גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכניות העבודה של משרדי התחבורה והאנרגיה ל-2016 נחשפות

משרד התחבורה מתכנן לעודד שימוש בתחבורה ציבורית במקום רכב פרטי והפחתת מספר הנפגעים בתאונות דרכים ■ משרד האנרגיה והמים מבקש להרחיב את היצע השימוש בגז טבעי ולצמצם את הביקושים לחשמל

נתיבי איילון / צילום: תמר מצפי
נתיבי איילון / צילום: תמר מצפי

קידום פיתוח תשתיות התחבורה על-פי מדיניות ארוכת-טווח, עידוד השימוש בתחבורה ציבורית במקום ברכב פרטי, הפחתת מספר הנפגעים בתאונות הדרכים ושיפור השירות לאזרח - אלה הן 4 המטרות העיקריות של משרד התחבורה לשנת 2016 כפי שהן מוצגות בתוכנית העבודה של המשרד שמתפרסמת היום (א'). בין הפרויקטים העיקריים בהם מתכוון משרד התחבורה להתמקד השנה, ניתן למנות את פרויקט החשמול של רכבת ישראל, הרפורמה בנמלי הים, קידום הקמת שפה תעופה בינלאומי נוסף משלים לנתב"ג, קידום מערכות הסעת המונים יעילות במטרופולינים ותוכנית תחבורה לפיתוח הנגב והגליל.

"שנת 2015 תיזכר כשנה שבה מדינת ישראל החלה לשנות את פניה. מי שנוסע ברחבי הארץ מבחין בשינויי התשתיות ובעבודות המתקדמות בקצב מהיר. חזוננו לקירוב הפריפריה למרכז הולך ומתגשם לנגד עינינו". במילים אלה פותח שר התחבורה ישראל כץ את תוכנית העבודה של המשרד.

השר מפרט כי ב-2015 הושלמה סלילת קו הרכבת מבאר-שבע לאשקלון, נפתחו קטעים חדשים מכביש 6, החלו העבודות על הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן ונחתמו החוזים להפעלת הנמלים החדשים בחיפה ואשדוד. עוד הוא מזכיר את רפורמת השמים הפתוחים שחוגגת שנתיים וחצי , ושהורידה בצורה משמעותית את מחירי הטיסות.

כחלק מהמטרה לקדם ולפתח את תשתיות התחבורה הציב לעצמו המשרד יעד להעלות את ההשקעה בתשתיות אלה מ-11.2 מיליארד ל-12.5 מיליארד. ההוצאה תכלול הקמה ושדרוג תשתיות תחבורה יבשתיות בצפון, בגליל ובנגב, הקמת קווי רכבת חדשים, חשמול קווים עיקריים במסגרת פרויקט חשמול הרכבת ושדרוג השירות על-ידי הוספת קרונות וקטרים.

יעדים נוספים בהקשר זה הם העלאת מספר המכולות המשונעות בנמלי הים בכ-80 אלף וכך גם העלאת מספר הטיסות הבינלאומיות (ב-2015 עמד המספר על כ-15.7 מיליון) ב-3.2%. המשרד מתכוון השנה לשים דגש מיוחד על הבטחת הפעילות הרציפה של התעופה הקלה עד מציאת תחליף מתאים לסגירה המתוכננת של שדה הרצליה ושדה דב והכנת תוכנית בטיחות לאומית לתעופה, שתיקח בחשבון את הלקחים שנלמדו ממבצע "צוק איתן".

על-מנת לעודד אנשים לנטוש את הרכב הפרטי שלהם לטובת נסיעה בתחבורה ציבורית, מתכוון המשרד לקדם מערכות להסעת המונים במטרופולינים תל-אביב, חיפה וירושלים, וכך גם לשפר את שירות התחבורה בפריפריה. נת"ע למשל, שאמונה על בניית הרכבת הקלה בתל-אביב, תקבל ב-2016 תקציב של מיליארד שקל, 900 מיליון שקל לתכנון וביצוע קו הרכבת הראשון, הקו האדום, והיתר, לתכנון הקווים הבאים של הרכבת הקלה. בחיפה, מתוכננת השנה לקום מינהלת למטרונית ובנגב ובגליל, יושקעו 913 מיליון שקל לסלילת רכבות וכבישים חדשים.

המשרד מקווה, כי ההשקעות יגדילו את מספר הנסיעות ברכבת שעומד היום על כ-52 מיליון ב-5%, וכך גם יעלו ב-5% את מספר הנסיעות ביתר אמצעי התחבורה הציבורית (אוטובוסים, רכבת קלה ומטרונית). מספר הנסיעות באמצעי תחבורה אלה עומד היום על כ- 2.5 מיליון.

על-מנת להוריד את מספר הנפגעים בתאונות דרכים ב-5%, כפי שמקווה המשרד שיקרה ב-2016, הוא מתכוון לשים דגש על בדיקות התקינות לכלי הרכב ולמשאיות ולהגביר את המודעות לבטיחות בדרכים.

ולבסוף, במסגרת שיפור השירות לאזרח, מתכוון המשרד להסדיר בחקיקה ראשית את כלל העיסוקים והשירותים המוסדרים כיום בצווי הפיקוח, לרבות נושא התחרותיות, לאמץ את המלצות הוועדה להגברת התחרותיות בענף הרכב ולפעול להורדת מחירי כלי-הרכב, מוצרי תעבורה ושירותי התחבורה.

משרד האנרגיה: גז טבעי וצמצום הביקושים לחשמל

הרחבת היצע השימוש בגז טבעי, גיוון מקורות האנרגיה למשק ולצרכנים, הסדרת משק החשמל והדלק וצמצום הביקושים לחשמל באמצעות ניהול נכון של משק האנרגיה - אלה הן המטרות העיקריות שהציב לעצמו משרד האנרגיה בתוכנית העבודה שלו ל-2016. לטענת המשרד, בשנה שחלפה הוא הצליח להוביל כמה מהלכים שישנו את משק האנרגיה, בניהם גיבוש מתווה הגז הטבעי, הובלת השינוי במבנה המאסדרים במשק החשמל וכינוסם יחדיו תחת רשות חשמל חדשה ותיקוני חקיקה שנועדו לקדם חיבור מפעלים לרשת הגז הטבעי.

על-מנת להגדיל את היצע הגז הטבעי בשנה הקרובה, מתכוון המשרד לנקוט בפעולות רבות, אשר העיקרית בהן היא פתיחת הים לרישיונות גז חדשים. נזכיר, כי ב-2002 הפסיק משרד האנרגיה לחלק את הרישיונות, לאחר כמה שנים שב לתת אותם והפסיק שוב ב-2012. ללא חלוקת רישיונות חדשים לחיפושים בים, לא יכולה אף חברה להגיע לישראל ולקדוח.

עוד בהקשר זה מתכוון המשרד לגבש מדיניות לעידוד מאגרי גז קטנים. מדיניות זו קיימת ברוב המדינות המפיקות גז ונפט, בין אם היא מעוגנת בחוק ובין אם היא חלק מהמדיניות הפיסקלית של המדינה. היא זו נועדה לתמרץ את פיתוחם של מאגרים אלה, שלרוב יקרים יותר לפיתוח, וכך להגדיל את היצע הגז במדינה.

בכל מה שקשור למשק החשמל, מתכוון המשרד להתניע את הרפורמה במשק החשמל ובחברת החשמל, לקדם תוכניות מתאר לשיפור הרשת, לבצע תסקיר השפעה על הסביבה למתחמי תחנות כוח ולהיערך למצבי חירום במשק החשמל. נזכיר, כי בדוח מבקר המדינה האחרון שפורסם בספטמבר, צוין כי משק החשמל לא מוכן לשעת חירום, גם לא אחרי כמה סערות חריגות ואחרי מבצע "צוק איתן" שהובילו לניתוקי חשמל בעשרות אלפי בתי-אב.

בתחום האנרגיות המתחדשות, מתכוון המשרד לקדם טכנולוגיות חדשניות למתקני אנרגיה מתחדשת באמצעות מענקי מו"פ ואישורים למכסות חלוץ, להתחיל במחקר בנוגע להשפעת טורבינות רוח באתרים ספציפיים על בעלי הכנף ולפרסם תוכנית עבודה להתייעלות אנרגטית. תוכנית כזו הייתה אמורה להיות מוגשת כבר ב-2011 אך עד היום לא הוגשה. לטענת המשרד, ב-2016 יגדלו מכסות האנרגיות הסולאריות ב- 1,000 מגה-וואט.

על-מנת לצמצם את הביקוש לחשמל מתכוון השנה משרד האנרגיה לבצע פרויקטים להתייעלות אנרגטית במגזר התעשייתי, המסחרי והציבורי, לקדם רגולציה לבנייה משמרת אנרגיה ולתמוך בתהליכי התייעלות במשרדי ממשלה.

אחד הנושאים המעניינים אותם מציין המשרד כי הוא מתכוון לקדם בשנה זו הוא החדרת הדלקן האוניברסלי. מערכת הדלקן האוניברסלי הושקה בקול תרועה רמה במארס 2015 על-ידי שר האנרגיה אז סילבן שלום. מדובר במערכת תדלוק שתאפשר לכל הנהגים שבכלי הרכב שלהם מותקן התקן אוניברסלי לתדלק באופן אוטומטי בכל תחנות הדלק ובמחיר מוסכם מראש. במשך 18 שנה מקדם משרד האנרגיה את "רפורמת הדלקנים" במטרה להגדיל את התחרות בשוק הדלק הקמעונאי. כך, במקום שלקוח דלקן יהיה מחויב לחברת דלק אחת, כפי שקורה היום, הוא יוכל להחליף ספקי שירות תדלוק ולחתום על הסכמים עם איזו חברה שירצה. הרפורמה הייתה אמורה לצאת לדרך כבר באפריל הקרוב.

אלא שכפי שחשף "גלובס" בחודש שעבר, היצרנית הגרמנית האחראית על ייצור מרכיב מהותי במערכת, הודיעה כבר כי המערכת פרוצה לשכפולים ולגניבות, וחברות הדלק בעצמן מסרבות להתקין אותה בטענה שהמערכת תסכן את הביטחון הפיננסי של הלקוחות.

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים