גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יהלומים ללא רבב?

הון שחור? עסקאות מתחת לרדאר? רו"ח-עו"ד אמיר רשף, המייצג חברות יהלומים ויהלומנים, שהמשרד שבו הוא שותף התמזג לאחרונה לתוך פירמת רוה"ח פאהן-קנה, מפזר את הערפל

אמיר רשף / צילום: איל יצהר
אמיר רשף / צילום: איל יצהר

שוק היהלומים נחשב לאחד ממקורות ההון השחור העשירים ביותר. מדובר במגזר סגור, אפוף מסתורין, שעקב אופיו וסגנון העבודה בו, מהווה קרקע פורייה לעבריינות כלכלית. אולם בניגוד לתדמית הבעייתית, המוצדקת בחלקה, של שוק שמשגשג במחשכי כלכלת הצללים, חלקים נכבדים מהענף הזה מנוהלים באופן חוקי, גלוי ומדווחים כחוק.

רו"ח-עו"ד אמיר רשף, שותף-מנהל במחלקת יהלומנים במשרד רואי החשבון רשף-בצלאל-אמיר, המתמחה בענף היהלומים, שהתמזג לאחרונה לתוך פירמת רואי החשבון פאהן-קנה Grant Thornton Israel, בטוח שעושים עוול ליהלומנים בהקשר זה.

לדברי רו"ח-עו"ד רשף, "התדמית הבעייתית שדבקה ליהלומנים אינה מוצדקת. כל היהלומנים מנהלים ספרים כחוק. מאחר שמדובר על כ-2,500 יהלומנים, ישנם, כמו בכל מגזר במשק, 'תפוחים רקובים' המסתכמים במספר עשרות בודדים בלבד, וזה מה שמתפרסם לציבור, ומכאן התדמית הגרועה. הרוב המכריע של היהלומנים מדווחים ומשלמים מסים כחוק".

רשף מבהיר עוד כי לא רק התדמית של הענף שגויה, גם התדמית של היהלומן הקלאסי השתנתה בשנים האחרונות. "עד לפני כמה שנים, גם העוסקים וגם הענף נחשבו לתחום שמרני, שפעל פחות או יותר לפי אותה שיטה במשך כ-300 שנים. מאז נכנסו שיטות חדשות, בייחוד בנושא השיווק דרך האינטרנט, והענף שינה את אופן פעולתו.

הטמעת מערכות בקרה ופיקוח

עם זאת, גם היהלומן הקלאסי של היום, בוחן עדיין את היהלומים ב'לופה' (משקפת מיוחדת לבדיקת יהלומים) ובלחיצת יד ובברכת 'מזל וברכה' מבצעים את העסקה של קנייה ומכירה, והכול באמונה ובאמון הדדי".

מבחינת הדיווחים לרשויות - בשנים האחרונות עובר הענף שינויים רבים ותמורות משמעותיות גם בתחום החשבונאי. הבנקים והרשויות עדכנו את האופן שבו חלק גדול מחברות היהלומים צריכות לדווח - נושא שיוביל, על-פי הציפיות, לשקיפות רבה יותר בענף. לדברי רשף, "שיטות הדיווח של הדוחות הכספיים של היהלומנים עברו שינויים משמעותיים לעומת שנים קודמות. כל המוסדות - בנקים, מס-הכנסה, המפקח על היהלומים, חברות 'דה-בירס' ו-'אלרוסה', שהן ספקיות הגלם הגדולות והעיקריות בעולם - כולם דורשים שקיפות מקסימלית מחברות היהלומים. מחלק מהיהלומנים אף נדרשת עריכת דוחות כספיים בהתאם לתקינת IFRS או US GAAP, שיטות שמיושמות על-ידי חברות ציבוריות בבורסה לניירות ערך".

חברת דה-בירס (DE-BEERS) העולמית, היא בעלת כ-50% מיהלומי הגלם המופקים מהמכרות בעולם. ישנן כ-80 חברות יהלומים בעולם שהן בעלי זכות ראשונית - מחזיקי סייט, לקנות ישירות את חומר-הגלם מדה-בירס, מתוכן כ-14 חברות בישראל. דה-בירס דורשת היום שקיפות מלאה בהצגת הדוחות הכספיים של אותן חברות, וקבעה כי החל מינואר השנה הדוחות הכספיים של חברות היהלומים ייערכו לפי תקני IFRS או US GAAP, ויבוקרו על-ידי פירמת ראיית החשבון שקיבלה את אישור דה-בירס לצורך כך.

רו"ח-עו"ד רשף מבהיר מה ידרוש הדיווח החדש מחברות היהלומים: "עבור מחזיקי הסייט, דה-בירס קבעה כללים, קריטריונים וסטנדרטים לדיווח בדוחות הכספיים, וכן לגבי מערכות הדיווח, הביקורת, הפיקוח והבקרה, שיחולו על מחזיקי הסייט בכל העולם. בין היתר, חוות-דעת של רואה החשבון המבקר על הדוחות הכספיים המבוקרים תהיה חלקה וללא הסתייגות; לא יתקבלו דוחות כספיים מבוקרים הכוללים חוו"ד שאינה עומדת בתנאים אלה; רואי החשבון ינקטו את כל ההליכים הנדרשים על-פי תקני IFRS או US GAAP ועל-פי הסטנדרטים המקצועיים, כדי שיוכלו לתת חוות-דעה חלקה ובלתי מסויגת על הדוחות הכספיים".

רשף מציין כי "לצורך כך, על מחזיקי הסייט יהיה להטמיע מערכות בקרה ופיקוח (ERP), כדי שניתן יהיה לעקוב, לבקר ולפקח בצורה מדויקת אחר כלל הפריטים החשבונאיים הכלולים במערכות הכספיות של היהלומנים". 

פקטור חשוב בעולם ראיית החשבון

- במה ואיך מתבטא השינוי של ענף היהלומים?

רשף: "הדוחות הנ"ל מוגשים באותן השיטות שבהן נוהגות חברות ציבוריות בבורסה לניירות ערך. אותם יהלומנים, עיבו את מחלקות החשבונאות והחשבות שלהם, עדכנו את תוכנות המחשב ובמיוחד את מערכות המלאי, ומכאן השקיפות והאפשרות של בדיקת הדוחות עד הפרט האחרון.

"מבחינת ההשלכות על מחזיקי הסייט ועל יהלומנים אחרים שאינם בעלי סייט, אך מגישים דוחות כספיים בהתאם לתקינת IFRS, תהיה להם אפשרות לקבל אשראי נוח יותר ובריבית נמוכה יותר מהבנקים, ואפילו אפשרות לצאת להנפקה בבורסות לניירות ערך בארץ ובעולם, דבר שישפיע באופן משמעותי על עסקי היהלומנים בארץ ובעולם".

הדרישות החדשות מערימות על חברות היהלומים סטנדרטים חדשים שעימם הן לא נדרשו להתמודד בעבר, ומחזקות את חשיבותו של רואה החשבון העובד עימן. ככלל, חברות היהלומים והיהלומנים - שעסקיהם חובקי עולם - יעדיפו לעבוד עם פירמות ראיית החשבון הבינלאומיות המובילות, אשר יש להן התשתית המתאימה לתפעול מערכות הבקרה והפיקוח הנדרשות.

כאן נכנס לתמונה המיזוג שנערך לאחרונה בין פירמת רואי החשבון פאהן-קנה ובין משרד רשף-בצלאל-אמיר, המנוהל על-ידי רו"ח-עו"ד אמיר רשף ורו"ח רשף בצלאל. המשרד הוא אחד הגדולים בישראל בתחום היהלומים, ומבקר את מרב היהלומנים מחזיקי הסייט בישראל. מאז הקמת המשרד בתחילת שנות ה-50, פותחו ברשף ושות' מלבד ענף היהלומים התמחויות בתחומים שונים, ובהם מסחר ושירותים, תיירות, מלכ"רים, נדל"ן, תעשייה, מסעדנות, ביטוח ועוד. המשרד ממוקם במתחם בורסת היהלומים ברמת-גן ומחזיק סניף נוסף בקיבוץ הגושרים בצפון הארץ.

פירמת פאהן-קנה, בניהול רואי החשבון יזהר קנה ומיקי בלומנטל, נמנית עם משרדי רואי חשבון המובילים בישראל. המשרד, המונה כ-280 עובדים, חבר ברשת העולמית Grant Thornton, המאגדת בתוכה משרדים עצמאיים העוסקים בראיית חשבון ובייעוץ ב-100 מדינות בעולם. הפירמה מספקת את כל שירותי ראיית החשבון ללקוחות בתחומים מגוונים, ובכללם פיננסים, שוק ההון, נדל"ן, החזקות, תעשייה, היי-טק, חינוך ותרבות, ותחומים נוספים.

העובדה שפירמת פאהן-קנה מיזגה לתוכה את משרד רואי החשבון רשף, מהווה הכרה בכך שתחום היהלומים הפך לפקטור משמעותי בעולם ראיית החשבון והביקורת. עם השלמת המיזוג, לפני מספר שבועות, הפכו שבעת עובדי משרד רשף לעובדי פירמת פאהן-קנה, ובמסגרת המיזוג הצטרף רו"ח-עו"ד אמיר רשף כשותף מלא לפאהן-קנה.

לאחרונה, אישרה חברת דה-בירס את הפירמה הממוזגת רשף ושות' פאהן-קנה גרנט ת'ורנטון ישראל, כרו"ח-מבקר העומד בכללים המחמירים שהיא קבעה לצורך הכנת הדוחות הכספיים של מחזיקי הסייט. הפירמה כבר הטמיעה את כללי הביקורת, הבקרה, המעקב והפיקוח הנדרשים ממנה על-פי הדרישות החדשות, כך שמחלקת היהלומנים במשרד בישראל, מקיימת את כלל הנהלים החשבונאיים ואת המתודולוגיה בעת הביקורת החשבונאית המבוצעת בחברות היהלומים, ובהתאם לכך ניתנת חוות-הדעת על דוחות כספיים אלה.

לדברי רו"ח מיקי בלומנטל, שותף-מנהל בפירמת פאהן-קנה, "החבירה למשרד רשף היא חלק מאסטרטגיה של הפירמה לאתר ולמנף מנועי צמיחה לפעילותנו באמצעות מיזוגים של משרדים קטנים ובינוניים בתחום ראיית החשבון. אנו בוחרים למזג משרדים בעלי פוטנציאל לסינרגיה עם פאהן-קנה, שתאיץ צמיחה והתרחבות של הפירמה למגזרים נוספים במשק הישראלי, ותביא תועלת רבה ללקוחות קיימים ועתידיים שלנו".

רו"ח בלומנטל הוסיף עוד כי "המיזוג הופך את המשרד ל-One Stop Shop ליהלומנים בישראל, במגוון שירותי חשבונאות ומיסוי, ובהם גם סיוע ליהלומנים בתהליכי 'גילוי מרצון' לאור הכללים המתהווים של רשות המסים בנושא".

עוד כתבות

חברת BYD הסינית. מנעה מחוקרי נציבות האיחוד האירופי גישה למידע חיוני? / צילום: ap, Ng Han Guan

ארה"ב לא לבד: גם באירופה רוצים לחסום את כלי הרכב החשמליים מסין

תהליך הפוליטיזציה של תעשיית הרכב הוקצן לאחר שארה"ב הטילה מכסים על כלי רכב חשמליים וסוללות מסין - ואירופה סימנה שבכוונתה להצטרף למגמה ● בישראל, גובר החשש בשוק הרכב שהממשל האמריקאי יעצור בקרוב את המכירות והשת"פים מול הסינים

רכב ''ת'מיס'' מתוצרת מילרם רובוטיקס / צילום: Shutterstock

רוסיה רצתה רכב אוטונומי למלחמה. אז היא גנבה אותו לאוקראינה

רוסיה הציעה פרס כספי ללוחמים שישיגו את הרכב הצבאי "ת'מיס" שבו משתמשת יריבתה ● הכלי שנלכד בולט בתחום הבלתי מאויש במלחמה ומשמש בין השאר לטיפול במוקשים ואיסוף מודיעין

לקראת אישור תקציב 2025 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המע"מ יעלה, הנטו יקטן: היכונו לעונה של גזירות

בעקבות המלחמה והבור התקציבי שמוערך בלפחות 30 מיליארד שקל בשנה הבאה, שוקלים באוצר וברשות המסים צעדים דרסטיים למילוי הקופה ● מהתייקרות הרכבים החשמליים, דרך שחיקת השכר ועד לאפשרות שמשכירי דירות ייאלצו לשלם יותר ● בשבוע הבא תיערך הישיבה בה יוחלט איזה גזרות בפנים, ואילו בחוץ

מדד s&p 500 / אילוסטרציה: Shutterstock

מפחדים מהתיקון? המחקרים שבדקו מה קורה כשמשקיעים במדד S&P 500 בשיא

מדד הדגל האמריקאי שבר את שיא כל הזמנים 24 פעמים מתחילת השנה, פי שניים מהממוצע ההיסטורי ● לעתים ראלי חזק כזה יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל הנתונים מ־75 השנים האחרונות מראים שהתיקון לא בהכרח מגיע

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

רשות ני"ע עורכת בירור מינהלי לגבי חברת נקסט ג'ן של הראל הרשטיק

הבירור נערך בחשד למספר אירועים שונים הקשורים לדוחות המיידיים של נקסט ג'ן בין השנים 2020-2023 ● החברה מנוהלת ע"י המנכ"ל והרוצח המורשע הראל הרשטיק והיו"ר וראש המטה לביטחון לאומי לשעבר יעקב עמידרור

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בשורה אחת עם רוסיה וסודאן: ההשלכות הכלכליות על ישראל אם יוצאו צווי מעצר בהאג

צווי המעצר האישיים שהתובע בבית הדין הפלילי בהאג מבקש מציבים את ישראל בשורה אחת עם רוסיה וסודאן, ועשויה להיות לכך השפעה על הסחר עם חברות בינלאומיות ● בנוסף, אם הצווים אכן יוצאו, הדבר עלול להשפיע גם על מכירת נשק לישראל ואף על הקשרים האקדמיים הבינלאומיים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

רשות המסים יוצאת בנוהל גילוי מרצון לחשיפת העלמות מס, וזו ההזדמנות האחרונה

מדובר בנוהל גילוי מרצון האחרון שיפורסם – ומשכך ההזדמנות האחרונה של הישראלים שהסתירו הון לדווח על הונם ולקבל הקלות בקנסות והגנה מהליך פלילי ● הנוהל פונה במיוחד לקהילת הקריפטו, שעד כה התקשתה להכניס את רווחיה למערכת ההון המדווחת והממוסה ● בעקבות הנוהל, הציפייה היא לכניסתם של כ-2-3 מיליארד שקל לקופת המדינה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

חברת דירוג האשראי S&P מזהירה: "ההתאוששות הכלכלית של ישראל תהיה איטית"

S&P צופה לישראל צמיחה ריאלית של 0.5% בשנת 2024 ● בחברת דירוג האשראי מסבירים כי סיכון האשראי נותר גבוה לאור "הידרדרות היחסים של ישראל ובעלות בריתה הקרובות" וכן הפוליטיקה הפנימית הלא ברורה אחרי ש"גנץ איים לעזוב את קבינט המלחמה"

דני חחיאשוילי, המפקח על הבנקים / צילום: שלומי יוסף

המפקח על הבנקים על חלוקת הדיבידנדים: "זו החלטה עסקית של כל בנק, הם עוד לא עשו השלמות על רבעונים קודמים"

דני חחיאשוילי אמר כי ההנחיה של בנק ישראל היתה שהבנקים יוודאו שיש להם מספיק הון כנגד הסיכונים ומספיק הון כדי לצמוח, ולכן לא נקבע עבורם שיעור דיבידנד מקסימלי ● על תחלופת המנכ"לים במערכת הבנקאית: "יכול להיות ששכר הבכירים יוצר עיוות, עדיין ישנם מספיק אנשים טובים שיתמודדו על התפקיד"

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מזהיר: "שיעור האשראי בפיגור דומה לתקופת הקורונה, חשש לעלייה בסיכון"

בנק ישראל מתייחס להשפעות סביבת הריבית והמלחמה על תיק האשראי של הבנקים, ומספק אזהרה לקראת העתיד ● וגם: סקר בנק ישראל בקרב צמרת מערכת הבנקאות וחברות כרטיסי אשראי מגלה כי האיום הפוליטי " זכה" למקום השני בקרב הסיכונים המטרידים ● הסייבר דורג שוב במקום הראשון ● על מניות הבנקים אמרו בבנק ישראל: "ציבור המשקיעים מאמין כי הבנקים חשופים יותר למגמות המאקרו כלכליות מאשר שאר המשק"

ציוד צבאי שהגיע לצה''ל אחרי ה-7 באוקטובר / צילום: דוברות משרד הביטחון

מבקר המדינה: הבטחת האיכות למוצרים שרוכש צה"ל לוקה בחסר

לפי הביקורת, שבוצעה באוגוסט 2022-יולי 2023, יחידת הניסויים בצה"ל לא נדרשת לעדכן על כישלונות בבחינות ציוד, לא מחייבת את הספקים על בדיקות חוזרות ומפקד מרכז השיקום והאחזקה לא מעודכן לעומק בכישלונות בבחינות

תחנת דלק של פז. בעיגול: זוהר לוי / צילומים: תמר מצפי, יח''צ

מסמר נוסף בארון שלטון המנהלים? מה צפוי לפז בעידן הבעלות של זוהר לוי

בעלי חברת הנדל"ן המניב סאמיט הפך השבוע לבעל המניות הגדול ברשת תחנות הדלק כשהגדיל את החזקותיו ל־16% וכבר מונה לדירקטור ● האם אנחנו בדרך לשידור חוזר של נוסח האחים אמיר?

חומרי גלם רבים התייקרו, גם בשיעור דו־ספרתי / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי? גל נוסף של עליות מחירי חומרי הגלם לבנייה

חברת סיני סטור הודיעה על העלאה של 30% במחירי המלט, ושל 12% במוצרי הגבס • טמבור הודיעה על העלאה של 5% במוצרי הצבע והבנייה • הסיבה: התייקרות חומרי הגלם ועלויות השינוע

הגנרל האמריקאי הבכיר בביקורת נדירה: זו השגיאה הגדולה של צה"ל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בית הדין הפלילי מסתכן באיבוד לגטימיות אם יוצא צו מעצר לנתניהו, גנרל בכיר בצבא ארה"ב בביקורת נדירה על צה"ל, האם ישראל תהיה חלק מההסכם עם סעודיה והסופר המפורסם סלמאן רושדי נגד מדינה פלסטינית בראשות חמאס ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין בבית המשפט היום (ג') / צילום: תמונה פרטית

לוין מעיד במשפט נתניהו: מוזס ראה בהגבלת "ישראל היום" עניין קיומי

שר המשפטים יריב לוין מעיד היום במשפטו של רה"מ בנימין נתניהו בנוגע לתיק 2000 ● לטענת לוין, נתניהו אמר כי אם החוק להגבלת התפוצה של "ישראל היום" יעבור בקריאה ראשונה בכנסת, "אני עוצר אותו בוועדת הכנסת ולא נותן לו להתקדם"

שיר פלד ורונה לי שמעון במיזם ''Thank you for your service, לוחמים למען לוחמים'' / צילום: שי יחזקאל

המיזם שבו לוחמים שסובלים מפוסט טראומה משמשים כמנטורים

המסתערבת הראשונה במג"ב, צנחן וקצינת מבצעים בגולני הם בין נפגעי פוסט הטראומה שמתגייסים כעת למען נפגעי מלחמת חרבות ברזל, במסגרת מיזם "לוחמים למען לוחמים"

האנגר של התעשייה האווירית / צילום: התעשייה האווירית

מבקר המדינה: אירועי מעילות והונאות בתע"א לא שינו את סדרי העדיפויות של החברה

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בדק בין החודשים ינואר-יולי 2023 את פעילות התעשייה האווירית, מערך ניהול הסיכונים בחברה, ובעיקר ניהול סיכוני מעילות והונאות, לקוי ● מהדוח עולה כי מינואר 2019 ועד יוני 2023 אירעו בתע"א שלל אירועי מעילות והונאות, ובהם מקרים של דיווח שעות כוזב, גניבה וזיוף החזרי הוצאות

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

המטבעות הדיגיטליים זינקו בעקבות ציוץ / אילוסטרציה: shutterstock

20% בתוך 24 שעות: מה עומד מאחורי הזינוק של מטבעות הקריפטו?

שני אנליסטים בבלומברג העריכו שברשות לניירות ערך האמריקאית קרן סל מבוססת את'ריום תאושר השבוע, זאת בניגוד להערכות הקודמות ● בתגובה, המטבע קפץ בשיעור דו-ספרתי ומשך מעלה את יתר המטבעות ● עד כמה מדובר במהלך משמעותי מבחינת שוק הקריפטו, ולמה יש התנגדות לאישור הקרן? גלובס עושה סדר

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

פסק דין תקדימי בעליון: אישה לא מחויבת לגלות לבן זוגה כי איננו האב הביולוגי

ביהמ"ש המחוזי קבע כי בן הזוג אינו זכאי לפיצויים, והעליון דחה את ערעורו ● הנימוק המרכזי: "בירור התביעות ללא קשר לתוצאות ההליך עלול להעביר מסר לקטין כי הוא אינו רצוי" ● מומחית בדיני משפחה: "העליון ממשיך לשמור על ניתוק בין תחום דיני המשפחה ותחום הנזיקין"