גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היטלי ההשבחה שגבתה עיריית חולון ממוכרי דירות - לא חוקיים

ועדת הערר: "היטל השבחה אינו 'יעד תקציבי' שאותו על הרשות המקומית להשיג בדרך זו או אחרת"

משה דיין 56, חולון / צילום: תמר מצפי
משה דיין 56, חולון / צילום: תמר מצפי

במשך שנים גבתה עיריית חולון ממוכרי דירות ברחבי העיר היטלי השבחה שלא כדין - כך קובעת החלטת ועדת הערר לתכנון ובנייה של מחוז תל-אביב בראשות עו"ד גילת אייל. מדובר בפרשה מתמשכת המתנהלת זה מספר שנים בוועדות הערר ובבתי המשפט, אשר הגיעה עד לפתחו של היועץ המשפטי לממשלה, שצפוי אף הוא להביע את עמדתו בסוגיה. 

ועדת הערר קיבלה החלטה עקרונית בעשרות תיקים הנוגעים להתנהלותה של הוועדה המקומית בחולון. הוועדה נהגה ועודנה נוהגת לגבות היטלי השבחה בגין זכויות בנייה בגג ממוכרי דירות בבניינים משותפים, גם אם מדובר בדירות בקומות התחתונות.

ההיטל מושת בגין תוכנית המאפשרת בניית חדרי יציאה אל הגג מהדירות בקומה העליונה בבניין, ומאפשרת הרחבה של הדירות ובניית פרגולות על הגג בצמוד לחדרי היציאה אליו. מוכרי עשרות דירות בקומות התחתונות של בניינים משותפים הופתעו לקבל דרישת תשלום בגין תוכנית הגגות שממנה הם אינם יכולים ליהנות. בגין הגבייה הוגשו עשרות עררים על-ידי מוכרי דירות אלה, שבגין חלק מהם כבר ניתנה הכרעה שקיבלה את העררים, אך הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בחולון הגישה ערעור על ההחלטות לבית המשפט.

עשרות עררים נוספים שהוגשו לוועדת הערר אוחדו, ובגינם קיבלה הוועדה החלטה כעת. יו"ר הוועדה ציינה בפתח הדברים כי התוכנית מאפשרת בנייתם של חדרי יציאה אל הגג לצורך הרחבת הדירות שבקומה העליונה, ובהתאם לכך מאפשרת גישה לחדרים אלה אך ורק מתוך הדירות שבקומה העליונה. מעבר לכך, התוכנית אוסרת גישה לחדרי היציאה לגג מחדר המדרגות המשותף של הבניין.

במאי 2014 התקבלה החלטה על-ידי ועדת הערר בגין ערר שהגיש מוכר דירה בקומת קרקע נגד החיוב. בהחלטה קבעה ועדת הערר כי השבחת הנכסים יכולה להיעשות רק בדירות בקומות העליונות, והוזכר גם פסק דין של בית משפט השלום, שפסק כי היטל השבחה יושת רק על מי שיכול ליהנות ולהתעשר מהגדלת השטח על-פי התוכנית. במקרה זה יכולים להיות אלה רק בעלי הדירות בקומות העליונות.

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חולון לא ויתרה. היא הגישה ערעור לבית המשפט בגין ההחלטה ואף המשיכה לחייב מוכרי דירות בקומות תחתונות בהיטל השבחה, בניגוד להחלטת ועדת הערר. בתיק נוסף שהגיע לוועדת הערר בספטמבר 2014 ניתנה החלטה דומה, שקבעה כי הוועדה המקומית לא עמדה בנטל ההוכחה שהדירות בקומות התחתונות הושבחו כתוצאה מתוכנית הגגות.

גם על החלטה זו הגישה הוועדה המקומית ערעור. בהקשר זה יש לציין כי בית המשפט ביקש לקבל את עמדת היועץ המשפטי לממשלה בסוגיה העקרונית עוד בשנת 2014, אך היועמ"ש טרם פירסם את עמדתו, מסיבות השמורות עמו. בבירור שערך "גלובס" עם משרד המשפטים עולה כי בכוונת היועמ"ש לפרסם את עמדתו בסוף אוגוסט.

"עשרות בעלי הנכסים שבפנינו חויבו לטעמנו על-ידי הוועדה המקומית בהיטל השבחה שלא כדין", מציינת ועדת הערר בהחלטה. "אנו סוברים כי ביטול החיובים בהיטל השבחה במקרים שלפנינו מתחייב מכוח הדין. בעלי דירות בעיר חולון מחויבים שלא כדין, ולאחר שהוועדה המקומית יודעת זה כשנתיים כי עמדת הערר היא כי חיובים אלה אינם כדין".

הוועדה הוסיפה כי למרות כל אלה, הוועדה המקומית ממשיכה לנקוט אמצעי גבייה, לרבות מניעת אישור להעברת הזכויות בטאבו למוכרי הדירות, ללא תשלום ההיטל.

הוועדה מציינת כי כל מגישי העררים מכרו דירות בקומות שאינן העליונות. ועדת הערר הוסיפה כי הכשל המהותי בהיטלי ההשבחה שגבתה הוועדה המקומית ממוכרי הדירות בקומות התחתונות הוא בכך שלא נשאלה השאלה הבסיסית שבה עוסק היטל השבחה, והיא - האם זכויות לבניית חדרי יציאה אל הגג מהדירות בקומה העליונה מעלות את שוויין של דירות בקומות האחרות? 

ועדת הערר מוסיפה כי מדיניות זו סותרת חזיתית פסיקה מפורשת ארוכת-שנים של בית המשפט העליון. "והלא זהו מהותו של היטל השבחה, היטל על התעשרות, ככל שנגרמה עקב פעולות תכנון המתבטאות בעליית שוויו של הנכס. לא מדובר בהיטל על שווי זכויות שלא הביא לעליית שווי הנכס".

לטענת ועדת הערר, עמדת הוועדה המקומית היא שגויה, ומטרתה להעשיר את קופת הוועדה המקומית. "לתפיסה זו אין אחיזה בדיני היטל ההשבחה", קבעה ועדת הערר. "היטל השבחה אינו 'יעד תקציבי' שאותו על הרשות המקומית להשיג בבדרך זו או אחרת. הערכת השבחה היא לא סימון התוצאה וציור המטרה סביבה".

"היטל השבחה משולם במקום שבו הוכחה התעשרות, שהתבטאה בעליית ערך הנכס, עקב פעולה תכנונית, ואת קיומה של ההתעשרות יש להוכיח. לא די להניח כי ערך דירה בקומה השנייה עלה בשל כך שלדירה בקומה השישית התווספה זכות לבנות מתוך הדירה חדר יציאה אל הגג.

"יש להוכיח כי בשוק חופשי יהיה מוכן קונה מרצון לשלם עבור אותה דירה בקומה השנייה סכום גבוה יותר, כעת משלדירה בקומה השישית יש אפשרות לבנות חדר יציאה אל הגג. גם היום, לא הוכיחה הוועדה המקומית את עליית שווים של דירות העוררים כתוצאה מאישור חדרי היציאה אל הגג בכל דרך שמאית שהיא", קבעה ועדת הערר וקיבלה את העררים.

עוד היא קבעה כי על הוועדה המקומית להשיב את היטל ההשבחה ששולם לעוררים לרבות הצמדה וריבית. בנוסף נקבע כי הוועדה המקומית תישא בהוצאות כל אחד מהעוררים בסך 3,000 שקל.

עורכי הדין שלומי אבני וערן פלסר, שייצגו עוררים במספר תיקים שונים שנדונו בהחלטה העקרונית ואף הגישו בקשה לתביעה ייצוגית בנושא לפני כשנתיים שעדיין מתבררת בבית המשפט, מסרו כי "בתביעה הייצוגית מיוצגים אזרחים ששילמו את 'היטל הגגות' מחודש דצמבר 2012 ואילך ולא פנו לוועדת הערר, כי הניחו בתמימותם שהעירייה דורשת וגובה מהם רק את מה שמגיע לה. ההערכה היא שישנם לפחות מאות אזרחים ששילמו עד היום, ויש לקוות שהעירייה תחליט לנהוג איתם בהגינות ולהשיב גם להם את הגבייה המקוממת, בלי להתעקש לנהל הליכי משפט ממושכים בתביעה הייצוגית".

מעיריית חולון נמסר: "מדובר בהיטל השבחה בגין תיקון לתוכנית הגגות, המקנה זכות לבניית חדר יציאה לגג בשטח של 40 מ"ר, והנושא מצוי בימים אלה בבית המשפט המחוזי, שממתין לעמדת היועץ המשפטי לממשלה בסוגיה מי חייב בהיטל ההשבחה בגין תוכנית המקנה אחוזי בנייה על גג בית משותף.

"אין מחלוקת כי יש לשלם היטל השבחה בגין תוכנית הגגות. הזכויות הכלולות בתוכנית הגגות שייכות לכל בעלי הזכויות בבניין, רק בעל הזכויות בדירת הגג יכול ליהנות מחדר היציאה לגג, יתר בעלי הדירות נהנים מהזכויות בתוכנית הגגות בדרך של תשלומי איזון או הטבות אחרות (שיפוץ הבניין, מעלית, חידוש הלובי וכדומה). המחלוקת מתייחסת לשאלה האם יש לחייב את בעל דירת הגג על מלוא היטל ההשבחה בגין תוכנית הגגות - או שמא לחלק את היטל ההשבחה בינו ובין דירות האמצע.

"במשך שנים הוועדה המקומית חייבה רק את בעלי דירות הגג. בשלב מסוים ועדת הערר קבעה כי לא ניתן לחייב את בעל דירות הגג על זכויות שאינן שלו, למשל: אם בבניין 10 דירות, יש לחייב את בעל דירת הגג ב-9/10 מהיטל ההשבחה. לאור קביעה זו לא נותרה לוועדה המקומית ברירה אלא להפנות את דרישת תשלום יתרת היטל ההשבחה לדירות האמצע.

"הנושא הגיע לוועדת הערר, אשר קבעה קביעה הפוכה, כי יש לחייב רק את דירות הגג. לצורך ודאות משפטית, החליטה הוועדה המקומית לפנות בעניין זה לבית המשפט המחוזי. לאור מורכבות הנושא והשלכותיו על כלל הרשויות במדינת ישראל, בית המשפט ביקש את עמדת היועץ המשפטי לממשלה. לצערנו הרב, למרות הבטחות חוזרות ונשנות, טרם הומצאה עמדת היועמ"ש, ולאחרונה התחייב היועמ"ש בפני בית המשפט המחוזי להעביר את חוות-הדעת עד לסוף חודש זה.

"בכל מקרה, לוועדה המקומית אין זה משנה מי ישלם את היטל ההשבחה - כלל בעלי הזכויות בבניין או בעל דירת הגג, ואולם יש לקבל בעניין זה הכרעה של בית המשפט. עד לקבלת הפסיקה, הוועדה המקומית ממשיכה לפעול לפי החלטת ועדת הערר, שקבעה כי כל דירה בבניין צריכה לשאת בחלקה היחסי, לפי שומה כמובן". 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר