גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חודש חלש לישראליות בוול סטריט בהובלת חברות פארמה וביומד

מדד פרומתאוס ירד באפריל 2.9% ומתחילת השנה כבר איבד 9.2% ■ מדדי ההשוואה ירדו במתינות יחסית - הנאסד"ק איבד 1.9% ומדד ת"א רשם ירידה של 0.3% בלבד ■ תת-מדד מדעי החיים נחלש ב-1.8% בחודש החולף, לעומת תשואה חיובית של 2.9% בנאסד"ק ביוטכנולוגיה וזינוק של 8.8% במדד ת"א ביומד

בכירי פוינטר / צילום: תמר מצפי
בכירי פוינטר / צילום: תמר מצפי

לאחר ההתאוששות בחודש מארס, שמיתנה את פתיחת השנה החלשה בשווקים, חודש אפריל עמד בסימן חזרה למגמה השלילית בשוק ההון האמריקאי.

מדד גלובס-פרומתאוס ירד באפריל ב-2.9% וכבר איבד 9.2% מתחילת השנה. הירידה החודשית שנרשמה במדד הייתה בשיעור גבוה יותר משל מדדי ההשוואה, בעיקר עקב פערים בתשואות בשוק הביומד, כאשר מדד הנאסד"ק רושם ירידה של 1.9% ולעומתו מדד ת"א ללא שינוי מהותי, עם ירידה של 0.3% בלבד.

תת-מדד גלובס פרומתאוס מדעי החיים נחלש באפריל ב-1.8%, לעומת תשואה חודשית חיובית של 2.9% במדד הנאסד"ק ביוטכנולוגיה ותשואה חודשית מרשימה של 8.8% במדד ת"א ביומד.

החברה הבולטת ביותר בתת המדד היא פריגו, שמנייתה צנחה ב-24% באפריל לאחר שפרסמה אזהרת רווח והודיעה על עזיבת המנכ"ל, ג'ו פאפא.

בדומה למדדי גלובס-פרומתאוס האחרים, גם תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה המורכב מ-51 חברות טכנולוגיה ישראליות רשם חודש של ירידות עם תשואה שלילית של 1.9%. מדד ההשוואה נאסד"ק 100 טכנולוגיה (NDXT) ירד במקביל ב-5.2%, ולעומתם מדד תל אביב טכנולוגיה רשם עלייה נאה של 2.3%.

פוינטר חזרה לת"א ועלתה

אחת החברות הבולטות שרשמה ירידות בחודש החולף היא מלאנוקס, עם ירידה של 20% בשוויה. הירידה נבעה בעיקר מאכזבה בשוק מהתחזיות החלשות לרבעון השני, ולמרות שדוחות הרבעון הראשון שלה עקפו את התחזיות.

להבדיל ממלאנוקס, בתחום האינטרנט בלטה Wix לחיוב לאחר שעלתה ב-22% באפריל. בפרומתאוס מציינים שהעלייה היא בהמשך להכרה על-ידי גוגל כ"שותפה המקוונת של השנה" ל-2015. מחלקת המחקר של פרומתאוס מוסיפה שגוגל הוכיחה בעבר כי בכוחה להרים ולהפיל חברות ואף תעשיות שונות בתחום האינטרנט (כפי שחוו משקיעי בבילון), והתנהגות מניית Wix הדגימה את ההשפעה החיובית של גוגל.

אחת החברות במדד שיצרה עניין רב באפריל הייתה פוינטר, שנסחרת בנאסד"ק ואשר חזרה באפריל להיסחר גם בבורסה בת"א, שממנה נמחקה ב-2012. פוינטר, המתמחה במיגון, איתור והשבת כלי רכב גנובים ובמתן שירותי מידע ושירותים מבוססי מיקום, מבצעת את הרישום הכפול כחלק ממהלך נרחב של רה-ארגון בחברה, שעיקרו הוא spin off (פיצול) של החברה הבת שגריר. שגריר מהווה זרוע שירותי הדרך של פוינטר והיא מתמחה בשירותים כגון גרירת כלי רכב, תיקונים, אספקת רכב חלופי ועוד.

בפרומתאוס מציינים כי כחלק מה-spin off, מניות שגריר צפויות להיות מחולקות כדיבידנד-בעין לבעלי המניות של פוינטר. המניות יירשמו למסחר בת"א, וכך בסיום המהלך פוינטר ושגריר שתיהן ייסחרו בבורסה המקומית, כאשר פוינטר תמשיך להיסחר גם בנאסד"ק.

"השאלה המתבקשת היא מה גרם לפוינטר להיפרד מהחזקותיה בשגריר, המהוות חלק עיקרי מפעילותה כבר מעל לעשור", אומר אייל שבח, שותף מייסד ומנהל מחלקת טכנולוגיה והיי-טק בפרומתאוס ייעוץ כלכלי. "השאלה מתחדדת לאור העובדה כי רק לאחרונה רכשה פוינטר משותפיה את יתרת ה-45% ממניות שגריר שלא היו בידיה (עד 2014 החזיקה פוינטר ב-54.5% ממניות שגריר, ש'ח'ו'), בעסקה ששיקפה לשגריר שווי של כ-42 מיליון דולר".

פיצול לטובת הגדלת הסחירות

שבח מעריך כי התשובה טמונה בתסכול של בעלי המניות בפוינטר משווי השוק הנמוך של החברה, שאינו מצליח להתרומם בשנים האחרונות. "פוינטר נסחרת בשנתיים האחרונות לפי שווי שוק הדומה, ולעיתים אף נמוך, מהונה העצמי העומד על כ-55 מיליון דולר.

"מדובר בתופעה לא אופיינית לחברה תפעולית שמציגה רווחיות עקבית. לדוגמה, רווחיות ה-EBITDA (רווח לפני מס, ריבית, פחת והפחתות) של פוינטר עומדת על כ-11 מיליון דולר בממוצע בשלוש השנים האחרונות. בשקלול החוב הנמוך במאזן החברה, נראה שהיא נסחרת לפי מכפיל של כ-5 על ה-EBITDA".

על מנת לקבל פרספקטיבה לגבי משמעות המכפיל, מחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי בחנה את זה של איתוראן, החברה הישראלית המתחרה הנסחרת כיום לפי מכפיל של כ-8.5, ואת המכפיל של חברת LoJack האמריקאית, שפועלת בתחום ונרכשה לאחרונה לפי מכפיל של מעל 20. "מהשוואות אלו עולה שייתכן כי החברה אכן לא מתומחרת נכון בשוק, אולם יש לציין שההשוואות שבוצעו מוגבלות, לאור הבדלים שבכל זאת קיימים בין חברות ההשוואה", מציין שבח. "כך למשל, איתוראן חברה רווחית יותר מפוינטר אך בעלת חשיפה גדולה יותר למטבעות החלשים של דרום ארגנטינה וברזיל".

בהיבט זה, אומר שבח כי התזה הבסיסית מאחורי מהלכי spin off כדוגמת זה שמבצעת פוינטר, היא פישוט מבנה ההחזקות ופעילות החברה. "הם מאפשרים לכל אחת מהחברות להתמקד בליבת פעילות נפרדת, ומיקוד כזה יכול לסייע לכל אחת מהן לצמוח מהר יותר, לספק יותר נראות ושקיפות לגבי הפעילויות הנפרדות, וכמובן להציף ערך לבעלי המניות", אומר שבח.

"במקרה של פוינטר, מהלך ה-spin off גם עקבי עם המהלכים האסטרטגיים של החברה שהחלו לפני מעל עשור, ואשר עיקרם מעבר ממיקוד בחומרה בלבד למתן שירותים, תחום רווחי יותר. השירותים אותם פיתחה פוינטר התמקדו יותר בתחום איתור והשבת רכבים ושירותים מבוססי מיקום, ופחות בתחומים של שגריר שהם רווחיים פחות".

בפרומתאוס מציינים יתרון נוסף שעשוי לנבוע מהמהלך, והוא הגדלת נפחי המסחר, "כתוצאה מהרישום הכפול שמכניס את פוינטר למדדים מקומיים בבורסה, ומהמסחר הנוסף במניות שגריר. בהקשר זה מעניין לציין שבינתיים נראה כי המהלך משתלם. כניסת פוינטר למדדים בת"א יצרה מחזורי מסחר גבוהים באותה עת, ושווי השוק שלה עלה ב-18% במהלך חודש אפריל לבדו", מסכם שבח.

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות שנרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות המדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

מדד גלובס

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל