גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיירים סרבנים בפרויקט ביהוד: "היזם מציע דירה קטנה מהנוכחית"

בעלי 3 דירות בפרויקט של חברת אשדר ביהוד-מונוסון נתבעו ע"י יתר בעלי הדירות המפונות בשל סירובם לחתום על הסכם פינוי-בינוי

הבניינים הישנים והמגדלים החדשים. “19 מטר פחות” / צילום: תמר מצפי
הבניינים הישנים והמגדלים החדשים. “19 מטר פחות” / צילום: תמר מצפי

מחלוקת בין דיירים סרבנים ליזם מעכבת את המשך מימוש פרויקט הפינוי-בינוי שכבר קם בחלקו ברחוב התמר ביהוד-מונוסון. לאחרונה הגישו בעלי 21 דירות במתחם המיועד לפרויקט פינוי-בינוי תביעה בסך 5.4 מיליון שקל לבית המשפט המחוזי מרכז בלוד נגד דיירים סרבנים בבניין, לאחר שלטענתם הדיירים הסרבנים מכשילים את המשך מימוש הפרויקט.

מנגד, הדיירים הסרבנים טוענים כי הם מעוניינים בפרויקט, אך הם מתבקשים לחתום על הסכם לא סביר, שבו מוצעת להם דירה חדשה הקטנה ב-19 מ"ר מדירתם הנוכחית.

מדובר במתחם שבו 200 דירות בבנייני רכבת ישנים שהוכרז בשנת 2007 כמיועד לפינוי-בינוי, ואף אושרה בו תוכנית שיזמה חברת אשדר להריסת הבניינים הישנים ולהקמת 620 דירות חדשות במגדלים חדשים. עד למועד הגשת התביעה התקבלו היתרים להקמת 5 מגדלים הכוללים 310 דירות חדשות, 100 מתוכן עבור הדיירים המפונים שחלקם כבר אכלסו את דירותיהם.

הקמת שני מגדלים חדשים מתעכבת בשל סירובם של נתבעים ברחוב התמר 10, 12 ו-14 לחתום על הסכם פינוי-בינוי עם חברת אשדר, שעליו חתמו יתר בעלי הדירות. 21 בעלי דירות מתוך 24 דירות בבניינים חתמו, ו-3 בעלי דירות מסרבים לחתום על ההסכם.

בתביעה שהגישו יתר הדיירים נגד הדיירים הסרבנים צוין כי ההסכם עליו חתמו היה אחיד, וכי התמורה לדיירים נשענת על מפתח ברור של דירות 4 חדרים בשטח שלא יפחת מ-102 מ"ר, ודירות 5 חדרים בשטח שלא יפחת מ-118 מ"ר. עוד נקבעה "נוסחת חציון", לפיה בעל דירה בשטח נמוך מחציון של 103 מ"ר יקבל דירת בת 4 חדרים בשטח של 102 מ"ר, ודייר בעל דירה ששטחה גבוה משטח החציון יקבל דירה ששטחה 118 מ"ר.

"סירוב לא מוצדק"

לטענת הדיירים התובעים, הנתבעים הסתייגו מהתמורה המגיעה להם, ולמרות פגישות רבות שהתקיימו עמם בנושא, לא הושגו תוצאות.

עוד לטענת התובעים, עיקרון השוויון היחסי והשקיפות חלים על כל בעלי הזכויות בבניינים ש-197 מהם חתמו על הסכם על-פי הנוסחאות המוסכמות, ואין להחריג את הנתבעים מעקרונות אלה.

התובעים טוענים כי הנתבעים מחזיקים אותם כ"בני-ערובה" ומסבים להם נזקים המתבטאים בהפסד תוספת השווי לדירה החדשה שהיו אמורים לקבל בפרויקט חלף דירתם הנוכחית. לטענתם, שווי הדירות הקיימות מסתכם ב-27 מיליון שקל, ושווי הדירות החדשות נאמד ב-40 מיליון שקל. מכאן שהנזק לבעלי הדירות שחתמו על ההסכם עם אשדר נאמד ב-13 מיליון שקל. בשלב זה, כאמור, הם תובעים 5.4 מיליון שקל.

"מהלך כוחני שאשדר מאחוריו"

בכתב ההגנה שהגישו בעלי אחת הדירות המסרבים לחתום על ההסכם באמצעות עו"ד טל בננסון, טענו הנתבעים כי הם רוצים במימוש פרויקט פינוי-בינוי במתחם, ובתנאי שתינתן להם תמורה כלכלית שוויונית וסבירה בנסיבותיהם האישיות, ויינתנו להם בטוחות הולמות.

עוד טוענים הנתבעים כי למרות שמדובר בתביעה שהגישו הדיירים, בפועל מדובר "במהלך כוחני מאחוריו עומדת חברת אשדר היזמית של הפרויקט".

לטענתם, התביעה הוגשה בחוסר תום-לב, מאחר שבבעלותם דירה גדולה מיתר הדירות, הכוללת 125 מ"ר ועוד מרפסת ומחסן ובסך-הכול 137 מ"ר.

עוד הם טוענים כי נוסחת התמורה שניסחה אשדר עם עו"ד ליאור עמידור המייצג את הדיירים, מביאה לתוצאות אבסורדיות לפיה חלוקת התמורה בין בעלי הדירות אינה סבירה ושוויונית כלפיהם, מאחר שאין בה התאמה לנתוני הדירה שלהם.

עוד לטענתם, עו"ד עמידור אמר באחת הישיבות כי בעת גיבוש הנוסחה לא היה ידוע שיש דירות בשטח של הנתבעים, וכי מקור הנוסחה בטעות.

"בפועל דירת הנתבעים גדולה מדירות רוב הדיירים להם דירות קטנות יותר משמעותית בפערים שבין 25%-50% והגיעו להסדר כי יקבלו דירות תמורה גדולות יותר (תוספת של 15-22 מ"ר) תוך פגיעה בנתבעים ועל חשבונם, כאשר בפועל הנתבעים אמורים לקבל דירה שהינה אף קטנה מדירתם הנוכחית", כותבים הנתבעים.

לטענתם, מדובר במצב בלתי סביר, בין היתר בשל העובדה שההסכם אינו תואם גם את תקן 21 שאושר בדצמבר 2012, שנועד לבחון כדאיות עסקאות פינוי-בינוי וקבע כי התמורה המקובלת היא תוספת שטח של 25 מ"ר לדירה קיימת.

לטענתם, סירובם לחתום על ההסכם הוא סביר. "הנתבעים אינם מבקשים תמורה עודפת חלף חתימתם, אלא מבקשים תמורה כלכלית שוויונית לתמורה שהוענקה ליתר הדיירים בפרויקט".

ממשרד עמידור נמסר בתגובה לטענת הנתבעים: "מדובר בעזות-מצח להעלות טענות אלה בשנת 2016, לאחר שההסכמים גובשו בתחילת שנות ה-2000, ותוכנם היה ידוע לכל הדיירים. בפרויקט החדש ישנם שני טיפוסי דירות בלבד - 4 ו-5 חדרים שהוקצו לדיירים המפונים לפי מפתח מוסכם, והטענה כי דירות הנתבעים הן הדירות הגדולות היחידות בבניינים היא טענה מופרכת, מאחר שישנן במתחם לפחות 10 דירות גדולות כמו אלה של הנתבעים ואף יותר, שבעליהן חתמו על ההסכם ואף כבר קיבלו את הדירות החדשות ומכרו אותן ברווח נאה.

"כך או כך, בשום מקרה אף דייר לא יקבל דירה קטנה מהשטח שיש לו כיום, גם בהשוואה של השטח בטופס הארנונה היום לבין השטח בטופס הארנונה של הדירה החדשה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?