גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נפתור את בעיית הכסת"ח

אנחנו לא במדינה האוטופית של הרצל, יש להגדיר מחדש את המושג ניגוד עניינים

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

בספרו "אלטנוילנד" הציג בנימין זאב הרצל את "נשיא החברה החדשה" כרופא עיניים בשם ד"ר אייכנשטם. "הנשיא שלכם עושה רושם של בן אדם הגון, אבל הוא קצת זקן ושברירי. למה בחרתם דווקא בו?", נשאל אזרח החברה החדשה בסיפור, והוא עונה: "את זה אני יכול להסביר לך מיד. בחרנו בו מפני שהוא לא רצה להיבחר".

אותו רופא עיניים כנראה אינו חבר של בעלי בזק, אינו מקורב למחזיקי זיכיון הגז, והג'סטה הכי גדולה שהוא יכול לעשות למקורביו מתמצה בקיצור התור לניתוח קטרקט. אז מה בעצם אמר הרצל כבר בשנת 1902? בואו ניקח רופא עיניים שאין לו ולמכריו שום עניין בשלטון. הרי עצם ההתעניינות בשלטון היא כשלעצמה עניין, ועניין עלול להפוך לניגוד עניינים. אז איך נמנע ניגודי עניינים? נדאג שלא יהיה שום עניין.

בואו נריץ קדימה 114 שנה, לימינו אנו, שבהם ראש ממשלת ישראל נשאל על הצבעתו בעניין מס ריבוי נכסים ומשיב: "אני מנוע. יש לי דירה שלישית, אני בניגוד עניינים". על אילו עניינים חושב ראש הממשלה כשהוא מצהיר על ניגוד עניינים? האם על כך שהחוק החדש עלול להפחית מכיסו או מכיסיהם של חבריו הכנסה שנתית של כ-20 אלף שקל? האם על כך שההצבעה עלולה לפגוע באהדה הציבורית כלפיו, ויש בכך ניגוד עניינים בין ההצבעה המתחייבת מתפקידו לבין יציבותו השלטונית?

ואולי זה בכלל תרגיל פוליטי המכוון לשר האוצר, שנמנע מהצבעה על מתווה הגז בשל טענה לניגוד עניינים בעקבות חברות אישית? במקרה כזה ההצבעה המתחייבת מתפקידו מציבה אותו בניגוד עניינים עם משחקי הכוחות הפוליטיים.

או אולי, לפי נתניהו, אם אכפת לך ממשהו או שיש לך משהו, אינך יכול לעסוק בו. זה היגיון מעט מוזר, שכן מה ההבדל בין ניגוד העניינים של מי שיש לו לניגוד העניינים של מי שאין לו? האם הצבעתו של מי שאין לו לא עלולה להיות נגועה בניגוד עניינים, משום שהוא יעדיף לקחת ממי שיש לו יותר? באופן הזה נושאי משרה פרטיים וציבוריים פוסלים עצמם או נפסלים מלדון בעוד ועוד נושאים שבאחריותם. ואז מי כן מטפל בנושאים אלה? ואיך זה קשור להרצל?

זו לא אוטופיה פה

ב"אלטנוילנד", שעוסק במודע בתיאור מציאות אוטופית, רופא עיניים קשיש נבחר למנהיג מדינה, כדי לנטרל באופן מוחלט ניגודי עניינים. רעיון שובה-לב שמתאפשר באיים בודדים ודמיוניים. אבל במציאות לראש הממשלה יש דירות, הוא מבין בכלכלה ובפוליטיקה ולאו דווקא ברפואת עיניים, ויש לו חברים בתפקידי מפתח ועמדות השפעה. הוא רוצה את התפקיד של ראש הממשלה, גם אם לעתים קצת יותר מדי.

המרדף אחרי "אוטופיית העניינים" הוא אינסופי, יקר ומזין את עצמו, כך שבכל מקרה שבו קיים עניין (או היעדרו), הלך-הרוח מתמרץ הימנעות מהעיסוק בעניין. למה לו לראש הממשלה להצביע בנושא כמו ריבוי דירות? בהלך-רוח כזה, באמת עדיף לו שלא. כך הטפל הופך לעיקר, הזנב מכשכש בכלבו, ואנחנו מוצאים עצמנו עם שורת מנהיגים ומנהלים שבעצם לא ממש מבצעים את תפקידיהם מרוב "עניינים".

וכך כתבה שלי יחימוביץ' על הצהרת ניגוד העניינים של נתניהו: "אתה לא באמת אמרת את זה, אדוני ראש הממשלה, נכון? כי אם זה כך, אתה לא יכול להצביע על ענייני תחבורה, כי אתה נוסע בכבישים... בענייני בריאות, כי יש לך ביטוח בריאות; בענייני איכות הסביבה, כי אתה נושם אוויר... על-פי ההיגיון שלך, אתה בניגוד עניינים מלהנהיג את המדינה - הרי אתה חי בה. אז נוכח ניגוד העניינים העמוק והמתמשך הזה, אולי מתבקשת פרישה".

זו לא הפעם הראשונה בהיסטוריה שהניסיון להשיג אוטופיה מוליד בעיות אחרות, לעתים קשות יותר, כמו שימוש ציני לרעה, כסת"ח ובריחה מאחריות. אך ניתן להציע כמה פתרונות משלימים ולא מושלמים.

ניתן לחזור למקורות הכאב שיצרו טראומות בתחום ניגודי העניינים, כמו עסקאות בעלי עניין בבורסה או מעברים בין המגזר הציבורי למגזר הפרטי - לאלה אפשר למצוא פתרון ייעודי או לשפר את הפתרון הקיים. אפשר לאסור על עסקאות בעלי עניין אלא אם כן מוכיחים בבית המשפט שהן פועלות במובהק לתועלת החברה והציבור. זאת בהשוואה למצב הקיים, שבו ברירת המחדל היא לאפשר עסקאות בעלי עניין אלא אם כן הוכח שהן מזיקות. לגבי מעבר בעלי תפקידים בין מגזרים, אפשר להאריך משמעותית את תקופות הצינון בתשלום.

ולסוגיות המורכבות יותר. מתי נדע שהגענו למקום הנכון? כששר האוצר יוכל לאשר מתווה גז בהיותו חבר של אחד מבעלי הזיכיונות, ואנו לא נחשוד בו שהחלטתו נבעה מחברותו - ולחלופין, כשהוא יתנגד למתווה, ואנו לא נחשוד בו שהחלטתו נבעה משיקולי פופולריות. כך לגבי ראש ממשלה שיאשר או יתנגד למס ריבוי דירות בעודו מחזיק דירות רבות. איך ניתן להגיע לשם?

תחילה הגדרות: מה זה ניגוד עניינים? מה זה עניין אישי? מה זה גילוי נאות? הגדרות כאלה, ככל שיאומצו על-ידי המערכת המשפטית ויזכו להכרה גם על-ידי אמצעי התקשורת, יאפשרו לייחד ביקורת ציבורית למקרים רלוונטיים בלבד ללא זריקת חול והסחות דעת, שהרי כאמור, עניין אישי קיים בכל החלטה ואינו בהכרח חייב בגילוי, ובוודאי שהימנעות מביצוע תפקיד צריכה להישמר למקרים ספורים וחריגים בלבד, ואולי אף מותנה באישור היועץ המשפטי לממשלה.

מאחר שלא באמת ניתן להגדיר אם גילוי נאות צריך לכלול 3 שנות קריירה אחרונות, 5 או 10, האם קרובים מדרגה ראשונה או גם שנייה, האם חברים ברמה יומית או חודשית - ייתכן שעדיף לחייב את העוסקים בדבר לחתום על מעין "אמנה", משורש זהה ל"אמון", שבמסגרתה הם לוקחים אחריות מלאה על ההגדרה של מה "מהותי" לקביעת הצורך בגילוי הנאות של ענייניהם האישיים.

ה"אמנות" של ימינו כלולות כביכול בתוך חוזים והסכמי ניגודי עניינים בני עשרות עמודים, שאינם מהווים תחליף לכמה משפטים בודדים שבהם אדם מתחייב שבנושא זה, למרות ענייניו האישיים, הוא יעשה עבודה מקצועית ונאמנה, כשטובת הציבור או לקוחותיו לפניו ותו לא.

בכך יחזור מרכז הכובד לעצם הגילוי במקום להימנעות מעיסוק, כך ששופטים יוכלו לבצע את עבודתם גם מול חבריהם לספסל הלימודים באוניברסיטה, לאחר שהצהירו על קיום וטיב הקשר ביניהם ועל כך שהם עדיין מחויבים לבצע את תפקידם באופן מקצועי.

פתרונות אלה אינם הרמטיים ואינם מיידיים, אבל הם ישימים ויכולים להתחיל תנועת מטוטלת נגדית להשבת יחסי האמון בינינו לבין אלה שמנהלים את עניינינו, ואולי בעוד פרק זמן, לאחר שניווכח שפתרונות אלה אכן שיפרו את המצב יותר מאשר נוצלו לרעה, נוכל לחזור להאמין שטובתנו היא זו שעומדת, לפחות בדרך-כלל, לנגד עיני נבחרינו. שנה טובה.

Alona@baitvegag.co.il

גילוי נאות: הכותבת היא בתו של חיים בר און ז"ל, מייסד "גלובס", ובעלת מניות מיעוט בעיתון. היא מכהנת כיום כמנהלת קרן הנדל"ן בית וגג העוסקת בתחום ההתחדשות העירונית. עבדה בעבר במשרד רואי החשבון יצחק סוארי ושות' והייתה שותפה בו (היום קוגנום). 

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה