גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחסל את השחיתות בחיתוליה

בשירות הציבורי שלנו אין נורמות אתיות מחייבות ברמת ההתנהלות וברמת האחריות האישית

 שוחד / צילום אילוסטרציה:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
שוחד / צילום אילוסטרציה: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בישראל רווחת תופעה, שלפיה בכירים שהגיעו למשרות הרמות ביותר במדינה, מורשעים בפלילים בגין מעשים ועבירות שהם ביצעו זמן רב קודם הגיעם לפסגה. דוגמאות: נשיא יושב בכלא בגין עבירות שחלקן בוצעו קודם שהיה נשיא; שר אוצר ישב בכלא על עבירות שביצע בזמן כהונתו בארגון מחוץ למוסדות המדינה; שר אחר מואשם בפלילים לאחר שהציג מועמדותו לתפקיד נשיא המדינה - והרשימה לא קצרה.

בכל המקרים מדובר בגילוי מאוחר של העבירות, ובמצב לא בריא שבו אנשים המצויים במשרות בכירות ביצעו עבירות, תוך שהם ממשיכים זמן ממושך לטפס מעלה עד לנקודת-השיא, שבה הם מורשעים בפלילים. הגילוי של ביצוע העבירות הפוסל אותם מכהונה, מגיע לרוב באיחור.

בשורה תחתונה: עבריינים ממלאים זמן ממושך תפקידים בכירים מאוד בישראל, וממשיכים לעצב נורמות סביבתיות פסולות, תוך שהם משפיעים על אלה הסרים למרותם.

מה שמכשיר תהליך פסול זה היא העובדה שבישראל הנורמה הרווחת של מניעת שחיתות במגזר הציבורי היא נמוכה מאוד. פיתחנו תפיסה שהכול מותר, כל עוד זה לא פלילי, ומי שהורשע בפלילים ויצא זכאי, מופיע כצדיק הדור. בשירות הציבורי שלנו אין עדיין נורמות אתיות מחייבות ברמת ההתנהלות וברמת האחריות האישית.

בנוסף, ואסור להתכחש לכך, קיימת תלות רבה מאוד של המגזר העסקי ברשויות השלטון, כך שגם מי שיחושו בניצני שחיתות ברשויות, לא ימהרו לדווח על כך, כדי שלא להרע לעצמם ולהסתבך בצרות. מגלי שחיתות אינם מקבלים אצלנו בדרך-כלל מדליה, אלא סופגים רדיפה אישית.

למרות זאת, אפשר גם אחרת. המדינה שהחליטה לעשות זאת לגמרי אחרת היא דווקא הונג-קונג. להונג-קונג יש ארגון עצמאי נפרד למניעת שחיתות, הקרוי (ICAC)"The Independent Commission Against Corruption". עיקר ייעודו של ארגון זה למנוע שחיתות בשירות הציבורי. לשם כך הוא נוסד, ועל תכלית זו הוא עובד.

הארגון לא שואף, כפי שמקובל בישראל, לחשוף עבירות, שבחלקן "נהנות" מהתיישנות, לאחר שאלה שביצעו אותן מכהנים עשרות שנים במשרות בכירות - אלא להשתדל למנוע אותן, או לחשוף אותן כבר בראשיתן.

ארגון ICAC, שהוא גוף בלתי תלוי ועצמאי לחלוטין, מדווח את המידע שיש לו ישירות לסמכות העליונה במדינה. הארגון מחולק ל-3 אגפים:

האגף הראשון - בודק תלונות ומנהל חקירות באמצעות סמכויות משטרה מלאות. הוא רשאי לערוך חיפושים, להחליט על מעצרים, לנהל חקירות ולהעביר את החומר לאחר השלמה למשרד המשפטים לבדיקה אם יש מקום להגיש תביעה או לא. אנשיו אפילו הציבו "קו חם" לצורך קבלת תלונות. אם החשד לעבירה אינו נופל בתחום אחריותם, הם מעבירים את המידע למשטרה הכללית; אם מדובר בהתנהגות בלתי הולמת שאינה עולה לכדי עבירה פלילית, הם מעבירים זאת למוסד המתאים של הממשלה, שהנושא נופל בתחום אחריותו. זאת, כדי לבדוק אם לנקוט צעדים משמעתיים או פעולה ניהולית כדי למנוע אירועים דומים.

האגף השני - נועד למניעת השחיתות. תפקידו לבדוק את כל מרחב הפעילות של השירות הציבורי, על כל נהליו ודרכי עבודתו, כדי לבחון אם השיטות הקיימות מבטיחות מניעת מקרים של שחיתות. באמצעות לימוד מאוד מפורט ומעמיק של דרכי העבודה של הגוף הציבורי, מופעלים האמצעים המונעים את השחיתות מראשיתה. אנשי האגף אף מציעים למגזר הפרטי כיצד למנוע שחיתות, אם הוא מבקש זאת מהם. אגף זה אפילו חייב לסייע לכל עובד במגזר הציבורי למנוע שחיתות.

האגף השלישי - עוסק ביחסי קהילה. אחריותו היא לחנך את הציבור בכללו להבנת החומרה והסכנות הטמונות בהתנהלות מושחתת של השירות הציבורי. אגף זה עוסק בהסברה במובנה הרחב ביותר, באמצעות מפגשים, הרצאות והפצת חומר, כאשר המטרה המרכזית היא שהציבור כולו יהיה שותף במאבק נגד השחיתות במגזר הציבורי.

ארגון ICAC הוא אחד המוסדות שהמשטר בהונג-קונג גאה בו. ייתכן שלא נכון יהיה להעתיק אותו כמות שהוא לישראל, אבל כדאי וראוי ללמוד הרבה על דרך פעולתו, כדי לשפר את דרכי העבודה שלנו למניעת שחיתות ציבורית, כדי לחסוך את המחדל שלפיו מבצעי עבירות פליליות יכהנו תקופה ארוכה במשרות בכירות מאוד, עד שהעובדות נחשפות וההרשעה מושגת.

מומלץ מאוד למשרד המשפטים, למוסד מבקר המדינה וגם לחברי הכנסת, ללמוד לעומק את הנחישות של הונג-קונג והתמדתה במאבק בשחיתות הציבורית. 

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו