גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב, רוסיה וסין עושות שרירים: האם אנו לקראת מלחמת עולם?

ארה"ב, רוסיה וסין עושות שרירים לקראת עימות אפשרי – וממש כמו בסיבוב הקודם של המלחמה הקרה, מדינות חלשות יותר כבר משמשות זירה להתגוששות לא ישירה בין הכוחות ■ בתחקיר "60 דקות" נטען: "הרוסים לא יהססו להשתמש בנשק גרעיני"

הנשיא פוטין והנשיא אובמה / צילום: רויטרס
הנשיא פוטין והנשיא אובמה / צילום: רויטרס

המרוץ לנשיאות ארה"ב הוא גם מרוץ לתפקיד המפקד העליון של הצבא האמריקאי - ובעת הזאת, מי ינהל את מה שנראה כמו שובה של המלחמה הקרה. בישראל כמעט ולא שומעים התייחסויות לנושא, אבל במדינות המעורבות זאת אחת השאלות הבוערות. אחרי הכל, המלחמה הקרה הייתה הליכה על סף מלחמת עולם שלישית. זה בדיוק התרחיש המדאיג גם בסיבוב הזה.

החשש מפני התדרדרות למלחמת עולם שלישית הוא ממשי לגמרי. בחודש שעבר נחשף בתוכנית התחקירים של רשת סי.בי.אס, "60 דקות", כי קציני הפיקוד המרכזי של ארה"ב מאמינים שרוסיה לא תהסס להשתמש פצצות גרעיניות במקרה של עימות צבאי בין המדינות. הרוסים לא תורמים להרגעת המצב ומנהלים תרגילים צבאיים אדירים, כולל התחום הגרעין. גם הסינים נמצאים חזק בתמונה. בינתיים כבר סובלות מהמלחמה הקרה החדשה כמה מדינות שהפכו, ממש כמו בקודמת, לזירת התגוששות בין המעצמות.

בשנה האחרונה פורסמו ברחבי העולם כותרות בדבר שובה של המלחמה הקרה, אבל השאלה אם אנחנו בדרך אליה כבר אינה רלוונטית: אנחנו נמצאים בעיצומה של המלחמה הקרה השנייה. ונראה שהיא רק מתחממת.

בתחילת החודש קיים המשרד להגנה אזרחית ברוסיה תרגיל חירום והתמודדות עם אסונות טבע, בהשתתפות לא פחות מ-200 אלף אנשי חירום ו-40 מיליון אזרחים רוסים. באתר האינטרנט של המשרד להגנה אזרחית פורסם: "התרגיל מהווה הדמיה של התמודדות בזמן חירום, בעיקר בעת מתקפה כימית או ביולוגית, והתמודדות עם קרינה רדיואקטיבית". בקיצור, 40 מיליון רוסים תרגלו ירידה למקלטים בשל תקיפה גרעינית.

במקביל הודיע ולדימיר פוטין על הקפאת הסכם עם ארה"ב שבו התחייבה רוסיה להשמיד כ-34 טון פלוטוניום המשמשים את הכורים הגרעיניים שלה, ואילו שר ההגנה הרוסי אמר לאחרונה: "אמריקאים סכיזופרנים מכוונים נשק גרעיני לעבר מוסקבה". לצד זה מנהלים הרוסים תרגילים צבאיים שנתפסים כהפגנת שרירים והעברת מסרים. בחודש שעבר השתתפו כ-12,500 חיילים בתרגיל הגדול ביותר שנערך בחצי האי קרים מאז כיבושו המחודש על-ידי הרוסים ב-2014, כולל מטוסי קרב, טנקים, ספינות מלחמה, כוחות צנחנים ויחידות טילי S-300. הרבה אש ופיצוצים היו במהלך התרגיל שבו דימו הרוסים התמודדות עם פלישה של כוח זר גדול לאזור הים השחור בכלל ולחצי האי קרים בפרט.

תרגילים דומים נערכו גם קודם, בממוצע אחת לחודש. בתוך כך, הרוסים העבירו טילים בעלי יכולת נשיאה של ראשי נפץ גרעיניים לנקודות שמאיימות על העולם. פוטין הודיע שרוסיה תמשיך לייצר נשק גרעיני והוסיף שבקרוב "יהיה לנו נשק גרעיני שלא קיים בידי שום מעצמה בעולם".

המים לא שקטים גם בצד המערבי של הגדר. הבריטים תרגלו אימון התמודדות עם פלישה רוסית ; ארה"ב ומדינות נוספות באירופה יצאו לתרגילי ענק בנורבגיה, במדינות הבלטיות ובפולין. פרסומים יזומים דאגו להראות את השרירים שניפח המערב מול פוטין.

תרגילים צבאיים דומים התנהלו גם במזרח הרחוק. אלה העבירו מסרים לקוריאה הצפונית ולסין, שתי מדינות שלוקחות חלק מכובד במאבק הבין-גושי. לטענת הרוסים הוצבו טילים גרעיניים "במקומות שרוסיה לא יכולה לקבל".

לאחרונה יצא חיל האוויר האמריקאי לתרגיל מתוקשר שבמהלכו הפילו מפציצים חמקנים מסוג B-2 פצצות גרעין, רמז דק ליכולת האמריקאית.

הרמזים כבר באוויר

אחת התופעות המוכרות במלחמה הקרה היו מפגשי מטוסים ממזרח וממערב, משחקי חתול ועכבר באוויר עם מטוסי קרב ומפציצים בעלי יכולת גרעינית. המפגשים האלה חודשו בשנים האחרונות והפכו לאגרסיביים יותר עם הזמן.

ביוני 2015 הוזנקו מטוסי קרב בריטיים כדי להסיט ממטרתם תשעה מטוסים רוסיים בתוך ארבע שעות, במה שתואר כאקט הפרובוקציה הגדול ביותר מאז המלחמה הקרה. הרוסים שלחו מטוסי מיג 31, לצד מטוסי ריגול ומפציצים, לעקוב מקרוב אחרי תרגיל של נאט"ו במדינות הבלטיות. ולדברי טייס טייפון בריטי, זו הייתה הפעם הראשונה שראה את הרוסים מזניקים את המיג 31.

מטוסים רוסיים נצפו בסמוך לגבול נורבגיה, פולין, בריטניה ואפילו ארה"ב. בדצמבר 2014 כמעט והתנגש מטוס קרב רוסי ב-F-16 נורבגי, ובהקלטות הקשר נשמע הטייס הנורבגי המופתע אומר "מה לעזאזל?". היו מקרים שבהם מטוסי קרב רוסיים אילצו טייסים אמריקאים לסטות ממסלולם כדי לא להתנגש בהם, ובמקרה אחר טסו מטוסי קרב רוסיים מסוג סוחוי 24 בסמוך למשחתת הטילים האמריקאית "דונלד קוק". לטענת האמריקאים, הם תרגלו עליה תקיפה מהאוויר. גורמים בארה"ב אמרו אחרי התקרית כי "זו הפעולה האגרסיבית ביותר שנעשתה בזמן האחרון".

ממש כמו במלחמה הקרה, מפציצים רוסיים ומטוסי ריגול חזרו לטוס בסמוך לגבולות נאט"ו על בסיס יומי כמעט. כל טיסה כזו הביאה לעולם תמונות שמרתקות את חובבי התעופה בעולם, אבל גם הרבה מאוד פחד.

ארה"ב מצדה שלחה את מטוס הקרב המתקדם ביותר שלה, ה-F-22 , לבסיס חיל האוויר הרומני ומשם לטיסות ליד שמי רוסיה. האמריקאים בצעו מספר טיסות "העברת מסרים" כאלה בתקופה האחרונה. במזרח הרחוק, סמוך לקוריאה הצפונית ובתגובה מפורשת לניסויים הגרעיניים שלה, טסו מפציצים אמריקאים מסוג B-52 - מטוסים בעלי יכולת נשיאה גרעינית - מלווים במטוסי F-15. לאור כל זאת, ברור למה חוששים עכשיו מפני הניצוץ שיכניס אותו למלחמת עולם שלישית. בארה"ב מעריכים באופן רשמי שאם זה יקרה, זו תהיה מלחמה גרעינית.

נשק גרעיני טקטי במקום אפוקליפסה

הפלישה הרוסית לחצי האי קרים, ולמעשה פלישה למדינה עצמאית (אוקראינה), נחשבת בעיני רבים לאירוע ששינה את ההיסטוריה וקירב אותנו למלחמה עולמית שלישית. הגנרל בדימוס פיליפ ברידלאב, שהיה מפקד הפיקוד המרכזי בזמן הפלישה לחצי האי קרים, אמר ל"60 דקות": "העובדה שהשתמשו בכוח צבאי על מנת לשנות גבולות מוסכמים - זה היה משהו חדש".

על פי הגנרל בדימוס, הפלישה לאוקראינה של מי שכונו "האנשים הירוקים הקטנים" - חיילים רוסים ללא סמלים מזהים - בוצעה בגיבוי מלא של נשק גרעיני. כשנשאל אם הייתה אינדיקציה לכך שהרוסים היו משתמשים בנשק גרעיני, ברידלאב השיב שוולדימיר פוטין אמר בעצמו שישקול את זה. הכוונה להודעתו של פוטין על כך שהעלה את המוכנות הגרעינית של הכוחות שלו למקרה שארה"ב או המערב ינסו לחסום את המהלך שלו בקרים. "אנחנו לא מחפשים מלחמה", אמר פוטין בראיון לכלי תקשורת רוסיים, "אבל אנחנו מוכנים". גנרל ברידלאב טוען ש"עבורם, שימוש בנשק גרעיני זה לא משהו בלתי מתקבל על הדעת".

הדברים של ברידלאב זוכים לגיבוי בדוקטרינה החדשה של הצבא הרוסי שעליה חתם פוטין בשנת 2014. באחד הסעיפים נכתב: "רוסיה תשמור על זכותה להשתמש בנשק גרעיני באירוע תוקפני, כשקיומה של המדינה בסכנה". פוטין ניהל בעצמו תרגילים צבאיים שכללו שימוש בנשק גרעיני, תרגילים שלדברי הגנרל ברידלאב גדלו בתדירות שלהם וגם בהיקפם. המשבר הזה קירב את העולם למלחמה גרעינית של ממש, בין השאר בשל תרגיל של ארה"ב שכלל טיסה של ארבעה מפציצים מסוג B-52 מעל הקוטב הצפוני, קרוב לגבול הרוסי. המפציצים לא היו חמושים בנשק גרעיני, אבל נשאו פין מיוחד שסימן אותם כבעלי יכולת לשאת נשק מסוג זה.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד