גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כ-400 עובדי קבלן נקלטו אשתקד בבנק הפועלים ובבנק לאומי

נתוני דוחות האחריות החברתית בבנקים חושפים נתונים על מצבת כוח-האדם ההולכת ומשתנה במערכת הבנקאית ■ לצד הירידה בחלקם של העובדים המבוגרים בעקבות תוכניות הפרישה מרצון, נרשמה גם ירידה חדה בחלקם של העובדים הצעירים

בנק הפועלים. תשואת יתר על מדד הבנקים ועל ת"א 25 / צילום: תמר מצפי
בנק הפועלים. תשואת יתר על מדד הבנקים ועל ת"א 25 / צילום: תמר מצפי

כוח-האדם בבנקים, ובמיוחד בשני הבנקים הגדולים פועלים ולאומי, עבר בשנים האחרונות וימשיך לעבור שינוי מהותי. כ-5,000 עובדים עזבו את הבנקים ב-4 השנים האחרונות בעקבות תוכניות ההתייעלות שבוצעו, ועובדים רבים עוד צפויים לעזוב בשנים הקרובות, בעקבות תוכניות נוספות, שחלקן כבר הושקו וחלקן יושקו עד סוף השנה.

בתקופה האחרונה פרסמו רוב הבנקים את דוח האחריות החברתית לשנת 2015, המתייחס להיבטים שונים בהתנהלות הבנק מול לקוחותיו, עובדיו והסביבה. הדוח גם מאפשר הצצה מעמיקה יותר לנתוני כוח-האדם בבנקים ולשינויים שהתרחשו בהם בשנים האחרונות. אספנו כמה נתונים מעניינים שהתפרסמו בשני הבנקים הגדולים, המעסיקים יחד יותר מ-18,000 עובדים נכון לסוף שנת 2015 (8,898 בפועלים ו-9,242 בלאומי).

ההשוואה בין נתוני שני הבנקים אינה אידיאלית, שכן בניגוד לדוח כספי, שבו יש כללים ברורים, בדוח האחריות התאגידית יש לכל גוף חופש פעולה נרחב יותר להחליט אילו נתונים להציג. לכן לא תמיד הנתונים הם בני השוואה. נוסף על כך, בעוד לאומי בוחר במקרים רבים להציג את נתוני הקבוצה כולה, הכוללים קרוב ל-12 אלף עובדים ואת החברות הבנות (כמו לאומי קארד), בפועלים כמעט תמיד הנתונים המוצגים מתייחסים לבנק עצמו. ובכל זאת ניתן לזהות מגמות דומות, בעוצמה כזאת או אחרת, בתחום כוח-האדם בשני הבנקים הגדולים בישראל.

ירידה חדה במספר עובדי הקבלן

בשני הבנקים הגדולים בולטת המגמה של צמצום במספר עובדי הקבלן, גם בשל ההתייעלות וגם כתוצאה מהעברת חלק לא מבוטל מהעובדים לעובדים מן המניין בבנק, המקבלים יותר זכויות לעומת העובדים החיצוניים. אשתקד נקלטו בשני הבנקים הגדולים יותר מ-400 עובדי חברות כוח-אדם כעובדי בנק - גם במשרות זוטרות כגון טלרים בסניפים ומוקדנים טלפוניים, וגם במשרות מקצועיות יותר בתחום המחשוב, כגון מתכנתים. מנתוני הדוח עולה כי בעוד שבשנת 2011 עמד מפר עובדי הקבלן על 1,450, בשנת 2015 היו בקבוצת לאומי 983 עובדי חברות כוח-אדם, המהווים כ-8% מעובדי הקבוצה. כלומר, מספרם צנח ב-36% בתוך 4 שנים. עם זאת, מעניין לציין כי דווקא במהלך שנת 2015 גדל מספר עובדי הקבלן מ-921 ל-983.

בבנק מציינים שהם שואפים לקלוט עובדים איכותיים חיצוניים כעובדים מן המניין בבנק ומציינים שכ-22% מעובדי הקבלן נקלטו כעובדי בנק, כלומר כ-200 עובדים.

בבנק הפועלים מציינים ש-6.4% מעובדי הבנק הם עובדים חיצוניים, כלומר כ-570 עובדים. לפי הדוח, אשתקד קלט הבנק 219 עובדי כוח-אדם כעובדים מן המניין, המהווים 66% מסך העובדים שנקלטו באותה השנה בבנק. במהלך 7 השנים האחרונות נקלטו ובבנק הפועלים כ-4,000 עובדי קבלן כעובדי בנק. גם בבנק הפועלים ישנה ירידה חדה בחלקם של עובדי הקבלן בבנק - אם בשנת 2007 הם היו 18.8%, שיעורם ירד מאז לפחות מ-7%.

הירידה בהיקף עובדי הקבלן בבנקים נובעת גם מתהליך הקליטה של חלקם כעובדי בנק, אך גם מההתייעלות שמבצעים הבנקים. בעוד שלבנקים אין יכולת לפטר עובדי בנק קבועים, אלא רק להציע להם פרישה מרצון בתנאים נדיבים, קיצוץ של עובדי קבלן הוא קל יותר מאחר שאין להם קביעות. כמו כן, הבנקים הגדולים קיצצו לא מעט משרות טלרים בשנים האחרונות, שמאוישות לא אחת ע"י עובדי חברות כוח-אדם.

ירידה בעובדים הצעירים

שינוי נוסף במאפיין של עובדי הבנקים הוא הגיל שלהם. העובדה שרוב עובדי הבנקים נהנים מקביעות הביאה לכך שרבים מהם עובדים באותו מקום במשך שנים רבות. לשם המחשה, בנק הפועלים פרסם שהגיל הממוצע של עובדיו הוא 44.4, והוותק הממוצע שלהם הוא 18.5 שנים. תוכניות ההתייעלות שהובילו הבנקים פונות בעיקר לעובדים הקרובים לגיל הפרישה, והן מציעות להם פרישה מוקדמת. אף שעיקר הפורשים הם בגיל 50 פלוס, קבוצת עובדים זו נותרה עדיין מרכזית בבנקים, והם קרוב לשליש מהעובדים. בבנק הפועלים חלקם של העובדים בגילאי 51 ויותר עמד בשנת 2015 על 31.2%, לעומת 29.5% בשנת 2010. בקבוצת לאומי, חלקם של העובדים המבוגרים אמנם הצטמצם בחמש השנים האחרונות, אך לא באופן משמעותי - 34% מהעובדים בשנת 2010 לעומת 32.1% בשנת 2015.

לכאורה מדובר בדיסוננס: אם עיקר הפורשים הם בגיל מבוגר, איך ייתכן שמשקלם בקרב עובדי הבנק נותר כמעט ללא שינוי? הסיבה לכך היא שירידה משמעותית יותר התבצעה דווקא בקרב העובדים הצעירים, עד גיל 30, דבר שהביא לכך שחלקם של העובדים המבוגרים בבנקים נשמר פחות או יותר. בבנק הפועלים נרשמה ירידה חדה בשיעור העובדים הצעירים עד גיל 30 - מ-17.4% בשנת 2010 לפחות מ-10% בשנת 2015. גם בקבוצת לאומי נרשמה ירידה, אם כי פחות חדה - מ-21% מהעובדים בשנת 2010, לפחות מ-16% בסוף שנת 2015.

נראה כי בדומה לירידה במספר עובדי הקבלן, גם כאן הירידה החדה בעובדים הצעירים היא חלק מתהליך ההתייעלות - רבים מהעובדים הצעירים הם עובדים זמניים, שהבנקים יכולים לפטר, ולכן הם מוקד נוח להתייעלות. בעקבות הירידה בעובדים הצעירים שמפוטרים והעובדים הוותיקים שיוצאים בפרישה מוקדמת, עלה באופן משמעותי של קבוצת גיל הביניים 31-50. מדובר בעיקר בעובדים קבועים, שלא ניתן לפטר, ומנגד בעובדים בגיל צעיר מכדי להציע להם פרישה מוקדמת. בבנק הפועלים קבוצת זו הייתה 53.1% מעובדי הבנק בשנת 2010, וחלקה גדל ליותר מ-58% בשנת 2015. בקבוצת לאומי חלקם של העובדים בגילאים האלה גדל אף בצורה חדה יותר - מ-44.5% בשנת 2010 ל-52.3% בשנת 2015.

פחות נשים בהנהלה הבכירה

הבנקים מתאפיינים בהעסקת נשים במספרים גבוהים לעומת הממוצע במשק. כך, בבנק הפועלים נשים הן כ-65% מהעובדים, ובבנק לאומי - 63%, בעוד חלקן של הנשים בשוק העבודה הוא 47%. ייצוג הנשים בדרגי ההנהלה השונים בבנקים נאה גם כן. בבנק הפועלים מציינים כי 52.1% מהמנהלים בבנק הן נשים, בעוד ייצוג הנשים בתפקידי ניהול במשק עומד על 34% בלבד.עם זאת, ככל שדרגת הניהול עולה, כך ייצוג הנשים הולך ופוחת. כמו כן, בין שני הבנקים הגדולים נראה כי בפועלים ייצוג הנשים בדרגי ההנהלה הוא לרוב גבוה יותר. בבנק זה הנשים הן 70% מדרג הפקידים, אך חלקן יורד ל-53% בקרב מנהלי דרג הביניים ול-51% בדרג המנהלים הבכירים. בקבוצת לאומי, הנשים הן 66% מדרג הפקידים, וחלקן פוחת ל-46% בדרג מנהלי הביניים ול-40% בדרג המנהלים הבכירים.

כאשר מגיעים לקצה הפירמידה, לחברי הנהלת הבנקים והדירקטוריון, פוחת שיעור הנשים באופן משמעותי. הפעם היתרון בייצוג הנשי עובר ללאומי, שבראשו גם עומדת מנכ"לית - רקפת רוסק עמינח. כאמור, אם בדרגי ההנהלה השונים ייצוג הנשים בבנקים הוא 40%-50%, בהנהלת לאומי הן 30% מההנהלה, ובפועלים 15% בלבד. באשר לחברי הדירקטוריון, נכון להיום רק 20% מחברי הדירקטוריון בפועלים הן נשים וכשליש מדירקטוריון לאומי מורכב מנשים.

דוחות האחריות החברתית משקפים הצצה גם לפערי השכר בין גברים לנשים. בבנק הפועלים טוענים כי מבדיקה שערכו לא נמצא כל הבדל בין שכר הנשים לגברים בכל הדרגים, וכי שיעור השכר הממוצע של עובדות הבנק מהווה 99.9% מהשכר הממוצע של הגברים. לעומת זאת בקבוצת לאומי מודים כי ישנם פערי שכר בין גברים לנשים, ומציגים באופן מלא ושקוף את הפערים בדרגות השונות. הפער בין שכר הגברים החציוני לשכר החציוני אצל נשים (לא כולל קבוצת מקבלי השכר הגבוה) עמד על 16.8% לטובת הגברים. עוד מציינים בבנק מציינים כי 36% מהעשירון העליון של מקבלי השכר בלאומי הן נשים. פער השכר הנמוך ביותר בלאומי נמצא בהנהלת הביניים, שם הוא עומד על פחות מ-8%, ואילו בהנהלה הבכירה הוא עולה לרמה של 15.3%. בכל מקרה בלאומי מציינים כי פערי השכר בין גברים לנשים בקבוצה נמוכים לעומת הממוצע במשק, ולדבריהם, לפי נתונים של מכון אדווה השכר הממוצע של אישה בשנת 2012 עמד על 66% בלבד משכרו של הגבר.

עלייה בשיעור האקדמאים

בשנים האחרונות חלה עלייה בהיקף העובדים האקדמאים בבנקים, וכיום הם כבר רוב העובדים. בפועלים יותר מ-64% מהעובדים היו בעלי השכלה אקדמית, ובבנק לאומי שיעורם אף מגיע ל-70% (65% בקרב הקבוצה כולה).

בבנק הפועלים מציינים כי בעוד שבשנת 1997 שיעור האקדמאים בבנק עמד על 26% בלבד, הרי שבתוך 18 שנים הפכו האקדמאים לרוב, עם קרוב לשני שליש מעובדי הבנק. פועלים גם מציג פילוח של השכלת העובדים לפי חתכי גיל שונים ושל סוג ההשכלה. מהנתונים עולה כי לרבע מעובדי הבנק תואר שני, וכי בבנק יש 18 עובדים עם תואר של דוקטור. שיעור האקדמאים בבנק מגיע לשיא של כמעט 80% בקבוצת גילאי 31-40, ומנגד יורד ל-44% בקבוצת הגיל 51-60.

בקבוצת לאומי האקדמאים הם 65% מעובדי הקבוצה. הבנק גם מפלח נתוני השכלה של הבנק עצמו, שממנו עולה כי ל-70% מעובדי הבנק השכלה אקדמית - בקרב גברים מדובר ב-76% מהעובדים, ובקרב נשים ב-67%. עוד עולה כי בדרגי הניהול השונים בבנק ל-95% מהעובדים השכלה אקדמית, לעומת 59% מדרג הפקידים, וסביר שנראה את שיעורי ההשכלה בבנקים הולכים וגדלים גם בשנים הקרובות, במיוחד לאור קיצוץ המשרות הזוטרות, כגון טלרים, שאינן מצריכות השכלה אקדמית.

התפלגות גילאי העובדים-ייצוג נשים בדרגים השונים

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?