גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השאלות שעובד צריך לשאול את עצמו לפני שהוא מתפטר

כדאי להתעכב על הסיבות שבגללן אנחנו מחליטים להישאר או לעזוב, כדי שנבין אם זה אכן הזמן לעשות שינוי ■ אם אתם מחכים למה שמוגדר "הזמן הנכון", יש הטוענים כי אף פעם אין זמן טוב לשינוי משמעותי

 פיטורים / צילום: thinkstock
פיטורים / צילום: thinkstock

סביב החגים יש תמיד הדיבור הזה על אלה שלא מוצאים את עצמם באירועים המשפחתיים, בין אם משום שאין להם לאן ללכת ובין אם כי המפגשים הללו מדגישים את מה שאין להם או היה להם ואבד. הדיבור הזה התחבר לי לשיח על שייכות וחיבור במקום העבודה, וזה חיבור לא מפתיע כי במעגלים האלה של משפחה ועבודה אנחנו מבלים את רוב ימינו, וכשמשהו לא מסתדר שם זה הולך איתנו גם לשאר תחומי החיים. לכן כל כך חשוב שיהיה לנו טוב בעבודה ולדעת שאנחנו כן בוחרים לעסוק במה שאנחנו עוסקים ושאנחנו יכולים גם לבחור אחרת, בתנאי שהבחירה הזאת היא נעשית מהסיבות הנכונות.

שינוי מהסיבות הנכונות - את השיעור הזה למדתי דווקא מטעויות של אנשים מצוינים. אני זוכרת מנהלת מצליחה שעזבה בשיא לתפקיד מקביל בארגון אחר. פנו אליה, הציעו לה והיא הלכה על זה. למה? כי באותה תקופה המנהל שלה לא היה מי-יודע-מה והיא חלמה על עצמאות רבה יותר. אחרי שנה היא חזרה כי היא גילתה שהיא עברה לדבר דומה מאוד ואותן בעיות שגרמו לה חוסר שביעות רצון בתפקיד הראשון היו מובנות גם בתפקיד השני. היא קפצה על ההזדמנות הראשונה לעזוב ולא בדקה מספיק מדוע היא רוצה ללכת, מה היא רוצה שיהיה במקום הבא ואם מה שהיא רוצה זה אכן סיבה טובה לשינוי.

כדאי להתעכב על הסיבות שבגללן אנחנו מחליטים להישאר או לעזוב, כדי שנבין אם זה אכן הזמן לעשות שינוי. אם אתם מחכים למה שמוגדר "הזמן הנכון", יש הטוענים שאף פעם אין זמן טוב לשינוי משמעותי. בספרו רב המכר Influence: The Psychology of Persuasion, מדבר המחבר רוברט צ'אלדיני על הדבקות שלנו בהחלטות העבר - תופעה אנושית שמצד אחד עוזרת לנו לבנות את מה שאנחנו מאמינים בו ומצד אחר מסבירה מדוע אנחנו נשארים בעבודה שאינה מתאימה לנו. לכן אנחנו צריכים ללמוד לקרוא את תמרורי האזהרה ולזהות מתי הגיע הזמן לבדק בית.

הסתכלו סביבכם, על האנשים שיושבים לידכם במשרד או על אלה שרשומים אצלכם ביומן הפגישות, חישבו על המנהל שלכם - האם אתם מעוניינים בתפקיד שלו? אם התשובה היא לא, זהו סימן אזהרה חשוב. אם אתם עובדים עם אנשים שלא מאתגרים אתכם ומלהיבים אתכם, אתם כנראה במקום הלא נכון. אם האנשים שמעצבים את התפקיד שלכם, את היומיום שלכם, הם אנשים שאינכם מעריכים אתם כנראה מבזבזים את זמנכם. ג'ים רוהן, פילוסוף עסקים אמריקאי, אמר פעם שאנחנו הממוצע של חמשת האנשים שבסביבתם אנחנו מבלים את רוב זמננו.

אז אם האנשים שאומרים לכם מה לעשות בעבודה הם לא אנשים שאתם רוצים להיות כשתהיו גדולים ואתם עושים דברים שאין להם משמעות עבורכם, כנראה הגיע הזמן לחשוב על שינוי ולהקיף את עצמכם באנשים שמעוררים בכם השראה, שעושים את מה שאתם רוצים לעשות. שאלו את עצמכם מי האנשים האלה ומה בדיוק הם עושים שאתם מעריכים? פעמים רבות זה דורש רק להרים את הראש, האנשים האלה יכולים להימצא אפילו בתוך הארגון או ברשת המקצועית שלכם. אבל כמו בדברים רבים אחרים, קודם כול עלינו להיות כנים עם עצמנו.

אלה שהולכים מ- ואלה שהולכים אל

ואם כבר כנות, כדאי לבדוק דבר נוסף: האם אתם חושבים על שינוי כי אתם רוצים לעזוב את המקום הנוכחי או כי אתם מחפשים את הדבר הבא? יש הבדל. אלה שהולכים מ- מקבלים החלטה מתוך רצון לעזוב את המצב הקיים ועליהם לשאול את עצמם כמה שאלות, למשל האם הרצון הזה הוא תוצאה של אירוע יחיד כמו הערכה שנתית לא טובה או ויכוח עם המנהל. לפעמים מה שנראה כאירוע יחיד הוא פשוט הפעם הראשונה שאנחנו רואים את הכתובת שעל הקיר. הערכה שנתית עשויה לשקף באופן חזק דבר שהיה שם קודם לכן אבל אנחנו אולי לא רצינו לראות.

קל יותר לראות זאת על אחרים. כמה פעמים הבנתם בבירור שמישהו נמצא בדרך למטה והחוצה רק מעצם ההחלטות שהתקבלו, השינוי הארגוני, המסרים, חלוקת המשימות? מבחוץ אנחנו רואים את זה קורה ושואלים איך אותו אדם לא מבין זאת בעצמו, אבל כשזה נוגע לנו, לפעמים גם אנחנו לא רואים. ועם זאת, לפעמים אירוע בודד הוא אכן אירוע בודד - אי-הסכמה עם מנהל, תפקיד שלא קיבלנו - והוא אינו משקף הערכת הארגון אלינו או את המשך הקריירנו שלנו. במקרה כזה, גם אם מחליטים שמתחילים לחשוב מה הלאה, כדאי לעשות זאת מתוך מחשבה ולא מתוך כעס.

שאלות אחרות שעל ה"הולכים מ-" לשאול הן אם הסיבה לרצון לעזוב היא שהם כבר לא אוהבים את מה שהם עושים, לא מאמינים בארגון או במוצר, לא אוהבים את האנשים שאיתם הם עובדים, לא מעריכים את ההנהלה, או להפך, אוהבים ומאמינים עד כדי כך שהעבודה השתלטה להם על החיים וזה פוגע בבריאותת, במשפחה, בדברים אחרים שרוצים לפנות להם זמן. פגשתי השבוע מנהלת אמיצה שעזבה מקום עבודה שאליו היא מחוברת בכל נימי נפשה דווקא משום שהבינה שהיא זה העבודה והעבודה זה היא, וזה לא טוב לשני הצדדים. ולפעמים צריך לעזוב כי משעמם והפוטנציאל לא ממוצה.

אל מול ה"הולכים מ-" יש ה"הולכים אל", הם אלה שחושבים על שינוי כ"צעד הבא". הם לא מרגישים שהם צריכים לעזוב משהו אלא שהם צריכים להמשיך למשהו אחר. הם יודעים שהגיע הזמן לשינוי כי הם בוחנים כל הזמן את הקריירה שלהם ביחס למטרות ארוכות טווח ויודעים לזהות את העובדה שהם יצאו מהמסלול, או לחלופין אלה אנשים שהחליטו לבחון את עצמם ואת חלומותיהם מחדש ובמקום לקפוץ בלי מחשבה על הדבר הבא הם עצרו קודם לכן כדי להבין היטב לאן הם רוצים ללכת.

גם ה"הולכים אל" צריכים לוודא שהם עושים שינוי מהסיבות הנכונות ולא כי זה ייראה טוב בקורות החיים, למשל. מישהו שלח אותי לראות הרצאה של וורן באפט בפני סטודנטים ב-1998 ובה אמר להם להפסיק לחשוב על קורות החיים ולהתחיל לחשוב על מה שהם רוצים לעשות, כי "לעשות היום את מה שנכון לקורות החיים זה כמו לשמור את הסקס לגיל מבוגר". במילים אחרות, זה שאתם לא מאושרים היום, זה לא אומר שאתם חוסכים אושר כדי שיהיה לכם יותר בעתיד, ואם תתקדמו בשביל הלא נכון, אין סיבה להניח שאחרי העיקול הבא, הקידום הבא, הבוס הבא, תמצאו את הקריירה שלכם. שאלו את עצמכם מדוע אתם עושים את מה שאתם עושים? האם זה בגלל שאתם חייבים? כי מצפים מכם? כי התחלתם ללכת בדרך הזאת ואתם חושבים שמאוחר מדי לרדת ממנה? כי אם הדרך הזו לא מובילה אתכם אל המקום הנכון, או לשום מקום, זה הזמן לעצור ולבדוק מה בכל זאת אפשר לעשות.

לחזור לשיווי המשקל

המקום שאליו אתם צריכים ללכת הוא זה שקורא לכם לעשייה, בלי קשר לתפקיד, למשרה, אפילו להכנסה. אליזבת גילברט, מחברת הספר "לאכול, להתפלל, לאהוב", קוראת לזה המקום שאותו אתם אוהבים יותר מאשר את עצמכם. היא מתארת חוויות של הצלחה גדולה וכישלון גדול כשתי נקודות של "היזרקות מהאמצע", ולמרות שאחת נתפסת כ"טובה" והשנייה כ"רעה", שתיהן בעצם מוציאות אותנו משיווי המשקל באותו אופן. בתהליך החזרה אל שיווי המשקל, אנחנו רוצים לחזור אל מה שקורא לנו - זה יכול להיות יצירתיות, משפחה, המצאה, אמונה, שירות. מה שזה לא יהיה, זה המקום שבו אנחנו מקדישים את כל כולנו בלי קשר לתוצאה, כי לעבוד במקום הזה זו מתנה גדולה.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מסתמן: המרחב האווירי ייפתח כבר ביום חמישי

בניגוד להצהרת שרת התחבורה אמש, בענף מעריכים כי כבר ביום חמישי תחל פתיחה מדורגת של השמיים ● יותר מ־100 אלף ישראלים ממתינים בחו״ל, והחברות נערכות למבצע השבה רחב, אך בקצב מוגבל ותחת מגבלות ביטחוניות

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

יש שיפור, אבל לא מספיק: הערים שמובילות במספר הדירות ללא ממ"דים

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

פטריק דרהי / צילום: Studio Alterego

לאחר התנגדות הרגולטורים: פטריק דרהי מודיע על שני משקיעים בינלאומיים שיצטרפו לעסקת רשת 13

הבעלים של HOT ו-i24News, פטריק דרהי, מודיע על שני משקיעים בינלאומיים בכירים שיצטרפו לעסקה של רשת 13 ● "מדובר בשילוב כוחות עוצמתי של שחקני מפתח בזירה העסקית הבינלאומית", ציין בדבריו ● במקביל להצעת דרהי, קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט עדיין בתמונה

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

באל על מחכים שנתב"ג ייפתח כדי לחלץ - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ דרך טאבה

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

אנשים רצים לחניון תת קרקעי בעת אזעקה בתל אביב / צילום: ap, Leo Correa

נתוני האזעקות מגלים: מה השעה הכי גרועה להיכנס למקלחת?

סטטיסטיקת ההתראות מגלה: השיגורים לישראל מתנקזים ברובם לחלון זמנים של שמונה שעות ● והמקומות השקטים ביותר הם בדרום, למעט אזור אחד מפתיע ● שאלת השעה, מדור חדש

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם מחר?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה מחר ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS

מדינות המפרץ פועלות נגד הזמן במאמץ להדוף את המתקפות של איראן

יש בידי מדינות המפרץ מספר מוגבל של מיירטים להגנה אווירית, לעומת מספר כמעט בלתי מוגבל של כטב"מים איראניים ● המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית