גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהבוס הגדול עוקב אחריך: האם יש פרטיות במקום העבודה?

הזכות לפרטיות חלה במקום העבודה - אך לא באופן מוחלט ■ עו"ד דן חי: "יש סיטואציות אינטימיות שבהן אסור לצלם, אבל חסרה התייחסות לחדרי אוכל ולפינות עישון"

מצלמות אבטחה / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מצלמות אבטחה / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

עובדים מוטרדים כיום יותר מתמיד מפגיעה של המעסיק בפרטיות שלהם. אחד האמצעים שמעסיקים עושים בו שימוש נרחב ויש בו פוטנציאל של פגיעה בפרטיות הוא מצלמות אבטחה ומעקב המותקנות במקומות עבודה רבים. לכן בימים אלה מגבשת הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים (רמו"ט) הנחיות למעסיקים שיסדירו את הנושא. טיוטה של ההנחיות כבר פורסמה להערות הציבור, ובהמשך הן יהפכו להנחיות מחייבות.

לדברי עו"ד דן חי, מומחה לדיני פרטיות ויו"ר הוועדה להגנת הפרטיות בלשכת עורכי הדין, ההנחיות למעשה מפרשות את חוק הגנת הפרטיות ומורות למעסיקים כיצד ליישם אותו כאשר מתקינים מצלמות במקומות העבודה.

"עד עכשיו היו הנחיות לגבי הצבת מצלמות במרחב הציבורי, אבל לא הייתה התייחסות ספציפית למקומות עבודה", אומר עו"ד חי. "לאחרונה ניתנו כמה פסקי דין בבתי הדין לעבודה שעסקו בשאלה אם עצם העובדה שמעסיק הציב מצלמות מאפשרת לעובד להתפטר בדין מפוטר, בטענה כי מדובר בהרעת תנאים מבחינתו, ולקבל פיצויי פיטורים".

- ומה נקבע בפסקי הדין?

"בתי הדין לעבודה בחנו כל מקרה לגופו, האם התקנת המצלמות במקום העבודה הייתה מוצדקת. לדוגמה, בפסק דין שעסק בעובדת בחנות של רשת אופטיקה הלפרין, בית הדין לעבודה התיר התקנת מצלמות בנימוק שמוצדק להתקין מצלמה במקום עבודה שבו יש פריטים קטנים שניתן לגנוב. המצלמה לא נועדה לעקוב אחרי העובדים, אך בית הדין אמר כי המעסיק יכול לעשות שימוש בהן גם כדי לפקח על העובדים (פסק דין בלקירסקי נגד אופטיקה הלפרין)".

- מה קובעות ההנחיות של משרד המשפטים?

"ראשית, בהנחיות נאמר כי התקנת מצלמות עשויה להיות לגיטימית 'לשם הגנה על ביטחון הנוכחים בעסק, לשם שמירה על תכולתו והרכוש המצוי בו, מטעמים של אבטחת מידע אישי רגיש ומערכות המשמשות לניהולו, ואף ככלי ניהולי לפיקוח על משמעת העובדים ואיכות השירות שהם מספקים ללקוחות'. ואולם, שימוש מוגזם בטכנולוגיות מעקב הפוגע באופן לא מידתי בזכויות העובדים לפרטיות מעמיד את המעסיק בסיכון לסנקציות מינהליות ופרטיות ובחשיפה לתביעות אזרחיות בשל הפרת חוק הגנת הפרטיות.

"כלומר, ההנחיות אומרות שהמעסיק שרוצה להתקין מצלמות במקום העבודה צריך לעשות בהן שימוש באופן מידתי המכבד את זכות העובד לפרטיות. 'עיקרון הלגיטימיות' מגביל את המעביד באיסוף מידע אישי על עובדיו, והוא רשאי להשתמש בו רק למטרות ספציפיות החיוניות למקום העבודה ועולות בקנה אחד עם התכלית העסקית של המעביד, או שהן נובעות מהחוק או מדרישת רשות מוסמכת כגון דרישה של גורמי פיקוח מסוגים שונים".

עו"ד דן חי / צלם: יונתן בלום

בנוסף, אומר עו"ד חי, על מעסיק המעוניין להתקין מצלמות במקום העבודה לפרסם את עצם הדבר, להסביר מדוע החליט להתקין אותן ולהגדיר באופן ברור את המטרה שלשמה הותקנו. "זה חשוב, כי אם לדוגמה המעסיק הגדיר שהמצלמות נועדו לטעמי ביטחון, הוא לא יוכל אחר-כך לעשות שימוש בהן כדי לבדוק אם העובדים קיימו את הוראותיו או אם הגיעו בזמן לעבודה", אומר עו"ד חי.

"לדוגמה, אם מצלמה שהוצבה לצורך מניעת גניבות תיעדה עובד שמפר נהלים פנימיים, כמו יציאה להפסקות ארוכות, אי-החתמת כרטיס נוכחות או הוצאת מסמכים אסורים הביתה, אותה מצלמה לא תוכל לשמש את המעסיק אם ירצה לנקוט הליכים נגד אותו עובד או לשמש ראיה נגדו בבית המשפט. הסכמה של עובד למעקב הפוגע בפרטיותו, ראוי שתינתן במפורש. הסכמה כזו היא איננה תנאי מספיק להכשיר פגיעה בפרטיותו, אך תנאי הכרחי ומהותי בטרם השימוש באמצעי מעקב".

- זו הנחיה שתוכל לעמוד במבחן המציאות?

"אני חושב שמדובר בהנחיה לא הגיונית. אמנם מדובר בשימוש במידע מצילומי מצלמה שלא למטרה שלשמה הוצבה, אבל לימין המעסיק עומדות הגנות הקבועות בחוק במקרה כזה, ולא ייתכן כי אלה ייפגעו בשעה שעובד פועל באופן שגורם נזק למעסיק".

בהנחיות נקבע גם כי באזורים שבהם יש לעובד הזכות למרחב פרטי (כגון מלתחות, שירותים ועוד), אסור לצלם אותו ללא ידיעתו, ואין להתקין מצלמות נסתרות. התקנת מצלמת סתר ללא ידיעת העובד יכולה להגיע לכדי עבירה פלילית.

לדברי עו"ד חי, "ההנחיות מנסות לחשוב על סיטואציות אינטימיות שבהן אסור למעסיק לצלם, למשל מצבים שבהם יושב אדם בודד במשרד, או במלתחות ושירותים, אבל חסרה התייחסות לחדרי אוכל, לפינות עישון - האם לצלם או לא לצלם במקומות האלה?". 

אורן קובי קובי ואנשיו מרוקנים את המשרדים/ צילום: מתוך מצלמת האבטחה במשרדי חברת אדמה

עו"ד חי מוצא לאקונה נוספת בהנחיות משרד המשפטים: לדבריו, הן לא מספקות פתרון למצב שבו עובדים יתנגדו להצבת המצלמות ולא ירצו להמשיך לעבוד במקום עבודה שבו הן מותקנות. "כדי שאפשר יהיה להכריח עובדים לעבוד במקום שמותקנות בו מצלמות, לטעמי צריך להיעשות תיקון בחקיקה ראשית. חוק הגנת הפרטיות קובע כי ניתן לפגוע בפרטיות של אדם רק אם יש הסכמה שלו לכך, אלא אם כן יש הגנות בחוק כגון הגנה על עניין אישי כשר (למשל שלא יגנבו לי מהחנות). אם אנחנו רוצים לכפות על עובד להסכים, אנחנו צריכים תיקון חקיקה".

- כמומחה לפרטיות, עד כמה עובדים צריכים לחשוש מהתקנת מצלמות?

"הבעיה של העובדים היא שאם פעם הם היו צריכים לחשוש מכך שהמעסיק ייכנס בלי שהם ישימו לב ויבחן את עבודתם, עכשיו החשש הוא תמידי. בכלל, כשמדברים על פגיעה בפרטיות, מדברים על תחושה של חוסר נוחות. זו עשויה להיות תחושה לא נעימה. מקום העבודה הוא המקום שבו אנשים מבלים את רוב זמנם".  

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?