גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך באמת משלבים בין קריירה לחיי המשפחה?

אחת המשימות הקשות ביותר העומדות בפני הורים, היא הצורך לשלב בין קריירה מוצלחת לחיי משפחה ■ השאיפה להצליח ולהתקדם מקצועית מתנגשת לא פעם ברצון לגדל משפחה מאושרת ולתפקד כהורים מסורים ■ אז איך מצליחים בכל זאת במשימה שנראית בלתי אפשרית?

הג'אגלינג האינסופי בין חיי משפחה וקריירה / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הג'אגלינג האינסופי בין חיי משפחה וקריירה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף עדי הרפז - יחסים, הורות, משפחה 

הורים המגיעים אליי למפגשי הדרכת הורים, מתארים לא פעם את ימיהם כמסע הישרדות אינסופי ומתיש. הצורך בתמרון מתמשך גובה מחירים לא פשוטים, ובסופו של תהליך אותה שאיפה למצוינות שומטת את הסיכוי להצליח בדברים שבאמת חשובים לנו.

בזירת הקרב המכונה "ג'אגלינג אינסופי" ישנם קורבנות שונים, אבל הראשון שבהם הוא מערכת היחסים המשפחתית. הטלטלה הראשונה היא בגזרת הזוגיות אליה מחלחלים לא פעם תסכולים, האשמות הדדיות, ציפיות, אכזבות, היעדר זמן איכות, ריחוק ופגיעה באינטימיות. מיד אחריה, ממש כמו בדומינו, מטלטלת גזרת ההורות. היחסים עם הילדים מושפעים מהמצב, הללו חשים את המתח של ההורה העובד, הכורע תחת הנטל, ולא פעם סופגים את האש כשההורה מתפרץ, מאבד סבלנות או מתייחס בגסות, או כאשר ההורים נקלעים למריבות, או "סתם" חווים עוד יום מתוח.

בנוסף, אנחנו משלמים מחיר רגשי-נפשי. כולנו משתדלים ומתאמצים לרצות את כולם, לרצות את עצמנו ועדיין למרות כל אלו, בן או בת הזוג יכולים להיות מאוכזבים ומתוסכלים, הבוס מעקם פרצוף ושוב פספסתם את הטקס בבית הספר של הילד ואתם חשים כהורים שאינם מעורבים מספיק בחייו. המתח, חוסר המנוחה וההלקאה העצמית שמתובלים בנקיפות מצפון וברגשות אשם על בחירותיכם אינם תורמים ליציבות ולבריאות הרגשית-נפשית ואפילו הפיזית.

המחיר השלישי הוא איכות החיים שנפגעת. אתם אינכם נחים, אינכם מבלים ואין לכם די פנאי. צרכיכם נדחקים לתחתית הרשימה והשחיקה שלכם, הפוגעת באיכות החיים, בלתי נמנעת. למעשה, בעצם החתירה המבוהלת והבלתי פוסקת שלכם לאושר ולסיפוק - אתם משיגים בדיוק את ההפך. אז מה עושים?

מיכל הג'אגלינג (או במילים אחרות: תבחרו! אי אפשר באמת הכל)

החדשות הטובות הן שניתן לשנות את המצב - להצליח לאזן בין הורות לקריירה ולמצוא אי של שפיות בעומס הכאוטי של החיים. בלי הרבה מילים גבוהות של ניו אייג' או קואוצ'ינג באמת שיש בידיכם הכוח לברוא את המציאות בה תחיו. אולי יפתיע אתכם לשמוע שהמפתח הוא דווקא לא בשילוב המוצלח של הכל יחד, אלא בשלב אחד קודם, בבחירה של מה יכנס ל"מיכל הג'אגלינג" של חייכם. רק אחר כך יגיע שלב הלהטוט בין כל מה שבחרתם.

דמיינו לרגע את החיים שלכם כמיכל שיש באפשרותכם למלא ולהכניס לתוכו בכל זמן נתון 8 דברים בלבד. 8 דברים שהכי חשובים לכם בעת הזו של חייכם. מה הם יהיו? מה הערכים, העוגנים או הדברים שהכי חשוב לכם שיתקיימו? אחרי שבחרתם אותם דמיינו שיש מקום לעוד כמה כדורים בגודל בינוני, קטנים יותר... נאמר, 4 ולאחריהם לעוד 2 קטנטנים. וזהו. אין יותר מקום. בכלל. כל מה שתכניסו מעבר לכך יישפך החוצה מהמיכל. כעת אתם צריכים לבחור מה בעת הזו של חייכם הכי-הכי חשוב לכם. ואז בחרו מה אתם רוצים שיהיה ואיך אתם רוצים שהבחירה הזו תבוא לידי ביטוי.

בדרך כלל, כשאומרים לאנשים שחייהם משקפים את הבחירה שלהם הם מרגישים סוג של האשמה, הם חשים כי מישהו מאשים אותם, שהם אלה שבחרו לחיות את הבלגן הזה של חייהם. אני אומרת ההיפך - אל תראו בכך האשמה, זה אולי נשמע כמו האשמה אבל רעיון הבחירה מקפל בתוכו כוח אופטימי של שינוי. מדוע? כי אם אני בחרתי התנהלות מסוג אחד הווה אומר שאני יכולה במחי החלטה לבחור התנהלות אחרת או תמהיל וסדרי עדיפויות אחרים בחיי. בכל מרחב בחיי - בבית, ביחסים שלי עם בן הזוג וביחסים עם ילדיי, בניהול הקריירה שלי וניהול היומיום שלי בעבודה.

איך משלבים קריירה וחיי משפחה / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

צרו לכם איים של שפיות - כך תנהלו טוב יותר את האיזון בין הורות לקריירה

אחרי שבחרנו בחירה שהולמת את הערכים שלנו, מה עוד אפשר לעשות על מנת לאזן טוב יותר את חיי המשפחה מול חיי העבודה?

  1. אמצו ריטואלים: אחרי שבחרתם מה יכנס ל"מיכל הג'אגלינג" שלכם, עליכם ליצור פעולות שיעזרו לכם לשמור מכל משמר על הבחירה הזו. מה שיכול לעזור ליישם את בחירותכם הוא יצירת ריטואלים - התנהגות חוזרת, קבועה שבבסיס שלה ניצב ערך שחשוב לכם שיתקיים בחייכם. אם הערך שחשוב לכם הוא זוגיות, צרו ריטואל דייט שבועי /דו שבועי/ חודשי, מה שעובד לכם - רק כזה שייתן ביטוי לבחירה שחשובה לכם בחיים; בחרתם לתת ביטוי לזמן אישי עם הילדים? צרו ריטואל של "חוג אמא/ חוג אבא" עם כל ילד, זמן קבוע שחוזר על עצמו מדי שבוע/שבועיים/חודש, זמן הידוע לכם ולילד שלכם ושניכם מצפים לו. כך תוכלו ליצור ריטואלים של תזונה נכונה, ספורט, ניהול הקריירה שלכם, ניהול מערכות היחסים שלכם עם חברים ומשפחה מורחבת או כל דבר אחר שחשוב לכם.

  2. שאלו את עצמכם שאלות מפתח: מה חשוב לי? והאם אני חייב? אחת הסיטואציות המורכבות היא הפעמים בהן אנו נדרשים לבחור בין הבית לעבודה בסיטואציות יומיומיות. השאלה מה חשוב לנו והאם אנו חייבים לעשות את הדבר? יכולה לעזור למקד אותנו. לפני כל משימה בעבודה שבאה על חשבונה של חובה משפחתית (איחור לארוחת ערב משפחתית, היעדרות מאירוע בית ספרי וכדומה), שאלו את עצמכם האם אתם חייבים לבצע את המשימה. היכולת להבחין בין המטלות מחויבות המציאות, שאין ברירה אלא לבצען, לבין המטלות שאני מרגיש חייב או רוצה, אך אינני חייב לבצען וביצוע תעדוף של המטלות, הן אמצעי מצוין לאיזון בין קריירה למשפחה בחיי היומיום. מיון המשימות מאפשר לאתר מצבי פשרה ולמצוא פתרונות באופן שוטף.

  3. היו נוכחים: כמה פעמים אנחנו בעבודה אבל הראש בבית? כמה פעמים אנחנו בבית והראש בתוך הטלפון בעוד מייל שנכנס או משימה שצריך לבצע? הפרידו בין העבודה לבין הבית: כשאתם בעבודה היו בעבודה ועם הגעתכם הביתה היפטרו ממדי השרד, עיברו למדי ב' ולפחות לשעה ביום נתקו את עצמכם מכל המדיה מסביב. הקריירה שלכם לא תתמוטט והילדים ואתם תרוויחו אחד את השני ובגדול. ילדים יעדיפו שעה במהלכה אתם כולכם שלהם על פני שלוש שעות בהן אתם איתם פיזית, אבל דעתכם מוסחת. או במילים אחרות: שימו לב לאיכות ולא לכמות.

  4. היו אתם המנכ"לים של הבית: כשאדם מקים עסק הוא מתכנן, מגדיר מה חשוב לו, מזהה ערכים שלאורם הוא פועל, בונה חזון, קובע יעדים ומציב מטרות לעברן הוא מתקדם ביעילות ובנחישות. השאיפה שלכם לקיים חיי משפחה תקינים אינה שונה מניהול נכון של עסק, המשפחה היא העסק של חייכם, היא העוגן ממנו יוצאים לעוד יום של עבודה ואליו חוזרים בסוף היום. והיא מטרה ראויה וחשובה להשקעה מתמדת וטיפוח. צאו להגשימה כפי שאתם מיישמים פרויקט בעבודה. לשם כך שבו עם בן/בת הזוג (אתם צוות!), התייחסו אל המשימות החשובות, נסחו ערכים משותפים, מפו את האמצעים שעומדים לרשותכם וצרו יחד תוכנית עבודה ישימה ויעילה שתבטיח ניהול שוטף של חיי המשפחה.

בשורה התחתונה, איזון בית משפחה היא לא משימה רק של ההורה אלא של המשפחה כולה, לא ניתן להצליח במשימה החשובה הזו מבלי לחתור לתקשורת טובה ושיתוף פעולה בין הצוות הכי חשוב שיש לנו חיים - בני הבית שלנו. כשאנחנו יוצרים בהירות לגבי מה חשוב שיכנס למיכל של חיינו, משוחחים על הבחירה הזו, בונים תשתית של עשייה, נעזרים במי שניתן ומסייעים זה לזה, אנחנו מבטיחים שיפור משמעותי ביכולת שלנו להשיג מטרות אישיות ומשפחתיות ומשפרים את האווירה האישית והמשפחתית לטובת כולנו. שווה את ההשקעה.

הכותבת היא בעלת M.A בייעוץ משפחתי, מדריכת הורים, מאמנת אישית ומשפחתית, נשואה ואם ל-3 בנים ומג'נגלת בלי סוף בין משפחה לקריירה. לאתר של עדי הרפז

עוד כתבות

איך לחסוך בחיי הסוללה? / אילוסטרציה: Shutterstock

סוללת הטלפון מתרוקנת במהירות? כך תאריכו את זמן השימוש בה

השימוש היומיומי בסמארטפונים ובמחשבים ניידים מייצר תלות בשקעי טעינה, אך ניתן להקטין אותה בכמה צעדים פשוטים ● מהקטנת בהירות מסך, דרך כיבוי תוכנות "כבדות" ועד תוכנית חיסכון בחשמל

נקודת טעינה חשמלית ברמת גן. הטבת האגרה השנתית לכלי רכב חשמליים כבר בוטלה / צילום: Shutterstock

בגלל ה"בור" בתקציב, באוצר בוחנים את ביטול הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי

במסגרת הצעדים לצמצום החריגה מיעד הגירעון, נבחנת באוצר האפשרות לבטל את הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי מ־2025 ● איך השתנתה האג'נדה הממשלתית ומה המודל של גרמניה מלמד על מה שיקרה לביקוש לרכב חשמלי בישראל עם מס קנייה של 83%

אבו סיתה נואם בפני הקונגרס הפלסטיני. בחודש שעבר בברלין / צילום: Reuters, Halil Sagirkaya

המפה של סלמאן והפתק של אפרת

שלושה אינטלקטואלים פלסטינים חגגו שלושה רגעי ניצחון. המתיישבת "הפולנייה" השאירה לאחד מהם פתק ● ואז בא 7 באוקטובר

מיזם ''אבנים עם לב אדם'' / צילום: פרויקט אבנים עם לב אדם

המגזר העסקי זוכר: יוזמות ההנצחה האזרחיות

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת חיילים וחיילות שנפלו במערכות ישראל ונפגעי פעולות איבה, ובהם נופלי מלחמת חרבות ברזל

הציבור לווה החודש משכנתאות בשווי 5.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק המשכנתאות חוזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי הציבור לווה 5.91 מיליארד שקל בחודש אפריל האחרון ● הסקירות של הלמ"ס, בנק ישראל והכלכלן הראשי באוצר מורות על התאוששות משמעותית שחלה בשוק הדירות

אייר קנדה בנתב''ג / צילום: איל יצהר

אחרי יונייטד ואיזי ג'ט: חברה נוספת דוחה את החזרה לישראל

האפשרות לטוס ישירות לטורונטו תידחה עד אוגוסט: חברת התעופה אייר קנדה שהשהתה את פעילותה בישראל דוחה את החזרה שתוכננה ומצטרפת לאיזיג'ט, יונייטד איירליינס ואייר אינדיה שהשהו את חזרתן בשל השלכות מתקפת הכטב"מים האיראנית ● אייר אינדיה אמורה לחזור לפעילות בהמשך השבוע

השקעה של 100 דולר, תשואה של 50 שנה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המחקר שמגלה: למה רוב האנשים לא נהנים מ"תשואה משוגעת״

בדיקה חדשה של ביצועי אפיקי השקעה מרכזיים, שבוצעה באוניברסיטת ניו־יורק, מגלה: 100 דולר שהושקעו במדד S&P 500 בשנת 1970 הפכו ל־22.4 אלף דולר - והניבו רווח של פי כמה וכמה מהשקעות בזהב, אג"ח או נדל"ן ● אז למה רוב האנשים לא נהנים מהתשואה המשוגעת של שוק המניות, ומה הסיכונים בדרך להיות "עשירים משחשבתם"

גבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla

מטוסי צה"ל תקפו משגרי חיזבאללה מוכנים לשיגור בדרום לבנון

4 חיילים נפצעו בינוני וקל מפגיעת טיל נ"ט סמוך לקיבוץ יפתח שבגליל העליון ● שני כטב"מים פגעו באזור בית הלל שבאצבע הגליל מבלי שהופעלה אזעקה • בטקס הקראת השמות בהיכל הזיכרון בהר הרצל, אמר שר הביטחון כי "המלחמה תימשך עד שנשיב את חטופינו ונפרק את שלטון חמאס" • התרעות בעוטף עזה ובגליל • עדכונים בולטים 

דובר צבא ירדן במסיבת עיתונאים / צילום: Reuters, Laith Al-jnaidi

בזמן מלחמת חרבות ברזל: תרגיל בינ"ל במעורבות לבנון בירדן

בתרגיל משתתפים כוחות יבשה, אוויר וים מ־33 מדינות כמו ארה"ב, בריטניה וצרפת וגם צבאות לבנון, מצרים ועיראק משתתפים בו ● לדברי דובר צבא ירדן, התרגיל מיועד לעזור במאבק בארגוני טרור ומהווה תגובה "להתפשטות כטב"מים, נשק ביולוגי, כימי וגרעיני"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח הוריש את כל רכושו לעורך הדין. למה בית המשפט ביטל את הצוואה?

חברה רכשה מגרש באזור התעשייה בטמרה, מבלי לבקר בו קודם לכך, ולאחר קבלת הזכויות, גילתה שחברה אחרת כבר מחזיקה בחלק ממנו ● עו"ד ביקש לקיים את הצוואה האחרונה של לקוחו, לפיה הוא יורשו הבלעדי ● חברה המשכירה מחסנים דרשה תשלום ארנונה מופחת, וסורבה בטענה שמדובר בשטחי מסחר ● שלושה פסקי דין בשבוע

עדן גולן מופיעה בגמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

שברה את שיא הרייטינג של התאגיד: כמה ישראלים צפו בביצוע של עדן גולן?

המתמודדת הישראלית באירוויזיון עדן גולן שברה אתמול שיא בתאגיד מאז הקמתו, כאשר הריטיינג בביצוע שלה עמד על 53.6% ● המשדר כולו גרף רייטינג של 36.8%, שיא מאז 2019

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: ap, Adel Hana

דיווח: יחיא סינוואר מסתתר במנהרות בח'אן יונס

עם פתיחת אירועי יום הזיכרון הופעל צבע אדום בעוטף עזה ● פעמיים בתוך זמן קצר נשמעו אזעקות בשדרות: חלק מהרקטות יורטו וחלק נפלו בשטחים פתוחים • בצה"ל מעדכנים על התקדמות הלחימה בג'באליה, רפיח וזייתון: יותר מ-150 מטרות טרור הושמדו ביממה האחרונה ● עדכונים שוטפים

מימין: שלומי בן חיים, גל קרובינר, אלי גליקמן / צילום: ג'ייפרוג, ענבל מרמרי, איתי רפפורט

המניה הישראלית שקפצה ב-90% מהשפל והדוחות שהזניקו את פאגאיה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • ג'יי פרוג הציגה דוחות חזקים אך המניה צללה ● פאגאיה זינקה בחדות לאחר שעקפה את התחזיות בתוצאות הכספיות ● וצים סיכמה זינוק של כ-20% בשני ימי מסחר בעקבות עלייה במחירי התובלה הימית

כ-300 אלף משתתפים במחאה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

"זה לא מסובך": מה עומד מאחורי הסלוגן שפוגע בתדמית של ישראל

במשך 50 שנה, לפני הכרזת העצמאות ומייד אחריה, ישראל הייתה קלה להבנה ולהסבר ● עכשיו, מבקשי נפשה חוטפים את הנרטיב, ומכריזים שאין דבר פשוט יותר מהבנת צדקתם של הפלסטינים ● הנזק כבד והשאלה היא מה אפשר לעשות שעדיין לא נוסה

ערן אור, מנכ''ל ומייסד חברת XRHealth / צילום: יח''צ

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מודל ראש שהדפיסה סטרטסיס / צילום: באדיבות בילינסון וחברת סטרטסיס

מדפיסים אפילו חלקי גוף: השוק שהעלה הילוך דווקא בנסיבות קשות

ריבוי הפציעות ומקרי הקטיעות במלחמה הנוכחית הזניק את השימוש בהדפסות תלת ממד, שמאפשרות ייצור בזמן אמת של חלקי גוף וכלי עזר ייחודיים ● במרוץ לרפואה מותאמת אישית, המעבדות להדפסת תלת־ממד עוקפות את עולם התרופות

הריסת הבניין הישן / צילום: קטה גרופ

3 שנים בלבד להריסה: כך קידמתי פרויקט תמ"א במהירות שיא

גיא ליברמן עמד למכור את הדירה שלו בפתח תקווה אך שיחה מיזם שינתה את דעתו והוא החליט לקדם פרויקט התחדשות עירונית בבניין ● מה הוא למד ומה חשוב שאתם תדעו לפני שאתם חותמים ליזם ● האזינו

ג'ים סימונס / צילום: Reuters, Reuters

"המשקיע הטוב בעולם" הלך לעולמו. מה למדנו ממנו?

ג'ים סימונס, המשקיע האגדי ומייסד חברת מחקר השווקים רנסנס, הלך לעולמו בסוף השבוע האחרון כשהוא בן 86 ● גלובס צולל לסיפורו של משקיע העל היהודי, שניצח את התשואות של וורן באפט, המציא שיטה חדשה לניהול השקעות, ובכלל חלם בילדותו להיות רב. "מזל שזה בא והלך", סיפר באחד מראיונותיו

מטה ARM בסן חוזה, קליפורניה / צילום: Shutterstock, Tada Images

דרמה בענף השבבים: ארם תשיק מעבדי בינה מלאכותית משלה

ארם צפויה להקים חטיבת פיתוח שבבי בינה מלאכותית שעשויה גם להתפצל ממנה לחברה נפרדת בשנה הבאה, לפי דיווח ביפן ● מדובר בחדשות רעות לאנבידיה ששולטת בענף מעבדי הבינה המלאכותית וחדשות טובות לסופטבנק - בעלת 90% ממניות ארם

דני טוקטלי ואסף גולדברג / איור: גיל ג'יבלי

המשפחות ששולטות בשוק ההון אך פועלות מתחת לרדאר, וההסתבכות

אי הסדרים שנתגלו לאחרונה בחברת ניהול הגמל סלייס, חושפים לאור הזרקורים את בעליה - משפחות גולדברג וטוקטלי, שמחזיקות במכונת מזומנים משומנת המספקת לגופים פיננסיים את מערכות המסחר ושירותי התפעול ● כיצד הפכו שתי המשפחות לדומיננטיות בשוק ההון הישראלי, ומדוע החליטו להיכנס לתחום הפעילות שהסתבך