שהן בלתי רלבנטיות ומהוות "פגיעה בלתי מידתית בצנעת הפרט של התובע".

התנהלות זאת מבליטה את החיסרון בעצם קיומה של עילת תביעה בעלת רקמה פתוחה כל-כך. עילה כזאת נותנת לבתי הדין המכריעים בה שיקול-דעת מוחלט כמעט, לתת צווים על-פי שיקול דעתם, בלא להיטרד בהוכחה של עובדות מסוימות, המגדירות מראש את זכות התביעה.

האם פסיקתו של בית הדין לעבודה בירושלים הונעה משיקולים זרים? לעולם לא נדע. אך דבר אחד ברור: אילו היה בית הדין רוצה לפעול משיקולים זרים, העילה החדשנית של "העסקה פוגענית", שהיא מפתח בפסיקתו, הייתה מאפשרת לו לעשות זאת בנקל.

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון