גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך איזנקוט לעוכר ישראל

שהפוליטיקאים יפסיקו להתעסק בהוראות הפתיחה באש. זה רק מראה שאין להם פתרון לטרור

פתאום קם רמטכ"ל ומגלה שגם הוא "שתול" ומתחיל לספוג. רב-אלוף גדי איזנקוט הקדיש את כל חייו הבוגרים לצבא-ההגנה-לישראל, אבל לבושתו ולבושתנו הוא גילה עד כמה קל בשיח המתהלם, הטוקבקיסטי והפופוליסטי היום, להפוך בשנייה אחת לעוכר ישראל, והכול בעבור כמה מקוששי לייקים, שלצערנו הם שרי ממשלת ישראל וחברי-כנסת ישראל.

על-פי פרסומים זרים וכו', ביום שלישי בלילה היה הרמטכ"ל די עסוק. בסוריה טענו כי מטוסי-קרב של חיל האוויר הגיחו משום מקום ושיגרו טילים לעבר מחסן טילי סקאד וציוד תקשורת מתקדם, שעמד לעבור מדרום לדמשק לעבר החיזבאללה בלבנון. אלא שלמרות הלילה המעניין שעבר עליו כנראה, איזנקוט החליט בכל-זאת להגיע לפגישה עם תלמידי התיכון בבת-ים שנקבעה מראש. בעוד כמה חודשים, יעברו הנערים והנערות לחזקתו, לחזקת צה"ל. לא היה לו לב לבטל את הפגישה ולאכזב אותם.

וגם זה קרה כנראה בהשפעת השיח הטוקבקיסטי: השאלה הראשונה שנשאל הרמטכ"ל על-ידי התיכוניסטים לא הייתה על איראן או על החיזבאללה או על החמאס. היא הייתה על הוראות הפתיחה באש בשטחים. התיכוניסטים של בת-ים רואים חדשות. הם מבינים שלהנהגה שלהם אין שום פתרון קסם לגל הטרור בשטחים. הם מבינים שיש סיכוי לא רע שגם כשיתגייסו בתוך כמה חודשים, הם יישלחו לחברון, ולצומת גוש-עציון ולצומת תפוח, להתמודד עם נערים ונערות בני 13-14, 15 ו-18 בני גילם, נושאי סכינים.

את התשובה שסיפק איזנקוט לתיכוניסט נוסח "לא על כל נערה בת 13 שנושאת סכין צריך לרוקן מחסנית", הוא נוהג להשמיע באופן קבוע בפני כל מי ששואל. בממשלה, בקבינט, וגם בשיחות סגורות. האמירה בנאלית להפליא: איפה שיש סכנת חיים ברורה ומיידית, יורים על-מנת להרוג. איפה שאין סכנת חיים כזו, מנסים לעצור; ואז ישנו גם הנוהל המכונה "נוהל מעצר חשוד". הוראות הפתיחה באש לחיילי צה"ל, הן מסמך רציני. מעבדים אותו באגף המבצעים במטה-הכללי, שולחים אותו לפרקליט הצבאי הראשי, וגם ליועץ המשפטי לממשלה.

אלא שכמה שרים וחברי-כנסת רוצים כנראה שהוראות הפתיחה באש ייקבעו בפייסבוק, על-פי מספר הלייקים לפוסט המתלהם התורן. בזמן אמת, איזנקוט לא חשב שיש סיפור גדול בדבריו. אלא שחברי-הכנסת מהימין הקיצוני פלוס אמירה תמוהה מאוד מצידו של שר התחבורה, ישראל כ"ץ, שניצל ניצול שאין ציני ממנו את הפיגוע בסניף רמי לוי בשער בנימין, ולפיה הוא "מקווה שאנשים לא נפגעו בפיגוע כתוצאה מדברי הרמטכ"ל", הפכו את זה לסיפור ולשיח ציבורי. עוד רגע איזנקוט היה מואשם ששלח את המחבלים בעצמו.

הבוקר, יום ראשון, עשה סוף-סוף גם ראש-הממשלה בנימין נתניהו, באיחור לא אופנתי, את המעשה המתבקש, כאשר הוא גיבה את איזנקוט והגדיר את הנושא "דיון סרק שניסה לנגח פוליטית". איזנקוט יכול להתנחם לפחות בגיבוי המהיר משר הביטחון משה-בוגי יעלון, שעד כה, לא ניתן להכניס סיכה ביניהם, והשניים נראים מתואמים לחלוטין.

גדי איזנקוט נכנס לשנתו השנייה כראש-המטה-הכללי. קיים לגביו קונצנזוס די נדיר במחוזותינו, גם בקרב הקצונה הבכירה וגם בקרב הפוליטיקאים, שהוא האיש הנכון בזמן הנכון לתפקיד הנכון.

אלא שבימים האחרונים למד הרמטכ"ל שיעור חשוב בפוליטיקה הישראלית, בשיח הישראלי מודל 2016. אבל לשמחתנו, איזנקוט לא מנסה לקבל לייקים בפייסבוק. הוא חרד לדמותו של צה"ל גם אחרי שידעך גל הטרור של הנערים הפלסטינים, של הדור האבוד והמיואש בשטחים. איזנקוט ראה את הריגת הפועל הזר האריתראי בלינץ' בפיגוע בבאר-שבע. הוא ראה את לוחמי יחידת העילית שלדג יורים למוות בשגגה בחולה-נפש באוטובוס בירושלים. הוא ראה את חיילי צה"ל הורגים שלא לצורך את האדיל אל-שלמון, הנערה הפלסטינית שנלכדה בקרוסלה במחסום בחברון, שמותה הצית אש גדולה, והפך אותה לסמל לדור הסכינאים.

איזנקוט רואה במשמרת שלו כיצד צה"ל הגדול, הצבא שניצח את צבאות ערב וכבש חצי מהמזרח-התיכון, הצבא שעבר להתמודד עם ארגוני טרור כמו החיזבאללה בלבנון והחמאס בעזה, מוצא את עצמו בחודשים האחרונים מול נערים ונערות, שלפעמים פשוט רוצים לברוח מהבית, מהמורים, מהארוס, מההורים, ושמותם טוב מחייהם בגיהנום הנוכחי.

חשוב להבין, הוראות הפתיחה באש הן נושא בלעדי של המפקדים והלוחמים. לא של הפוליטיקאים. שהפוליטיקאים יפסיקו לעסוק בהוראות הפתיחה באש. זה לא עניינם, זה בטח לא נושא להתלהמויות שנועדו להכניס את השרים וחברי-הכנסת למהדורת החדשות הבאה.

כל המפקדים של צה"ל בשטחים, והאלופים, ושר הביטחון, מבינים לגמרי את מה שהרמטכ"ל אמר: איפה שאפשר לסיים פיגוע בעצור ולא בהרוג, אז עדיף עצור. וכן, כדאי להזכיר, כי המשטרה והשר הממונה עליה גלעד ארדן, נעלבו שלא לצורך. קצין בכיר בצה"ל מבהיר, שהרמטכ"ל לא התכוון במשפט "לא על כל ילדה בת 13 עם מספריים, צריך לרוקן מחסנית" לאף אירוע שקרה באמת, אלא בתיאוריה.

וכל גל ההתלהמות נגד איזנקוט הרי נועד בסך-הכול לכסות על האמת העירומה. האמת, שהילד מהסיפור היפה ההוא גילה: המלך הוא עירום. לממשלה אין תשובות לגל הטרור. אז הכי נוח לכתוב פוסט בפייסבוק נגד הרמטכ"ל.

הכותב הוא הכתב הצבאי של ערוץ 10

עוד כתבות

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי היום במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"