גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטבות המס של טבע ב-2013-2012: 6.4 מיליארד שקל

כך עולה מנתוני רשות המסים שהועברו ל"גלובס" ■ סך הטבות המס שקיבלה טבע ב-8 שנים - כ-18.2 מיליארד שקל ■ פרשנות: זו לא טבע, זו השיטה

ארז ויגודמן - מנכ"ל ונשיא טבע / צילום: תמר מצפי
ארז ויגודמן - מנכ"ל ונשיא טבע / צילום: תמר מצפי

הטבות המס לחברת התרופות טבע  הגיעו בשנת 2013 ל-3.2 מיליארד שקל, בדומה לשנת 2012 - כך עולה מנתוני רשות המסים שהועברו לידי "גלובס", בהתאם לפסיקת בית המשפט ולחוק חופש המידע. הנתונים מאשרים למעשה פרסומים של "גלובס" בעבר, ומדובר בהטבה הגדולה ביותר שקיבלה חברה יחידה בישראל מאז ומעולם.

המשמעות היא שטבע נהנתה בפועל באותן שנים ממס בשיעור 0%, לפחות בכל הנוגע למפעל הקופקסון, התרופה לטרשת נפוצה של טבע, האחראית על חלק משמעותי מרווחיה. הקופקסון מניבה רווחיות תפעולית של יותר מ-3 מיליארד דולר בשנים האחרונות, ולמעשה כולה הייתה פטורה לחלוטין ממס עד שנת 2013.

כזכור, הטבות המס שניתנו לחברות הגדולות בין 2006 ל-2011 נחשפו ביולי 2013 בעקבות עתירת "גלובס" לבית המשפט. העיתון דרש למסור לידיו את נתוני הטבות המס של החברות המוטבות לפי חוק עידוד השקעות הון, לאחר שמשרד האוצר ורשות המסים סירבו לעשות כן בטענה של חיסיון על-פי פקודת מס הכנסה.

שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ד"ר מיכל אגמון-גונן, קיבלה את עתירת "גלובס" בעניין וחייבה את רשות המסים ומשרד האוצר לחשוף את הטבות המס באופן גורף, כולל הטבות המס לחברות פרטיות. רשות המסים הסכימה לפרסם את ההטבות של החברות הציבוריות בלבד ועתרה לבית המשפט העליון בנוגע לחברות הפרטיות. העליון קיבל את עמדתה של רשות המסים בעניין, והטבות המס של החברות הפרטיות נותרו חסויות.

מהנתונים שנמסרו אז עלה שטבע קיבלה במשך 6 שנים (2006-2011) הטבות מס חסרות תקדים בהיקף של 11.8 מיליארד שקל, ועתה, עם חשיפת ההטבות היום לשנת 2013 ולשנת 2012, הסכום הכולל של הטבות המס עומד על כ-18.2 מיליארד שקל במשך 8 שנים.

חשוב להדגיש כי סגירת השומות, כלומר חיובי המס או הטבות המס, מתבצעת בדרך-כלל לפחות כשנה מיום הדיווח הרשמי של הדוחות הכספיים לבורסה במקרה של חברות ציבוריות. יתר על כן, קיים פער משמעותי בין מה שמצהירה החברה בדוח לבורסה לבין מה שדורשת רשות המסים, בין היתר גם בגלל שהחבות במס של החברה בדוח לבורסה מבוססת על כללי חשבונאות שונים מאלה שחלים בדוח המתואם לצורכי מס. כלומר, בפועל יש פער בין השומה הסופית לדיווח הרשמי לבורסה.

טבע גורפת מדי שנה כ-40% מסך הטבות המס לפי חוק עידוד השקעות הון, שעלו באופן דרמטי בשנים האחרונות. מקור ה"אינפלציה" בהטבות המס בכלל ולטבע בפרט הוא בתיקונים לחוק עידוד השקעות הון שנעשו ב-2005 ואפשרו בפועל לחברה יצואנית כמו טבע לשלם שיעורי מס אפסיים בלי שום תקרה, בלי שום הגבלה ובלי שום התייחסות להיבטים אחרים כמו תעסוקת עובדים, אלא רק על-פי קריטריון היצוא (25% ומעלה מההכנסות לשוקי יצוא גדולים).

במסגרת התיקונים לחוק נקבע בין היתר "המסלול הירוק", המאפשר לחברות לקבל הטבות מס בלי לבקש אישור מקדמי ממרכז ההשקעות, כפי שהיה נהוג עד אז (כלומר, הבדיקה למעשה מתבצעת בדיעבד, עם קבלת השומות). באותה עת גם נקבע בחוק "המסלול האסטרטגי", שממנו נהנתה טבע (עד 2013), עם שיעור מס של 0%.

עם זאת, חייבים להדגיש כי מאז עבר החוק נוספו תיקוני חקיקה נוספים, ושיעורי המס עלו לרמה של 9% למפעל הנמצא בפריפריה ו-16% למפעל במרכז. כל זה לא מביא בחשבון כמובן הפסדים חשבונאיים להעברה שעשויים לקזז את הרווחיות השוטפת ולהוריד בפועל את שיעורי המס המשוקללים - ככל הנראה זה מה שקרה בטבע בשנת 2014 (זה מה שמסביר את "ההיעלמות" של טבע מרשימת המוטבות בשנה הזאת, אף שתרופת הקופקסון ממשיכה להניב רווחיות תפעולית אדירה. ההערכות הן כי טבע קיזזה את רווחיה בהפסדים להעברה, וכך לא שילמה בפועל מס בשנה הזאת. כשאין רווח, הרי אין הטבת מס).

מוטבת בולטת נוספת היא כימיקלים לישראל, שקיבלה בשנתיים האחרונות הטבות מס בסך של כ-830 מיליון שקל. כימיקלים לישראל אמנם הוחרגה מהחוק לעידוד השקעות הון, אך היא עדיין ממשיכה ליהנות מהמסלולים הישנים. בסך-הכול קיבלה כימיקלים לישראל הטבות מס של כ-3.1 מיליארד שקל בתוך 8 שנים.

גם צ'ק פוינט נהנית מהטבות מס של מאות מיליוני שקלים בשנה, אך חשוב להדגיש כי צ'ק פוינט מעולם לא שילמה אפס אחוז מס, והיא תורמת לקופת המדינה מאות מיליונים מדי שנה במס.

התרומה למשק שווה את ההטבה?

בעקבות חשיפת "גלובס" את נתוני הטבות המס של התאגידים הגדולים והביקורת הנוקבת שנמתחה עליהן, הוקמה באוצר ועדה בראשות המנכ"לית לשעבר יעל אנדורן, שמטרתה לבחון את ההטבות מכוח חוק עידוד השקעות הון. אף שהוועדה סיימה את דיוניה לפני כניסת כחלון למשרד האוצר, מסקנותיה מעולם לא עלו לדיון כלשהו ולא פורסמו באופן רשמי.

עם זאת, דוח שמשרד האוצר עומד לפרסם מפקפק ביעילות של ההטבות הללו. הדוח עומד לקבוע כי מחצית מהחברות זכו להטבת מס מצטברת של פחות מ-1% מסך הטבות המס, ותשעת העשירונים הנמוכים נטלו יחד פחות מ-9% מסך ההטבות. מנגד, ארבע החברות הגדולות זכו ל-65% מסך ההטבות, וההערכות הן כי טבע בלבד גרפה כאמור כ-40% מההטבות.

הדוח עומד לקבוע גם כי סך תקבולי המס (מס חברות וניכויי מס משכר העובדים) מחברות שקיבלו הטבות מס בשנת 2013 היה גבוה בכ-30% בהשוואה להטבות המס שלהן זכו באותה שנה (כלומר, אפשר לומר שיש תמורה למדינה בעד הטבות המס). אבל בקרב ארבע החברות המוטבות הגדולות (ובהן טבע), סך תקבולי המס מהן נמוך בכ-60% מהטבות המס שבהן זכו. כלומר, הערך המוסף שהן יוצרות באמצעות העסקת עובדים וגביית מס עליהם "לא שווה" את הטבת המס. החברות הגדולות טוענות, כפי שנראה בהמשך, כי יש ערך מוסף אחר, בדמות מעגלי תעסוקה נוספים (קבלנים חיצוניים).

בעבר חשף "גלובס" כי במסגרת דיוני הוועדה הופיעו נציגי טבע בפני חבריה והציגו שלל נתונים הממחישים את הערך המוסף של טבע למשק הישראלי כתוצאה מהטבות המס. לתפיסתה של החברה, במבנה החוק החדש, הצלחת החברה היא רווח ציבורי גדול וגידול בהכנסות לקופת המדינה (הכוונה היא לרווחים עקיפים). אחד הנימוקים הבולטים בזכות הטבות המס הענקיות הוא התרומה לתעסוקה והגידול במספר העובדים.

מנתוני טבע, כפי שמופיעים גם בדוחות הכספיים, עולה כי מספר עובדיה בישראל גדל בעשור האחרון ביותר מ-3,000 עובדים. בסך-הכול מעסיקה טבע יותר מכ-7,000 עובדים בישראל, כ-30% מהם בפריפריה. עם זאת, ב-3 השנים האחרונות שבהן שברו הטבות המס של החברה שיאים חדשים, מצבת העובדים נותרה יציבה, וב-3 השנים האחרונות האחרונות היא אף קטנה בישראל בכ-400 עובדים.

טבע הדגישה בעבר כי היא קשורה גם עם ספקים וקבלנים המעסיקים יותר מ-40 אלף עובדים בישראל, שהיא ייצאה ב-140 מיליארד דולר בעשור האחרון, ויש לה תרומה חשובה לנתוני הצמיחה במשק, כי יצוא התרופות מהווה כ-15% מסך היצוא התעשייתי הישראלי, ללא יהלומים. בנוסף, בטבע אומרים כי החברה השקיעה 15 מיליארד שקל במו"פ ובקידום חדשנות טכנולוגית בישראל, והיא אחד הגורמים המניעים קיום תעשייה ביוטכנולוגית בארץ.

נציגי טבע חשפו בפני חברי הוועדה גם את פילוח מספר העובדים לפי השכלתם וכמו כן את העובדה ש-85% מעובדי החברה מרוויחים יותר מהשכר הממוצע במשק, העומד על קרוב ל-10,000 שקל ברוטו בחודש (ראו טבלה).

כמו כן הציגה טבע את עלויות הייצור ברחבי העולם, אם כי גם לפי מקורות בחברה עלויות הייצור הנמוכות בהודו אינן רלוונטיות לייצור תרופות קצת יותר מורכבות אלא רק לטבליות פשוטות. עוד פירטה טבע לוועדה את הדילמה שלה בשאלה היכן "ישכון" הרווח שלה בעתיד, אולי רמז לכוונותיה במקרה של שינוי נוסף בחוק לעידוד השקעות הון.

טבע מסכימה אמנם שלמען הבטחת האינטרס הציבורי יש להקים מנגנון בקרה של עמידה בקריטריונים - לא רק בכניסה לקבלת ההטבות אלא גם לאורך תקופת מתן ההטבות, אך מדגישה כי יש להתאים את החוק למציאות המשתנה ולייסד מנגנון שיאפשר רענון ועדכון של החוק והתמודדות עם התחרות הגלובלית.

מחברת טבע נמסר: "טבע שילמה ומשלמת מסים על-פי דין. הטבות המס שטבע קיבלה היו ועודן במסגרת חוק עידוד השקעות הון שחל על כל חברה במשק שעונה לקריטריונים. שיעור המס מכוח חוק עידוד השקעות הון עודכן ב-2014 ועומד כיום על 9%, ועל כן מגדיל באופן משמעותי את שיעור המס החל על הכנסות החברה הנובעות מחוק זה. בגין שאר הכנסות החברה משלמת טבע מס חברות מלא.

"נציין כי התרומה השנתית הכוללת של טבע לתוצר הלאומי הגולמי של ישראל גדולה לאין שיעור, והיא מסתכמת ב-15 מיליארד שקל בשנה - כ-1.5% מהתמ"ג של מדינת ישראל כולה. בכלל זה גלומות הכנסות המדינה ממסים ישירים, מס על חלוקת רווחים, מס על תמלוגים שמשלמים נותני הידע הישראלים, מס המשולם על-ידי ספקים וקבלני משנה התומכים בפעילות טבע בישראל ובעולם ומס המנוכה במקור על תשלומי דיבידנד לבעלי המניות". 

מחברת כיל נמסר: "בשנים המדוברות (2014-2012) כיל השקיעה כ-4.5 מיליארד שקל בישראל - יותר מפי חמישה מהטבות המס שהיא קיבלה, ובכך תרמה משמעותית לתעסוקה, לצמיחה, ליצוא ולכלכלה בנגב ובישראל בכלל. למרות שכיל מימשה הלכה למעשה את מטרות החוק, החליטה ממשלת ישראל להחריג את כיל מהחוק לעידוד השקעות הון, וכתוצאה מכך כיל מפסיקה בהדרגה ליהנות מחוק זה, עד כדי ביטול כל ההטבות הרלוונטיות בשנים 2017-2018". 

 הטבות

הנתונים שהציגה טבע

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב