גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנודות פראיות

הכלכלה האמריקאית עם טראמפ כנשיא תיראה כמו אחרי מלחמה גרעינית

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

בואו נעצום עיניים, נמלמל כמה פעמים את המילה "דונלד" ונניח שתי הנחות נועזות: שטראמפ יהיה מנהיג העולם החופשי הבא, ושהעולם החופשי ימשיך להתקיים, כלומר שלא תהיה מלחמה גרעינית עם קוריאה-הצפונית בחודשי כהונתו הראשונים. במצב היפותטי כזה, על-סמך המצע הרעוע שטראמפ פרסם בימי הקמפיין שלו, התשובה היא פחות או יותר כמו אחרי מלחמה גרעינית.

קשה להכחיש שהאיש עשה לביתו. הוא שווה בין 4.5 מיליארד ל-10 מיליארד דולר, תלוי את מי שואלים. השאלה היא, אם הוא יוכל להעשיר גם את אמריקה. באפריל הוא חזה בראיון ל"וושינגטון פוסט", ארמגדון כלכלי לארה"ב. כלומר, מיתון קשה, אבל הוסיף, "אני אוכל לתקן את זה, די מהר". לפי סקרים של CNBC וזוגבי, טראמפ מקבל ציון גבוה יותר מהמתחרה הדמוקרטית שלו, הילארי קלינטון, בנושאי כלכלה.

נבדוק את ההשלכות הכלכליות של עיקרי המצע שלו בכמה נושאים. הוא התחיל את דרכו הססגונית בקריאה ל"רפורמת הגירה". כלומר, הקמת גדר-הפרדה בין מקסיקו לארה"ב ולגירוש 11 מיליון מהגרים לא-חוקיים מארה"ב (כולל עצירת הגירת מוסלמים זניחה למדי).

אחר-כך באו הצעות לרפורמה מקיפה במערכת המס, החלפת "אובאמה-קייר" בביטוח בריאות תחרותי רחב, שינוי הסכמי הסחר בצפון אמריקה ובאגן הפאסיפי ומכסי יבוא של עד 35%. וכל זה תוך שמירה על גירעון סביר, צמיחה כלכלית ואי-נגיעה במדיקייר (הביטוח הרפואי לגמלאים) ובביטוח הלאומי, שני סעיפים תקציביים נכבדים מאוד.

אז מה יקרה אם טראמפ יהפוך לנשיא מספר 45 בארצות-הברית, שנולדה למעשה ב-1789 (עד אז היא הייתה קונפדרציה של מדינות כמעט עצמאיות).

שיטוטינו באינטרנט העלו את אתר סטריט.קום של ג'ים קריימר, שהוא משהו בין טראמפ לפרשן מחונן. האתר מצטט מכוני מחקר שערכו תחשיבים כלכליים מהימנים, בהנחה הנועזת שהקונגרס ייתן לטראמפ לעשות ככל העולה על רוחו.

מדיניות ההגירה: להערכת "פורום הפעולה האמריקאי", מכון מחקר ימני מוושינגטון, גירוש המהגרים הלא-חוקיים יעלה לממשל הפדרלי 400-600 מיליארד דולר. הוא יצמצם את כוח העבודה ב-11 מיליון עובדים (לא רק המהגרים), יפחית את התמ"ג האמריקאי ב-1.6 טריליון דולר (כעשירית מהתמ"ג השנתי), ויידרשו 20 שנה להשלים את המשימות (טראמפ אמר שהוא יבצע זאת בשנה וחצי).

"זה יפגע קשות במשק האמריקאי", אמר נשיא "הפורום" שהיה היועץ הכלכלי לג'ון מקיין המועמד הרפובליקני לנשיאות בבחירות של 2008 (שהפסיד לאובמה). "מהגרים הם מקור אדיר של חיוניות כלכלית". הפגיעה תהיה גם בצידי ההיצע והביקוש. מגזרים שתלויים מאוד בעבודה זולה, כמו חקלאות, ייהרסו, כולל התייקרות חדה של מזון.

מרכזים עירוניים רבים שתלויים במהגרים ייסגרו. דוגמה לכך היא העיירה פוסטוויל באיווה, שרשות ההגירה והמכס פשטה בה על בית-מטבחיים, שהעסיק 389 עובדים זרים לא-חוקיים ב-2008. הפשיטה גרמה לעזיבת 1,000 מהגרים, והרסה את הכלכלה המקומית.

בקיצור, מזל שרפורמת ההגירה של טראמפ לא ניתנת לביצוע, אבל אפשר לסמוך עליו שהוא ינסה ככל יכולתו. הרי זהו הרזון ד'אטרה, סיבת הקיום שלו.

מסים: לקצץ לכולם, ומה עם הגירעון? מדיניות המס של טראמפ, שהוא חשף כבר בספטמבר אשתקד, היא מפורטת ומגובשת. במהות, מדובר על קיצוץ מס לכולם - יחידים, חברות ועסקים. השורה התחתונה היא תקרת מס העסקים והחברות, 15%, כמעט כמו אירלנד (12%). יש רק בעיה אחת: הקיצוצים יפחיתו במידה אדירה את הכנסות האוצר הפדרלי, והגירעון ימריא בוודאות.

"מכון המסים", ארגון מחקר לא-מפלגתי, חישב שהקיצוצים של טראמפ יחתכו את המסים ב-12 טריליון דולר בעשר שנים. הם יובילו לצמיחה של 11% בתמ"ג, לשכר גבוה ב-6.5%, ולעוד 5.3 מיליון מקומות עבודה. אבל הכנסות האוצר יפחתו ב-10.14 טריליון דולר, גם אחרי הגידול במספר העובדים וברווחי החברות.

כלומר, קיצוצי המס ייצרו צמיחה כלכלית מהירה וכלכלה גדולה יותר, כל עוד מתעלמים מהגירעון הפדרלי ומהחוב הלאומי. טראמפ הבטיח לקצץ גם בהוצאות הממשל, אך לא פירט איך. הוא התחייב לשמור על הביטוח הלאומי ומדיקייר, שתי התוכניות היקרות ביותר בתקציב הפדרלי. מול גירעונות אדירים, הנושים יתחילו לדרוש ריביות גבוהות יותר על אג"ח האוצר, והשווקים יתמלאו חלחלה. משקיעים זרים יברחו משוקי ההון בארה"ב, כפי שהם ברחו מיוון. במצב כזה, גם הצמיחה המואצת תתנדף.

רפורמת הביטוח הרפואי: בשנת 2000 פרסם טראמפ את הספר "אמריקה שמגיעה לנו", שבו הילל ביטוח רפואי אוניברסלי, שהוא אידיאולוגיה מאוד לא-רפובליקנית. גם בקמפיין הנוכחי שלו טראמפ הבטיח "לדאוג לכולם". אבל במרץ השנה הוא פרסם תוכנית מאכזבת מבחינה זו, שקוראת לביטול אובאמה-קייר. כלומר, ביטול היכולת של חסרי ביטוח לרכוש ביטוח מסובסד, ומנגד לאפשר רכישת ביטוח בריאות במדינה אחרת ממדינת המגורים. סעיף יוצא דופן אחד יתיר לאזרחים לרכוש תרופות של יצרניות אמריקאיות בחו"ל.

"זה נראה לי כתערובת של רעיונות רפובליקניים בעיקר, בתוספת כמה הצעות מוזרות", אמר פרופסור למדיניות בריאות ולניהול מאוניברסיטת מינסוטה. "אני לא חושב שההצעות שלו מתבססות על ניתוח כלכלי, אלא על תיעוב פופוליסטי של חברות ביטוחי הבריאות".

בסוף פברואר, בעימות רפובליקני בטלוויזיה התמקד טראמפ בתוכנית ביטול הגבולות בין המדינות ברכישת ביטוחי בריאות. "זה יביא תחרות. במקום חברת ביטוח שתכסה את ניו-יורק או טקסס, יהיו הרבה חברות מתחרות. זה יהיה דבר נהדר". מומחים אומרים, שהתוספת המשוערת של המבוטחים כתוצאה מכך תהיה קטנה מדי, 7 מיליון מתוך כ-50 מיליון אמריקאים לא-מבוטחים.

הסכמי הסחר: טראמפ מגדיר את עצמו כאיש סחר חופשי, אבל הוא לא אוהב את ההסכמים שעליהם חתמה ארה"ב, כמו נאפט"א (ההסכם הצפון-אמריקאי) והשותפות הטראנס-פסיפית. הוא מבטיח לשאת ולתת עם הסכמים עדיפים לארה"ב. לכאורה, לטראמפ יש ניסיון עסקי שלא היה לנשיאי ארה"ב עד כה. הבעיה היא, שההשלכות עלולות להיות פחות מאידיאליות.

סין: סין היא אחד הנושאים האהובים עליו. טראמפ מציע לדון עם הסינים, ולשכנע אותם לא להנמיך באופן מלאכותי את המטבע שלהם. כשסין מפחתת את היואן, המוצרים שלה זולים יותר, אומרים אקדמאים. אבל המשרות שטראמפ רוצה להחזיר לארה"ב הן המשרות של אתמול, לא של העתיד.

אבל טראמפ בשלו. בנובמבר הוא פרסם את עיקרי רפורמת הסחר שלו עם סין. ראשית, הוא יכריז שהיא "מניפולטורית של מטבע". אחר-כך הוא יאלץ אותה לכבד חוקי קניין רוחני ו"לסיים את הסובסידיות הלא-חוקיות ליצוא, ואת תקני העבודה והסביבה הרופפים שלה". כך יוכלו היצרנים האמריקאים להתמודד איתה בדרך הוגנת.

רעיונות מקוריים נוספים הם מכס של 35% על מכוניות שמיוצרות במקסיקו. ייתכן שמהלך כזה יוסיף כמה משרות בדטרויט, אך סביר יותר שהוא ייקר את כלי-הרכב לצרכן האמריקאי.

לסיכום: מה שטוב לכותרות ולאיצטדיונים מלאי תומכים מריעים, עלול להפוך לתנודות פראיות בכלכלה העולמית ובשוקי ההון. למרבה המזל, חלק גדול מהסיסמאות של דונלד פשוט לא ישימות, אבל חוסר המזל הוא, שכוחן של מילים בעולם המודרני הוא אדיר בפני עצמו. האם הנשיא טראמפ יהפוך למנהיג שקול? לא היינו מהמרים על כך. האיש מסוכן מדי, עוד לפני קוריאה-הצפונית, רוסיה וסין, אבל לך תגיד את זה למעריציו. נכון, הילארי קלינטון לא מצטיירת כמנהיגה גדולה של העולם החופשי והכלכלי, אבל לכל הפחות היא צפויה. היינו מחזירים את טראמפ לתחום שבו יכולותיו אינן מוטלות בספק, הטחת עלבונות בנשים חפות מפשע, אבל הבוחר האמריקאי הוא חיה לא צפויה בעצמה.

עוד כתבות

קית' גיל, התחיל את הסאגה, פעמיים / צילום: ap

האם "רורינג קיטי" הוא וורן באפט של האינטרנט?

הערכות השווי הגבוהות באופן אבסורדי של גיימסטופ לפני העליות השבוע מצביעות על כך שלתת-תרבויות מקוונות עשויות להיות השפעה קבועה על השוק

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

התעלומה נפתרה - זו ההשקעה הסודית של וורן באפט

כשישה חודשים נשמרה ההשקעה הזאת של באפט בסוד ● אך דיווח ההחזקות הרבעוני של ברקשייר הת'וואיי חשף ש-Chubb היא החברה בה רכש באפט מניות בשווי של כ-6.6 מיליארד דולר ● בנוסף מכרה ברקשייר הת'וואיי את כל מניותיה ב-HP ומניות של אפל

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מאותת שוב לבנקים - שמרו על דיבידנד מצומצם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי שלח מכתב לראשי המערכת הבנקאית לקראת פרסום דוחות הרבעון הראשון של השנה שיחלו בשבוע הבא ● "המצב הגאופוליטי הנוכחי מחייב המשך בחינה שמרנית ומושכלת של תכנון ההון, של מדיניות חלוקת הדיבידנדים ושל ביצוע הרכישות העצמיות", הוא כתב ● מכתב דומה נשלח גם ברבעון הקודם

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה על רקע ההסלמה הביטחונית; תשואות האג"ח זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-1.6% ● מנכ"ל נייס, ברק עילם פורש מתפקידו, החברה פרסמה תחזית פושרת להמשך השנה ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה, ישנן עוד חברות נדל"ן בדרך לבורסה ● הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה

חמוש ניסה להצית בית כנסת בעיר רואן שבצרפת, כוחות ביטחון במקום נטרלו אותו ● בשעת בוקר מוקדמת: שורת אזעקות על חדירת כלי טיס עוינים וירי רקטות הופעלו בנהריה והסביבה, צה"ל: בוצע לפחות יירוט אחד • שר ההגנה של ארה"ב אוסטין לשר הביטחון גלנט: יש להגן על אזרחים לפני כל מבצע ברפיח • בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל • עדכונים בולטים

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

מתקן טעינה לרכבים חשמליים / צילום: רפי דלויה

בעלי רכב חשמלי? אתם נמצאים על הכביש יותר מהממוצע

על פי סקר הלמ"ס בקרב בעלי כלי רכב חשמליים, הנסועה בהם גבוהה מאשר ברכבי בנזין ● עוד עולה מהסקר כי עיקר הטעינה מתבצעת בעמדות פרטיות ויש מחסור בזמינות של עמדות ציבוריות

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

פרויקט בנתניה של עמרם אברהם. גיוס של 200 מיליון שקל לפי שווי שוק של מיליארד שקל / הדמיה: Viewpoint

עוד הנפקות בדרך? אלה חברות הנדל"ן שהשוק מעריך שייכנסו בקרוב לבורסה

עוד ועוד סימנים מצביעים על כך ש"גל" הנפקות של חברות פרטיות עומד להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, בעיקר בתחום המגורים ● "למרות התקופה הקטסטרופלית שבה אנחנו נמצאים, אנשים מסתכלים קדימה ורואים הזדמנות עסקית"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת