גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי הבדואים יתחילו לשלם ארנונה כמו כל אזרחי ישראל?

בג"ץ הורה למועצות האזוריות בנגב להתחיל לגבות ארנונה מהיישובים הבדואיים ■ המועצות מצידן טוענות כי הן מתקשות לגבות ארנונה מעסקים, וכי אין הצדקה לגבות ארנונה ממגורים בשל היעדר תשתיות

יישוב לא מוכר בנגב / צילום: רויטרס
יישוב לא מוכר בנגב / צילום: רויטרס

שיעור גביית הארנונה הוא נמוך במגזר הערבי בכלל, וביישובים הבדואים בפרט. אבל במקרה של המועצה האזורית אבו בסמה בנגב, המועצה מעולם לא גבתה ארנונה מהעסקים ומהתושבים ב-11 מיישובי המועצה, שבהם מתגוררים כ-50 אלף תושבים - למרות התערבות בג"ץ בעניין.

על פי נתוני הלמ"ס, כ-50% בממוצע מתקציבן השנתי של עיירות הפיתוח בנגב הסתמך על תקציבי ממשלה, וברשויות הבדואיות בנגב היווה התקציב הממשלתי כ-80% מההכנסות. במועצה אזורית אבו בסמה, שהוקמה בשנת 2003, היווה הסיוע הממשלתי 98.2% מתקציביה לשנת 2011. המועצה נתמכת בתקציבי ממשלה בסך קרוב ל-180 מיליון שקל בכל שנה.

מבקר המדינה מתאר בדוח לשנת 2011 כיצד שנה אחר שנה, חרף תקציבים גבוהים של הממשלה, מציגה המועצה גירעון של מיליוני שקלים, וציין כי המועצה כלל לא התאמצה להגדיל הכנסות עצמיות.

"נמצא כי המועצה אינה מחייבת את התושבים בארנונה בעד שטחי מגורים, אינה מנהלת מערך חייבים וגבייה ואין ברשותה נתונים בדבר שטחי הבניינים והנכסים בתחום שיפוטה. בשנת 2008 גבתה המועצה ארנונה בסך 1.63 מיליון שקל, וב-2009 גבתה ארנונה בסך 1.98 מיליון שקל. את רובה גבתה בעד מחצבה שבשטח שיפוטה ואת היתרה בעד מתקנים שונים", ציין המבקר.

בדוח המבקר צוין כי "המועצה מסרה בתשובתה למבקר המדינה, כי היא קיבלה ממשרד הפנים תקציב מיוחד לקידום ביצועו של סקר נכסים ביישובי המועצה, שיאפשר, בין השאר, את גביית הארנונה".

המבקר המליץ "לפעול לכך שביצוע הסקר יושלם בהקדם, לשם הסדרת גביית המסים והאגרות והגדלת הכנסותיה העצמיות, שכן הגבייה המצומצמת פוגעת ביכולתה לספק שירותים בסיסיים".

קשה לערוך סקרים

בשלהי 2012 פוצלה מועצת אבו בסמה לשתי מועצות אזוריות: נווה מדבר ואל-קאסום. עמותת רגבים פנתה למשרד הפנים על מנת שיפעל לאכוף את המלצות המבקר, והמשרד השיב במאי 2013 כי "כידוע, 11 היישובים של המועצות הם בעלי מאפיינים ייחודיים שיש בהם כדי להקשות ולעכב הליכים, לרבות קשיים באיתור וזיהוי תושבים", ציין הממונה על מחוז דרום במשרד. הוא גם הדגיש כי עד לסוף שנת 2013 ייקבעו המנגנונים, התקציב ושילוב המערכות, "לשם השתת ארנונה על תושבי המועצות כבר בשנת 2014".

חרף ההתחייבות, ב-2014 טרם בוצע סקר הנכסים, ולא נשלחו שומות ארנונה לתושבים.

עמותת רגבים הגישה עתירה לבג"ץ נגד המועצה ונגד משרד הפנים באמצעות עו"ד עמיר פישר, ובה ציינה כי "הפיכת המועצה לאקס טריטוריה פוגעת בבסיס עליו עומד הליך ההסדרה".

בתגובת המועצה לעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד חן אביטן, צייינה המועצה כי היא מעולם לא התנגדה לביצוע סקר נכסים בתחום שיפוטה, שהרי גביית ארנונה רק תביא להגדלת הכנסותיה. עם זאת, נבצר מהמועצה לקדם את הסקר מסיבות שונות, ביניהן היעדר תקציב לביצוע סקר נכסים מלא והיעדר כתובת לחלק ניכר מהאוכלוסיה, בהם תושבי הפזורה הבדואית.

עוד צוין בתגובת המועצה, כי לשם הסדרה כוללת של הארנונה קיים צורך בהסדרה של מערך ההתיישבות לרבות הבנייה הבלתי חוקית בשטח, איתור בעלי הנכסים והסדרה כוללת של מערך התשתיות, שאינן קיימות במרבית שטחי המועצה.

בינואר השנה קבעו שופטי בג"ץ כי עד סוף פברואר 2016 יישלחו הודעות שומה ותשלום לנכסים העסקיים הפועלים בתחומי המועצות, ועד סוף חודש מארס יגישו המועצות לו"ז לביצוע סקר נכסים למגורים.

אלא שלאחרונה הודיעה המועצה לבג"ץ כי בשל תקציב מוגבל לביצוע סקר הנכסים, החליטו המועצות למקד את הסקר בנכסים עסקיים קיימים המניבים לבעליהם הכנסה וקיימת הצדקה כלכלית לחייבם בארנונה. עוד ציינו שתי המועצות, כי מיפוי הנכסים היה מורכב בשל היעדר כתובת מדוייקת עם רחוב ומספר בית. "לדאבון הלב, משימת זיהוי המחזיק ביישובי המועצות אינה פשוטה, שכן בעלי הנכסים מסרבים לשתף פעולה ומסרבים להזדהות בשמם או למסור מידע אודות כתובתם למשלוח השומה". זאת, למרות שעל חלק מהנכסים המסחריים והעסקיים ניתן לזהות בבירור שם ומספר טלפון.

אווירת חשדנות

במסגרת האיתור אותרו במועצה האזורית נווה מדבר 51 עסקים אולם המועצה הצליחה לשלוח שומות רק לשלושה מהם. מתוך 49 עסקים במועצה האזורית אל קאסום, לא הצליחה המועצה לשלוח שומה לאף אחד מהעסקים. לטענתה, היא פועלת להעברת השומות במסירה אישית.

באשר להרחבת סקר נכסי המגורים, המועצות מעדכנות את בג"ץ כי הן סבורות "שטרם בשלה העת למשלוח שומות לנכסי המגורים", משום שבחלק ניכר מאותם יישובים חסרות תשתיות בסיסיות כמו ביוב, חשמל, כבישים, מדרכות, והיקף השירותים שמקבלים התושבים הוא מינימלי ביותר.

עוד ציינו כי הן סבורות שעם התקדמות בניית ישובי הקבע, הסרת אווירת החשדנות בין בעלי הנכס למועצות ויציאתם של התושבם ממעמד של עברייני תכנון ובנייה למעמד של תושבים בעלי נכסים, הרחבת השירותים לתושבים וכו', ניתן ומוצדק יהיה לקדם הרחבה של סקר הנכסים גם למגורים.

"לשלם כמו כל אזרח"

בתגובה להודעה של מועצת אבו סאמה לבג"ץ, מסר רכז מחוז הדרום בתנועת רגבים עמיחי יוגב כי "ההתנערות של המועצות מחובתן הבסיסית, והאמירה האומללה ש'טרם בשלה השעה' לגבות ארנונה מהתושבים מלמדת על חוסר הרצון להתמודד עם האוכלוסייה הבדואית. המועצות עושות הכל כדי לא 'להרגיז' את התושבים. התושבים ובעלי העסקים במועצה צריכים לשלם מסים ולכבד את חוקי המדינה כמו כל אזרח. העובדה שבמשך יותר מעשור לאחר הקמת המועצה לא הוקמה תשתית לגביית ארנונה לא מתקבלת על הדעת, בפרט לאחר הנחיה של ביהמ"ש העליון".

מתנועת זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל ישראל נמסר: "״לצערנו זה ניסיון נוסף להסתכל על האוכלוסייה הבדואית במבט צר הלוקח בחשבון חובות תוך התעלמות מוחלטת ממדיניות ההזנחה המכוונת ורבת השנים. הבדואים אינם סרבני ארנונה, אלא שהמדינה היא זו שמסרבת בעקביות לספק את צורכיהם הבסיסים כמו נגישות למים, לחשמל ושאר תשתיות חיוניות. קצת אבסורדי שאותו בג״ץ אשר פטר את המדינה מחובתה להגן על אזרחיה ופסל בקשתם להקצות מיגוניות מפני טילים חוזר לדבר על חובות כאשר התושבים הם אלו שנושאים במחיר. חובת האזרחים לשלם מסים קשורה קשר הדוק ובל ינתק לחובתה של המדינה לספק שירותים".

מעמותת סיכוי נמסר: "האזרחים הבדואים משלמים ארנונה בשיעורים גדלים והולכים, בעיקר ברשויות המקומיות הוותיקות שיש להן הנהגה מקומית חזקה ומבוססת, למשל העיר חורה שבה אחוז הגביה הוא 78% - כמו הממוצע בציבור היהודי. מחקר של עמותת סיכוי ומרכז אינג'אז מ-2014 קבע חד-משמעית כי הטענה שמצבן הכלכלי הקשה של הרשויות הערביות הוא תוצאה של אי גביית ארנונה מתושבים היא טענת שווא והאשמת הקורבן. הפער העיקרי בין רשויות חזקות וחלשות בהכנסות מארנונה נובע מהקצאת הארנונה המשולמת מתקציב המדינה (למשל עבור מפעלי ים המלח) ומאזורי תעשייה ותעסוקה. דווקא הישובים העניים ביותר, היישובים הערבים, מופלים עד היום בחלוקה של כספי הארנונה הממשלתית והארנונה על אזורי תעשייה הנחוצים להם כאוויר לנשימה. במקום זה עמותת רגבים מפנה אצבע מאשימה אל הקורבן".

 

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"