גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ההנחיות לא יביאו לתפיסת יותר חברות זרות ברשת המס"

רשות המסים מבקשת ללכוד ברשת המס חברות זרות בשליטת תושב ישראל הרשומות במקלט מס, ולכן לא חייבות במס בארץ; ■ חלק ממומחי המס תומכים במהלך, אך מנגד נטען: "המבחנים לקביעת מקום התושבות ייצרו נטל על מערכת המס העמוסה ממילא"

אבי נוב / צילום: תמר מצפי
אבי נוב / צילום: תמר מצפי

"המהלך של רשות המסים, במסגרתו פורסמו קריטריונים לקביעת תושבות של חברה זרה לצורכי מס, משתלב עם המגמה העולמית המתרחבת ועם התוכנית של ה-OECD מוביל (תוכנית ה-BEPS) כדי להילחם בתכנוני מס בינלאומיים, בניסיון למנוע תחרות מס 'מזיקה' בין מדינות. זאת, על-ידי יצירת נורמה המחייבת קיומה של פעילות מהותית של חברה במדינה בעלת משטר מס מועדף, כדי שהחברה תיחשב תושבת אותה מדינה לצורכי מס. לא רק שנעשה כאן סדר, אלא שישראל עשויה ל'הרוויח' מהמהלך יותר מהנראה" - כך אומרת עו"ד ענת שביט, ראש מחלקת מסים במשרד פישר-בכר-חן, על רקע פרסום הקווים המנחים החדשים של רשות המסים באשר ל"מבחן השליטה והניהול" של חברה זרה - מבחן הבודק היכן מתבצעת הפעילות המהותית של חברה לצורך קביעת מדינת התושבות שלה לצורכי מס.

הכללים החדשים פורסמו בשבוע שעבר ב"גלובס" ומטרתם "לעשות סדר" בזירת מיסוי החברות הבילאומיות בישראל ומתן מענה לשאלה מתי תמוסה חברה כתושבת ישראל.

עו"ד שביט מציינת כי עד היום לא הייתה הגדרה בחוקי המס הישראליים, באשר לאופן בו יש לבחון אם מיקומם של השליטה והניהול של חברה הוא בישראל. קביעת מקום השליטה והניהול של חברה בוצעה על-ידי הפרשנות שניתנה על-ידי בתי המשפט ורשות המסים.

לדברי עו"ד שביט, "ישראל עשויה להרוויח מהמהלך של רשות המסים, כיוון שחברות ייאלצו לבצע פעילות מהותית בישראל, אם הן ירצו לקבלת הטבות מס לפי החוק לעידוד השקעות הון". כמו כן, לדבריה, חברות זרות בשליטת תושב ישראלי שלא שילמו עד כה מס בישראל, עשויות להילכד ברשת המס הישראלית.

בדיקה מהותית ומקיפה

רשות המסים בראשות משה אשר פרסמה בשבוע שעבר חוזר, ובו קווים מנחים לקביעת מקום ה"שליטה וניהול" של חברה זרה, לצורך מענה לשאלה אם החברה תמוסה בישראל. זאת, מתוך רצון להעניק ודאות בנוגע לשאלת המיסוי של חברות זרות בישראל, ובהמשך להכרעות בתי המשפט בתחום ולחוזר קודם של הרשות בעניין.

בחוזר החדש מציינת הרשות כי אין להסתפק בבדיקה פורמלית-טכנית של השליטה והניהול, אלא יש לערוך בדיקה מהותית ומקיפה לשם הכרעה בשאלת קיומם של שליטה וניהול מישראל.

עוד נקבע בחוזר כי "בעידן הטכנולוגי הנוכחי, הדגש אינו על מינויו של דירקטור זר או המיקום הפיזי של כינוס מועצת המנהלים של החברה, אלא על בדיקה מהותית של זהות הגורם המקבל בפועל את ההחלטות המהותיות בענייני המדיניות העסקית של החברה, ומיקומו".

לכן, קובעת רשות המסים, במקרים המעלים שאלות הנוגעות ל"שליטה וניהול" על עסקי חברה שהתאגדה מחוץ לישראל יש לבחון, בין היתר, את הפרמטרים הבאים: מי הם בעלי השליטה בחברה בפועל, מי הם מנהלי החברה, ומי מקבל את ההחלטות בחברה - כאשר יש להבחין בין קבלת החלטות שוטפות ויומיומיות לבין קבלת החלטות כלליות ואסטרטגיות.

עוד נקבע כי בבדיקת מנגנון קבלת ההחלטות יש לבקש לקבל פרוטוקולים מפורטים של החברה ולנסות להבין אם אכן התקיימה ישיבת דירקטוריון - או שהדירקטוריון נתן את הסכמתו כ"חותמת גומי" להחלטה שהתקבלה כבר על-ידי גורם אחר, ועוד.

תגובות מומחי המס להוראות הללו לא מאחרות להגיע - והן מעורבות. מצד אחד, אומרים המומחים, ברור שנדרשת הסדרה של התחום כדי לצמצם מלחמות משפטיות בין החברות הבינלאומיות לרשות המסים; מצד שני, לטענתם, לא בטוח שהכללים החדשים ישיגו את התוצאה הרצויה, אך הם יובילו לעומס על פקידי המס משימות ולביורוקרטיה מיותרת.

הרחבת רשת המס

עו"ד שביט תומכת במהלך של רשות וצופה כי תהיה לו השלכה נרחבת על חברות זרות בשליטה ישראלית ובכלל על הכלכלה הישראלית. זאת, משום שהוא משנה את מצבן של עשרות אלפי חברות הנמצאת בשליטת תושבי ישראל והן רשומות במקלטי מס, ולכן עד היום לא נדרשו לשלם מס בישראל.

לדבריה, "הלכה למעשה, בחינה מדוקדקת תגלה שכמעט בכל תחום ישראלים מבצעים היום פעילות מחוץ לישראל ומקימים לצורך כך חברות בחו"ל. הדבר נוגע בעיקר ליזמי נדל"ן וליזמי היי-טק. אם ישראל לא תוכל לגבות מס על הפעילות הזרה המתבצעת על-ידי ישראלים בחו"ל, ותשלום המס יידחה למועד משיכת הרווחים מהחברה - ישראל תצא נפסדת".

לדברי שביט, "על-מנת להתמודד עם הנושא הזה, הוחל בישראל משטר החנ"ז (חברה זרה הנשלטת בידי תושב ישראל), אשר אפשרו למדינת ישראל לחייב במס גם רווחים שלא חולקו על-ידי החברות הזרות, כאילו חולקו לבעלי מניותיהם. משטר זה לא חל על חברות שעיקר הפעילות שלהם היא פעילות עסקית, ואלה נבחנו לאור מבחני השליטה והניהול, שלא היו מוגדרים ולא היו שלמים".

לפיכך, לדברי שביט, הקריטריונים החדשים עשויים ללכוד ברשת המס הישראלית גם חברות זרות המשתייכות לקבוצות רב-לאומיות שבראש הפרמידה שלהן עומדת חברה ישראלית, כדוגמת חברת טבע. "חברות אלה עשויות להיות חשופות לתשלום מס ישראלי. בנסיבות אלה, אם החברה-האם היא חברה ישראלית, הפעלת המבחנים המוצעים בצורה דווקנית עשויה להוביל למסקנה כי השליטה של החברות הזרות שאינן פועלות בישראל מבוצעת על-ידי החברה-האם, ולכן כל החברות בקבוצה - גם אם הן זרות - עשויות להתחייב במס בישראל", היא אומרת.

"תוספת סחבת"

מנגד עו"ד אבי נוב, מומחה למיסוי בינלאומי, מבקר את החוזר החדש של רשות המסים וצופה כי "לא ייתפסו ברשת המס הישראלית יותר חברות ממה שתופסים היום, אך הביורוקרטיה תגדל".

עו"ד נוב מסביר: "התוספת לחוזר בנושא שליטה וניהול כוללת אוסף כללים חדשים שיוכלו להעניק ודאות רבה יותר לבעלי שליטה ישראלים בחברות זרות. אלא שהרשות אינה מסתפקת בסקירת הפסיקה החדשה, אלא היא מוסיפה פרשנות חדשה ועצמאית - הרשות מוסיפה הוראות לפקידי השומה, כשהם מטפלים בתיקים העוסקים בחברות זרות בשליטת תושבי ישראל.

"כך, לדוגמה, נקבע כי לצורך בדיקת מנגנון קבלת ההחלטות, יש לבקש לקבל פרוטוקולים מפורטים של החברה, ולנסות להבין אם אכן התקיימה ישיבת דירקטוריון, או שהדירקטוריון נתן את הסכמתו כ'חותמת גומי' להחלטה שהתקבלה כבר על-ידי גורם אחר. למעשה, לא ברור כיצד פקיד השומה אמור 'לנסות להבין' את האמור ולקבל החלטה נכונה בעניין זה".

עוד אומר עו"ד נוב כי "גם הקביעה כי יש לבדוק קיום חוזי ניהול עם גורמים חיצוניים, כגון חברות ניהול, כחלק מבחינת שאלת השליטה והניהול, תיצור נטל על מערכת המס העמוסה ממילא. במקרים אלה קובעת התוספת כי יש לבדוק את חוזי הניהול המסדירים את שירותי הניהול, את מהות השירות שניתן, את דרך קבלת ההחלטות, את זהות מקבל ההחלטה ואת הגורמים השולטים בחברת הניהול בפועל. התוספת קובעת גם כי יש לנסות לשוחח עם הדירקטורים, כחלק מבחינת מידת מעורבותם בחברה. ההוראות נראות הגיוניות, אך יגרמו לתוספת ביורוקרטיה וסחבת".

"התמקדות רק במנהלים"

לדברי רו"ח אלי אליס, שותף וראש המחלקה למיסוי בינלאומי במשרד BDO זיו-האפט, הקריטריונים החדשים דווקא מעידים על כוונת רשות המסים לנסות לתקוף יותר את נושא התושבות של חברה זרה, ולהופכה לנישומה ישראלית, אך לדבריו הם מייצרים מספר שאלות.

כך, למשל, לדבריו, "מס הכנסה אינו מתייחס לחברות שהן מדינות אמנה ומשלמות מס מלא במדינת תושבותן לבין חברות 'אוף-שור' פטורות ממס. כמו כן, אין אבחנה בין חברות אחזקה זרות שמחזיקות חברות-בנות בלבד - ולפיכך הן אינן נדרשות למשרדים נדיבי ידיים ומנהלים המשתכרים שכר גבוה - לבין חברות בעלות אופי פעילות אחר. כמו כן, אין אבחנה בין תפקידי מנהלי החברה והדירקטורים ויחסם עם בעלי המניות".

עוד לדברי רו"ח אליס, "החוזר אינו בודק אם למנהל המקומי ניתנו הטבות הניתנות למנהלים, כגון אופציות או פנטום, דבר המעיד על קשר ישיר בין שכרו לביצועי החברה; אינו מתייחס לעובדה שבמדינות שונות קיימים דיני חברות שונים המגדירים אחריות כזו או אחרת על נושאי המשרה השונים; ואינו נותן הדעת לשאלה אם יש עובדים שכירים או עצמאים, מספקי שירותים בחברה".

רו"ח אליס מציין כי "ההתמקדות היא רק במנהלים ולא ביתר העובדים". לדבריו, חוזר מס הכנסה אף מתעלם מהעובדה שישנן פעילויות מסוימות שלא ניתן לבצע בשלט רחוק, כאשר "למשל חברת פורקס עם רישיון קפריסאי לא יכולה להתנהל מישראל, שכן אז יישלל ממנה הרישיון".

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

הם בחרו לספוג קיצוץ בשכר - והם אומרים שהם מאושרים יותר

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים