גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל תנובה: "בתקופת המחאה מנהלים הרגישו לא נוח לעמוד ברמזור"

מנכ"ל שטראוס, ציון בלס,  בכנס המזון השנתי: "מזון זה דבר אמוציונלי, וכשזה דבר אמוציונלי יש משבר אמון. מפה ועד להגיד שאנחנו מאפיה או אוסף של רמאים יש מרחק גדול"

אייל מליס / צילום: תמר מצפי
אייל מליס / צילום: תמר מצפי

כנס המזון השנתי, שנושאו היה מזון בעידן החדש, עסק לא מעט בנושא החם בכותרות המזון. אחרי שבתחילת החודש הפתיע משרד הבריאות את תעשיית המזון עם קמפיין ציני נגד צריכת חטיפים, היה הרבה פחות דגש על המחיר של קוטג' ומילקי, ויותר על סוכר, נתרן ובריאות.

היום (ב'), בפאנל שעסק באתגרי תעשיית המזון בישראל הודה מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, כי הקמפיין, שהציע להתפנק בפירות ובירקות במקום בחטיפים ובמזון מעובד, יירד מוקדם מהמתוכנן. עם זאת, הוא הוסיף כי לא הופעל לחץ עליו או על שר הבריאות, יעקב ליצמן, להפסיק את הקמפיין.

"העלינו את הקמפיין כי נדרש שינוי עמוק לאור נתוני ההשמנה והמחלות המתלוות לכך. תעשיית המזון היא לא תעשיית טבק", הוסיף בר סימן טוב, "זו תעשייה שצריכה להישאר, אבל אנחנו רוצים שהמזון יהיה בריא יותר משמעותית".

ומדוע הקמפיין נעלם כל-כך מהר? "אני מרגיש שיש נכונות של התעשייה לבצע שינוי, ואנחנו רוצים למצות את האפשרות הזאת. אפשר לצאת למלחמות ואפשר לנצח בהן, אבל אנחנו רוצים לראות מהלך שמשנה מתוך המקום שלנו כרגולטור יחד עם התעשייה".

עם זאת, הוא הוסיף כי "יש אחריות גם לממשלה ולתעשייה, וכל זה לא גורע מהאחריות של הפרט. הצרכן עושה את ההחלטות שלו. הבחירות שלנו הן לא באמת בחירות שלנו. אלא זה דברים שהרגילו אותנו אליהם במשך השנים. אנחנו משועבדים לטעמים ולסביבה שלנו, ואת זה מערכתית חייבים לשנות - ואפשר. המשימה היא לגמול את החך של הציבור מרמות סוכר ומלח, לתת לציבור יותר מידע ולגרום לחברות להרגיש לא נוח עם רמות הסוכר והנתרן שהן מייצרות.

"אני לא מתנצל על הקמפיין, ואני לא רואה בחברות אויב. המטרה היא שאנחנו, הרגולטור, והם, היצרנים, נוביל יחד שינוי שהוא הרבה יותר מלהפחית 25% נתרן במוצר אחד או שניים. לכן המקום של הרגולטור - להחיל תהליך על כל התעשייה - לא יכול להיות שיהיה מישהו אחד שמפחית ואחר שלא עושה כלום, או שיהיו קווי מוצרים שלא ייעשה בהם שינוי".

"פגישה לא סודית ולא לילית"

במשרד הבריאות אמנם לא רצו מלחמה, אבל הם הפתיעו את התעשייה עם קמפיין נועז למדי. ציון בלס, מנכ"ל שטראוס ישראל, סיפר על תחושותיו כשנחשף לקמפיין: "זה לא היה נוח ולא נעים. אחרי כל התהליכים שביצענו בסוגיית הסוכר והמלח, לבוא ערב אחד ולראות את הקמפיין זו תחושה לא נעימה. לא ידעתי שיש קמפיין כזה".

"אין לי טענות לבר סימן טוב", הוסיף בלס. "כל אחד עושה את תפקידו. שמחתי לשמוע שהוא חושב שצריך לשלב זרועות. מבחינתנו הפתרונות הם טכנולוגיים ושיווקיים, והם מאוד מורכבים. יש לנו אחריות לא מבוטלת ומשמעותית למה שאוכל הציבור בישראל, ובכל בוקר כשאנחנו באים לעבודה, אנחנו שואפים שעם ישראל יאכל אוכל יותר בריא. בחלק מהמקומות זה הפחתות רכיבים וחינוך החך. אף אחד לא מנסה לזרוק את האחריות על מישהו אחר. זה מסע שצריך לעשות אותו, והאחריות היא שלנו".

על פוסט המילקי, שעסק במחיר המילקי בברלין והצית מיני מחאה בספטמבר 2014, הוא אמר כי "יש מציאות חדשה בדרך התקשורת בין אנשים, איך מפוסט שעולה בקצה אחד של העולם נהיה בלגן בקצה השני שלו. וזה קורה לא רק במזון ובמילקי. אני חושב שלא צריך לקטר, אלא צריך להבין שזו המציאות, ושצריך לפעול לאורה. מבחינתי אנחנו הולכים עם מצפון שקט בסוף היום הביתה שאנחנו עושים עבודה טובה".

בשבוע שבו הקמפיין עלה לכותרות פורסם כי בכירי תעשיית המזון קיימו פגישה לילית, שעוררה אסוציאציות לאווירת מאפיה. בלס מגדיר את התיאורים הללו כ"עוול שנעשה לנו. הפגישה נקבעה ימים רבים מראש, היא לא סודית ולא לילית. לשם העניין הזה קיים איגוד מזון, שהתכנס מתוך תפיסת עולם. אג'נדת הבריאות היא לא טרנד, ואנחנו עוסקים בזה שנים רבות. סוגיית הבריאות היא הרבה יותר רצינית מהכותרת הזו. אנחנו באמת רוצים לעשות מזון יותר בריא ומזין, ואף אחד מאיתנו הוא לא איש מאפיה.

"מזון זה דבר אמוציונלי. לטוב ולרע", הסביר בלס. "וכשזה דבר אמוציונלי, יש משבר אמון. ב-2011 היה משבר אמון שהתפתח גם אחרי זה. מפה ועד להגיד שאנחנו 'מאפיה' או 'אוסף של רמאים' יש מרחק גדול. חווינו בתעשייה את משבר האמון, ואנחנו במסע שבו עושים שני צעדים קדימה, ואז כותרת בעיתון מחזירה אותך אחורה".

"הצרכנים נוכחים היום בכל דיון"

מנכ"ל תנובה, אייל מליס, התייחס להשלכות המחאה, שהחברה והקוטג' בפרט עמדו במרכזה. "המחאה הייתה כואבת וקשה. אני זוכר תקופות שבה המנהלים בתנובה הרגישו לא נוח לעמוד ברמזור ולקבל קריאות ברחוב. אני לא עוסק בבכי ובנהי. המחאה החברתית גרמה לכולנו לחשוב אחרת. לא רק לתנובה, אלא לכלל המשק ולכלל העסקים. אני לא חושב שרודפים אחרינו, אלא שהצרכן היום יותר רגיש, ואנחנו צריכים לעקוב אחר הדברים האלה. אפשר לומר שהצרכנים נוכחים היום בכל דיון שמתקיים בחברה בעוצמות הרבה יותר גדולות מאשר בעבר.

"לפני 4 שנים קיבלנו החלטה לא פשוטה לאמץ את תוכנית המצפן התזונתי במטרה להפחית את כמות הסוכר והמלח במוצרים. הצרכנים מחפשים יותר ביטחון, ואנחנו צריכים להגיע בחזרה לאמון שלהם דרך פתרונות נכונים בשדה של תזונה נכונה ובריאה, בטח במוצרים בסיסיים. המותג שלנו היה הנאהב ביותר, ואנחנו פועלים להחזיר אותו ללב של הצרכנים".

חנה רדו, המשנה ליו"ר מקאן תל-אביב ויו"רית מקאן ואלי, הציעה הסבר לכך שמזון הוא עניין אמוציונלי כל-כך שמזמן הרבה שיח. היא סיפרה כי "בזכות המחאה החברתית הגעתי למצפה רמון, ואני מובילה שם סניף של מקאן שמגלגל 10 מיליון דולר, ועובדים שם 60 אנשים. הדבר המשותף היחיד למצפה רמון ולתל-אביב זו השפה העברית ומותגי המזון שמגיעים לשם. זהו. כל שאר החברות הגדולות לא מגיעות למצפה רמון.

"לדעתי, הכי קל להתעסק בקוטג', ויותר קשה להתעסק במדיניות של משרד התחבורה על הכבישים העלובים לדרום או למה עיר הבה"דים הולכת להיות שוממת ממשפחות. האזרחים מבינים בסוף את מה שקורה למחיר של הקוטג' - למרות שזה לא מה משמפריע לאיכות החיים שלהם או לעתיד שלהם ואפילו לא משפיע על רמת הרעב שלהם. קוטג' ומילקי כולם יכולים לקנות".

בתגובה לתהייה אם לפרסומאים מתעוררות נקיפות מצפון לגבי פרסום מוצרים פחות בריאים, השיבה רדו: "אני מאמינה בחופש הבחירה של אנשים. בניגוד למה שאמר בר סימן טוב, אותי לא מכריחים מה לאכול. גם אם מוצר לא בריא, אני מסתכלת על חופש הבחירה ועל עולם הפרסום שמאפשר דמוקרטיה להנגיש איזה מוצר שרוצים. אני לא מרגישה שותפה לפשע. אני מרגישה שאני מאפשרת לאנשים להכיר מוצר שהוא יותר טעים, מפנק או בריא. עולם המזון הוא של יצרנים פרטיים, והממשלה היא של כולנו, והיא אמורה לדאוג לחינוך ולהנגשת הספורט, ולא רק להטיף על מזון בריא".

"אני חושב שהדיאלוג יכול לקחת את התעשייה למקומות טובים ונכונים", סיכם מליס. "האחריות נמצאת בכל הגופים ולא רק בתעשיית המזון. מבחינתנו האתגר הגדול הוא איך אנחנו מחזירים את אמון הצרכנים לתעשייה בכלל ולתנובה בפרט".

בר סימן טוב הוסיף כי "המסר הוא שהשינוי הזה, שיוצר אולי תחושה של איום מסוים, מייצר גם הרבה הזדמנויות. אנשים ימשיכו ללכת לסופר ולקנות מזון כשהיצרנים ייצרו להם אלטרנטיבות בריאות באופן בר-קיימא"; ואז פנה לתעשיינים ואמר: "יש פה הזדמנות אדירה בשבילכם, תלכו ותסתערו עליה".

הצמיחה הגיעה

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד